Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο
  • [02] Στην Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος Μπούς
  • [03] Ιράκ: Oι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τις εμφύλιες διαμάχες, λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη
  • [04] Ρεκόρ τιμών πετρελαίου
  • [05] Γάζα: Ισραηλινό τανκ στοχεύει ιατρικό όχημα
  • [06] Ρωσία: Συνάντηση Μπους-Πούτιν
  • [07] Β. Κορέα: Στα Η. Ε. μετατοπίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες
  • [08] Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο
  • [09] Nέα Υόρκη: Προετοιμασίες για την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων
  • [10] Επικριτικά τα ΗΕ προς το Ισραήλ και την Χεζμπολλάχ
  • [11] Eκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τη Μέση Ανατολή
  • [12] Απόσυρση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από την κεντρική Γάζα
  • [13] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν
  • [14] Νέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ
  • [15] Δολοφονία σημαίνοντος Σιίτη κληρικού στο Πακιστάν
  • [16] Aναμένονται αλλαγές στο σχέδιο της κυβέρνησης Μπούς για την προσαγωγή σε δικαστήρια κρατουμένων του Γκουαντάναμο
  • [17] Tο Ισραήλ κλιμακώνει περαιτέρω την στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Χεζμπολλάχ
  • [18] Oι ινδικές αρχές καταζητούν τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη
  • [19] Ακόμα ψηλότερα οι τιμές του πετρελαίου

  • [01] Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο

    14-07-2006

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι Ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν στόχους σε προπύργιο της οργάνωσης Χεζμπολά στα νότια προάστια της Λιβανικής πρωτεύουσας. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τυχόν θύματα από την επίθεση αυτή έξω από τη Βηρυτό η οποία έγινε στα πλαίσια της Ισραηλινής εκστρατείας για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που απήγαγαν αντάρτες της Χεζμπολά.

    Νωρίτερα Λιβανικές πηγές είχανε μεταδώσει ότι Ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Βηρυτό με την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ λέει πως σε περίπτωση που το Ισραήλ επιχειρήσει να επιτεθεί στη Συρία, μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον ολόκληρου του Ισλαμικού κόσμου και θα τύχει αποφασιστικής απάντησης. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ έκανε τη δήλωση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσσαντ.

    Την Πέμπτη το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις στην Λιβανική ενδοχώρα βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων το Αεροδρόμιο Διεθνών Πτήσεων της Βηρυτού για δεύτερη κατά σειρά φορά και πλήττοντας στρατιωτικές βάσεις του Λιβάνου κοντά στα σύνορα με την Συρία. Το Ισραήλ επίσης επέβαλε αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό στον Λίβανο.

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε πως πάνω από 50 άτομα έχουν σκοτωθεί από τις νέες Ισραηλινές επιθέσεις. Το Ισραήλ από την πλευρά του λέει πως οκτώ μέλη των ενόπλων δυνάμεών του σκοτώθηκαν στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις. Η Χεζμπολά εκτόξευσε την Πέμπτη όλμους εναντίον βόρειων περιοχών του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματιστούν πάνω από 90 άλλοι Ισραηλινοί.

    Εξάλλου, το Σύμβουλο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνέλθει εκτάκτως σήμερα κατόπιν αιτήματος του Λίβανου για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο Γενικός Γραμματέας. του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Αννάν, έστειλε στη Μέση Ανατολή τριμελή αντιπροσωπεία για να εκτιμήσει την κατάσταση. Επίσης ο κύριος Αννάν είχε εντατικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με διάφορους ηγέτες κρατών, συμπεριλαμβανόμενου του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας και άσκησε κριτική στη Χεζμπολά για τα πρόσφατα επεισόδια βίας και την απαγωγή των 2 ισραηλινών στρατιωτών.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ζήτησε από το Ισραήλ να ασκήσει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τις απώλειες αμάχων όταν στοχεύει το Λίβανο όπου εδρεύει η Χεζμπολά.

    Η Ρωσία και η Γαλλία χαρακτήρισαν την αντίδραση του Ισραήλ 'υπερβολική'.

