Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπογράφηκε στην Αθήνα η προκαταρκτική συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης
  • [02] Tην Τετάρτη η εκτόξευση του Ατλαντίς από τη ΝΑΣΑ
  • [03] Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ
  • [04] Παρά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας
  • [05] Ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Πακιστάν
  • [06] Στο Σ.Α. θα αποταθεί ο Λίβανος
  • [07] Η φυγή από το Λίβανο μέσω Κύπρου
  • [08] Υποτροφία Ολυμπίας Δουκάκη
  • [09] Παγώνει το σχέδιο απόσυρσης των Ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη
  • [10] Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν
  • [11] Σοβαρό πρόβλημα από το κύμα παράνομων μεταναστών που φθάνουν στις Κανάριες νήσους

  • [01] Υπογράφηκε στην Αθήνα η προκαταρκτική συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

    05-09-2006

    Οι κ.κ. Παρβάνοφ, Καραμανλής και Πούτιν στην Αθήνα την Δευτέρα.

    Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.

    Οι τρείς ηγέτες είπαν ότι η τελική συμφωνία θα έχει υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ υπέγραψαν το σύμφωνο υποστήριξης του εγχειρήματος, καθώς και το χρονοδιάγραμμα του έργου, την Δευτέρα στην Αθήνα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλωσε ότι οι συνομιλίες για το έργο διήρκεσαν 13 χρόνια και μάλιστα είχαν διακοπεί για ένα διάστημα, εξαιτίας ανησυχιών για το κόστος του πετρελαιαγωγού και άλλους παράγοντες.

    Η κατασκευή του αγωγού θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, θα έχει μήκος 280 χιλιόμετρα και θα μεταφέρει ένα εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρεται σήμερα στην Ελλάδα μέσω των στενών του Βοσπόρου.

    Με το έργο αυτό, θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος και το κόστος της μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου σε δυτικές αγορές.

    [02] Tην Τετάρτη η εκτόξευση του Ατλαντίς από τη ΝΑΣΑ

    05-09-2006

    To διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς

    Η ΝΑΣΑ σχεδιάζει να εκτοξεύσει την Τετάρτη το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδας. Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ είπε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ευνοΪκές για την εκτόξευση, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις 12.29 το μεσημέρι τοπική ώρα.

    Το Ατλαντίς επρόκειτο αρχικά να εκτοξευτεί στο διάστημα στις 27 Αυγούστου, έχοντας την απ οστολή να εκτελέσει επιδιορθώσεις στο Διεθνή Σταθμο Διαστήματος. Όμως, η εκτόξευση είχε αναβληθεί, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Αν για κάποιο λόγο δεν γίνει η εκτόξευση την Τετάρτη, τότε αυτή θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

    [03] Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ

    05-09-2006

    Η Αφρικανική Ενωση επανέλαβε την πρόθεσή της να αποσύρει τα στρατεύματά της από την εμπόλεμη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, έως το τέλος του μήνα. Μετά από συνάντηση που είχαν την Δευτέρα με το συμβούλιο ειρήνης και ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης, διπλωμάτες συμφώνησαν ότι η αποστολή των ειρηνοφρουρών της Ενωσης θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Σουδάν μεταδίδει ότι σύμβουλος του προέδρου της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα αν παραταθεί η αποστολη της Αφρικανικής Ενωσης, όμως η Ενωση δεν έχει την δικαιοδοσία να θέσει την αποστολή της στο Νταρφούρ κάτω από τον έλεγχο των ΗΕ.

    Την Πέμπτη το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε την ανάπτυξη άνω των 20,000 ειρηνοφρουρών του διεθνούς οργανισμού στο Νταρφούρ, όμως η κυβέρνηση του Σουδάν αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι θα αποτελούσε ξένη εισβολή.

    [04] Παρά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας

    05-09-2006

    Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5.8% τον χρόνο που πέρασε, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη της από το 1998. Η οικονομία δημιούργησε 1.5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία κάτω από το επίπεδο του 5%.

