Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Πολύνεκρη επίθεση κοντά σε τέμενος Σιιτών
  • [02] Διεύρυνση εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας
  • [03] Λίβανος: Απειλούνται νότια προάστια της Βηρυτού
  • [04] ΗΕ: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο ζητά η Ρωσία
  • [05] Μπους: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με 'μουσουλμάνους φασίστες'
  • [06] Αφγανιστάν: Εντείνονται οι επιθέσεις μετά την άφιξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων
  • [07] Ελλάδα: Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες του Λιβάνου

  • [01] Ιράκ: Πολύνεκρη επίθεση κοντά σε τέμενος Σιιτών

    11-08-2006

    Οι Ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 35 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 120 τραυματίστηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας κοντά στο τέμενος Ιμάμ Αλή, το σημαντικότερο Σιιτικό τέμενος, στη Νατζάφ.

    Σε ανακοίνωση του ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νουρι αλ Μαλίκι, καταδίκασε την επίθεση και επέρριψε την ευθύνη σε Σουνίτες εξτρεμιστές και σε υποστηρικτές του εκδιωχθέντα πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν.

    Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση από τις 18 Ιουλίου, όταν στην Κούφα του νοτίου Ιράκ είχαν σκοτωθεί 53 άτομα.

    Η Σουνιτική ανταρτική ομάδα, Τζαμαάτ Τζουντ αλ Σαχάμπα, που σημαίνει 'Στρατιώτες των Συντρόφων του Προφήτη' ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωση της σε Ισλαμική ιστοσελίδα. Αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει την αυθεντικότητα του μηνύματος.

    [02] Διεύρυνση εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας

    11-08-2006

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων της χώρας του με την Σαουδική Αραβία με στόχο την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

    Κατά την διάρκεια συνομιλιών την Πέμπτη στη Κωνσταντινούπολη με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, ο κύριος Ερντογάν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις προς Τούρκους και Σαουδάραβες επιχειρηματίες. Επίσης οι δύο ηγέτες ζήτησαν την από κοινού διενέργεια επενδύσεων σε μία προσπάθεια διερεύνησης νέων ευκαιριών οικονομικής συνεργασίας.

    Ο κύριος Ερντογάν δήλωσε ότι η ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων αποτελει προτεραιότητα για την κυβέρνηση του. Ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι διμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν στη Τουρκία θα αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

    [03] Λίβανος: Απειλούνται νότια προάστια της Βηρυτού

    11-08-2006

    Συνεχίστηκαν και τη Πέμπτη οι σφοδρές μάχες μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολλά, καθώς το Ισραήλ κατέλαβε πόλη-κλειδί στο νότιο Λίβανο. Πληροφορίες από την κυρίως χριστιανική πόλη Μαρζαγιούν ανέφεραν σφοδρές μάχες στην περιοχή, με Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα να προωθούνται παρά τα κύματα επιθέσεων με ρουκέτες της Χεζμπολλά. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στις μάχες σκοτώθηκε ένας στρατιώτης. Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν 350 Λιβανέζους στρατιώτες στη Μαρζαγιούν.

    Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες το Ισραήλ δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τη διεύρυνση των επιχειρήσεων του στο νότιο Λίβανο για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

    Εξάλλου, στη Βηρυτό, Ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν ιστορικό φάρο καθώς και πύργο με κεραίες ραδιοφώνου βόρεια της πόλης. Επίσης Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια που προειδοποιούσαν τους κατοίκους τριών νότιων προαστίων της Βηρυτού να απομακρυνθούν απ' τη περιοχή.

    Η Χεζμπολά εξαπέλυσε πάνω από 100 ρουκέτες την Πέμπτη στο βόρειο Ισραήλ σκοτώνοντας 2 άτομα σε Αραβο-Ισραηλινό χωριό.