    Ασυνήθιστα έντονη ήταν η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας κατά των 'απερίσκεπτων ενεργειών' στοιχείων μέσα από το Λίβανο που δεν έχουν νόμιμη εξουσία, ή συντονισμό με τις αραβικές χώρες. Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι εκείνοι που βρίσκονται κάτω από ισραηλινή κατοχή έχουν το δικαίωμα να αντίστασης, αλλά προσθέτει ότι τα στοιχεία αυτά στο Λίβανο δημιούργησαν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τον αραβικό κόσμο.

    Εξάλλου, και ο Αραβικός Σύνδεσμος σχεδιάζει επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του το Σάββατο στο Κάιρο.

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράν να ασκήσουν πιέσεις προς την Χεζμπολλάχ για να επιστρέψει τους δύο απαχθέντες ισραηλινούς στρατιώτες.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα ξεσπάσματος γενικότερου πολέμου στην περιοχή, εξαιτίας των εισβολών του Ισραήλ.

    [02] Στην Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος Μπούς

    14-07-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς λέει ότι θα μιλήσει κατ'ιδίαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσήλωση του Κρεμλίνου στη δημοκρατία.

    Ο κ. Μπούς φθάνει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, για ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Πούτιν πρίν τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ, που αρχίζει το Σάββατο. Ο κ. Μπούς είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει υποδείξεις δημοσία προς τον κ. Πούτιν, αλλά πρόσθεσε ότι θα εκφράσει σθεναρά την άποψή του ότι σε μία έννομη κοινωνία, θα πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα μη κυβερνητικοί οργανισμοί, χωρίς να υφίστανται διώξεις.

    Η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ούώτς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν Ρώσους πολίτες από του να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης αυτής την εβδομάδα στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν επίσης συνομιλίες για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    [03] Ιράκ: Oι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τις εμφύλιες διαμάχες, λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

    14-07-2006

    O αφγανικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

    O πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι οι ομάδες τρομοκρατών που εκμεταλλεύονται τις εμφύλιες διαφορές των ιρακινών, με αποτέλεσμα την παρούσα έξαρση βίας, αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της χώρας.

    Ο κ. Χαλιλζάντ δήλωσε ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας στην Ουάσινγκτον ότι ορισμένες χώρες και ιδιαίτερα η Συρία και το Ιράν, προσπαθούν και εκείνες να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Όμως ο κ. Χαλιλζάντ είπε επίσης ότι ορισμένες Σουνιτικές ανταρτικές ομάδες έχουν στραφεί κατά της αλ Κάιντα, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες στις ιρακινές αρχές, ακόμα και διενεργώντας επιχειρήσεις κατά της ξένης αυτής οργάνωσης.

    Ο Aμερικανός απεσταλμένος επισήμανε ότι υπάρχουν "άλλοι λόγοι" που τον κάνουν 'στρατηγικά αισιόδοξο', όπως είπε χαρακτηριστικά, για το μέλλον του Ιράκ, όπως για παράδειγμα την μεγαλύτερη συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες των Σουνιτών Μουσουλμάνων, που αποτελούν την μειοψηφία στη χώρα.

    [04] Ρεκόρ τιμών πετρελαίου

    14-07-2006

    Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σε νέο ρεκόρ επίπεδο στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, ενώ συνεχίζονται οι εντάσεις στο Ιράν και τη Νιγηρία.

    Η τιμή πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έφθασε την Πέμπτη στα 76.85 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της ημέρας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να κλείσει στα 76.70 δολάρια.

    Αλλά και στο Λονδίνο, η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε στην τιμή-ρεκόρ των 76.95 δολαρίων. Οι αυξήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών στο Λίβανο, αλλά εν μέρει ευθύνεται και η αντιπαράθεση του Ιράν με τη Δύση εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος. Εξάλλου, στην αύξηση των τιμών συνέβαλε και το γεγονός ότι δύο κύριοι πετρελαιαγωγοί στη Νιγηρία εξερράγησαν πρόσφατα.

