Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακή βοήθεια στη διεθνή δύναμη στο Λίβανο
  • [02] Αντισυνταγματικό το πρόγραμμα υποκλοπών του Προέδρου Μπους
  • [03] Λίβανος: Την άμεση συνεισφορά στρατευμάτων ζητούν τα ΗΕ από τη διεθνή κοινότητα
  • [04] Iράκ: Η βία συνεχίζεται
  • [05] Ιράν: Οι ΗΠΑ επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων
  • [06] Αφγανιστάν: Από λάθος σκοτώθηκαν 10 άτομα
  • [07] Λονδίνο: Από σήμερα θα πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις στο Χήθροου
  • [08] Δ. Βιρτζίνια: Συνελήφθη γυναίκα με ίχνη εκρηκτικων ουσιών σε χειραποσκευές
  • [09] Ισημερινός: Έκρηξη ηφαιστείου καλύπτει χωριά με βράχους και λάβα
  • [10] Αμπάς: Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να σταματήσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ
  • [11] Νέα Υόρκη: Ακόμη χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου
  • [12] Λιβανικά στρατεύματα νότια του ποταμού Λιτάνι
  • [13] Ισραήλ: Αναβάλλεται η απόσυρση από τα κατεχόμενα
  • [14] Ιράκ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη
  • [15] Βόρειος Κορέα: Και άλλη πυρηνική δοκιμή;
  • [16] ΗΠΑ: Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια

  • [01] Κυπριακή βοήθεια στη διεθνή δύναμη στο Λίβανο

    18-08-2006

    Η Κύπρος προσέφερε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο και τον ανεφοδιασμό της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση προέβη στην εν λόγω προσφορά με επιστολές της στα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό. Είπε μόνο ότι η Λευκωσία περιμένει θετική απάντηση απ' τους προαναφερθέντες οργανισμούς.

    Περίπου 60 χιλιάδες άτομα πέρασαν απ' την Κύπρο κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων ξένων υπηκόων που εγκατέλειπαν το Λίβανο λόγω των εχθροπραξιών. Επίσης η Κύπρος θα συμμετάσχει με δύο αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στο Λίβανο.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ προς την Κύπρο για την βοήθεια που προσέφερε η Λευκωσία σε Αμερικανούς πολίτες. Ο κ. Κέισυ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την συνεισφορά της Κύπρου στην ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, μεταβαίνει στο Λίβανο στις 24 Αυγούστου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φουάντ Σινιόρα.

    [02] Αντισυνταγματικό το πρόγραμμα υποκλοπών του Προέδρου Μπους

    18-08-2006

    O Πρόεδρος Μπους

    Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο στην πολιτεία του Μίσιγκαν διέταξε τον τερματισμό του αντιτρομοκρατικού προγράμματος της κυβέρνησης Μπους υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, χαρακτηρίζοντας το αντισυνταγματικό. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τα κατοχυρωμένα απ' το αμερικανικό σύνταγμα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και του προσωπικού απορρήτου.

    Πάντως το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση. Επίσης ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου εκφράζει πλήρη διαφωνία με την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αμερικανών με πρόσωπα στο εξωτερικό, ένα απ' τα πλέον κρίσιμης σημασίας και αποτελεσματικότητας όργανα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών είχε υποβάλλει την αγωγή εκ μέρους διανοουμένων, δικηγόρων και ακαδημαϊκών που δηλώνουν ότι το πρόγραμμα βλάπτει τη δουλειά τους με συνεργάτες στο εξωτερικό.

    [03] Λίβανος: Την άμεση συνεισφορά στρατευμάτων ζητούν τα ΗΕ από τη διεθνή κοινότητα

    18-08-2006

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου αναπτύσσονται στα νότια

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των ΗΕ, Μαρκ Μάλλοκ Μπράουν, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει άμεσα στρατεύματα για την νέα ειρηνευτική δύναμη του οργανισμού στο νότιο Λίβανο. Ο κύριος Μάλλοκ-Μπράουν προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να κλονίσουν την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολα.

    Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Νεπάλ προσφέρθηκαν να στείλουν τουλάχιστον από ένα τάγμα και η Δανία υποσχέθηκε πως θα στείλει δύο πολεμικά πλοία. Η Βρετανία προσέφερε σημαντική αεροπορική και ναυτική υποστήριξη, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα στείλει στρατιώτες, αλλά θα προσφέρει ναυτική υποστήριξη.

    Αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η Γαλλία θα στείλει μεγάλο αριθμό στρατιωτών, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η Γαλλία θα αποστείλει άμεσα μόνο 200 στρατιώτες για την ενίσχυση της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν η Γαλλία θα στείλει αργότερα και άλλους στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου αναπτύσσονται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ορίζει το ψήφισμα των ΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ. Στρατιώτες σε φορτηγά, τεθωρακισμένα οχήματα και τζιπ πέρασαν το ποταμό Λιτάνι την Πέμπτη και κινήθηκαν νοτιότερα προς τα σύνορα με το Ισραήλ. Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μέσα σε 24 ώρες θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των 15 χιλιάδων στρατιωτών.

    Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Πέμπτη ότι ήδη παρέδωσε τον έλεγχο του ήμισυ των λιβανικών εδαφών που είχε καταλάβει στη διεθνή δύναμη των ΗΕ στη περιοχή, την UNIFILμ, η οποία με τη σειρά της θα τα παραδώσει στο λιβανικό στρατό.

    Ακόμα εκκρεμεί ο αφοπλισμός της Χεζμπολλά και ποιες χώρες θα συνεισφέρουν στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο νότιο Λίβανο. Η κυβέρνηση του Λιβάνου δήλωσε ότι δεν θα αφοπλίσει δια της βίας την Χεζμπολά και φαίνεται να συμφώνησε ότι η οργάνωση μπορεί να κρατήσει τα όπλα της εφόσον παραμείνουν κρυμμένα. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολιζα Ράις, δήλωσε ότι η διεθνής ειρηνευτική δύναμη δεν πρόκειται να αφοπλίσει την οργάνωση.

    [04] Iράκ: Η βία συνεχίζεται

    18-08-2006

    Συντρίμμια από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη

    Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από επιθέσεις ανταρτών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 Ιρακινοί και 2 αμερικανοί. Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην συνοικία Σαντρ Σίτυ της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άτομα την Πέμπτη και τραυματίστηκαν πάνω από 20.

    Στο βορά, από πυροβολισμούς μέσα και γύρω από τη Μπακούμπα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα, ενώ ένας ιρακινός στρατιώτης που φρουρούσε πετρελαιοπηγές πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Μπαλάντ.

    Επίσης ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι και άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ο ένας από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα νότια της Βαγδάτης και ο άλλος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στην επαρχία Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

    [05] Ιράν: Οι ΗΠΑ επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων

    18-08-2006

    Νίκολας Μπερνς

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν άμεσα για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν αν η Τεχεράνη δεν σταματήσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, αλλά να αναγκάσουν τη Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τα μέτρα που επιβάλει η διεθνής κοινότητα για τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

    Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απέρριψε το ψήφισμα των ΗΕ που απαιτεί από τη χώρα του να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου μέχρι τις 31 Αυγούστου.

    [06] Αφγανιστάν: Από λάθος σκοτώθηκαν 10 άτομα

    18-08-2006

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, καταδίκασε την αεροεπιδρομή των υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων από την οποία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν κατά λάθος τουλάχιστον 10 αστυνομικοί.

    Ο κύριος Καρζάι εξέφρασε αγανάκτηση για το συμβάν, μετά από δήλωση Αφγανών αξιωματούχων ότι αεροπλάνο των συμμαχικών δυνάμεων επετέθη σε περιπολία στα ανατολικά της χώρας. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι στόχευε 2 φορτηγά που είχαν χρησιμοποιηθεί από εξτρεμιστές για άλλη επίθεση από την οποία σκοτώθηκε ένας Αφγανός στρατιώτης. Ο κύριος Καρζάι διέταξε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    [07] Λονδίνο: Από σήμερα θα πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις στο Χήθροου

    18-08-2006

    Από σήμερα θα πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, μετά από αυστηρά μέτρα ασφάλειας που είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Οι Βρετανικές αερογραμμές ακύρωσαν 19 πτήσεις από το αεροδρόμιο του Χήθροου την Πέμπτη, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες του αεροδρομίου για την επιστροφή χιλιάδων αποσκευών στους κατόχους τους.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Βρετανία και τις ΗΠΑ, η αστυνομία εντόπισε βαλίτσα με υλικά για την κατασκευή βομβών, μέσα σε δάσος βορειοδυτικά του Λονδίνου. Ένας από τους υπόπτους κατοικεί στη περιοχή. 23 άτομα κρατούνται από την Βρετανική αστυνομία. Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί υπήκοοι Πακιστανικής καταγωγής.

