Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο καύσωνας της Καλιφόρνιας πλήττει τώρα τις Βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [02] Νατοϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο του νότιου Αφγανιστάν
  • [03] Στο νοσοκομείο ο Φιντέλ Κάστρο
  • [04] Ικανοποίηση ΗΠΑ για το ψήφισμα του ΣΑ για Ιράν
  • [05] Ιράκ: 22 νεκροί από εμφύλιες βιαιότητες
  • [06] Το Πακιστάν απορρίπτει κατηγορίες του Νέου Δεχλί για διασυνοριακή τρομοκρατία
  • [07] Διεύρυνση Ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων

  • [01] Ο καύσωνας της Καλιφόρνιας πλήττει τώρα τις Βορειοανατολικές ΗΠΑ

    01-08-2006

    Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ ετοιμάζονται για σοβαρό καύσωνα που φθάνει από σήμερα στη περιοχή και ο οποίος ευθύνεται για περίπου 130 θανάτους στην Καλιφόρνια. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε απ' τους δημοτικούς υπαλλήλους να λάβουν κάθε μέτρο για την προστασία των πολιτών απ' την ζέστη. Το ίδιο έκανε και ο δήμαρχος της Βοστόνης, ανοίγοντας ειδικά κέντρα δροσιάς και κλιματιζόμενες αίθουσες για πολίτες που τις έχουν ανάγκη.

    Σήμερα οι θερμοκρασίες στην Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και την Ουάσιγκτον θα φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και θα συνοδεύονται από υψηλά ποσοστά υγρασίας. Παρόμοιες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τη Δευτέρα στο Σικάγο και το Σαίντ Λούις, ενώ υπολογίζεται ότι ο καύσωνας στις ανατολικές ΗΠΑ θα διαρκέσει μέχρι και τη Πέμπτη και ο καιρός θα δροσίσει κάπως απ' την Παρασκευή.

    [02] Νατοϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο του νότιου Αφγανιστάν

    01-08-2006

    Στο Αφγανιστάν, οι νατοϊκές δυνάμεις παρέλαβαν τον έλεγχο επί θεμάτων ασφάλειας στον ταραγμένο νότο της χώρας, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας Νανγκαχάρ επέζησε έκρηξης βόμβας, αλλά 8 παριστάμενοι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, μακριά από την τελετή μεταβίβασης της εξουσίας στις νατοϊκές δυνάμεις που έγινε σε βάση της Κανταχάρ. Οι νατοϊκές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο των νοτίων περιοχών του Αφγανιστάν από τις υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις.

    [03] Στο νοσοκομείο ο Φιντέλ Κάστρο

    01-08-2006

    Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, υπεβλήθη τη Δευτέρα σε εγχείρηση για την αντιμετώπιση γαστρεντερικής αιμορραγίας και γι' αυτό μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του και υπουργό άμυνας της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

    Σε επιστολή του προς το λαό της Κούβας που διαβάστηκε από την τηλεόραση από τον γραμματέα του Κάστρο, ο ηγέτης της Κούβας, που σε μερικές μέρες κλείνει τα 80, αναφέρει ότι θα παραμείνει εκτός εξουσίας για μερικές εβδομάδες.

    [04] Ικανοποίηση ΗΠΑ για το ψήφισμα του ΣΑ για Ιράν

    01-08-2006

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ που ζητά απ' το Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλιώς θα αντιμετωπίσει συνέπειες. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το ψήφισμα αποτελεί μήνυμα προς την Τεχεράνη ότι η διεθνής κοινότητα σκοπεύει να συνεργαστεί για να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι η προσπάθεια της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί απειλή προς την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε την Δευτέρα με 14 ψήφους έναντι μίας, που ήταν η ψήφος του Κατάρ. Στις πιθανές κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγής υλικών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικές δραστηριότητες, καθώς και απαγόρευση ταξιδιών ιρανών αξιωματούχων στο εξωτερικό. Ο πρέσβης του Ιράν στα ΗΕ, Ζαβάντ Ζαρίφ, απέρριψε αμέσως το ψήφισμα και δήλωσε ότι θα επιτύχει μόνο την επιδείνωση της κατάστασης.

