Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Δεν επετεύχθη συμφωνία για τους υπουργούς άμυνας και εσωτερικών
  • [02] Ιράν: Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα
  • [03] Ανατολικό Τιμόρ: Ακατάσχετη βία, 27 νεκροί ενώ χιλιάδες αναζητούν καταφύγιο
  • [04] Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός, 4.600 νεκροί και 200.000 άστεγοι
  • [05] Αμπάς: Συνομιλίες Χαμάς και Φατάχ για το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας
  • [06] ΗΠΑ: Ημέρα των Πεσόντων
  • [07] Ελλάδα: Εκδηλώσεις επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος
  • [08] Ισραήλ: Βομβαρδισμοί στα σύνορα με το Λίβανο
  • [09] Αλέτα: Η πρώτη τροπική καταιγίδα της χρονιάς

  • [01] Ιράκ: Δεν επετεύχθη συμφωνία για τους υπουργούς άμυνας και εσωτερικών

    29-05-2006

    Στο Ιράκ, έληξε η προθεσμία για την επιλογή των νέων υπουργών εσωτερικών και άμυνας. Ο πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι είχε κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες την Κυριακή με μέλη της Εθνοσυνέλευσης σε μία προσπάθεια να επιλυθεί το αδιέξοδο. Όμως, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας Ιρακινής κυβέρνησης, Σιίτες και Σουνίτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους υποψήφιους που θα αναλάβουν τα δύο υπουργεία.

    Στο μεταξύ σε νέα επεισόδια βίας την Κυριακή, ένοπλοι σκότωσαν εξέχοντα φύλαρχο, τον Σεΐχ Οσαμα Τζενταάν, ο οποίος βοήθησε τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά εξτρεμιστών κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία. Επίσης σκοτώθηκε και ένας από τους σωματοφύλακες του Τζενταάν κατά την επίθεση στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης. Ο Τζενταάν είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξη του προς τις αμερικανικές δυνάμεις στην επαρχία αλ Ανμπαρ, όπου μέλη της φυλής του ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά των ανταρτών.

    Σε άλλα σημεία της Βαγδάτης 3 άτομα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις δύο βομβών τοποθετημένων στο οδόστρωμα.

    [02] Ιράν: Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα

    29-05-2006

    Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διακόψει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Η Ιρανική τηλεόραση φέρει τον Αγιατολά Χαμενεΐ να δηλώνει ότι νεαροί Ιρανοί επιστήμονες εγγυώνται την μακροβιότητα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με τις επιτυχίες τους στον τομέα της πυρηνικής φυσικής. Μια υποχώρηση θα σήμαινε σημαντική απώλεια, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, συναντήθηκε στη Τεχεράνη με τον κύριο διαπραγματευτή του Ιράν για θέματα πυρηνικής ενέργειας, Αλί Λαριτζανί. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ιβανώφ έκανε έκκληση για επίλυση της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη με διπλωματικά μέσα και επεσήμανε ότι η Μόσχα αντιτίθεται στην χρήση βίας κατά της Τεχεράνης. Κατά την διήμερη επίσκεψη του κ. Ιβανώφ στη Τεχεράνη θα συζητηθούν επίσης οικονομικά κίνητρα προς το Ιράν με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [03] Ανατολικό Τιμόρ: Ακατάσχετη βία, 27 νεκροί ενώ χιλιάδες αναζητούν καταφύγιο

    29-05-2006

    Ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Ζανάνα Γκουσμάο και ο πρωθυπουργός Μαρι Αλκιτίρι, θα εξετάσουν σήμερα τρόπους αντιμετώπισης της ακατάσχετης βίας μεταξύ πρώην στρατιωτών και κυβερνητικών δυνάμεων, που έχει παραλύσει την πρωτεύουσα, Ντίλι. Οι διαμαρτυρίες για την αποστράτευση άνω του ενός τρίτου των ενόπλων δυνάμεων του ανατολικού Τιμόρ, έχουν εξελιχθεί σε εμφύλια διαμάχη.

    Επί 3 μέρες εξτρεμιστές περιπλανώνται στη πόλη καίγοντας κτίρια και επιτιθέμενοι σε κατοίκους. Πάνω από 27 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν από συγκρούσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες αναζητούν καταφύγιο σε εκκλησίες, πρεσβείες και το αεροδρόμιο. Περίπου χίλιοι τριακόσιοι Αυστραλοί ειρηνοφρουροί δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις συγκρούσεις στο Ντίλι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

    [04] Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός, 4.600 νεκροί και 200.000 άστεγοι

    29-05-2006

    Στην Ινδονησία, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ξεπέρασε τους 4.600 ο αριθμός των νεκρών απ' τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες. Σε περιοχές της επαρχίας Γιογκιακάρτα, που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό, σωστικά συνεργεία δηλώνουν ότι ολόκληρα χωριά σχεδόν ισοπεδώθηκαν. Τα περισσότερα θύματα έχουν βρεθεί στην πόλη Μπαντούλ, νότια της πόλης Γιογκιακάρτα. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να θάβουν τους νεκρούς, σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση.

    Επίσης εργαζόμενοι σε υγειονομικές υπηρεσίες αγωνίζονται για να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και τους περίπου 200 χιλιάδες αστέγους.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να ταράζουν την πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσέφεραν οικονομική και άλλη βοήθεια. Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι καταστροφές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την διανομή εφοδίων.

