Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα: Συνάντηση Παπαδόπουλου με Καραμανλή και Μπακογιάννη
  • [02] Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο χωρίς χρονοδιάγραμμα
  • [03] Ιράκ: 60 νεκροί στη Βαγδάτη
  • [04] Τόκιο: Συνομιλίες για τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας
  • [05] Ρωσία:Ημέρα πένθους λόγω συντριβής αεροσκάφους
  • [06] Ντισκόβερυ: Περίπατο στο διάστημα
  • [07] Μεξικό: Επανακαταμέτρηση των ψήφων ζητά ο Λόπεζ Ομπραντόρ
  • [08] Ινδία: Πετυχημένη δοκιμή πυραύλου μακρού βεληνεκούς
  • [09] Αναβλήθηκε ψηφοφορία του Σ.Α. για τη Β. Κορέα

  • [01] Αθήνα: Συνάντηση Παπαδόπουλου με Καραμανλή και Μπακογιάννη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    10-07-2006

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στην Αθήνα για 48άωρη επίσημη επίσκεψη έχοντας στις αποσκευές του μια ενθαρρυντική για το Κυπριακό συμφωνία πέντε σημείων για την επανέναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Η συμφωνία επετεύχθη μετά και την επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκαμπάρι που ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στο τρίγωνο Άγκυρα-Αθήνα Λευκωσία επέστρεψε στην έδρα του ΟΗΕ για να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα κ. Αννάν για τις εξελίξεις.

    Πριν την αναχώρησή του από την Λάρνακα για την Αθήνα ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αννάν το Σάββατο ότι η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στις καλές προθέσεις και την διάθεση του Γενικού Γραμματέα για να βοηθήσει ν΄ ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού. Τα δύσκολα έπονται δήλωσε ο κύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας σημαντικά αυτά που συμφωνήθηκαν, αλλά τοποθετώντας την δυσκολία στα θέματα ουσίας που θα συζητηθούν και όχι στα θέματα της καθημερινότητας.

    Στην Αθήνα ο κ. Παπαδόπουλος έχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα επαφών που αρχίζει με την συνάντησή του σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια σε πρόγευμα εργασίας παρουσία των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών κύριου Λιλίκα και κυρίας Μπακογιάννη. Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ελληνίδα υπουργός είχε εκφράσει την διαφωνία της για τους κυπριακούς χειρισμούς σε ευρωτουρκικά θέματα.

    Στην συνέχεια μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας . Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Παπαδόπουλου η ουσία της θέσης του Κύπριου προέδρου, την οποία θα αναλύσει στον κ. Καραμανλή, είναι ότι η Κύπρος πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερα τετελεσμένα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν αρχίσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Τέλος απόψε το βράδυ ο κ. Παπαδόπουλος θα παραστεί στην τελετή παρασημοφόρησης του κυπρίου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη που θα γίνει στο Σπίτι της Κύπρου.

    [02] Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο χωρίς χρονοδιάγραμμα

    10-07-2006

    Παλαιστίνοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε ένα εξτρεμιστής και τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας άλλος καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις πολεμικές του επιχειρήσεις στη Γάζα.

    Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι οι επιθέσεις το πρωί της Δευτέρα στόχευαν εξτρεμιστές που εξαπέλυαν ρουκέτες στο Ισραήλ. Το Ισραήλ υποσχέθηκε τη συνέχιση των επιθέσεων δια αέρος και εδάφους στη Λωρίδα της Γάζας για να σταματήσει τις επιθέσεις με παλαιστινιακές ρουκέτες και να πετύχει την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται όμηρος από παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχουντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο που δεν μπορεί να ακολουθήσει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός η οποία απέβλεπε στο να δοθεί τέλος στα βίαια επεισόδια των τελευταίων δύο εβδομάδων που ξέσπασαν μετά την απαγωγή Ισραηλινού στρατιώτη από παλαιστινίους εξτρεμιστές.