    [05] Γάζα: Ισραηλινό τανκ στοχεύει ιατρικό όχημα

    14-07-2006

    Παλαιστινιακό ιατρικό συνεργείο λέει πως ένα όχημα του στη Λωρίδα της Γάζας χτυπήθηκε από βλήμα που του έριξε Ισραηλινό τανκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το όχημα είχε πλησιάσει δυνάμεις του σε απόσταση λιγότερη των 50 μέτρων και συνέχιζε την πορεία του αγνοώντας κάθε εντολή που του δόθηκε να σταματήσει.

    Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επίθεση στη Γάζα σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την απελευθέρωση δύο Ισραηλινών στρατιωτών που απήχθηκαν από την Χεζμπολά. Κάπου 80 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περιλαμβανομένων και δεκάτων άοπλων πολιτών.

    Την Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε την Ισραηλινή επίθεση. Επεξηγώντας την ψήφο της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρέσβης στον ΟΗΕ Τζόν Μπόλτον είπε ότι το κείμενο του προτεινόμενου ψηφίσματος δεν ήταν εξισορροπημένο.

    [06] Ρωσία: Συνάντηση Μπους-Πούτιν

    14-07-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι θα μιλήσει κατ΄ιδίαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσήλωση του Κρεμλίνου στη δημοκρατία. Ο κ. Μπους φθάνει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, για ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Πούτιν πριν τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ, που αρχίζει το Σάββατο. Ο κ. Μπους είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει υποδείξεις δημoσία προς τον κ. Πούτιν, αλλά πρόσθεσε ότι θα εκφράσει σθεναρά την άποψή του ότι σε μία έννομη κοινωνία, θα πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα μη κυβερνητικοί οργανισμοί, χωρίς να υφίστανται διώξεις.

    Η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν Ρώσους πολίτες από το να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης αυτής την εβδομάδα στη Μόσχα.

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν επίσης συνομιλίες για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    [07] Β. Κορέα: Στα Η. Ε. μετατοπίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες

    14-07-2006

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σων Μακόρμακ

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι το επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας μετατοπίζεται από την Ασία στα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σων Μακόρμακ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αποτελεί θετικό βήμα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συζητήσουν την κατάρτιση ψηφίσματος των ΗΕ για τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και την άρνηση της Πιογιανγν να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο κύριος Μακόρμακ είπε επίσης ότι το γεγονός ότι η Βόρειος Κορέας απεχώρησε από τις συνομιλίες, σε επίπεδο υπουργών με τη Νότιο Κορέα την Πέμπτη αποτελει ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Πιονγιανγκ αγνοεί τα αιτήματα των γειτονικών της χωρών να επιστρέψει στις εξασθενείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [08] Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο

    14-07-2006

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι Ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν στόχους σε προπύργιο της οργάνωσης Χεζμπολά στα νότια προάστια της Λιβανικής πρωτεύουσας. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τυχόν θύματα από την επίθεση αυτή έξω από τη Βηρυτό η οποία έγινε στα πλαίσια της Ισραηλινής εκστρατείας για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που απήγαγαν αντάρτες της Χεζμπολά.

    Νωρίτερα Λιβανικές πηγές είχανε μεταδώσει ότι Ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Βηρυτό με την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ λέει πως σε περίπτωση που το Ισραήλ επιχειρήσει να επιτεθεί στη Συρία, μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον ολόκληρου του Ισλαμικού κόσμου και θα τύχει αποφασιστικής απάντησης. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ έκανε τη δήλωση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσσαντ.

    Την Πέμπτη το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις στην Λιβανική ενδοχώρα βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων το Αεροδρόμιο Διεθνών Πτήσεων της Βηρυτού για δεύτερη κατά σειρά φορά και πλήττοντας στρατιωτικές βάσεις του Λιβάνου κοντά στα σύνορα με την Συρία.

    Το Ισραήλ επίσης επέβαλε αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό στον Λίβανο.