    [05] Ιράκ: 22 νεκροί από εμφύλιες βιαιότητες

    01-08-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς συνεχίζονται οι βιαιότητες στη χώρα. Σε μία απ' τις επιθέσεις, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 4 ιρακινούς στρατιώτες σε παρατηρητήριο κοντά στην Μοσούλη. Επίσης η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λόγω των εμφύλιων βιαιοτήτων τις τελευταίες 10 μέρες, ο αριθμός των εκτοπισθέντων Ιρακινών αυξήθηκε κατά 20.000, ενώ 182.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον Φεβρουάριο, πάλι εξαιτίας των εμφυλίων βιαιοτήτων.

    Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι ένοπλοι ντυμένοι με στολές της αστυνομίας, απήγαγαν τουλάχιστον 26 άτομα από πολυσύχναστη συνοικία της Βαγδάτης την Δευτέρα. Λέγεται, ότι ανάμεσα στους απαχθέντες είναι και ο επικεφαλής του ιρακινο-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου και 11 υπάλληλοί του. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ένοπλοι απαγωγείς, μετέφεραν τους απαχθέντες με 15 τζήπ.

    [06] Το Πακιστάν απορρίπτει κατηγορίες του Νέου Δεχλί για διασυνοριακή τρομοκρατία

    01-08-2006

    Σιάμ Σαράν

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σιάμ Σαράν, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία με το Πακιστάν μπορεί να προχωρήσει, όταν υπάρξει δέσμευση από την Ισλαμαμπάντ ότι θα πατάξει την διασυνοριακή τρομοκρατία. Ο κ. Σαράν έκανε τα σχόλια αυτά σε διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών χωρών που ανήκουν στο Σύνδεσμο Περιφερειακής Συνεργασίας Χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ασίας, που πραγματοποιείται στη Ντακά, του Μπανγκλαντές.

    Η δήλωσή του απορρίφθηκε αμέσως από την εκπρόσωπο του Πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απέρριψε και τις καταγγελίες του κ. Σαράν ότι το Πακιστάν υπέσκαψε τη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών χωρών της Νότιας Ασίας, μη εφαρμόζοντας σημαντικές μειώσεις δασμών σε ινδικά προϊόντα που εξάγονται στο Πακιστάν. Ο κ. Σαράν δήλωσε ότι το θέμα αφορά και τα 7 μέλη του Συνδέσμου και ότι θα μπορούσε να λυθεί κατά την διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη.

    [07] Διεύρυνση Ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων

    01-08-2006

    Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο νότιο Λίβανο μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολλά, μετά από απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, για διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν στο χωριό Τάιμπε του Λιβάνου. Η αστυνομία του Λιβάνου δήλωσε ότι Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης οδική αρτηρία που συνδέει τον βορειοανατολικό Λίβανο με τη Συρία. Επίσης επλήγη το χωριό Χερμέλ κοντά στα σύνορα με τη Συρία που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολλά.

    Είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Ολμέρτ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολλά και ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός τις προσεχείς μέρες. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο Τελ Aβίβ, ο κ. Ολμέρτ επεσήμανε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο θα λήξουν όταν εκλείψει η απειλή από τις ρουκέτες της Χεζμπολλάχ και αφεθούν ελεύθεροι δύο ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν συλληφθεί από την οργάνωση.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσαντ, κάλεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν 'προκλήσεις στην περιοχή', όπως είπε, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποσύρει την υποστήριξή του προς τη Χεζμπολλάχ.

    Εξάλλου, οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά, σε έκτακτη συνεδρίαση τους σήμερα στις Βρυξέλλες. Επίσης αναμένεται ότι θα εξετάσουν το θέμα της αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο, καθώς και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη περιοχή.

    Τη Δευτέρα και ο πρόεδρος Μπούς έκανε έκκληση για μόνιμη και βιώσιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ στο Λίβανο, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Ιράν και η Συρία πρέπει να τερματίσουν την υποστήριξή τους προς τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολλάχ. Πάντως ο κ. Μπούς συνεχίζει να αντιστέκεται σε διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, ενώ απέφυγε να επικρίνει το Ισραήλ. Επίσης είπε ότι οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα συμμετάσχουν στην διεθνή δύναμη των ΗΕ στο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα ζητήσει ψήφισμα στα ΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας και την αποστολή διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης του Λιβάνου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 August 2006 - 1:18:23 UTC