    [04] ΗΕ: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο ζητά η Ρωσία

    11-08-2006

    Η Ρωσία δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ που θα ζητά κατάπαυση του πυρός επί 72 ώρες στο Λίβανο για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι θα πιέσει για προσωρινή εκεχειρία επειδή το Γαλλο-Αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζόν Μπόλτον, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ενδεχομένως να ψηφίσει επί του μέτρου σήμερα και ότι περιορίστηκαν οι διαφορές μεταξύ αμερικανών και γάλλων αξιωματούχων.

    Σημείο διαφωνίας αποτελει η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων σε Λιβανικό έδαφος. Η κυβέρνηση του Λιβάνου πρότεινε την ανάπτυξη 15 χιλιάδων Λιβανέζων στρατιωτών στα σύνορα με το Ισραήλ, παράλληλα με ενισχυμένη δύναμη διεθνών παρατηρητών του ΟΗΕ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο ψήφισμα θα προετοιμάζει το έδαφος για αποστολή Λιβανέζων στρατιωτών στη περιοχή.

    [05] Μπους: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με 'μουσουλμάνους φασίστες'

    11-08-2006

    Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο του Χήθροου στο Λονδίνο

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το τρομοκρατικό σχέδιο που απέτρεψαν οι Βρετανικές αρχές αποτελεί υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με 'μουσουλμάνους φασίστες'.

    Ο κύριος Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειες των ΗΠΑ να επιβάλλει νέους περιορισμούς στα αντικείμενα που μπορούν να μεταφέρουν στις χειραποσκευές τους οι επιβάτες αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.

    Μεγάλες οργανώσεις μουσουλμάνων Αμερικανών επέκριναν την δήλωση Μπους ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με 'Ισλαμιστές φασίστες'. Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων καταδίκασε το τρομοκρατικό σχέδιο και κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δήλωσε ότι το σχόλιο του κ. Μπους εξισώνει το Ισλάμ με το φασισμό και τόνισε ότι τέτοιου είδους σχόλια συμβάλουν στην αύξηση της εχθρότητας απέναντι στο Ισλάμ και την κοινότητα των Αμερικανών μουσουλμάνων.

    Από τη πλευρά του ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι το σχέδιο περιλάμβανε πολλαπλές συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι οι τρομοκράτες απείχαν λίγες μόνο μέρες απ' την τελική δοκιμή του σχεδίου τους και την εφαρμογή του. Πάντως ο κ. Τσέρτωφ και ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μάλλερ, δηλώνουν ότι παρόλο που το σχέδιο μοιάζει με παρόμοιες προσπάθειες της Αλ Κάιντα, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να δείχνουν απ' ευθείας σχέση του τρομοκρατικού δικτύου με την εν λόγω προσπάθεια.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές αύξησαν στο κόκκινο τον βαθμό συναγερμού για πτήσεις από Βρετανία και ιδιαίτερα για πτήσεις των εταιρειών United, American και Continental. Αυξήθηκε επίσης στο πορτοκαλί ο βαθμός συναγερμού για όλες τις πτήσεις προς και από τις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ρήντ, δήλωσε ότι οι αρχές είναι σίγουρες ότι έχουν συλληφθεί όλοι οι κύριοι συντελεστές του τρομοκρατικού σχεδίου για την ανατίναξη αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά, όπως είπε, η Βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να επαγρυπνεί. Ο κ. Ρήντ επεσήμανε ότι συνεχίζεται, περίπλοκη, όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρηση των αστυνομικών αρχών, ενώ Αμερικανικές και Βρετανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αγνοείται ακόμη η τύχη 5 υπόπτων.

