Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας εξετάζονται σήμερα από επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [02] Ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Σινιόρα ζητά ο Ολμέρτ
  • [03] Ιράκ: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα
  • [04] Αννάν: Έτοιμο για διαπραγματεύσεις το Ιράν
  • [05] Ημέρα των Εργαζομένων σήμερα στις ΗΠΑ
  • [06] Αφγανιστάν: ΝΑΤΟικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 200 Ταλεμπάν
  • [07] Εξασθένησε ο τυφώνας Τζον
  • [08] Τουρκία: Δύο νεκροί από νέα βομβιστική επίθεση

  • [01] ΕΕ: Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας εξετάζονται σήμερα από επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    04-09-2006

    Προσχέδιο έκθεσης σχετικά με την μεταρρυθμιστική πρόοδο της Τουρκίας θα εξετασθεί σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eφ' όσον ψηφισθεί θα είναι μια πρόγευση του ύφους της κρίσιμης φθινοπωρινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μέχρι σήμερα μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκικής κυβέρνησης οι οποίες απαιτούνται για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πληροφορίες από κύκλους του κοινοβουλίου αναφέρουν ότι στην έκθεση θα επισημαίνεται ότι σημειώνεται επιβράδυνση στις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και νομοσχέδια για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και για την πάταξη της τρομοκρατίας και δεν θεωρούνται ικανοποιητικά, ενώ σε μερικά σημεία έρχονται σε αντιπαράθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεπαρκής θα κρίνεται επίσης στην έκθεση , η πρόοδος σε ότι αφορά στην ελευθερία της έκφρασης, στην εφαρμογή των νόμων στα δικαιώματα των γυναικών , των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

    Στην ίδια έκθεση , και κατ επέκταση και στην φθινοπωρινή αποτίμηση της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση , θα υπάρχει έντονη επισήμανση στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής προς την Άγκυρα να αλλάξει την αρνητική της στάση και να εφαρμόσει την επέκταση του επίμαχου πρωτοκόλλου της τελωνειακής της ένωσης, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Μια αρνητική στάση που είναι και παραμένει το κύριο εμπόδιο στις φετινές ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    [02] Ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Σινιόρα ζητά ο Ολμέρτ

    04-09-2006

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογο του Φουάντ Σινιόρα. Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο βόρειο Ισραήλ, την Κυριακή, ο κύριος Ολμέρτ δήλωσε ότι είναι φυσικό να συναντηθεί με τον κύριο Σινιόρα, να δώσουν τα χέρια και να θέσουν τέλος στο μίσος που προέρχεται από ορισμένες περιοχές του Λιβάνου.

    Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Σινιόρα είχε δηλώσει ότι ο Λίβανος θα είναι η τελευταία αραβική χώρα που θα υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και είχε ζητήσει από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της χώρας του, να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις του και να επιστρέψει στο Λίβανο τα εδάφη που κατέλαβε στο πόλεμο του 1967.

    Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα άρει τον αποκλεισμό του Λιβάνου όταν οι 15 χιλιάδες στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες επιπλέον Ιταλοί στρατιώτες φτάνουν στο Λίβανο για την ενίσχυση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ανεβάζοντας στους 3.250 τον συνολικό αριθμό ειρηνοφρουρών του ΟΗΕ που βρίσκονται στη περιοχή. Επίσης, οι Αερογραμμές του Κατάρ ανακοίνωσαν ότι θα ξαναρχίσουν πτήσεις προς τη Βηρυτό, παρά τον Ισραηλινό αποκλεισμό.

    [03] Ιράκ: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα

    04-09-2006

    O δεύτερος στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Χαμέντ Τζουμάα Φαρίντ αλ Σαεντί

    Ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Ιράκ, Μουαφάκ αλ Ρουμπάιε, ανακοίνωσε την σύλληψη του δεύτερου στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Χαμέντ Τζουμάα Φαρίντ αλ Σαεντί, από τις ιρακινές δυνάμεις πριν από μερικές μέρες κοντά στη Μπακούμπα. Ο αλ Σαεντί κατηγορείται ότι διέταξε τις βομβιστικές επιθέσεις κατά τεμένους των Σιιτών στη Σαμάρα, το Φεβρουάριο. Και ήταν αυτή η επίθεση που αναζωπύρωσε τη βία μεταξύ Σιιτων και Σουνιτών στο Ιράκ.

    Ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Ιράκ δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν ή συνέλαβαν άλλα 20 μέλη της αλ Κάιντα μετά τη σύλληψη του αλ Σαεντί. Ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης, Μπαρχάμ Σαλίχ, δήλωσε ότι η σύλληψη του αλ Σαεντί αποτελεί 'ισχυρό πλήγμα' στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά επεσήμανε ότι η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται.