    [08] Δ. Βιρτζίνια: Συνελήφθη γυναίκα με ίχνη εκρηκτικων ουσιών σε χειραποσκευές

    18-08-2006

    Αεροδρόμιο στη πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια εκκενώθηκε για μερικές ώρες τη Πέμπτη, όταν δύο φιάλες με υγρά που διαπιστώθηκε ότι περιείχαν ίχνη εκρηκτικών ουσιών, εντοπίστηκαν στις χειραποσκευές μιας γυναίκας. Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Ασφάλειας στις Αερομεταφορές δήλωσαν ότι ηλεκτρονικά μηχανήματα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στην ανίχνευση εκρηκτικών ουσιών εντόπισαν τα εκρηκτικά και στη συνέχεια ειδικό ρομπότ μετέφερε τα δοχεία σε απομονωμένο σημείο του αεροδρομίου για περαιτέρω ανάλυση. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η γυναίκα, που προερχόταν απ' την πολιτεία του Μίσιγκαν, ανακρίνεται τώρα απ' τις ομοσπονδιακές αρχές. Πάντως το αεροδρόμιο ξανάνοιξε και λειτουργεί κανονικά.

    [09] Ισημερινός: Έκρηξη ηφαιστείου καλύπτει χωριά με βράχους και λάβα

    18-08-2006

    Οι αρχές του Iσημερινού δήλωσαν ότι βίαιες εκρήξεις του ηφαιστείου Τουνγκουράχουα σκέπασαν με βράχους και λάβα γειτονικά χωριά προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, ενώ 60 άλλα αγνοούνται. Αξιωματούχοι λένε ότι το ηφαίστειο, που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νότια του Κίτο, εξερράγη την Πέμπτη και εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή.

    Ο δήμαρχος του χωριού Πενίπε, Χουάν Σαλαζάρ δήλωσε ότι πρόκειται για 'μία απερίγραπτη καταστροφή' και πρόσθεσε ότι σπίτια κατέρρευσαν, και μερικά άτομα ετάφησαν κάτω από τους βράχους που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο, ενώ άλλοι καλύφθηκαν από τη λάβα.

    [10] Αμπάς: Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να σταματήσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ

    18-08-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να διακόψουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ. Σε ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης μελών της προεδρικής Παλαιστινιακής φρουράς ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι όλες οι Παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν να διακόψουν ενέργειες τους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άλλους σαν δικαιολογία για αντίποινα.

    Πάντως Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν ότι Ισραηλινή αεροεπιδρομή, νωρίς σήμερα το πρωί, έπληξε μεταλλουργείο στη περιοχή της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε εργοστάσιο όπλων, όπου κατασκευάζονται ρουκέτες που χρησιμοποιούνται κατά του Ισραήλ.

    [11] Νέα Υόρκη: Ακόμη χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου

    18-08-2006

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών κατέληξαν τη Πέμπτη οι τιμές πετρελαίου, κυρίως λόγω ενδείξεων για μείωση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και της βελτίωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 70,30 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή κατά 1,59 δολάρια. Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τις τιμές είναι και η μείωση της ζήτησης πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ, κάποιες ενδείξεις καθίζησης στην αμερικανική αγορά ακινήτων και η απόφαση του ΟΠΕΚ να περιορίσει τα προγνωστικά του για την παγκόσμια ζήτηση μαύρου χρυσού.

    [12] Λιβανικά στρατεύματα νότια του ποταμού Λιτάνι

    18-08-2006

    Γυναίκα στη Μαρζαγιούμ ρίχνει ρύζι και πέταλα απο τριαντάφυλλα σε Λιβανέζους στρατιώτες

    15 χιλιάδες Λιβανέζοι στρατιώτες άρχισαν να αναπτύσσονται νότια του ποταμού Λιτάνι, όπως ορίζει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά. Ο λιβανικός στρατός θα επιτηρεί την μεθοριακή περιοχή μαζί 15 χιλιάδες ειρηνοφόρους της διεθνούς κοινότητας.

    Στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των ΗΕ, Μαρκ Μαλλόκ Μπράουν, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν στρατεύματα για την διεύρυνση της ειρηνευτικής δύναμης. Πρόσθεσε επίσης ότι στη διεθνή δύναμη θα πρέπει να συμμετέχουν μουσουλμανικές και ευρωπαϊκές χώρες.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει μόνο 200 στρατιώτες. Από το Καμπ Ντέιβιντ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι ελπίζει η Γαλλία να αποστείλει περισσότερα στρατεύματα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ωθήσουν του φίλους και συμμάχους τους 'να αναλάβουν τις ευθύνες τους'.

