Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού
  • [02] Μόνο μη γενετικά μεταλλαγμένο ρύζι απ' τις ΗΠΑ θα εισάγεται στην ΕΕ
  • [03] Ανεβλήθη η δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος προστασίας των ΗΠΑ
  • [04] Ο τυφώνας Τζών απειλεί το Μεξικό
  • [05] Το Σουδάν απέρριψε ψήφισμα των ΗΕ για την ανάπτυξη ειρηνοφρουρών του οργανισμού στο Νταρφούρ
  • [06] Συνελήφθη Παλαιστίνιος που ζητούσε πολιτικό άσυλο
  • [07] Συνάντηση Αννάν με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασσάντ
  • [08] 940 εκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου
  • [09] Ιράν: Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφάλειας
  • [10] Μπους: Εκείνοι που υποστηρίζουν την απόσυρση από το Ιράκ κάνουν μεγάλο λάθος
  • [11] Ιράκ:Από πολλαπλές εκρήξεις σκοτώθηκαν 50 και τραυματίστηκαν πάνω από 200
  • [12] Ιράκ: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα εμφύλιου πόλεμου
  • [13] Αννάν: Συνεργάσιμη διαφαίνεται η Συρία
  • [14] Ιράν: Είναι ακόμη νωρίς για κυρώσεις, λένε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών
  • [15] Παλαιστίνιοι: Αναβολή απεργίας ζητά ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων
  • [16] Σινά: Σε αναζήτηση 5 μελών της Αλ Κάιντα
  • [17] ΗΠΑ: Εξασθένησε ο Ερνέστο
  • [18] Οικονομία: Αυξάνονται οι προσλήψεις, μειώνεται ελάχιστα η ανεργία

  • [01] ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-09-2006

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου. Η δήλωση ανήκει στον Όλι Ρέν, υπεύθυνο επίτροπο για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έγινε στις Βρυξέλλες σε συνέχεια σχετικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρίν λίγο καιρό, τόνισε ο κ. Ρέν, καλωσορίσαμε την συμφωνία που επετεύχθη στις 8 Ιουλίου μετά την συνάντηση του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Γκαμπάρι, με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να αρχίσουν οι διμερείς συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας, ανάμεσα στις δύο κοινότητες, που θεωρήθηκε ιδιαίτερα υποσχόμενο βήμα προς τα εμπρός.

    Η λίστα των θεμάτων προς συζήτηση θα οριστικοποιηθεί αυτές τις ημέρες και χωρίς καθυστερήσεις αναμένεται να αρχίσουν οι συναντήσεις. Θετικά αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, τόνισε ο κ. Ρέν, θα ευνοήσουν και τις δύο κοινότητες και θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επανέναρξη του διαλόγου σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης, χρησιμοποιώντας και τις καλές υπηρεσίες του γραφείου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η πρόοδος για την επανένωση της Κύπρου ενδιαφέρει ευρύτερα την διεθνή κοινότητα, είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

    [02] Μόνο μη γενετικά μεταλλαγμένο ρύζι απ' τις ΗΠΑ θα εισάγεται στην ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-09-2006

    Από τις 25 Αυγούστου επιτρέπεται η εισαγωγή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο του μακρύκοκκου αμερικανικού ρυζιού που φέρει βεβαίωση απουσίας του γενετικά τροποποιημένου οργανισμού LL 601. Οποιοδήποτε δείγμα δεν συνοδεύεται από το σχετικό πιστοποιητικό θα καταστρέφεται ή θα επιστρέφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η ανακοίνωση ήρθε από το γραφείο του αρμοδίου επιτρόπου για την προστασία των καταναλωτών κ. Μάρκου Κυπριανού, ύστερα από την κατάσχεση φορτίου ρυζιού από την Νέα Ορλεάνη, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι μολυσμένο με τον μη εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο οργανισμό.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου κ. Φίλιπ Τόντ, παραδέχτηκε στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν έχει εισαχθεί στην ευρωπαϊκή αγορά αμερικανικό μακρύκοκκο μεταλλαγμένο ρύζι.