    [04] Αννάν: Έτοιμο για διαπραγματεύσεις το Ιράν

    04-09-2006

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο κος Αννάν συναντήθηκε την Κυριακή στην Τεχεράνη με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Μετά τις συνομιλίες ο κύριος Αννάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Ιρανός πρόεδρος του είπε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη και αποφασισμένη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στη κρίση που έχει δημιουργηθεί για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κύριος Αννάν δήλωσε, όμως, ότι το Ιράν του ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Το Ιράν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ επειδή δεν συμμορφώθηκε με προθεσμία του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα οικονομικά και πολιτικά κίνητρα. Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, δήλωσε ότι τα ΗΕ και η Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης Πυρηνικών Όπλων δεν έχουν νομική εξουσιοδότηση να διατάξουν μία χώρα να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από Συμβούλιο Ασφάλειας να επιδιώξει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

    Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ εξέφρασε ανησυχία για έκθεση στη Τεχεράνη με προκλητικές γελοιογραφίες για το Ολοκαύτωμα. Επίσης ο κος Αννάν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Ιράν επανέλαβε την υποστήριξη του στο ψήφισμα των ΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.

    [05] Ημέρα των Εργαζομένων σήμερα στις ΗΠΑ

    04-09-2006

    Σε μήνυμα του προς τα εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους επ' ευκαιρία της σημερινής Ημέρας των Εργαζομένων στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπούς τονίζει ότι οι αμερικανοί εργαζόμενοι αποτελούν την καρδιά της οικονομικής ευμάρειας της χώρας, καθώς αγωνίζονται να αντισταθμίσουν τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

    Η Ημέρα των Εργαζομένων, που γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, θεσπίστηκε από το αμερικανικό συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Επίσης η Ημέρα των Εργαζομένων σηματοδοτεί και το τέλος της καλοκαιρινής σαιζόν στις ΗΠΑ, είναι αργία και γιορτάζεται παραδοσιακά με πικνίκ και συγκεντρώσεις μεταξύ συγγενών και φίλων.

    [06] Αφγανιστάν: ΝΑΤΟικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 200 Ταλεμπάν

    04-09-2006

    Συμμαχικά στρατεύματα στην Κανταχάρ

    Στο Αφγανιστάν, οι Νατοϊκές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν περίπου 200 μαχητές Ταλεμπάν κατά τις πρώτες δύο μέρες σημαντικής στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της χώρας. Επίσης ο Καναδάς επιβεβαίωσε ότι 4 στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, επονομαζόμενη Μέδουσα, που άρχισε το Σάββατο και στοχεύει στην εξουδετέρωση ανταρτών από την περιοχή Παντζαουί, της επαρχίας Κανταχάρ. Εξαλλου, οι Νατοϊκές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Αφγανική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 80 μαχητές Ταλεμπάν και ότι άλλοι 180 εθεάθησαν να εγκαταλείπουν τη περιοχή.

    Επίσης Βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που πετούσε προς υποστήριξη της εν λόγω επιχείρησης, συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 14 Βρετανοί στρατιωτικοί που επέβαιναν σ' αυτό. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα και όχι σε εχθρικά πυρά.

    [07] Εξασθένησε ο τυφώνας Τζον

    04-09-2006

    Εξασθενημένη πλέον, η τροπική καταιγίδα Τζον πλήττει την χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού, δύο μέρες μετά την πορεία της υπό μορφή τυφώνα.

    Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βινσέντε Φοξ, επισκέφτηκε τη Κυριακή τη περιοχή που επλήγη από τον τυφώνα Τζόν. Ο κ. Φόξ δήλωσε ότι είναι καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα και ότι οι ζημιές είναι αναλογικά περιορισμένες. Χιλιάδες κόσμος απομακρύνθηκε από τις περιοχές που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα που κατέστρεψε σπίτια και σταθμούς ηλεκτροδότησης και προκάλεσε πλημμύρες.

    Οι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι τώρα το τροπικό βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει βροχοπτώσεις στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

    [08] Τουρκία: Δύο νεκροί από νέα βομβιστική επίθεση

    04-09-2006

    Βόμβα εξερράγη στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 7.

    Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε αναψυκτήριο στην πόλη Κατάκ της επαρχίας Βαν, αλλά η αστυνομία υποπτεύεται πως για την επίθεση ευθύνονται Κούρδοι αυτονομιστές.

    Την περασμένη εβδομάδα, εξτρεμιστική οργάνωση που πιστεύεται ότι συνδέεται με το ΠεΚαΚα, ανέλαβε την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε θέρετρα της Μεσογείου, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 5 September 2006 - 1:18:57 UTC