    Πάνω από 50 παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχουν έκτοτε σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

    [03] Ιράκ: 60 νεκροί στη Βαγδάτη

    10-07-2006

    Περίπου 60 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Ένοπλοι Σιιτες μασκοφόροι σκότωσαν τουλάχιστον 42 άτομα σε σουνιτική γειτονία της Βαγδάτης Η Ιρακινή αστυνομία αναφέρει ότι οι ένοπλοι Σιίτες έστησαν σημεία ελέγχου, ζητούσαν χαρτιά ταυτότητας και σκότωναν όσους έφεραν συνηθισμένα σουνιτικά ονόματα. Μετά το αιματηρό αυτό επεισόδιο η αστυνομία λέει ότι δύο αυτοκίνητα με βόμβες ανατινάχθηκαν έξω από Σιϊτικό τέμενος σκοτώνοντας 17 άτομα και τραυματίζοντας 38 άλλα.

    Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός λέει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 4 άλλους αμερικανούς στρατιώτες για βιασμό και δολοφονία κατά την διάρκεια επίθεσης σε ιρακινή οικογένεια τον Μάρτιο.

    Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κουβέιτ αλ Ράι αναφέρει ότι 3 Αιγύπτιοι οικοδόμοι, οι οποίοι είχαν απαχθεί απελευθερώθηκαν την Κυριακή και μετέβησαν στο Κουβέιτ.

    [04] Τόκιο: Συνομιλίες για τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας

    10-07-2006

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλλ στο Τόκιο

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Νίκολας Μπερνς εξέφρασε τη ελπίδα ότι η Κίνα μπορεί να πείσει τη Βόρειο Κορέα να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κύριος Μπερνς είπε ότι το Πεκίνο στέλνει ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για το σκοπό αυτό στην Πιονγιάγκ. Και πρόσθεσε ότι αν οι κινέζοι αξιωματούχοι αποτύχουν στις προσπάθειες τους η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ζητά ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών που θα εντείνει την πίεση στους βορειοκορεάτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλλ, βρίσκεται στο Τόκιο σε μια προσπάθεια συντονισμού της διεθνούς αντίδρασης στις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Την Δευτέρα ο κ. Χίλλ θα συναντηθεί με ιάπωνες αξιωματούχους οι οποίοι επίσης πιέζουν για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρειο Κορέα. Η Κίνα αντιτίθεται στις κυρώσεις και η Νότιος Κορέα αμφιβάλει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε αποτέλεσμα.

    [05] Ρωσία:Ημέρα πένθους λόγω συντριβής αεροσκάφους

    10-07-2006

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ρωσία αναφέρουν ότι η αεροπορική τραγωδία της Κυριακής στη Σιβηρία μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία των φρένων του αεροσκάφους που συντρίφθηκε και που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 124 άτομα. Αρμόδιες αρχές δήλωσαν ότι έχουν ήδη στην κατοχή τους τα μαύρα κουτιά με τα τεχνικά στοιχεία της πτήσης, στα οποία και στηρίζονται οι ελπίδες τους για εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν κήρυξε την Δευτέρα ημέρα πένθους στη χώρα και όλα τα ψυχαγωγικά προγράμματα της τηλεόρασης ακυρώθηκαν.

    Το αεροπλάνο ήταν τύπου Airbus 310 και ανήκε στις Σιβηρικές Αερογραμμές. Εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα στο Ιρκούτσκ και μετέφερε πάνω από διακόσια άτομα. Παρέκκλινε από τον αεροδιάδρομο στον οποίο τροχοδρομούσε κατά το στάδιο της προσγείωσης, προσέκρουσε σε ένα τσιμεντένιο φράχτη και ανεφλέγη.

    Παρά το ότι οι περισσότεροι επιβάτες του σκοτώθηκαν υπήρξαν τουλάχιστον εξήντα άλλοι που σώθηκαν. Πολλοί από τους διασωθέντες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα. Μερικοί επιβάτες όμως δεν έπαθαν τίποτα και απομακρύνθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος περπατώντας. Μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονταν μια ομάδα παιδιών από τη Μόσχα που πήγαιναν για διακοπές στη Λίμνη Βαϊκάλη, η οποία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη Σιβηρία.

    [06] Ντισκόβερυ: Περίπατο στο διάστημα

    10-07-2006

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι το διαστημικό λεωφορείο Ντισκόβερυ δεν έχει υποστεί ζημιές και είναι σε θέση να πραγματοποίησε το ταξίδι της επιστροφής στη γη σε 8 μέρες χωρίς να χρειάζεται επισκευές. Οι αστροναύτες μετέφεραν εφόδια στο διεθνή διαστημικό σταθμό και αργότερα σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν διαστημικό περίπατο κατά τον οποίο θα επικεντρωθούν στη συντήρηση του διαστημικού σταθμού.