    [03] Ανεβλήθη η δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος προστασίας των ΗΠΑ

    01-09-2006

    Οι κακές καιρικές συνθήκες στάθηκαν αιτία για την αναβολή δοκιμής του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος του αμερικανικού στρατού, που επρόκειτο να γίνει στον Ειρηνικό ωκεανό. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ξαναπροσπαθήσουν σύντομα, ίσως και σήμερα Παρασκευή.

    Από την αρχή της δεκαετίας του 80, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη συστήματος που να προστατεύει την χώρα από εχθρικούς πυραύλους. Αν και το σύστημα κατάφερε να καταστρέψει 5 από τους 10 εισερχόμενους πυραύλους στα πλαίσια δοκιμών, οι επικριτές του λένε ότι πρόκειται για εξωπραγματικό εγχείρημα. Οι τελευταίες δοκιμές του συστήματος είχαν γίνει το 2004 και το 2005, αλλά δεν είχαν πετύχει.

    [04] Ο τυφώνας Τζών απειλεί το Μεξικό

    01-09-2006

    Στο Μεξικό, χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία τους κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού ωκεανού, και περιμένουν στην ουρά στα αεροδρόμια για να αποχωρήσουν από την περιοχή, εξαιτίας του τυφώνα Τζών.

    Οι μετεωρολόγοι λένε ότι αν και οι άνεμοι του τυφώνα μειώθηκαν στα 165 χιλιόμετρα την ώρα, εν τούτοις ο Τζών θα μπορούσε να επανακτήσει ισχύ πρίν φθάσει στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Μπάχα της Καλιφόρνιας. Το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του τυφώνα Τζών αναμένεται να περάσει πάνω από την χερσόνησο Μπάχα της Καλιφόρνια σήμερα Παρασκευή.

    Οι μεξικανικές αρχές άρχισαν την απομάκρυνση τουλάχιστον 10,000 κατοίκων παραθαλάσσιων περιοχών, στέλνοντάς τους σε προσωρινά κέντρα περίθαλψης. Οι αρχές είπαν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν 15 με 25 εκατοστά βροχοπτώσεων κατά μήκους των δυτικών ακτών του Μεξικού, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    [05] Το Σουδάν απέρριψε ψήφισμα των ΗΕ για την ανάπτυξη ειρηνοφρουρών του οργανισμού στο Νταρφούρ

    01-09-2006

    Το Σουδάν απέρριψε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ για την ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων των ΗΕ στην περιοχή του Νταρφούρ.

    Η ηγεσία του Εθνικού Κογκρέσου, του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, χαρακτήρισε το ψήφισμα 'αδικαιολόγητη ενέργεια εχθρότητας' προς το Σουδάν. Σύμφωνα με το επίσημο σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων, το κόμμα δήλωσε ότι η χώρα δεν συμφωνεί με κανένα ψήφισμα που παραβιάζει την αυτεξουσιότητα της.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα που ζητά από τα ΗΕ να απορροφήσουν και να διευρύνουν δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης 7,000 στρατιωτών, που δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τη βία στο Νταρφούρ.

    [06] Συνελήφθη Παλαιστίνιος που ζητούσε πολιτικό άσυλο

    01-09-2006

    Η Ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στη Βρετανική Πρεσβεία του Τελ Αβίβ και συνέλαβε τον Ναντίμ Ιντζάζ, ένα παλαιστίνιο που είχε παραβιάσει το σύστημα ασφάλειας της Πρεσβείας και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει αν δεν του δοθεί άσυλο στη Βρετανία.

    Αρχικά πιστευόταν ότι ο Ιντζάζ ήταν οπλισμένος, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κρατούσε μόνο ψεύτικο όπλο. Ο Ιντζάζ, που πιστεύεται ότι είχε διατελέσει πληροφοριοδότης της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφάλειας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι παλαιστίνιοι εξτρεμιστές απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν, εάν δεν πραγματοποιούσε επίθεση κατά του Ισραήλ.

    Σε άλλες εξελίξεις, Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν διοικητή της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά κατά τη διάρκεια συμπλοκής στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

    [07] Συνάντηση Αννάν με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασσάντ

    01-09-2006

    O γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν

    O γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την εδραίωση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ. Όπως αναμένεται, ο κ. Αννάν θα πιέσει τη Συρία να πάψει να υποστηρίζει την Χεζμπολλάχ.

