Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πνεύμα της Ελλάδας στον Αμερικανικό Νότο
  • [02] Nέα Υόρκη: Μειωμένα κονδύλια για προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [03] Πρόταση ΗΠΑ για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν
  • [04] Ιράκ: Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης η Βασόρα
  • [05] Π.Ο.Υ.: 54 άτομα σε καραντίνα στην Ινδονησία
  • [06] Αννάν: Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση του AIDS
  • [07] Ο πρόεδρος Μπούς υποσχέθηκε στον Αφγανό ομόλογο του πλήρη διερεύνηση επεισοδίων στη Καμπούλ
  • [08] 6.234 οι νεκροί απ' το σεισμό στην Ινδονησία
  • [09] Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής της CIA

  • [01] Το πνεύμα της Ελλάδας στον Αμερικανικό Νότο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-06-2006

    Από την επίσκεψη των μαθητών στην πρεσβεία της Ουάσικγτον

    Ένα δημοτικό σχολείο της Αλαμπάμα, στην καρδιά του Αμερικανικού Νότου, έβαλε αυτές τις μέρες τα γιορτινά του και περήφανα έστησε έξω από την πόρτα του, δίπλα στην Αμερικανική σημαία, τη σημαία της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο δάσκαλοι και μαθητές του σχολειού Μπρουνέτ Χίλ, στο Μπέρμιγχαμ, υποδέχτηκαν τον Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρο Μαλλιά, που τους επισκέφτηκε για να τους παραδώσει ένα φορτίο με βιβλία Ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας, πόστερς και αναμνηστικά δώρα, τα οποία πρόσφεραν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών.

    Τα είχε υποσχεθεί τα δώρα αυτά ο κ. Μαλλιάς στις 25 Μαρτίου, στην εκδήλωση που έκανε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον για τον εορτασμό της Ελληνικής εθνικής παλιγγενεσίας. Στον εορτασμό εκείνο είχανε πάρει μέρος μερικοί μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Μπρουνέτ Χίλ, που έκαναν το ταξίδι στην Αμερικανική πρωτεύουσα ειδικά για τον σκοπό αυτό, ως προσκεκλημένοι της Ελληνικής Πρεσβείας. Ήτανε ένα ταξίδι, που όπως είπε ο Διευθυντής του σχολειού, Τέηλορ Γκρήν, 'άνοιξε στους μαθητές καινούργιους ορίζοντες και ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους'.

    Σε μια αίθουσα του σχολειού, στολισμένη με γαλανόλευκες γιρλάντες και σημαίες της Ελλάδας, παρουσία τοπικών παραγόντων της Αλαμπάμα, μελών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, δημοσιογράφων και ακόμα περισσότερων γονιών, οι μαθητές του Μπρουνέτ Χίλ, περιέγραψαν με ενθουσιασμό τα όσα έμαθαν στη φετινή σχολική περίοδο για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Τόνισαν, ανάμεσα στα άλλα, πως θεωρούν τις Ελληνικές αρχές 'πηγή έμπνευσης κι ελπίδας για την ανθρωπότητα'.

    Ο Πρέσβης κ. Μαλλιας μετέφερε στους μαθητές και τους δασκάλους τον θερμό χαιρετισμό της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία και επισημοποίησε την υιοθέτηση του Σχολείου Μπρουνέτ Χίλ από την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, στη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό της κ. Κοντολίζα Ράης, στις 23 Μαρτίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η κ. Ράης είναι απόφοιτος του Δημοτικού Μπρουνέτ Χίλ και τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τους δασκάλους που της έμαθαν εκεί τα πρώτα της γράμματα.

    Είπε επίσης ο κ. Μαλλιάς πως το Μπέρμιγχαμ έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Ελλήνων, οι οποίοι θαυμάζουνε τη συμβολή της πόλης αυτής στο κίνημα για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στην Αμερική. Και πρόσθεσε πως 'οι αρχές που ενέπνευσαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλους ηγέτες του κινήματος αυτού, οι αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και αποτελούν την προσφορά της Ελλάδας στην ανθρωπότητα.'

    [02] Nέα Υόρκη: Μειωμένα κονδύλια για προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    01-06-2006

    Μειωμένα κονδύλια κατά 40% για τον αντιτρομοκρατικό προϋπολογισμό για την πόλη της Νέας Υόρκης παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλεια. Συγκεκριμένα η πόλη θα λάβει μόνο 124,5 εκατομμύρια δολάρια Στα πλαίσια της χρηματοδότησης εκτός από την Νέα Υόρκη , 46 ακόμα πόλεις πρόκειται να μοιραστούν 740 εκατομμύρια δολάρια.