    Η αύξηση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την μείωση της αγοράς εργασίας, αύξησε τα εισοδήματα των εργαζομένων κατά 1.7%.

    Όμως, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Βιομηχάνων Τζών Ενγκλερ λέει ότι η έκθεση της ένωσής του με την ευκαιρία της Ημέρας Εργασίας στις ΗΠΑ, που γιορτάστηκε την Δευτέρα, δείχνει ότι στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι χάνουν αγοραστική δύναμη. Κατά την έκφρασή του: 'Τα εισοδήματα δεν αυξάνονται στην ουσία, εξαιτίας του πληθωρισμού. Μάλιστα, σημείωσαν μείωση κατά O.5% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε τι οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Στο κόστος της ενέργειας, που αυξήθηκε κατά 23% φέτος.'

    Ο οικονομολόγος Ντέηβιντ Χιούθερ της Ενωσης Βιομηχάνων υπολόγισε τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων, σε σχέση με την αυξανόμενη τιμή της βενζίνης. Όπως είπε, τα αληθινά εισοδήματα υποχώρησαν κατά 2% από το 2001. Και πρόσθεσε: 'Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι αλλά και η Αμερικανική οικονομία έναντι της διεθνούς αγοράς ενέργειας, που γίνεται σταδιακά όλο και μεγαλύτερο βάρος για τους Αμερικανούς εργαζομένους.'

    Ο πρόεδρος Μπούς μιλώντας σε ομάδα εργαζομένων στο Μαίρηλαντ είπε ότι συμφωνεί πώς οι τιμές της ενέργειας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων και ότι η κυβέρνησή του καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που να μειώνουν την εξάρτηση των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο.

    [05] Ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Πακιστάν

    05-09-2006

    Αμερικανικές και πακιστανικές δυνάμεις εκτελούν κοινή ναυτική άσκηση στην Αραβική θάλασσα, με στόχο την βελτίωση των αντιτρομοκρατικών τους δυνατοτήτων. Η άσκηση που επονομάζεται 'Εμπνευσμένη Ενωση' θα διεξαχθεί σε τρείς φάσεις και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

    Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι του ναυτικού λένε ότι οι δύο συμμαχικές χώρες θέλουν να βελτιώσουν τους τρόπους συνεργασίας τους στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της λαθρεμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

    [06] Στο Σ.Α. θα αποταθεί ο Λίβανος

    05-09-2006

    Γάλλοι ειρηνοφρουροί στο νότιο Λίβανο

    H κυβέρνηση του Λιβάνου λέει ότι θα εγείρει στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ το θέμα του αποκλεισμού του από το Ισραήλ δια αέρος και θαλάσσης. Το Υπουργικό Συμβούλιο του Λιβάνου αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή της Ισραηλινής κυβέρνησης παραβιάζει το Ψήφισμα 1701 που έδωσε τέλος στο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά. Το Ισραήλ επιμένει ότι θα συνεχίσει τον αποκλεισμό μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νότιο Λίβανο για να επιτηρεί την διατήρηση της εκεχειρίας και προσθέτει ότι ο αποκλεισμός έχει σαν στόχο να αποκόψει κάθε πρόσβαση της Χεζμπολλά σε όπλα.

    Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν είπε ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολλάχ συμφώνησαν να δεχθούν την μεσολάβηση του διεθνούς οργανισμού για το θέμα της κράτησης των αιχμαλώτων, που στάθηκε αφορμή για την έναρξη του πολέμου των 34 ημερών στο Λίβανο. Η Χεζμπολλάχ συνέλαβε δύο ισραηλινούς στρατιώτες στις 12 Ιουλίου και θέλει τώρα να τους ανταλλάξει με Λιβανέζους αιχμαλώτους του Ισραήλ. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι σύμφωνα με το Ψήφισμα 1701 οι στρατιώτες πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άνευ όρων και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές.