    Την Πέμπτη ο κ. Αννάν είχε συνομιλίες στη Δαμασκό με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ. Κατά τις συνομιλίες αυτές, η Συρία εξέφρασε την υποστήριξή της προς την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ και ζήτησε την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το Λίβανο. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ, δήλωσε στον κ. Αννάν, ότι ο διεθνής οργανισμός πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για επίτευξη συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Η Συρία επιδιώκει ειρηνευτική συμφωνία που να προβλέπει την επιστροφή στη Δαμασκό των υψωμάτων του Γκολάν. Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από το Λίβανο, αν δεν εφαρμοστεί πλήρως η εκεχειρία των ΗΕ και αν η διεθνής ειρηνευτική δύναμη δεν δώσει τέλος στον ανεφοδιασμό της Χεζμπολλάχ. Μετά τη Συρία ο κ. Αννάν θα επισκεφθεί το Ιράν, που επίσης θεωρείται υποστηρικτής της Χεζμπολλάχ.

    [08] 940 εκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου

    01-09-2006

    O υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Γιάν Έλιασον στην διεθνή διάσκεψη δωρητών για το Λίβανο

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Γιάν Έλιασον, δήλωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην διεθνή διάσκεψη δωρητών για το Λίβανο που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη, υποσχέθηκαν 940 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο κ. Έλιασον δήλωσε την Πέμπτη ότι πρόκειται για διπλάσιο ποσό απ' ότι περίμενε. Πάνω από 50 χώρες έλαβαν μέρος στην διάσκεψη, όπου η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσέφεραν σημαντικά ποσά.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι ένας μήνας πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολλάχ στο νότιο Λίβανο, εξάλειψε τελείως την ανοικοδόμηση που είχε επιτευχθεί μετά τον 15άχρονο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Ο κ. Σινιόρα τόνισε ότι τα χρήματα δεν θα φθάσουν στα χέρια της Χεζμπολλάχ και ότι αντίθετα θα δοθούν απ' ευθείας σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

    Στη νότια Βηρυτό την Πέμπτη, συνεργεία της κυβέρνησης του Λιβάνου μοίρασαν αποθέματα τροφίμων των ΗΕ σε οικογένειες των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημίες κατά τον πόλεμο. Ο κ. Σινιόρα είπε επίσης ότι η ανοικοδόμηση της χώρας του θα υπονομευθεί σοβαρά αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της από τους ισραηλινούς.

    [09] Ιράν: Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφάλειας

    01-09-2006

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο, παρά την λήξη της προθεσμίας της Πέμπτης που είχαν θέσει τα ΗΕ για τον τερματισμό των επίμαχων πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης. Σε έκθεσή της προς το συμβούλιο ασφαλείας, η διεθνής υπηρεσία δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη μπορέσει να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του Ιράν, ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς. Η έκθεση τώρα ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφάλειας κατά της Τεχεράνης.

    Ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον, δήλωσε ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αποτελεί προειδοποίηση προς την διεθνή κοινότητα για τους στόχους του Ιράν. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την περιφρονητική στάση του Ιράν, όπως είπε και επεσ

    ήμανε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Στο Ιράν, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει πως οι αμερικανικοί ισχυρισμοί σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αποτελούν αποκυήματα φαντασίας.

    Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ έχει πεί ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις που υφίσταται και δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμά της στην πυρηνική τεχνολογία.

    [10] Μπους: Εκείνοι που υποστηρίζουν την απόσυρση από το Ιράκ κάνουν μεγάλο λάθος

    01-09-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πολιτεία της Γιούτα υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ. Ο κύριος Μπους ξεκίνησε σειρά ομιλιών σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ για να αντικρούσει την αντίθεση του αμερικανικού λαού στην πολιτική του. Κατά την ομιλία της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι 'αυτοί είναι δύσκολοι καιροί' στο Ιράκ. Αλλά πρόσθεσε ότι εκείνοι που υποστηρίζουν την απόσυρση των ΗΠΑ κάνουν μεγάλο λάθος.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε πολλούς από τους επικριτές του 'πατριώτες' σε μία προσπάθεια να απαλύνει διαμάχη που προκάλεσαν σχόλια του υπουργού άμυνας, Ντόναλτ Ράμσφελντ. Ο κύριος Ράμσφελντ υπαινίχθηκε ότι όσοι επικρίνουν το πόλεμο υποφέρουν 'από ηθική και πνευματική σύγχυση' που μπορεί να εξασθενήσει τις ελεύθερες κοινωνίες.