    Μετά από οκτάμηνη παρακολούθηση η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε τη Πέμπτη 24 άτομα στο Λονδίνο, το Μπιρμιγχάν και τη νοτιοανατολική Βρετανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι και οι 24 συλληφθέντες είναι Βρετανοί υπήκοοι και απείχαν λίγες μόνο μέρες απ' την υλοποίηση του θανατηφόρου σχεδίου τους. Αξιωματούχοι των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι οι τρομοκράτες ήταν έτοιμοι να εισαγάγουν εκρηκτικές ύλες σε υγρή μορφή σε περίπου 10 αμερικανικά αεροσκάφη των εταιρειών United, American και Continental και να τις πυροδοτήσουν κατά την διάρκεια υπερατλαντικών πτήσεων προς αμερικανικές πόλεις όπως η Ουάσιγκτον, η Νέα Υόρκη και το Λος Άτζελες. Αν υλοποιούνταν το τρομοκρατικό αυτό σχέδιο, δήλωσε ο κ. Ρήντ, θα θρηνούσαμε πρωτοφανή αριθμό νεκρών.

    Οι αρχές δεν γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω απ' το τρομοκρατικό αυτό σχέδιο, αλλά ανώτεροι Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μοιάζει με σχέδιο της Αλ Κάιντα, το 1995, για την ανατίναξη αεροσκαφών πάνω απ' τον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Εξάλλου, Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε συλλήψεις σε σχέση με το τρομοκρατικό σχέδιο ανατίναξης αμερικανικών αεροσκαφών εν πτήση απ' τη Βρετανία στις ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Πακιστανικού υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ότι οι συλλήψεις στο Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με Βρετανούς αξιωματούχους και ότι οι συλλήψεις και στις δύο ηπείρους ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ Βρετανίας, Πακιστάν και ΗΠΑ. Επίσης ο υφυπουργός τύπου του Πακιστάν, δήλωσε ότι η βοήθεια που προσέφερε η Ισλαμαμπάντ για την αποκάλυψη του τρομοκρατικού σχεδίου αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης της στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [06] Αφγανιστάν: Εντείνονται οι επιθέσεις μετά την άφιξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

    11-08-2006

    Από έκρηξη στην Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 2 άμαχοι, και τραυματίστηκαν 5 άτομα. Στο μεταξύ 12 μαχητές των Ταλεμπάν και 8 Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης σε νότια επαρχία του Αφγανιστάν, ενώ αξιωματούχοι λένε ότι 9 εξτρεμιστές και 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, που συναντήθηκε με το Αφγανό ομόλογο του, Χαμίντ Καρζάι, στην Καμπούλ, υποσχέθηκε την αποστολή και άλλων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή η Ρουμανία διατηρεί πάνω από 650 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

    Η βία στο νότιο τμήμα της χώρας έχει ενταθεί καθώς το ΝΑΤΟ αυξάνει τη παρουσία του στη περιοχή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τις υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις. Πάνω από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, φέτος στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από το 2001, την περίοδο της εκδίωξης των Ταλεμπάν από την εξουσία.

    [07] Ελλάδα: Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες του Λιβάνου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-08-2006

    Κι ενώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων για ένα σχέδιο απόφασης που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Λίβανο, το ελληνικό αρματαγωγό Χίος αναχωρεί και πάλι από την Λάρνακα για τη Βηρυτό μεταφέροντας περισσότερους από 60 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από φάρμακα ιατροφαρμακευτικό υλικό είδη ατομικής υγιεινής τρόφιμα και βρεφικές και παιδικές τροφές , κι ακόμη τέσσερα οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Μέρος της βοήθειας μεταφέρθηκε από την Αθήνα στην Κύπρο με το έβδομο κατά σειρά δρομολόγιο αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με 14 τόνους βοήθεια που συγκεντρώθηκε από δημόσιους φορείς όπως το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Kόσμου και ο οργανισμός 'Αλληλεγγύη.

    Το αρματαγωγό Χίος μετέφερε ήδη την περασμένη Δευτέρα στο Λίβανο 32 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα και διάφορες ξένες χώρες και καθώς συνεχίζει να φτάνει στο λιμάνι της Κύπρου βοήθεια από πολλά ευρωπαϊκά κράτη θα επαναλαμβάνει τα δρομολόγια προς την Βηρυτό για όσο χρειαστεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 August 2006 - 1:18:18 UTC