    Στο μεταξύ, το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που υποσχέθηκε να συμμετάσχει με ένοπλες δυνάμεις της στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ που θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ. Το Κατάρ είναι μία από τις λίγες Αραβικές χώρες που αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.

    [07] Η φυγή από το Λίβανο μέσω Κύπρου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-09-2006

    Δείτε τη συνέντευξη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον Ευριπίδη Ευρυβιάδη στη ΦτΑ

    Δείτε τη συνέντευξη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον Ευριπίδη Ευρυβιάδη στη ΦτΑ

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον, Ευριπίδης Ευρυβιάδης

    Στα μέσα του καλοκαιριού, που ο περισσότερος κόσμος βρίσκονταν σε διακοπές, ξέσπασε μια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή που είχε σαν αποτέλεσμα το ξεσπίτωμα δεκάδων χιλιάδων αμάχων πολιτών από τον Λίβανο. Η Ελλάδα και η Κύπρος ήτανε δύο από τις χώρες που βοήθησαν σημαντικά τους αθώους αυτούς ανθρώπους.

    Η Ελλάδα διέθεσε πλοία της που παράλληλα με Αμερικανικά πολεμικά απομάκρυναν πολλούς ξένους από την εμπόλεμη περιοχή κι επίσης έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια για εκείνους που αποφάσισαν να μείνουν στο Λίβανο παρά τις εχθροπραξίες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τη Χεζμπολά.

    Η Κύπρος επωμίστηκε το έργο της φιλοξενίας και της προσωρινής περίθαλψης όλων σχεδόν των ξένων που εγκατέλειψαν τον Λίβανο και μέσω αυτής επέστρεψαν στις χώρες τους. Ήτανε ένα έργο δυσανάλογα μεγάλο για το σχετικά μικρό αυτό νησιωτικό κράτος της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος όμως το έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία.

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που μας παραχώρησε, είπε ότι η όλη επιχείρηση ήτανε μια 'συγκλονιστική εμπειρία'. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης με τον Κύπριο πρέσβη όπως την μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής', την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιό μας τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδη Ευρυβιάδη. Κύριε Πρέσβη, καλώς ορίσατε.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Καλώς σας βρήκαμε Γιώργο.

    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη

    Γ. Μπίστης: Στους τελευταίους δύο μήνες η Κύπρος βρίσκονταν σχεδόν καθημερινά στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλες αυτές οι αναφορές ήταν θετικές και οφείλονται βέβαια στο ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στη διάσωση των 14.000 Αμερικανών και πολλών άλλων ξένων υπηκόων από άλλες χώρες που εγκατέλειψαν τον Λίβανο για να αποφύγουνε τα πυρά ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τη Χεζμπολά. Εσείς ήσασταν στην Κύπρο εκείνη την περίοδο και παρακολουθήσατε από κοντά τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της επιχείρησης.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Βοήθησα όσο μπορούσα να βοηθήσω.

    Γ. Μπίστης: Πολύ ωραία. Βοηθήσατε λοιπόν στην επιχείρηση. . Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας και για το τι είδατε εκεί.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική εισφορά μπορεί να κάνει η Κύπρος όχι μόνον στην περιοχή αλλά και στα γενικότερα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής, ιδίως για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Αποδείχτηκε ότι η Κύπρος είναι ένα κομβικό σημείο, ότι μπορεί να παράγει σταθερότητα και πιστεύω ότι και με μία σωστή λύση του Κυπριακού πραγματικά αυτός ο ρόλος θα είναι ακόμα πιο αναβαθμισμένος γιατί τώρα γείτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Μέση Ανατολή. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στρατηγικά η ΕΕ και όλο το δυτικό σύστημα έρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι σημαίνει Ανατολική Μεσόγειος; Σημαίνει Μέση Ανατολή, σημαίνει Σουέζ-πετρέλαια, σημαίνει ειρηνευτική διαδικασία, σημαίνει ασφάλεια του Ισραήλ, σημαίνει όλα αυτά τα πράγματα.

