Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Ένοπλοι στοχεύουν Σιίτες προσκυνητές
  • [02] Αρχίζει η δεύτερη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [03] Αφγανιστάν: Μάχη στην Κανταχάρ, 71 Ταλεμπάν νεκροί
  • [04] Ιράν: Απορρίπτει και πάλι αίτημα των ΗΕ
  • [05] Μούσα: Έτοιμος ο Αραβικός Σύνδεσμος να πάρει καταλυτικές αποφάσεις για την περιοχή
  • [06] Εύθραυστη η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά
  • [07] Βρετανία: Επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών
  • [08] Δυτική Όχθη: Άλλον έναν αξιωματούχο της Χαμάς συνέλαβε το Ισραήλ
  • [09] Σουδάν: Διαφωνία σε προτεινόμενο ψήφισμα των ΗΕ

  • [01] Ιράκ: Ένοπλοι στοχεύουν Σιίτες προσκυνητές

    21-08-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 20 Σιίτες προσκυνητές που συγκεντρώνονταν για μεγάλη θρησκευτική γιορτή στη Βαγδάτη. Επίσης πάνω από 300 άτομα τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων προσκυνητών που μετέβαιναν στο Σιιτικό τέμενος στην Καζιμιγιάχ. Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 4 από τους δράστες.

    Οι Ιρακινές αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία αυτοκίνητων στη Βαγδάτη μέχρι το τέλος της θρησκευτικής γιορτής με στόχο να αποφευχθούν επιθέσεις Σουνιτών ανταρτών με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον Σιιτών προσκυνητών. Πέρυσι κατά την ίδια θρησκευτική γιορτή σχεδόν 1.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους ποδοπατούμενα πάνω σε γέφυρα του ποταμού Τίγρη.

    [02] Αρχίζει η δεύτερη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    21-08-2006

    Αρχίζει σήμερα η δεύτερη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, που κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου κατά των Κούρδων του Ιράκ πριν 20 χρόνια. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ και οι 6 συγκατηγορούμενοι του κατηγορούνται για τους θανάτους 100 χιλιάδων Κούρδων στην Χαλάμπτζα με τη χρήση δηλητηριωδών αερίων.

    Ένας απ' τους κύριους κατηγορούμενους είναι ο ξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Αλί Χασσάν Αλ-Μαζίντ, ο λεγόμενος χημικός Αλί, που διέταξε τις επιθέσεις με τα δηλητηριώδη αέρια.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με την πρώτη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν αναμένεται στις 16 Οκτωβρίου. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή για τους θανάτους 148 αμάχων στην πόλη Ντουτζαΐλ.

    [03] Αφγανιστάν: Μάχη στην Κανταχάρ, 71 Ταλεμπάν νεκροί

    21-08-2006

    ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην Κανταχάρ

    Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ΝΑΤΟϊκές και Αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 71 μαχητές των Ταλεμπάν κατά την διάρκεια μάχης στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Επαρχιακός διοικητής της αστυνομίας δήλωσε επίσης ότι σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί και ένας Αφγανός στρατιώτης και ότι η μάχη ξεκίνησε όταν εκατοντάδες Ταλεμπάν έκαναν έφοδο στη πόλην Παντζουαγί αργά το Σάββατο το βράδυ. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι αεροπλάνα και βαρύ πυροβολικό της συμμαχίας παρείχαν σημαντική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της μάχης, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα.

    Επίσης το Βρετανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με εχθρικές δυνάμεις στην επαρχία Χελμάντ.

    [04] Ιράν: Απορρίπτει και πάλι αίτημα των ΗΕ

    21-08-2006

    Το Ιράν απέρριψε και πάλι το αίτημα των ΗΕ για τερματισμό των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου, καθώς πλησιάζει η προθεσμία συμμόρφωσης της Τεχεράνης με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου δεν συγκαταλέγεται στην ατζέντα της Τεχεράνης. Επεσήμανε όμως ότι το Ιράν θα δώσει μια πολύπλευρη, όπως τη χαρακτήρισε, απάντηση στην πρόταση της Δύσης για κίνητρα, αν το Ιράν εγκαταλείψει το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Το Ιράν έχει δηλώσει ότι θα δώσει την επίσημη απάντηση του για το θέμα τη Τρίτη. Τη Κυριακή, η Ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο στρατός πραγματοποίησε πυραυλικές δοκιμές μικρού βεληνεκούς στα πλαίσια στρατιωτικών ασκήσεων.

    [05] Μούσα: Έτοιμος ο Αραβικός Σύνδεσμος να πάρει καταλυτικές αποφάσεις για την περιοχή

    21-08-2006

    Αμρ Μούσα

    Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι αραβικές χώρες είναι έτοιμες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για τον Λίβανο. Κατά την συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ο κύριος Μούσα δήλωσε ότι οι χώρεςβμέλη συμφωνούν στα προβλήματα που ενέχει η κατάσταση στο Λίβανο, αλλά επεσήμανε ότι οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου είναι έτοιμες να πάρουν αποφάσεις καταλυτικές για το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή.

    Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου δεν συμφώνησαν σε σχέδιο ανοικοδόμησης του Λιβάνου. Οι Ισραηλινές αεροεπιδρομές προξένησαν καταστροφές που ανέρχονται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει 800 εκατομμύρια δολάρια στο Λίβανο, ενώ η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε την χορήγηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι υπουργοί εξέτασαν επίσης την αποστολή αντιπροσωπείας στα ΗΕ για να ζητήσει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [06] Εύθραυστη η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά

    21-08-2006

    Ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Ελίας Μουρ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ, Τεργιέ Ρέντ Λάρσεν, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές επιδρομές στη κοιλάδα Μπεκαά και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του Λιβάνου 'δεν συντείνουν' στη διατήρηση της εκεχειρίας. Ο κύριος Ρέντ Λάρσεν δήλωσε τη Κυριακή ότι η κατάπαυση του πυρός είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί εύκολα να παλινδρομήσει σε βία και χάος. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ βρισκόταν την Κυριακή στη Βηρυτό και πρόκειται να μεταβεί στο Ισραήλ.

    Το Ισραήλ δηλώνει ότι η επιδρομή στην κοιλάδα Μπεκαά το Σάββατο αποτελούσε αμυντική κίνηση για να σταματήσει τον επανοπλισμό της Χεζμπολά και πρόσθεσε ότι δεν παραβίασε την εκεχειρία.

    Πάντως ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές του Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο 'την εύθραυστη ηρεμία', όπως την χαρακτήρισε και υπονομεύουν τις αρχές του Λιβάνου. Το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι ο αποκλεισμός του Λιβάνου αποσκοπεί στο να σταματήσει η τροφοδότηση της Χεζμπολά με όπλα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Ελίας Μουρ, δήλωσε την Κυριακή ότι όποιος εξαπολύει ρουκέτες από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ θα θεωρείται προδότης και θα τυγχάνει σκληρής μεταχείρισης. Ο κύριος Μουρ πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες δίνουν το δικαίωμα στο Ισραήλ να καταφερθεί ξανά κατά του Λιβάνου.

    [07] Βρετανία: Επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών

    21-08-2006

    Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ρηντ

    Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ρηντ, δήλωσε ότι η Βρετανική αστυνομία αισθάνεται σίγουρη ότι υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη των υπόπτων για το τρομοκρατικό σχέδιο ανατίναξης αεροσκαφών εν πτήση προς τις ΗΠΑ με την χρήση υγρών εκρηκτικών.

    Σε συνέντευξη του προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Ρηντ επεσήμανε ότι οι έρευνες έχουν φέρει στην επιφάνεια 'σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία' για την καταδίκη των υπόπτων. Ο κ. Ρηντ δεν έδωσε λεπτομέρειες, είπε μόνο ότι απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος ορισμένων απ' τους 23 υπόπτους ενδέχεται να εξαγγελθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

    Επίσης ο Βρετανός υπουργός εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει άρθρο των Sunday Times που φέρει ανώτερους αστυνομικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι κατηγορίες για τρομοκρατική δραστηριότητα θα απαγγελθούν εναντίον των μισών τουλάχιστον υπόπτων. Επίσης το άρθρο αναφέρεται σε αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν, όπως υλικά κατασκευής βομβών, χημικές ουσίες, μεγάλα χρηματικά ποσά και 'σημαντικά έγγραφα'.

    [08] Δυτική Όχθη: Άλλον έναν αξιωματούχο της Χαμάς συνέλαβε το Ισραήλ

    21-08-2006

    Διαμαρτυρία για τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Παλαιστινιακής κυβέρνησης

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε άλλον έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Μαχμούντ Αλ Ραμαχί, ανώτερο στέλεχος της Παλαιστινιακής Βουλής την Κυριακή στη Δυτική Όχθη. Το Σάββατο, οι Ισραηλινές δυνάμεις είχαν συλλάβει τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, Νάσσερ αλ Σαέρ, στο σπίτι του στη Δυτική Όχθη.

    Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι συνελήφθη γιατί είναι μέλος της Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο κοντά σε σημείο έλεγχου στη Δυτική Όχθη, την Κυριακή.

    [09] Σουδάν: Διαφωνία σε προτεινόμενο ψήφισμα των ΗΕ

    21-08-2006

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Σουδάν, Μωχαμέντ Αλί αλ Μαντχί, απέρριψε Αμερικανο-Βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ που προβλέπει την αντικατάσταση των στρατευμάτων της Αφρικανικής Ένωσης με ειρηνοφρουρούς του ΟΗΕ στη περιοχή του Νταρφούρ.

    Ο κύριος αλ Μαντχί χαρακτήρισε το σχέδιο ψηφίσματος 'κακό και παραπλανητικό' και δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Χαρτούμ ότι αγνοεί τη Σουδανική κυβέρνηση. Το ψήφισμα αυτό προτάθηκε την περασμένη εβδομάδα και αποσκοπούσε στην αντικατάσταση, από την πρώτη Οκτωβρίου, 7 χιλιάδων στρατιωτών της Αφρικανική Ένωσης με 17 χιλιάδες στρατιώτες των ΗΕ.

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το ψήφισμα μπορεί να υιοθετηθεί και χωρίς την συγκατάθεση του Σουδάν. Στο μεταξύ, χώρες του Αραβικού Συνδέσμου υποστηρίζουν σχέδιο για την παράταση της παραμονής των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 August 2006 - 1:18:32 UTC