    Η απόφαση αυτή δυσαρέστησε τις τοπικές οργανώσεις και σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής επιτροπής του υπουργείου βουλευτή Πίτερ Κίνγκ, της περιοχής του Λονγκ Ισλαντ, 'πρόκειται για πισώπλατο χτύπημα στη Νέα Υόρκη και υπόσχομαι ότι θα κάνω το παν για να τους κάνω να αναστρέχουν αυτή τους την απόφαση'.

    Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μίκαελ Μπλούμπεργκ ο οποίος είπε χαρακτηριστικά. 'Όταν πιαστεί ένας τρομοκράτης, στην τσέπη του θα βρεθεί ο χάρτης της Νέας Υόρκης και όχι ο χάρτης κάποιας άλλης πόλης'.

    Τέλος, και ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζωρτζ Πατάκι, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση στο Μανχάταν συμφώνησε πως η Νέα Υόρκη έχει ανάγκη από πολύ περισσότερα χρήματα και πως δεν ανήκει στις πόλεις με χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας. 'Οι απαιτήσεις της είναι πολύ περισσότερες' κατέληξε ο κύριος Πατάκι.

    [03] Πρόταση ΗΠΑ για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν

    01-06-2006

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν, μαζί με χώρες της Ευρώπης, σε απ' ευθείας συνομιλίες με το Ιράν, αν η Τεχεράνη τερματίσει τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου. Πάντως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν χαρακτήρισε την αμερικανική πρόταση 'προπαγανδιστική κίνηση' και ανέφερε ότι ο τερματισμός του εμπλουτισμού ουρανίου δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε τη Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών τερματισμού της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες, αν η Τεχεράνη συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτησε την αμερικανική απόφαση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσθέτει βαρύτητα στο πακέτο κινήτρων προς το Ιράν που προτείνουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Οι υπουργοί εξωτερικών των τριών αυτών χωρών και οι ομόλογοι τους απ' τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Κίνα θα συνεδριάσουν και πάλι σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσουν το πακέτο κινήτρων προς το Ιράν.

    [04] Ιράκ: Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης η Βασόρα

    01-06-2006

    Νούρι αλ Μαλίκι

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, κήρυξε τη Βασόρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 30 μέρες, μετά από εβδομάδες συμπλοκών μεταξύ ομάδων Σιιτών. Σε δηλώσεις του από τη Βασόρα, ο κ. Αλ Μαλίκι δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει με 'σιδηρά γροθιά', όπως είπε χαρακτηριστικά, τις συμμορίες που ευθύνονται για τις βιαιότητες και ζήτησε την ενίσχυση των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας που βρίσκονται στην πόλη.

    Στο μεταξύ πάνω από 20 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν τη Τετάρτη σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνεται και αθλητικός συντάκτης της κρατικής ιρακινής τηλεόρασης. Επίσης τουλάχιστον 40 πτώματα εντοπίστηκαν μέσα και έξω από την Βαγδάτη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν 4 μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του Σαντάμ Χουσσεΐν, με το αιτιολογικό ότι προέβησαν σε ψευδείς κατηγορίες σε βάρος των εισαγγελικών αρχών.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε προβληματισμό για τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν άοπλους ιρακινούς πολίτες πέρυσι και πρόσθεσε ότι αν παραβιάστηκαν νόμοι, θα υπάρξουν συνέπειες για τους δράστες. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι εμπειρογνώμονας του αμερικανικού στρατού εντόπισε στοιχεία που δείχνουν ότι 24 ιρακινοί άμαχοι που σκοτώθηκαν στην δυτική πόλη Χαντίθα, πέρυσι, έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς.

    Στο μεταξύ ανώτερος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι καταγγελίες ότι αμερικανοί πεζοναύτες ευθύνονται για τους θανάτους ιρακινών αμάχων, ανεξάρτητα από το αν αληθεύουν ή όχι, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ο Ταξίαρχος, Κάρτερ Χαμ, δήλωσε ότι οι Αμερικανικές και οι Ιρακινές δυνάμεις εξαρτώνται σημαντικά από την υποστήριξη του Ιρακινού λαού. Οτιδήποτε προκαλεί μείωση αυτής της υποστήριξης, δήλωσε ο ταξίαρχος Χαμ, δεν βοηθά καθόλου το έργο των στρατιωτικών δυνάμεων.