    [05] Αμπάς: Συνομιλίες Χαμάς και Φατάχ για το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας

    29-05-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς και εκπρόσωποι των παλαιστινιακών φατριών συμφώνησαν στη διενέργεια συνομιλιών για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών στο θέμα της αναγνώρισης του Ισραήλ. Η συμφωνία επετεύχθη την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνάντησης στο γραφείο του κυρίου Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου δήλωσε ότι οι αντιπροσωπίες θα πραγματοποιήσουν σειρά συνομιλιών από σήμερα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Αμπάς απείλησε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα, αν μέσα σε 10 μέρες η Χαμάς δεν δεχτεί την επίλυση της διαμάχης με το Ισραήλ μέσω της ίδρυσης δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν το ένα πλάι στο άλλο.

    [06] ΗΠΑ: Ημέρα των Πεσόντων

    29-05-2006

    Το μνημείο του Δευτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσιγκτον

    Σε ειδική τελετή σήμερα στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον ο πρόεδρος Μπους θα τιμήσει την μνήμη όλων των αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη πατρίδα τους. Τιμώντας την σημερινή Ημέρα Μνήμης ο κ. Μπους θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Την Κυριακή χιλιάδες μέλη από λέσχες μοτοσικλετιστών συμμετείχαν στην ετήσια παρέλαση στην Ουάσιγκτον, γνωστή σαν βRolling Thunderβ, 'Κεραυνοί επί τροχών', στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την σημερινή Ημέρα Μνήμης, προς τιμήν όλων των αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους σε πεδία μαχών.

    Επίσης η Ημέρα Μνήμης σηματοδοτεί κάθε χρόνο και την ανεπίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, εδώ στις ΗΠΑ και γιορτάζεται με πικνίκ και εκδρομές.

    [07] Ελλάδα: Εκδηλώσεις επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    29-05-2006

    Με σύνθημα ' Κόβω το Κάπνισμα προλαβαίνω την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια' και σκοπό να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι καπνιστές αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα οι τριήμερες εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που είναι η Τετάρτη 31 Μαΐου και που οργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία.

    Η ασθένεια της αποφρακτικής πνευμονοπάθειας προσβάλλει το 10% έως 15% των μεσήλικων καπνιστών και μπορεί να διαπιστωθεί στην αρχή της με εξέταση της αναπνοής, την γνωστή σπιρομέτρηση και μπορεί να αντιμετωπισθεί ευκολότερα. Στα σχετικά δημοσιεύματα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος αναφέρεται το κάπνισμα, σαν ανεξέλεγκτη επιδημία ενώ γιατροί και καθηγητές επισημαίνουν ότι ο ένας από τους δύο εφήβους που καπνίζει θα πεθάνει από αυτή την συνήθεια.

    Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος κ. Σκιαδάς θα αρχίσουν στις 29 και 30 Μάιου, Δευτέρα και Τρίτη, με περίπτερο που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα όπου ειδικοί της Πνευμονολογικής Εταιρείας θα διανέμουν φυλλάδια και θα ενημερώνουν τους επισκέπτες ενώ στις 31 Μαΐου θα γίνεται και δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος και σπιρομέτρηση για όποιον επισκέπτη το επιθυμεί.

    Αντίστοιχες όμως εκδηλώσεις ενημέρωση και δωρεάν σπιρομέτρηση θα γίνεται και στα επτά δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, που καταβάλλεται προσπάθεια να είναι πλήρως εξοπλισμένα και επαρκώς στελεχωμένα για να μπορούν να προσφέρουν κάθε βοήθεια στον πολίτη. Για το συγκεκριμένο μάλιστα πρόγραμμα για την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας θα συνεχίζουν τις δωρεάν σπιρομετρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006. 'Ενημερωθείτε και δράστε ενάντια στις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος πριν είναι πολύ αργά', επιμένουν οι γιατροί του προγράμματος Χ.Α.Π. όπως ονομάζεται.

    [08] Ισραήλ: Βομβαρδισμοί στα σύνορα με το Λίβανο

    29-05-2006

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν φιλο-Σύρους Παλαιστίνους και Λιβανέζους εξτρεμιστές στο Λίβανο, σε αντίποινα για επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, απ' τις οποίες τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Τα Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την κοιλάδα Μπεκάα καθώς και περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο, σκοτώνοντας ένα μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολά και έναν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή. Επίσης τραυματίστηκαν δύο Λιβανέζοι άμαχοι.

    Στη διάρκεια των αεροεπιδρομών Ισραηλινοί στρατιώτες και αντάρτες αντάλλαξαν πυρά επί ώρες στις σφοδρότερες μάχες που έχουν πραγματοποιηθεί στη περιοχή φέτος. Οι κάτοικοι Ισραηλινών κοινοτήτων της περιοχής είχαν μεταφερθεί σε καταφύγια.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα στις επιθέσεις εξτρεμιστών απ' το Λίβανο. Επίσης οι Ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι το θέμα θα τεθεί και στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    [09] Αλέτα: Η πρώτη τροπική καταιγίδα της χρονιάς

    29-05-2006

    Η τροπική καταιγίδα Αλέτα, είναι η πρώτη καταιγίδα της φετινής περιόδου των τυφώνων στην περιοχή του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Η Αλέτα βρίσκεται 185 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ακαπούλκο, ανοιχτά των ακτών του Μεξικού και κινείται αργά και απρόβλεπτα. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στις ΗΠΑ ανέφερε ότι η Αλέτα κινείται με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων την ώρα. Προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα έχει εκδοθεί κατά μήκος των δυτικών ακτών του Μεξικού, συμπεριλαμβανόμενου και του Ακαπούλκο.

    Η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό αρχίζει την πρώτη Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου. Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι κατά τη φετινή περίοδο αναμένονται μέχρι και 6 τυφώνες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 May 2006 - 1:18:19 UTC