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε πως πάνω από 50 άτομα έχουν σκοτωθεί από τις νέες Ισραηλινές επιθέσεις. Το Ισραήλ από την πλευρά του λέει πως οκτώ μέλη των ενόπλων δυνάμεών του σκοτώθηκαν στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις. Η Χεζμπολά εκτόξευσε την Πέμπτη όλμους εναντίον βόρειων περιοχών του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματιστούν πάνω από 90 άλλοι Ισραηλινοί.

    Εξάλλου, το Σύμβουλο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνέλθει εκτάκτως σήμερα κατόπιν αιτήματος του Λίβανου για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο Γενικός Γραμματέας. του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Αννάν, έστειλε στη Μέση Ανατολή τριμελή αντιπροσωπεία για να εκτιμήσει την κατάσταση. Επίσης ο κύριος Αννάν είχε εντατικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με διάφορους ηγέτες κρατών, συμπεριλαμβανόμενου του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας και άσκησε κριτική στη Χεζμπολά για τα πρόσφατα επεισόδια βίας και την απαγωγή των 2 ισραηλινών στρατιωτών. Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ζήτησε από το Ισραήλ να ασκήσει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τις απώλειες αμάχων όταν στοχεύει το Λίβανο όπου εδρεύει η Χεζμπολά.

    Η Ρωσία και η Γαλλία χαρακτήρισαν την αντίδραση του Ισραήλ 'υπερβολική'.

    Ασυνήθιστα έντονη ήταν η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας κατά των 'απερίσκεπτων ενεργειών', όπως είπε χαρακτηριστικά, στοιχείων μέσα από το Λίβανο που δεν έχουν νόμιμη εξουσία, ή συντονισμό με τις αραβικές χώρες. Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι εκείνοι που βρίσκονται κάτω από ισραηλινή κατοχή έχουν το δικαίωμα να αντίστασης, αλλά προσθέτει ότι τα στοιχεία αυτά στο Λίβανο δημιούργησαν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τον Αραβικό κόσμο.

    Εξάλλου και ο Αραβικός Σύνδεσμος σχεδιάζει επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του το Σάββατο στο Κάιρο. Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράν να ασκήσουν πιέσεις προς την Χεζμπολλάχ για να επιστρέψει τους δύο απαχθέντες ισραηλινούς στρατιώτες.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα ξεσπάσματος γενικότερου πολέμου στην περιοχή, εξαιτίας των εισβολών του Ισραήλ.

    [09] Nέα Υόρκη: Προετοιμασίες για την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    14-07-2006

    Oι σύζυγοι των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου πρόκειται φέτος να διαβάσουν β όπως έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, όλα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην επίθεση του 2001.

    Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίας για την φετινή 5η μαύρη επέτειο στην τελετή της οποίας οι σύζυγοι των θυμάτων θα τιμήσουν τους αγαπημένους τους με το να ακουστεί για μια ακόμα φορά το όνομά τους. Η ανάγνωση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της τελετής, την πρώτη χρονιά απαγγέλθηκαν τα ονόματα από πολιτικούς, επίσημους και συγγενείς. Το 2003 την ανάγνωση έκαναν τα παιδιά των θυμάτων, το 2004 γονείς και παππούδες, ενώ πέρσι το 2005 τα αδέλφια των 2.749 διάβασαν τα ονόματά τους.

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η τελετή θα ξεκινήσει με ενός λεπτού σιγή στις 8 και 46 ακριβώς την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε τον πρώτο πύργο, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις στιγμές σιωπής για την ώρα που χτύπησε το δεύτερο αεροπλάνο , καθώς και την ώρα που κατέπεσαν τα δίδυμα κτίρια.

    Ήδη έχουν σταλεί επιστολές από τους διοργανωτές στους συγγενείς ζητώντας τους να συμμετέχουν στην ανάγνωση των ονομάτων και είναι υπογεγραμμένες από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας κ Πατάκι και τον δήμαρχο της πόλης κ. Μπλούμπεργκ.

