Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολλάχ
  • [02] Συνέντευξη του Κόφι Ανάν μετά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή
  • [03] Περίπατος στο διάστημα δύο αστροναυτών του Ατλαντίς
  • [04] Κύπρος: O Ταλάτ ζήτησε από τον Σογιέρ να σχηματίσει νέο συνασπισμό
  • [05] Παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο της Χαμάς
  • [06] Toυρκία: Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ
  • [07] Ράις: Θα συζητηθούν κυρώσεις κατά του Ιράν
  • [08] Καναδάς: 2 νεκροί και 19 τραυματίες από εκτός ελέγχου ένοπλο σε Κολέγιο του Μοντρεάλ
  • [09] Μαλίκι: Η Τεχεράνη θα πρέπει να τερματίσει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ
  • [10] Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ

  • [01] Δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολλάχ

    14-09-2006

    Ο σείχης Νασράλα

    Σε συνέντευξη του προς το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασσάν Νασράλα, δήλωσε ότι η οργάνωση του βρίσκεται ακόμη στο νότιο Λίβανο και ότι μαχητές της Χεζμπολά βρίσκονται στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο κ. Νασράλα τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την Χεζμπολάχ απ' το να υπεραμύνεται εδαφών που της ανήκουν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στην Ουάσιγκτον, ο βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντέηβιντ Γουέλτς, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι αναγκαίος για την εδραίωση της αυτεξουσιότητας του Λιβάνου. Ο κ. Γουέλτς επεσήμανε ότι κύριος στόχος της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο Λίβανο θα είναι η αποτροπή της παράνομης διασυνοριακής διακίνησης όπλων προς τη Χεζμπολάχ.

    [02] Συνέντευξη του Κόφι Ανάν μετά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

    14-09-2006

    O κ. Ανάν

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι οι περισσότεροι ηγέτες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής που συνάντησε σε πρόσφατη περιοδεία του, του είπαν ότι η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και τα αποτελέσματά της υπήρξαν καταστροφικά για όλους.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, ο κ. Αννάν επεσήμανε ότι ορισμένοι ηγέτες πιστεύουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ, μέχρις ότου βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα, ενώ άλλοι, όπως o ηγέτης του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πιστεύουν πως οι ΗΠΑ αποτελούν το πρόβλημα και πρέπει να αποχωρήσουν. Ο κ. Αννάν τόνισε ότι αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, θα πρέπει να το πράξουν στην σωστή στιγμή, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αννάν παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους στο κεντρικό κτίριο των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, μετά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ισραήλ, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία και το Ιράν. Στόχος της περιοδείας του ήταν η εδραίωση της εκεχειρίας Ισραήλ-Χεζμπολλάχ.

    [03] Περίπατος στο διάστημα δύο αστροναυτών του Ατλαντίς

    14-09-2006

    To Aτλαντίς, πριν την εκτόξευσή του.

    Δύο αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς ολοκλήρωσαν κι άλλο περίπατο στο διάστημα την Τετάρτη, κατά τον οποίο εγκατέστησαν ένα νέο σύστημα συλλογής ηλιακής ενέργειας για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι αστροναύτες Ντάν Μπέρμπανκ από τις ΗΠΑ και Στήβ Μακλήν από τον Καναδά, εκτέλεσαν τις εν λόγω εργασίες μέσα σε διάστημα περίπου 7 ωρών.

    Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ είπαν ότι ελπίζουν πως σήμερα θα γίνει η τοποθέτηση ειδικού βραχίονα που θα κρατά τα ηλιακά πλέγματα στην θέση τους. Τα πλέγματα αυτά αναμένεται ότι θα διπλασιάσουν τα αποθέματα ενέργειας για τα εργαστήρια και τους υπόλοιπους χώρους του σταθμού.

    [04] Κύπρος: O Ταλάτ ζήτησε από τον Σογιέρ να σχηματίσει νέο συνασπισμό

    14-09-2006

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ζήτησε απ' τον απερχόμενο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ να σχηματίσει νέο συνασπισμό.

    Ο κ. Σογιέρ παραιτήθηκε τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για την δημιουργία νέου σχηματισμού που θα υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δηλώνουν αναλυτές και προσθέτουν ότι το πιθανότερο είναι πως οποιοσδήποτε νέος σχηματισμός δεν θα περιλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός άμυνας της Κύπρου, Φοίβος Κλόκκαρης, υπέβαλε παραίτηση για λόγους υγείας, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πολιτικές διαφωνίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του.

    [05] Παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο της Χαμάς

    14-09-2006

    Τζ. Λίβνι και Κ. Ράις

    Παραίτηση υπέβαλε τη Τετάρτη το Παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο της Χαμάς, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την μετριοπαθή Φατάχ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαζί Χαμάντ, δήλωσε ότι τώρα ο ίδιος ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, θα υποβάλλει την παραίτηση του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Πάντως ο κ. Αμπάς δήλωσε τη Τετάρτη ότι ο κ. Χανίγιε θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα και στην νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία, όπως είπε ο κ. Αμπάς, θα σχηματιστεί σύντομα.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, μετά από συνομιλίες που είχε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις με την Ισραηλινή ομόλογο της, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι για να επιτευχθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, η Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πρώτα να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να αποδεχτεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