    Τώρα για να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημά σας, ήμουνα στην Κύπρο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον αυθορμητισμό των συμπατριωτών μου. Ο κόσμος ήρθε αυθόρμητα να βοηθήσει όλους τους πρόσφυγες, όλους αυτούς που έφυγαν από τον Λίβανο τόσο Αμερικανούς πολίτες, που όπως πολύ σωστά είπατε ήτανε γύρω στις 14.000, όσο και άλλους ξένους, γύρω στις 50 σχεδόν 60 χιλιάδες άτομα. Αυτά συμπτωματικά έγιναν μέσα στον Ιούλιο και βεβαίως ο κόσμος μας θυμήθηκε και τα δικά του, αυτά τα οποία πέρασε τον Ιούλιο του 1974, τότε που προσφυγοποιήθηκε, και απλόχερα ήρθε τώρα έξω.

    Ήταν συγκινητικό. Τόσο εγώ όσο η σύζυγός μου και μέλη της οικογένειάς μας εθελοντικά ήμασταν στο λιμάνι της Λάρνακας και δουλεύαμε, εγώ με το κλιμάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών και η σύζυγός μου με το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού. Ήτανε μια συγκλονιστική εμπειρία να βλέπεις ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων όλη αυτή την αγωνία που είχαν καθώς έρχονταν στην Κύπρο και τη χαρά που ένοιωθαν όταν πάταγαν με ασφάλεια στον τόπο μας και τους δίναμε ένα χαμόγελο, ένα γάλα για τα παιδιά, ένα χυμό. Είχαμε καλή συνεργασία με όλες τις πρεσβείες και τα πάντα δούλεψαν σαν ελβετικό ρολόι.

    Γ. Μπίστης: Να πούμε εδώ κύριε Πρέσβη ότι αυτή δεν ήτανε η πρώτη φορά που η Κύπρος διαδραμάτισε ένα τέτοιο χρήσιμο ρόλο. Νομίζω ότι το 83 είχε κάνει κάτι παρόμοιο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Ναι, και το 1975. Το 75 όταν έγινε ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο, ακριβώς ένα χρόνο μετά την δική μας καταστροφή και εισβολή, ήρθανε πάρα πολλοί πρόσφυγες από τον Λίβανο και μπορέσαμε μέσω της οποιασδήποτε υποδομής είχαμε τότε να τους βοηθήσουμε. Επίσης το 83, όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς, η Κύπρος ήτανε η μόνη χώρα της περιοχής η οποία έδωσε 'γη και ύδωρ' στην Αμερική όταν έγινε εκείνη η τρομερή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον 241ός πεζοναυτών.

    Ήτανε η περίοδος στην οποία είχε ο τότε Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού και την συνάντηση με τον Πρόεδρο Ronald Reagan. Θα ήθελα να προσθέσω εδώ ότι και η Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία δούλεψε πάρα πολύ σκληρά. Γενικά αυτή τη φορά ήμασταν όλοι συντονισμένοι με το κάθε βήμα που γίνονταν. Υπήρξαν βεβαίως και ευχαριστήρια για την προσφορά της Κύπρου, τόσο από τον Πρόεδρο George Bush όσο και από την Υπουργό Εξωτερικών Condoleezza Rice.

    Γ. Μπίστης: Αλλά και το Κογκρέσο εκδήλωσε εκτίμηση.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Ναι πολύ σωστά και το Κογκρέσο.