    Τα ΗΕ ελπίζουν να αναπτύξουν αρχική δύναμη 3.500 στρατιωτών μέσα σε 2 εβδομάδες, όμως σημειώνονται καθυστερήσεις. Μέχρι στιγμής, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, και η Μαλαισία προσφέρθηκαν να στείλουν στρατεύματα. Το Ισραήλ όμως αρνήθηκε τις προσφορές του Μπαγκλαντές και της Ινδονησία γιατί δεν διεθέτουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το εβραϊκό κράτος. Η Ιταλία επίσης έχει δηλώσει ότι θα στείλει στρατό, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιήσει τον αριθμό. Η Βρετανία και η Γερμανία προσέφεραν ναυτική υποστήριξη, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν στρατεύματα.

    Το Ισραήλ λέει ότι κάθε καθυστέρηση στη συγκέντρωση διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων μπορεί να επιφέρει αστάθεια στο νότιο Λίβανο.

    [13] Ισραήλ: Αναβάλλεται η απόσυρση από τα κατεχόμενα

    18-08-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ανέβαλε τα σχέδια του για μονομερή απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόσυρση δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον κύριο Ολμέρτ λόγω του πολέμου με τη Χεζμπολά στο Λίβανο. Σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού λένε ότι θέλει να εστιάσει την προσοχή του στην ανάκαμψη του βορείου τμήματος του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χεζμπολά. Το Ισραήλ επίσης συνεχίζει επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σε άλλες εξελίξεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Παλαιστινιακές πολιτικές φατρίες σταμάτησαν τις συνομιλίες για την δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Χαμάς επιμένει στη διατήρηση της θέσης του πρωθυπουργού, αίτημα που απορρίφτηκε από την Φαταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    [14] Ιράκ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη

    18-08-2006

    Η Ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την κυκλοφορία αυτοκινήτων στη Βαγδάτη από τις 9 τον βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, καθώς χιλιάδες σιίτες συγκεντρώνονται στην ιρακινή πρωτεύουσα για θρησκευτικό εορτασμό. Πέρυσι κατά τη ίδια θρησκευτική γιορτή σχεδόν 1.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πανικό που προκλήθηκε καθώς πλήθος πιστών πέρναγε γέφυρα. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις κατάσχεσαν εκατοντάδες χειροβομβίδες και ρουκέτες καθώς και άλλα πολεμοφόδια και όπλα σε γειτονιά της Βαγδάτης.

    [15] Βόρειος Κορέα: Και άλλη πυρηνική δοκιμή;

    18-08-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες για σχεδιαζόμενη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρειο Κορέα. Ο κύριος Μπους δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι μία τέτοιου είδους ερώτηση είναι υποθετική και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει μυστικές πληροφορίες. Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια δοκιμή θα πρέπει να υπενθυμίσει στις γειτονικές χώρες ότι η Βόρειος Κορέα αποτελεί απειλή .

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, την Πέμπτη φέρει αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν θέλησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους, να λένε ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να σχεδιάζει μία υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της Νοτίου Κορέας δήλωσαν ότι η κυβέρνησή τους δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Βόρειος Κορέα πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική άσκηση.

    [16] ΗΠΑ: Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια

    18-08-2006

    Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα αμερικανικά αεροδρόμια απαγορεύουν την μεταφορά υγρών, ζελέ, λοσιόν και άλλων αναλόγων προϊόντων σε χειραποσκευές, παρά μόνο σε αποσκευές που φορτώνονται στο αεροπλάνο. Τα νέα αυτά μέτρα ασφάλειας επιβλήθηκαν από τις 10 Αυγούστου μετά την σύλληψη υπόπτων από τις Βρετανικές αρχές, οι οποίοι σχεδίαζαν να ανατινάξουν επιβατικά αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας υγρά εκρηκτικά. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ασφάλειας στους επιβάτες σε αμερικανικά αεροδρόμια επιτρέπεται η μεταφορά φάρμακων σε υγρή μορφή και παιδικών τροφών αν ταξιδεύει κανείς με παιδί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 August 2006 - 1:18:23 UTC