    Αξίζει να αναφερθεί πως και φέτος η πόλη θα φωτίσει το σημείο με τις δύο τεράστιες δεσμίδες φωτός που θα ξεκινούν από το Ground 0 για να χαθούν στον νεουορκέζικο ουρανό και που όπως κάθε χρόνο θα είναι ορατές από όλες τις γύρω περιοχές του Μανχάταν.

    [10] Επικριτικά τα ΗΕ προς το Ισραήλ και την Χεζμπολλάχ

    14-07-2006

    Η Κα Αρμπουρ

    Tα ΗΕ επέκριναν το Ισραήλ και την Χεζμπολλάχ επειδή παρέβησαν το διεθνή νόμο, προς βλάβη των αμάχων πολιτών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της βίας.

    Η ανώτατη επίτροπος των ΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λουίζ Αρμπουρ, με δήλωσή της την Παρασκευή, είπε ότι το Ισραήλ όντως έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, αλλά παρ'ολα αυτά, οφείλει να σέβεται τον διεθνή νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύει τους αμάχους από επιθέσεις. Η Κα Αρμπουρ τόνισε όμως ότι και η Χεζμπολλάχ αψήφισε τα ανθρώπινα δικαιώματα των αμάχων.

    Αλλά και ο συντονιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού Γιάν Εγκελαντ επέκρινε και τις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι η αντίδραση των ισραηλινών ήταν υπερβολική. Ο κ. Εγκελαντ τόνισε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο αποκλεισμός του Λιβάνου από τους Ισραηλινούς είναι 'σφάλμα' και ότι 'αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.'

    Με ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο στους αμάχους του αποκλεισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ, ενώ ζήτησε από τους μαχητές της Χεζμπολλάχ να μην κακοποιήσουν τους δύο συλληφθέντες ισραηλινούς στρατιώτες.

    [11] Eκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τη Μέση Ανατολή

    14-07-2006

    Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

    Κατά την διάρκεια έκτατης σύγκλισης του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ την Παρασκευή, ο Λίβανος έκανε έκκληση για άμεση ανακωχή και την άρση του από αέρος και θαλάσσης αποκλεισμού του από το Ισραήλ.

    Ο απεσταλμένος του Λιβάνου Νουχάντ Μαχμούντ δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ 'στοχεύουν στο να κάνουν τον Λίβανο να γονατίσει.' Ο πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ Ντάν Γκίλλερμαν υπεραμύνθηκε της πολεμικής επιχείρησης της χώρας του, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει υπάρξει στόχος πολλών επιθέσεων της Χεζμπολλάχ και ότι η αντίδραση της χώρας του αποτελεί απάντηση 'σε εμπόλεμη πράξη εκ μέρους του Λιβάνου.'

    Ο πρόεδρος Μπούς συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή από τη Ρωσία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα. Με ανακοίνωσή του, ο Λίβανος έιπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να προτρέψουν το Ισραήλ να αποφύγει θανάτους αμάχων και ζημίες περιουσιών. Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου διεύψευσε ότι ο κ. Μπούς ανέλαβε τέτοια δέσμευση.

    Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες.

    [12] Απόσυρση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από την κεντρική Γάζα

    14-07-2006

    Iσραηλινό άρμα μάχης

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές άνοιξαν με εκρηκτικά τρύπα σε τείχος στην παραμεθόριο Λωρίδας της Γάζας-Αιγύπτου, επιτρέποντας σε εκατοντάδες άτομα που είχαν αποκλειστεί να μπούν στη Γάζα.

    Το συνοριακό πέρασμα είχε κλείσει από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα για να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές και να απελευθερώσει απαχθέντα στρατιώτη του.

    Νωρίς την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ των ανταρτών της λιβανικής Χεζμπολλάχ. Επιθέσεις ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών προξένησαν σοβαρές ζημίες σε κεντρικό δρόμο της Γάζας, καθώς και σε κτίριο όπου στεγάζονταν γραφεία. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε.

    Σε άλλες εξελίξεις, τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα αποσύρθηκαν την Παρασκευή από την κεντρική Γάζα, λέγοντας ότι 'η αποστολή τους είχε εκτελεστεί.'