    Γ. Μπίστης: Νομίζω ότι κάπου τα τρία τέταρτα των μελών της Γερουσίας έστειλαν ειδική επιστολή προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον ευχαρίστησαν για τη συμβολή της Κύπρου στην όλη αυτή προσπάθεια. Παρομοίως και από μέρους της Βουλής, πάνω από εκατό μέλη, δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό τώρα, έγραψαν και αυτά ειδική επιστολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και μέσω εκείνου βέβαια εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Κυπριακό λαό για τα όσα έκανε. Να ρωτήσω όμως εδώ το εξής κύριε Πρέσβη. Όλα αυτά τα τόσο θετικά σχόλια τα οποία ακούστηκαν για την Κύπρο και τον ρόλο της στην όλη υπόθεση, σε τι βαθμό θα μπορούσαν να βοηθήσουν, εάν δεν έχουν ήδη βοηθήσει, και στην διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου;

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Θα έλεγα ότι βοηθάνε έμμεσα, δεν θα έλεγα ότι βοηθάνε άμεσα. Έμμεσα γιατί αναβαθμίζεται η Κύπρος, φαίνεται έμπρακτα ότι μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθειά μας για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, ότι είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων και ένα ασφαλές μέρος από το οποίο μπορούν να γίνουνε όλα αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα Ηνωμένα Έθνη τώρα θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως staging ground για τις δικές τους επιχειρήσεις.

    Άμεσα για το Κυπριακό θέμα δεν βοηθάνε, αλλά μία κυβέρνηση και μία διπλωματική υπηρεσία δεν ασχολείται μόνο με το Κυπριακό παρόλο ότι αυτό είναι σίγουρα η ζωή μας και πρέπει να το επιλύσουμε. Επαναλαμβάνω ότι με μια σωστή επίλυση του Κυπριακού θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η Κύπρος στην περιοχή. Όμως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε και τόσα άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται η Κυπριακή διπλωματία και μεταξύ αυτών είναι και ο ρόλος τον οποίον μπορούμε να παίξουμε στην περιοχή.

    Όταν ήμουνα πρέσβης στο Ισραήλ, σας λέω με κάθε υπευθυνότητα, ότι υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις που η Κύπρος φιλοξένησε διάφορες συνεδριάσεις, όπως ονομάζονται track two, track three diplomacy και αυτόν τον ρόλο θέλουμε να συνεχίσουμε να τον αναβαθμίζουμε. Σίγουρα οι σχέσεις με την Αμερική τώρα λόγω αυτής της περιόδου είναι καλύτερες από ότι ήταν προηγουμένως διότι δείχνει ότι η Κύπρος δεν είναι μονοθεματική, δεν είναι μόνο το Κυπριακό όσο και να μας καίει αυτό, και μας καίει γιατί είναι θέμα της καθημερινότητας.

    Γ. Μπίστης: Οπότε, στο μίνιμουμ μπορούμε να πούμε ότι η όλη αυτή προσπάθεια δημιούργησε ένα απόθεμα καλής θέλησης.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Θα το έλεγα αυτό. Και στο Κογκρέσο, όπως πολύ σωστά είπατε, τρία τέταρτα της Γερουσίας, 77 Γερουσιαστές για την ακρίβεια, εκτίμησαν το έργο μας. Το ίδιο έκαναν και 111 από την Βουλή. Θα ήταν περισσότεροι, αλλά πολλούς τους χάσαμε, αν θέλετε, διότι βρίσκονταν σε διακοπές.

    Γ. Μπίστης: Ναι, έπεσε στο καλοκαίρι.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Ακριβώς, ήτανε καλοκαίρι. Αλλιώς θα ήτανε πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των νομοθετών και της Βουλής και της Γερουσίας. Στη Βουλή ο αριθμός των μελών που υπέγραψαν την ευχαριστήρια επιστολή στα σίγουρα θα έφτανε τους 176. Αλλά όπως και να έχει το πράγμα, το βασικό είναι ότι κατάλαβε ο κόσμος την ανθρωπιά και τη φιλοξενία του Κυπριακού λαού.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Πρέσβη, στο λίγο χρόνο που μας μένει θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σε κάτι το προσωπικό, σε εσάς. Αυτή είναι η τελευταία συνέντευξη που θα έχουμε μαζί εδώ στη Ουάσιγκτον αλλά ελπίζω βέβαια ότι θα βρισκόμαστε πολύ πιο τακτικά στην Κύπρο, όταν με το καλό θα γυρίσετε μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της θητείας σας σαν Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ερώτηση που έχω είναι η εξής: Η κοινότητα των Ελλήνων και των Κυπρίων της Αμερικής σας αγκάλιασε με μεγάλη αγάπη και σας βοήθησε πολλές φορές στο έργο σας. Πως νοιώθετε τώρα που φεύγετε και την αφήνετε πίσω αυτή την κοινότητα;