    Η σειρά αυτή ομιλιών του κυρίου Μπους θα συνεχιστούν μέχρι την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [11] Ιράκ:Από πολλαπλές εκρήξεις σκοτώθηκαν 50 και τραυματίστηκαν πάνω από 200

    01-09-2006

    Στο Ιράκ, από σειρά σχεδόν ταυτόχρονων εκρήξεων βομβών και ρουκετών στην Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200. Οι επιθέσεις της Πέμπτης είχαν για στόχο τους κυρίως σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης και πραγματοποιήθηκαν παρά τα αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ενδέχεται να μπορέσουν να αναλάβουν θέματα ασφάλειας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως το τέλος του χρόνου και ότι ο έλεγχος της ασφάλειας στην επαρχία Ντι Κάρ θα περάσει στις ιρακινές δυνάμεις από τον επόμενο μήνα και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες του σκοτώθηκαν σε μάχες στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    [12] Ιράκ: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα εμφύλιου πόλεμου

    01-09-2006

    Έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η βία στο Ιράκ έχει φτάσει σε σημείο όπου υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα εμφυλίου πόλεμου. Η έκθεση του Πεντάγωνου, που συντάσσεται ανά τετράμηνο, παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο και αναφέρει ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ έχει φτάσει στο 'πιο περίπλοκο σημείο' από το 2003 που εισέβαλλαν οι συμμαχικές δυνάμεις στη χώρα, κάτω από την ηγεσία των ΗΠΑ. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι ο Ιρακινός λαός τώρα ανησυχεί περισσότερο ότι η χώρα του οδεύει προς εμφύλια διαμάχη.

    Εν τω μεταξύ, στη Βαγδάτη, σωστικά συνεργεία ανασύρουν σορούς από κτίρια που καταστράφηκαν από ταυτόχρονες επιθέσεις με ρουκέτες και βόμβες. Τουλάχιστον 64 άτομα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πάνω 250.

    Επίσης την Παρασκευή ο πρώην Υπουργός; Εξωτερικών Τζέημς Μπέϊκερ και αντιπροσωπεία του αμερικανικού κογκρέσου συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Ιρακινής κυβέρνησης Σαλάμ αλ Ζουμπάϊε. Ο κος Μπέϊκερ ηγείται της διακομματικής 'Ομάδας για την Μελέτη του Ιράκ' που συστάθηκε από το κογκρέσο το Μάρτιο για την μελέτη του πόλεμου.

    [13] Αννάν: Συνεργάσιμη διαφαίνεται η Συρία

    01-09-2006

    Ο ΓΓ των ΗΕ, Κόφφι Αννάν μετο ΥΠΕΞ της Συρίας Ουαλίντ Μουαλλέμ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η Συρία άφησε να διαφανεί ότι θα αυξήσει την ασφάλεια σε μεθοριακές περιοχές για να αναχαιτίσει την πρόσβαση της Χεζμπολά σε όπλα. Ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση με το Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, στη Δαμασκό την Παρασκευή. Ο κος Αννάν είπε ότι ο Πρόεδρος της Συρίας υποσχέθηκε 'να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα' για την εφαρμογή του ψηφίσματος των ΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά. Το ψήφισμα των ΗΕ ζητά από χώρες να σταματήσουν να τροφοδοτούν με όπλα το Λίβανο χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της χώρας.

    Ο κύριος Αννάν είπε επίσης ότι ο ηγέτης της Συρίας υποστηρίζει την απελευθέρωση των 2 Ισραηλινών στρατιωτών τους οποίους συνέλαβε η Χεζμπολά τον Ιούλιο και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός ζητά την απελευθέρωση ενός Σύρου πολίτη ο οποίος κρατείται από το Ισραήλ.

    Σε άλλες εξελίξεις , η Ισπανία ανακοίνωσε την αποστολή 11.000 στρατιωτών στο νότιο Λίβανο για τη ενίσχυση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που αναπτύσσεται στην περιοχή.