    [13] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν

    14-07-2006

    Ο πρόεδρος και η Κα Μπούς, κατά την άφιξή τους στην Αγία Πετρούπολη.

    Ο πρόεδρος Μπούς ολοκλήρωσε την πρώτη του μέρα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, δειπνώντας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Μπούς βρίσκεται στη Ρωσία για συνομιλίες με τον κ.Πούτιν και για να συμμετάσχει στην σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ, που αρχίζει σήμερα Σάββατο.

    Μετά την άφιξή του στην πόλη, ο κ. Μπούς και η σύζυγός του Λώρα κατέθεσαν άνθη στο μνημείο που τιμά τους πεσόντες υπερασπιστές της πόλης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Στην συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος και δεσμεύτηκε ότι θα μιλήσει για τις ανησυχίες τους για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κ. Πούτιν.

    [14] Νέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ

    14-07-2006

    Στο Ιράκ, οπλοφόροι άνοιξαν πύρ κατά ιρακινών στρατιωτών σε σημείο ελέγχου κοντά στη βόρεια πόλη Κιρκούκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12. Εξάλλου, η αστυνομία της Βαγδάτης είπε ότι από έκρηξη βόμβας σε σουνιτικό τέμενος, σκοτώθηκαν 7 και τραυματίστηκαν 5 άτομα. Η βόμβα εξερράγη καθώς οι πιστοί αποχωρούσαν μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

    Επίσης, στη πόλη Μπαλάντ Ρουίζ, όλμος έπληξε Σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας πολλά άτομα. Σε άλλη εξέλιξη, χιλιάδες ιρακινοί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην κυρίως σιιτική συνοικία της Βαγδάτης Σάντρ Σίτυ, καθώς και σε άλλες ιρακινές πόλεις, εναντίον της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στο Λίβανο.

    [15] Δολοφονία σημαίνοντος Σιίτη κληρικού στο Πακιστάν

    14-07-2006

    Στο Πακιστάν, η αστυνομία του Καράτσι έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθη Σιιτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους την Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία σημαίνοντος Σιίτη κληρικού. Ο Αλάμα Χασάν Τουράμπι, που ήταν επίσης ο ηγέτης πολιτικού σιιτικού κόμματος, εξέπνευσε μετά από τραύματα που υπέστη από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Παρασκευή έξω από την κατοικία του στο Καράτσι. Ο ανηψιός του και ο βομβιστής σκοτώθηκαν επίσης.

    Μετά την δολοφονία του κληρικού, δυνάμεις της αστυνομίας και παραστρατιωτικών οργανώσεων αναπτύχθηκαν στην πόλη για να προλάβουν εμφύλια αντίποινα. Όμως εκατοντάδες Σιίτες βγήκαν στους δρόμους, πετώντας πέτρες και φωνάζοντας αντι-αμερικανικά συνθήματα. Κανείς δεν ανέλαβε μέχρι ώρας την ευθύνη για την δολοφονία του Τουράμπι, αλλά η αστυνομία ελπίζει ότι θα μπορέσει να εντοπίσει κάποια στοιχεία, εξετάζοντας τα απομεινάρια του βομβιστή αυτοκτονίας.

    [16] Aναμένονται αλλαγές στο σχέδιο της κυβέρνησης Μπούς για την προσαγωγή σε δικαστήρια κρατουμένων του Γκουαντάναμο

    14-07-2006

    O κ. Ουώρνερ

    Ο πρόεδρος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Ουώρνερ, δήλωσε ότι αναμένει πως ο πρόεδρος Μπούς θα προτείνει αλλαγές αναφορικά με το σχέδιό του για την προσαγωγή σε δίκη των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, όταν επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ.

    Ο κ. Ουώρνερ δήλωσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ακρόασης της εν λόγω επιτροπής ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου του είπαν ότι ετοιμάζουν αλλαγές της πολιτικής τους, που βασίζονται στην αμερικανική στρατιωτική νομοθεσία.

    Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι ο πρόεδρος Μπούς υπερέβη τις εξουσίες του με την δημιουργία ειδικών στρατοδικείων για ύποπτους τρομοκράτες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των ΗΠΑ. Ο κ. Ουώρνερ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για το κονγκρέσσο να επιλύσει το θέμα αυτό εντός του έτους.

    [17] Tο Ισραήλ κλιμακώνει περαιτέρω την στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Χεζμπολλάχ

    14-07-2006

    Το αεροδρόμιο της Βηρυτού, μετά τον νέο βομβαρδισμό του την Παρασκευή.

    Το Ισραήλ κλιμάκωσε περαιτέρω την πολεμική του επιχείρηση κατά της λιβανικής Χεζμπολλάχ, βομβαρδίζοντας τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης την Παρασκευή στη Βηρυτό.

    Τηλεοπτικός σταθμός της οργάνωσης μετέδωσε ότι ο ηγέτης της Χασάν Νασραλάχ είναι σώος, καθώς και ένα μήνυμά του, στο οποίο αναφέρει ότι η Χεζμπολλάχ είναι έτοιμη για 'ανοικτό πόλεμο', όπως είπε, με το Ισραήλ. Είπε επίσης ότι δυνάμεις της Χεζμπολλάχ κατέστρεψαν ισραηλινό πολεμικό πλοίο έξω από τις ακτές της Βηρυτού. Ο ανταποκριτής της ΦτΑ από την Βηρυτό μετέδωσε ότι πολλοί Λιβανέζοι έριχναν πυροτεχνήματα και φώναζαν ισλαμικά σλόγκαν, πανηγυρίζοντας που ο Χασάν Νασραλάχ επέζησε της επίθεσης των ισραηλινών.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση κατά των ανταρτών της Χεζμπολλάχ, μέχρις ότου αυτοί αφοπλιστούν και αφεθούν ελεύθεροι δύο ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται από την οργάνωση.

    Οι λιβανικές αρχές είπαν ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν για τρίτη φορά την Παρασκευή το αεροδρόμιο της Βηρυτού, καθώς και τον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν ως τώρα από ισραηλινά πυρά. Από την πλευρά του το Ισραήλ λέει ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν από επιθέσεις ρουκετών της Χεζμπολλάχ από την Τετάρτη.

    [18] Oι ινδικές αρχές καταζητούν τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη

    14-07-2006

    Το Πακιστάν απέρριψε τις καταγγελίες του πρωθυπουργού της Ινδίας ότι οι δράστες των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε τραίνα της Βομβάης (ή Μουμπάι) 'υποστηρίζονται από ορισμένα στοιχεία από την άλλη πλευρά των συνόρων.' Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι καταγγελίες αυτές ήταν αβάσιμες αλλά πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αφού αποτελεί ξεχωριστό θέμα και είναι προς το συμφέρον των Πακιστανών, των Ινδών και όλης της γενικότερης περιοχής.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός έκανε την καταγγελία αυτή την Παρασκευή στη Μουμπάι, όπου μετέβη για να επισκεφθεί τραυματίες στα τοπικά νοσοκομεία. Από τις επιθέσεις της Τρίτης σκοτώθηκαν 200 και τραυματίστηκαν 700 άτομα.

    Στο μεταξύ, οι ινδικές αρχές αναζητούν τρείς υπόπτους για τους βομβισμούς, που φέρονται ότι ανήκουν στην τρομοκρατική ισλαμική πακιστανική οργάνωση Λασκάρ ε Τόιμπα, η οποία όμως αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη.

    [19] Ακόμα ψηλότερα οι τιμές του πετρελαίου

    14-07-2006

    Ακόμα υψηλότερες ήταν οι τιμές του αργού πετρελαίου την Παρασκευή, φθάνοντας τα 78.40 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας των κλιμακούμενων εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

    Ενεργειακοί αναλυτές λένε ότι οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας των φόβων ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση του πετρελαίου, αφού οι επενδυτές ανησυχούν ότι η βία μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολλάχ ενδέχεται να περάσει σε γειτονικές χώρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 15 July 2006 - 1:18:25 UTC