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Κοιτάξτε, είναι σαν να φεύγει κάποιος και να αφήνει πίσω ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του. Ως εκ τούτου, είναι με ανάμικτα αισθήματα που φεύγω από την Αμερική. Ανάμικτα διότι όπως με αγκάλιασε αυτή η ομογένεια την αγκάλιασα κι εγώ αρχίζοντας την καριέρα μου το 76 στη Νέα Υόρκη. Από εκεί άρχισα τα πρώτα μου βήματα στην διπλωματία. Ήμουνα 22 χρονών τότε. Μετατέθηκα το 81 και πήγαμε Γερμανία, Ρωσία, Λιβύη, Ισραήλ, Ολλανδία και μετά ξαναήλθα στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως με αγκάλιασε η ομογένεια την αγκάλιασα κι εγώ. Την αισθάνομαι σαν ένα μέρος του εαυτού μου. Θέλω μέσω της εκπομπής σας να ευχαριστήσω για όλη αυτή τη βοήθεια την οποία οι ομογενείς μας δώσανε για χρόνια.

    Η Κύπρος σήμερα αναπνέει με δύο πνεύμονες. Ο ένας πνεύμονας είναι πραγματικά ο κόσμος της που την αγαπά και είναι ξενιτεμένος, Κύπριοι ελληνικής καταγωγής, Έλληνες της Ελλάδας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας έχουνε δώσει ανεκτίμητη βοήθεια και εμπράκτως, όχι απλώς λόγια, λόγια κούφια. Οι ξενιτεμένοι ομογενείς μας έδωσαν τον εαυτό τους, τον χρόνο τους, τα λεφτά τους δίχως να έχουνε κανένα κέρδος. Αυτό το εκτιμώ αφάνταστα. Ελπίζω αυτή να μην είναι η τελευταία μας συνέντευξη. Να κοπιάσετε στην Κύπρο, να έχουμε κι άλληβ¦.

    Γ. Μπίστης: Όχι, είπα ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας στη Ουάσιγκτον, αλλά στην Κύπρο οπωσδήποτε θα βρεθούμε και οπωσδήποτε θα ξαναμιλήσουμε. Ατυχώς ο χρόνος μας είναι περιορισμένος κι εδώ πρέπει να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ ότι το καλύτερο στα σχέδιά σας τόσο για πρόοδο του Κυπριακού όσο και για προσωπική ευτυχία και χαρά όταν θα γυρίσετε στην Κύπρο.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Και εγώ σε ευχαριστώ Γιώργο για την βοήθειά σου, για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί από άλλες επάλξεις και από άλλους αγώνες. Να είσαι καλά και εσύ και όλοι, υγεία, χαρά, μακροημέρευση, και προπάντων να έχουμε υπόψη μας την Κύπρο και τον αγώνα που κάνει για δικαίωση.

    Γ. Μπίστης: Και πάλι, ότι το καλύτερο κύριε Πρέσβη.

    [08] Υποτροφία Ολυμπίας Δουκάκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    05-09-2006

    Ολυμπία Δουκάκη

    Nέα ετήσια υποτροφία δημιούργησε το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Tisch School of Art σε αναγνώριση της διακεκριμένης ηθοποιού Ολυμπίας Δουκάκη. Η υποτροφία Ολυμπίας Δουκάκη θα δίνεται κάθε χρόνο σε φοιτητή ή φοιτήτρια με υψηλές αποδόσεις στο τμήμα ηθοποιίας του πανεπιστημίου.