    Ο βρετανικής καταγωγής αμερικανός αστροναύτης Πιέρς Σέλλερς και ο αμερικανός Μάικ Φόσουμ πέρασαν 7 ώρες έξω από Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Σάββατο κάνοντας διάφορες δοκιμές και τουλάχιστον μία επισκευή στο εξωτερικό της ατράκτου.

    [07] Μεξικό: Επανακαταμέτρηση των ψήφων ζητά ο Λόπεζ Ομπραντόρ

    10-07-2006

    O προεδρικός υποψήφιος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ

    Στο Μεξικό, ο προεδρικός υποψήφιος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ σχεδιάζει να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, όπου υπερίσχυσε ο συντηρητικός αντίπαλος του Φελίπε Καλντερόν. Ο κύριος Λόπεζ Ομπραντόρ αναμένεται να ζητήσει δικαστικώς από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι δια χειρός.

    Ο κύριος Λόπεζ Ομπραντόρ κατήγγειλε ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής σημειώθηκαν πολλές παρατυπίες και υποσχέθηκε να παρουσιάσει στη Εκλογική Επιτροπή αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης ζήτησε τη διενέργεια και άλλων διαδηλώσεων την Τετάρτη μετά από την πορεία του Σαββάτου κατά την οποία 150 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη πόλη του Μεξικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Εκλογικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Καλντερόν έλαβε σχεδόν 250 χιλιάδες ψήφους παραπάνω από το Λόπεζ Ομπραντόρ, αλλά δεν μπορεί να ανακηρυχθεί επίσημα νικητής μέχρι να επιλυθούν οι νομικές διαφορές. Από την πλευρά του, ο Φελίπε Καλντερόν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα.

    [08] Ινδία: Πετυχημένη δοκιμή πυραύλου μακρού βεληνεκούς

    10-07-2006

    Η Ινδία διενήργησε την Κυριακή δοκιμή πυραύλου μακρού βεληνεκούς, του λεγόμενου Άγκνι Τρία, που στα ινδικά σημαίνει φωτιά, και ο οποίος έχει εμβέλεια τριών χιλιάδων χιλιομέτρων. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το νησί Ουήλερ στην ανατολική πολιτεία Ορίσσα. Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η δοκιμή πέτυχε.

    Ο πύραυλος Άγκνι Τρία έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει περιοχές στην Κινεζική ενδοχώρα. Αλλά Ινδοί αναλυτές σε θέματα άμυνας λένε ότι η δοκιμή της Κυριακής δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα αλλά έγινε στα πλαίσια των ευρύτερων αμυντικών δυνατοτήτων της Ινδίας.

    [09] Αναβλήθηκε ψηφοφορία του Σ.Α. για τη Β. Κορέα

    10-07-2006

    Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανέβαλε την ψηφοφορία σχετικά με το κείμενο ψηφίσματος που υπέβαλε η Ιαπωνία, με στόχο την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για την πυραυλικές της δοκιμές της περασμένης εβδομάδας. Η Ιαπωνία ζήτησε η ίδια την αναβολή της ψηφοφορίας την Δευτέρα, ενώ ανωτάτου επιπέδου κινεζική αποστολή βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ για να την πείσει να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για τον πυρηνικό της αφοπλισμό. Η Κίνα είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

    Ο αμερικανός πρέσβης στα Η.Ε. Τζων Μπόλτον είπε ότι συμφωνεί με την απόφαση αναβολής της ψηφοφορίας για να δοθεί η ευκαιρία στην κινεζική διπλωματία να επιτύχει. Ο κ. Μπόλτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την επιστροφή της Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή συμφωνίας που υπογράφηκε κατά τον πιο πρόσφατο κύκλο των εξαεθνών συνομιλιών, τον Σεπτέμβριο του 2005.

    Η Βόρεια Κορέα είχε συμφωνήσει στην διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εγγυήσεων ασφάλειας και διπλωματικής αναγνώρισης από τις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 July 2006 - 1:18:47 UTC