    [05] Π.Ο.Υ.: 54 άτομα σε καραντίνα στην Ινδονησία

    01-06-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μπήκαν εθελοντικά σε καραντίνα 54 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με οικογένεια στην Ινδονησία που ξεκληρίστηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Αξιωματούχοι των Η.Ε. είπαν ότι στα άτομα αυτά συγκαταλέγονται συγγενείς και φίλοι που ήλθαν σε επαφή με τα επτά μέλη οικογένειας που πέθαναν από το θανατηφόρο ιικό στέλεχος Η5Ν1 της νόσου, νωρίτερα αυτό τον μήνα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι τα άτομα σε καραντίνα εξετάζονται καθημερινά και λαμβάνουν προληπτικά δόσεις του αντι-ιικού φαρμάκου Ταμιφλού. Πάντως, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία από τις 22 Μαΐου.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών της Ινδονησίας δήλωσαν ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε 15άχρονο νεαρό που πέθανε την Τρίτη, έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    [06] Αννάν: Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση του AIDS

    01-06-2006

    Κόφφι Αννάν

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφφι Αννάν έκανε έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπολέμηση του AIDS. Κατά την έναρξη τριήμερου συνεδρίου για το AIDS υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., ο κ. Αννάν δήλωσε ότι χρειάζεται επίσης μεγαλύτερη ανάμειξη ατόμων που ζουν με την ασθένεια. Και πρόσθεσε ότι αυξάνονται διεθνώς τα κρούσματα στις γυναίκες και ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν κάνει αρκετά για να κατανοήσει η νεολαία πώς μεταδίδεται η νόσος.

    Ο κ. Αννάν χαιρέτησε το γεγονός ότι μία γυναίκα από τη Νότια Αφρική, είναι το πρώτο άτομο φορέας του AIDS, που μίλησε ενώπιον της ολομέλειας των Η.Ε. Η εν λόγω ασθενής κατηγόρησε τους Αφρικανούς ηγέτες ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για την καταπολέμηση της ασθένειας.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Ο.Η.Ε. κατά της νόσου, Πήτερ Πάιοτ, δήλωσε αργότερα στα πλαίσια συνέντευξης τύπου ότι πρέπει να καταβληθούν εντονότερες προσπάθειες για την πρόληψη και θεραπεία του AIDS διεθνώς, καθώς και την φροντίδα των ασθενών.

    [07] Ο πρόεδρος Μπούς υποσχέθηκε στον Αφγανό ομόλογο του πλήρη διερεύνηση επεισοδίων στη Καμπούλ

    01-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς υποσχέθηκε στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, πλήρη διερεύνηση του πολύνεκρου τροχαίου ατυχήματος και ανταλλαγών πυροβολισμών αυτήν την εβδομάδα στη Καμπούλ, με επίκεντρο Αμερικανούς στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπούς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αφγανό ομόλογό του και εξέφρασε την λύπη του για όσους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά το επεισόδιο την Δευτέρα στη Καμπούλ και υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Η αφγανική αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν από το ατύχημα και τις συμπλοκές που ακολούθησαν. Ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν διεξήγε ήδη προκαταρκτική έρευνα.

    Ο εκπρόσωπός του στρατού, Τόμ Κόλλινς, δήλωσε ότι η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανοί στρατιώτες έριξαν αμυντικά πυρά μετά το τροχαίο ατύχημα, που στάθηκε αφορμή για βίαιες διαδηλώσεις στην αφγανική πρωτεύουσα. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες και απειλούσαν τους αμερικανούς στρατιώτες μετά το ατύχημα και ότι αντηλλάγησαν πυροβολισμοί από τους διαδηλωτές, γι' αυτό οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν για να αμυνθούν.

    [08] 6.234 οι νεκροί απ' το σεισμό στην Ινδονησία

    01-06-2006

    Ξεπέρασε τις 6 χιλιάδες ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας στην Ινδονησία. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι 6.234. Πολλά νοσοκομεία στην πόλη Γιογκακάρτα της κεντρικής Ιάβα, αγωνίζονται ακόμη να εξυπηρετήσουν τους τραυματίες και αξιωματούχοι τονίζουν ότι η προσοχή επικεντρώνεται στην ταχεία παροχή νοσηλείας για να αποφευχθεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

    Αξιωματούχοι των ΗΕ δηλώνουν ότι 22 χώρες έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι στιγμής, κυρίως εφόδια και συνεργεία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Αλλά συνεχίζουν να εκφράζονται διαμαρτυρίες για έλλειψη τροφίμων, νερού, καταλυμάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι απ' το σεισμό.

    [09] Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής της CIA

    01-06-2006

    Μάικλ Χέηντεν

    Κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου διευθυντή της CIA, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Μάικλ Χέηντεν θα επιτύχει στην νέα του αυτή θέση. Ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι υπό την ηγεσία του κ. Χέηντεν η CIA θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια της χώρας, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και νέες απειλές. Η υποψηφιότητα του κ. Χέηντεν για την θέση του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επικυρώθηκε την Παρασκευή από την Αμερικανική Γερουσία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 June 2006 - 1:18:18 UTC