    'Από το 1960 η Ολυμπία Δουκάκη αποτέλεσε έναν από τους πιο δραστήριους και δημιουργικούς καθηγητές του τμήματος θεάτρου του πανεπιστημίου' είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ιδρύματος κα Mary Scmidt Campbell, η οποία και πρόσθεσε: 'Το όραμα της Ολυμπίας Δουκάκη για τον ηθοποιό αλλά και την εκπαίδευση του είναι να επιδιώκει να δημιουργήσει μια σεβαστή φωνή, έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να πειραματιστεί στο παίξιμο, να μην φοβάται να χάνει, να αντιλαμβάνεται και να συμμετέχει στα κοινωνικά θέματα της σύγχρονης ζωής. Πιστεύουμε ότι αυτή η υποτροφία θα εμπνεύσει μια νέα γενιά ηθοποιών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της αλλά και την προσφορά της στην τελειοποίηση της τέχνης'.

    Κόρη Ελλήνων μεταναστών, η Ολυμπία Δουκάκη ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστόνη το 1958. Πέντε χρόνια αργότερα έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο Λίλιθ του Ρόμπερτ Ρόσεν. Η Ολυμπία Δουκάκη ξεκίνησε την διδακτική της καριέρα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο τμήμα του New School of Arts, λίγο μετά την ίδρυσή του το 1965.

    [09] Παγώνει το σχέδιο απόσυρσης των Ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη

    05-09-2006

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ πάγωσε το σχέδιο για την απόσυρση των ισραηλινών από τμήματα της Δυτικής Όχθης, λέγοντας ότι οι προτεραιότητές του άλλαξαν. Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε την Δευτέρα σε επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί υψίστη προτεραιότητα, όπως πριν από δύο μήνες.

    Δύο ανώτεροι σύμβουλοι του κ. Ολμέρτ αναμένεται ότι θα επισκεφθούν την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, για να εξηγήσουν την αλλαγή σχεδίων της Ισραηλινής κυβέρνησης στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις.

    Το σχέδιο του κ. Ολμέρτ προέβλεπε την απόσυρση ορισμένων μικρών εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και ταυτόχρονα την ένωση αρκετών άλλων μεγαλύτερων οικισμών κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τα Παλαιστινιακά εδάφη. Η ισραηλινή απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι ακολουθήθηκε από αύξηση επιθέσεων Παλαιστινιακών ρουκετών μέσα στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση προκήρυξε την Δευτέρα μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή περίπου 700 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης Μααλέχ Αντουμίμ και Μπεϊτάρ Ιλλίτ.

    Το σχέδιο αυτό κατασκευής κατοικιών είναι το μεγαλύτερο σε κλίμακα που προτάθηκε ποτέ από την κυβέρνηση Ολμέρτ. Ο κύριος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε αμέσως το σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί παραβίαση του ειρηνευτικού χάρτη για την ειρήνη που υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, ο οποίος προβλέπει το πάγωμα της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    [10] Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν

    05-09-2006

    Οι ΗΠΑ λένε ότι περιμένουν από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ να τιμήσουν την συμφωνία τους για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, επειδή αγνόησε την διορία της 31ης Αυγούστου που του είχε δώσει το συμβούλιο, για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Η κυβέρνηση Μπούς λέει ότι παρά τις αμφιβολίες που έχουν εκφράσει η Ρωσία και η Κίνα, προσδοκά ότι όλα τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας θα τηρήσουν την συμφωνία που έκαναν και θα τιμωρήσουν το Ιράν για την μη συμμόρφωσή του στο ψήφισμα 1696 του συμβουλίου. Το μέτρο αυτό, που εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου, έδινε διορία στο Ιράν μέχρι τις 31 Αυγούστου για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλες επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ιράν θα υφίστατο κυρώσεις.