    [14] Ιράν: Είναι ακόμη νωρίς για κυρώσεις, λένε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών

    01-09-2006

    Ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα

    Απογοήτευση εξέφρασαν ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη άρνηση του Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά προσθέτουν ότι είναι ακόμη νωρίς να συζητηθεί μία πιθανή επιβολή κυρώσεων. Η Τεχεράνη αγνόησε διορία που είχε θέσει το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομικνίκ Ντ Βιλπέν ζήτησε την Παρασκευή να υπάρξει περισσότερος διαλόγος και πρόσθεσε ότι το Ιράν πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις του προς τη διεθνή κοινότητα. Ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον ανώτατο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. Επισης και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας συν τη Γερμανία θα συζητήσουν το θέμα του Ιράν μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε ξανά σήμερα ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε την Πέμπτη, ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Τεχεράνη για την περιφρόνηση της προς το Συμβούλιο Ασφάλειας και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο.

    [15] Παλαιστίνιοι: Αναβολή απεργίας ζητά ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων

    01-09-2006

    Ο Πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Ισμαήλ Χανίγιε, ζήτησε από τους παλαιστίνιους εργαζόμενους την αναβολή απεργίας που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο. Ο κος Χανίγιε απεύθυνε ιδιαίτερη έκκληση στους δάσκαλους να απέχουν από την απεργία. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος καθώς βοηθούσε στη συλλογή απορριμμάτων στην πόλη της Γάζας όπου απεργούν οι εργαζόμενοι στις ανάλογες υπηρεσίες..

    Στις αρχές της εβδομάδα που μας πέρασε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στις Παλαιστινιακές περιοχές διενήργησαν μεγάλες πορείες απαιτώντας να πληρωθούν τους μισθούς τους. Η παλαιστινιακή αρχή δεν έχει μπορέσει να πληρώσει 165.000 και πλέον δημοσίους υπαλλήλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη χορήγηση χρηματικής βοηθείας στην Παλαιστινιακή κυβέρνηση όταν ανέλαβε την εξουσία η Χαμάς .

    [16] Σινά: Σε αναζήτηση 5 μελών της Αλ Κάιντα

    01-09-2006

    Στη Χερσόνησο του Σινά η αιγυπτιακή αστυνομία ψάχνει για 5 ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα. Και οι 5 πιστεύεται ότι είναι αιγύπτιοι. Οι αρχές ενέτειναν τα μέτρα ασφάλειας και διένειμαν φωτογραφίες των υπόπτων σε σημεία ελέγχου και αστυνομικά τμήματα. Την Τετάρτη, το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σινά και τους ζήτησε να απομακρυνθούν από την περιοχή. Τα τελευταία 2 χρόνια διάφορες πόλεις- θέρετρα στην Χερσόνησο του Σινά έχουν δεχτεί τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [17] ΗΠΑ: Εξασθένησε ο Ερνέστο

    01-09-2006

    Πλημμύρες στη Β. Καρολίνα

    Σε τροπική καταιγίδα μεταβλήθηκε ο Ερνέστο που πλήττει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Το Κέντρο Θυέλλης των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι άνεμοι εξασθένησαν όταν ο Ερνέστο έφτασε στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας την Πέμπτη, προειδοποιεί όμως ότι μπορεί να προκληθούν ξαφνικές πλημμύρες. Ο Ερνέστο αποτελεί την πρώτη θύελλα της χρονιάς από την οποία έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα στη Αϊτή. Σύμφωνα με προγνωστικά εμπειρογνωμόνων αυτό το χρόνο έπονται άλλες 5 θύελλες.

    [18] Οικονομία: Αυξάνονται οι προσλήψεις, μειώνεται ελάχιστα η ανεργία

    01-09-2006

    Έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ λέει ότι οι αυξήθηκαν οι προσλήψεις τον Αύγουστο, καθησυχάζοντας έτσι ανησυχίες για τη συρρίκνωση της οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα 128.000 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός ανέρχονταν σε 121.000. Οικονομολόγοι λένε ότι οι προσλήψεις ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες. Επίσης το ποσοστό ανεργίας υπεχώρησε ελάχιστα τον Ιούλιο, ενώ για το Αύγουστο εμφανίζεται λίγο χαμηλώτερα από 5%.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 2 September 2006 - 1:18:24 UTC