    [06] Toυρκία: Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

    14-09-2006

    Η Τουρκία δήλωσε τη Τετάρτη ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην κυρίως Κουρδική πόλη, Ντιγιαρμπακίρ που κόστισε τη ζωή σε 10 άτομα. Νωρίτερα πάντως οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ταξιαρχία της Τουρκικής Εκδίκησης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μήνυμά της στο διαδίκτυο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί. Η οργάνωση απείλησε επίσης ότι θα σκοτώνει 10 Κούρδους για κάθε Τούρκο που σκοτώνεται από επιθέσεις ανταρτών του ΠεΚαΚά.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον, είχε συνομιλίες την Τετάρτη με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα, με θέμα τρόπους αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών που πολεμούν κατά των τουρκικών δυνάμεων από βάσεις στο Ιράκ. Ο κ. Ράλστον δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα και εμφανή μέτρα, ώστε να γίνει σαφές στον τουρκικό, τον αμερικανικό και τον ιρακινό λαό ότι η τουρκική ηγεσία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την απειλή της τρομοκρατίας.

    [07] Ράις: Θα συζητηθούν κυρώσεις κατά του Ιράν

    14-09-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι κατά την διεθνή συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας θα επιχειρηθεί η προώθηση κυρώσεων εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Θα ήταν καλό αν το Ιράν σταματούσε τον εμπλουτισμό ουρανίου και άρχιζε συνομιλίες, δήλωσε η κ. Ράις. Αλλά επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει ακόμη αυτή η επιλογή, δεδομένης της ακύρωσης της συνάντησης της Πέμπτης μεταξύ του αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα και του κύριου διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί.

    Η κ. Ράις επεσήμανε ότι στη Νέα Υόρκη διπλωμάτες απ' τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Κίνα και τη Γερμανία θα εξετάσουν περαιτέρω σχέδιο ψηφίσματος για επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

    [08] Καναδάς: 2 νεκροί και 19 τραυματίες από εκτός ελέγχου ένοπλο σε Κολέγιο του Μοντρεάλ

    14-09-2006

    Στον Καναδά, ένοπλος άνοιξε πυρ στο Κολέγιο Ντώσον του Μοντρεάλ, σκοτώνοντας μια κοπέλα και προκαλώντας πανικό πριν τελικά σκοτωθεί από την αστυνομία. Επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 19 άτομα, 6 απ' τα οποία σοβαρά. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο δράστης δεν είχε συνεργάτες. Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για πάνω από έναν ένοπλο.

    Εκατοντάδες φοιτητές άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι όταν ο δράστης άρχισε να πυροβολεί έξω απ' το Κολέγιο και στη συνέχεια μέσα στο εστιατόριο του Κολεγίου. Ένας απ' τους φοιτητές, δήλωσε ότι ο ένοπλος, που φορούσε μαύρη γκαμπαρντίνα, πυροβολούσε στη τύχη. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα κίνητρα του δράστη, αλλά ο διοικητής της αστυνομίας, Ιβάν Ντελόρμ, απέρριψε υπαινιγμούς ότι επρόκειτο για ρατσιστική ή τρομοκρατική επίθεση.

    [09] Μαλίκι: Η Τεχεράνη θα πρέπει να τερματίσει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ

    14-09-2006

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψης του στο Ιράν τη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, ζήτησε απ' τη Τεχεράνη να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο έχει 'αρνητικές' συνέπειες στη χώρα. Εκπρόσωπος του κ. Μαλίκι δήλωσε ότι το Ιράκ επιδιώκει τερματισμό της χρηματοδότησης ορισμένων οργανώσεων. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το Ιράν έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει και η Ιρακινή ηγεσία θέλει να δει εφαρμογή αυτής της διάθεσης.

    Στο μεταξύ στη Βαγδάτη, από δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, κοντά σε στόχους της αστυνομίας στην ανατολική Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 22 Ιρακινοί, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 80. Επίσης ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βρέθηκαν στη Βαγδάτη τα πτώματα 60 ανδρών που είχαν βασανιστεί και εκτελεστεί, κατά πάσα πιθανότητα από μέλη ομάδων θανάτου.

    [10] Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ

    14-09-2006

    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ για συνομιλίες σε σχέση με ενδεχόμενη αμυντική πυραυλική εγκατάσταση των ΗΠΑ στη χώρα του. Ο κ. Καζίνσκι είχε συνάντηση την Τετάρτη με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις, η οποία χαρακτήρισε τη Πολωνία ισχυρό αγωνιστή για την προάσπιση της ελευθερίας και ταγμένη στο να βοηθήσει άλλες χώρες να αποκτήσουν δημοκρατικό πολίτευμα.

    Ο κ. Καζίνσκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας για ελευθερία βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανο-πολωνικών σχέσεων. Η Βαρσοβία μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα στην Πολωνία, που θα συντελούσε στην άμυνα της Ευρώπης, σε περίπτωση επίθεσης με πύραυλο μακρού βεληνεκούς. Όμως η απόφαση για το σχέδιο αυτό δεν αναμένεται ότι θα ληφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Καζίνσκι στις ΗΠΑ. Ο Πολωνός ηγέτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ και θα επισκεφθεί στρατιωτική βάση στο Τέξας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 September 2006 - 1:18:57 UTC