    Η διορία πέρασε αλλά η Τεχεράνη δεν συμμορφώθηκε. Μάλιστα, δήλωσε ότι είναι ανοικτή για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν ήταν διατεθειμένη να σταματήσει πρώτα το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Την Τρίτη, η κινεζική κυβέρνηση είπε ότι υποστηρίζει περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν, ενώ ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαομπάο ζητούσε να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ιράν, λέγοντας ότι θα είναι αντιπαραγωγικές.

    Παρόμοια σχόλια έκανε και ο ανώτερος σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ιγκορ Σουβάλοφ, που είπε ότι ενώ η κυβέρνησή του δεν είναι απόλυτα αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων, εν τούτοις πιστεύει ότι μάλλον θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ είπε ότι ενώ η κυβέρνηση Μπούς περιμένει ότι θα υπάρξει έντονη διπλωματική δραστηριότητα σχετικά με το θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν, περιμένει επίσης ότι τελικά οι συνυπογράψαντες το ψήφισμα 1696 θα υποστηρίξουν τις προβλέψεις του. Οπως είπε: 'Στην πραγματικότητα, τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου συν η Γερμανία έχουν έρθει σε συμφωνία. Περιμένουμε ότι όλα τα μέλη της ομάδας θα τηρήσουν την συμφωνία μας. Τα μέλη της ομάδας έδειξαν ξεκάθαρα στο Ιράν ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του ψηφίσματος, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη απομόνωση του ιρανικού λαού, που είναι κάτι που δεν επιθυμούμε.'

    Το υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπέρνς με ομολόγους του από την "ομάδα των 5" σύν της Γερμανίας στο Βερολίνο για συνομιλίες σχετικά με τις υρώσεις προς το Ιράν, ενώ σημερα Τετάρτη, θα προηγηθεί συνάντηση στη Βιέννη μεταξύ του υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και του ανώτατου πυρηνικού διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζανί.

    Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην συνάντηση αυτή και πρόσθεσε ότι είναι καλή ιδέα να κρατιέται ανοικτή η γραμμή επικοινωνίας με την Τεχεράνη. Ταυτόχρονα όμως, προειδοποίησε τους Ιρανούς ότι δεν μπορούν να τραβήξουν επ'αόριστο την διαδικασία διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον.

    Η κυβέρνηση Μπούς ελπίζει ότι η υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις θα μπορέσει να διευθετήσει το θέμα του ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, όταν συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των ΗΕ που θα γίνει αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη.

    [11] Σοβαρό πρόβλημα από το κύμα παράνομων μεταναστών που φθάνουν στις Κανάριες νήσους

    05-09-2006

    Ο πρόεδρος των Καναρίων νήσων, έξω από τις ισπανικές ακτές, ζήτησε βοήθεια από τη Μαδρίτη και την υπόλοιπη Ευρώπη για την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος εξαθλιωμένων Αφρικανών παράνομων μεταναστών που καταφθάνουν στα νησιά.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου την Τρίτη, ο πρόεδρος, Ανταν Μαρτίν, αναρωτήθηκε πόσα ακόμα πτώματα πρέπει να περισυλλεγούν από τον Ατλαντικό πρίν οι κυβερνήσεις συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο τις Καναρίους νήσους.

    Οι ισπανικές αρχές απαίτησαν από αφρικανικές χώρες να κάνουν περισσότερα για να παρεμποδίσουν το κύμα των μεταναστών. Πάνω από 20,000 άτομα από την Μαυριτανία και τη Σενεγάλη πραγματοποίησαν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στις Καναρίους φέτος, ελπίζοντας να βρουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Εκατοντάδες πνίγηκαν στην προσπάθεια αυτή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 6 September 2006 - 1:18:34 UTC