Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ν. Φρηντ εξαίρει την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [02] Έκκληση στο Ιράν
  • [03] Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη
  • [04] Ιράκ: Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων
  • [05] Συνομιλίες Μπους-Αμπάς
  • [06] Οργάνωση ευρωπαίων μουσουλμάνων αποδέχεται την απολογία Πάπα

  • [01] Ο Ν. Φρηντ εξαίρει την Κυπριακή Δημοκρατία

    Γιώργος Μπίστης

    Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη

    20-09-2006

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και ετοιμάζεται για να μιλήσει σε λίγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φρηντ. Μετά την συνάντηση ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για το τι διεμείφθη.

    Κατά τον κύπριο υπουργό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Φρηντ εξέτασαν θέματα που ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο και συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διμερείς αυτές επαφές στο μέλλον προς αμοιβαίο όφελος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου 'κατά πόσον τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν στρατηγικά, ή άλλα όπως για παράδειγμα συνεργασίες στον τουριστικό τομέα', ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι δεν συζητήθηκε κανένα τουριστικό θέμα.

    Από δικής του πλευράς, ο κ. Φρηντ εξήρε την Κυπριακή δημοκρατία για την βοήθεια που προσέφερε στην απομάκρυνση 14.000 αμερικανών από τον Λίβανο και την μέσω Κύπρου επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην ομιλία που θα εκφωνήσει αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται ότι θα αναφερθεί στις δραματικές εξελίξεις που εκδηλώθηκαν στο Λίβανο το καλοκαίρι και θα τονίσει την ανάγκη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου πάντως θα είναι αφιερωμένο στο Κυπριακό.

    [02] Έκκληση στο Ιράν

    20-09-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους προέβη σε απ' ευθείας έκκληση προς τον λαό του Ιράν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ σέβονται την χώρα και τον λαό της, αλλά η ηγεσία του Ιράν του αποστερεί την ελευθερία. Στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπους επεσήμανε ότι οι ηγέτες του Ιράν χρησιμοποιούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας για να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν μια διπλωματική διευθέτηση της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη.

    Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπεραμύνθηκε του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του χαρακτηρίζοντας το διαφανές και ειρηνικό και κατηγόρησε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, φωτογραφίζοντας μ' αυτό τον τρόπο τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ότι εκμεταλλεύονται τον διεθνή οργανισμό για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Θακσίν Σιναγουάτρα, ακύρωσε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, λίγες ώρες μετά τη διενέργεια πραξικοπήματος στην Μπανγκόγκ από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν

    Και ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν κατά την τελευταία του εναρκτήρια ομιλία ως επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι κατά την δεκαετή του θητεία έχουν ενταθεί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

    Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζάκ Σιράκ, δήλωσε ότι ο διάλογος με το Ιράν για το θέμα των πυρηνικών του δραστηριοτήτων πρέπει να υπερισχύσει των απειλών για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του. Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη, ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κρατήσει σταθερή και ενωμένη στάση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τόνισε ότι η Γαλλία δεν προτίθεται να αμφισβητήσει την νομιμότητα οποιουδήποτε καθεστώτος.

    Η προεδρεύουσα της ΕΕ, Πρόεδρος της Φινλανδίας Τάργια Χαλόνεν, ζήτησε από το Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου, εν είδη μέτρου εμπιστοσύνης. Η κ. Χαλόνεν επισήμανε ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προλειάνει το έδαφος για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη περιεκτικής συμφωνίας σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

    [03] Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

    20-09-2006

    O στρατός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης της χώρας, ανακάλεσε το σύνταγμα και κήρυξε στρατιωτικό νόμο, στα πλαίσια πραξικοπήματος. Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την Tαϊλανδική τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι δυνάμεις, πιστές στον βασιλιά της χώρας, ανέλαβαν τον έλεγχο της Μπανγκόκ και ότι θα λάβουν αποφάσεις αναφορικά με πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    Στρατιωτικά οχήματα περιπολούν τους δρόμους της Ταϊλανδικής πρωτεύουσας και περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια. Δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες για βιαιότητες, Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι το χρηματιστήριο της χώρας, οι τράπεζες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη, ενώ κάλεσε ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους σε σύσκεψη στην Μπανγκόκ για την νέα πολιτική της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Θακσίν Σιναγουάτρα, ακύρωσε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ που είχε προγραμματιστεί για τη Τρίτη, λίγες ώρες μετά τη διενέργεια του πραξικοπήματος στην Μπανγκόκ.

    [04] Ιράκ: Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων

    20-09-2006

    Ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ, δήλωσε ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, δηλαδή στους 140.000 στρατιώτες. Στο μεταξύ, από βλήματα όλμων που έπληξαν κατοικίες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 και τραυματίστηκαν 20 άτομα, στη νότια Βαγδάτη.

    Στη Μοσούλη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη και τραυμάτισε δύο άλλους. Την Τρίτη επίσης, σε ομιλία του στο ιρακινό κοινοβούλιο ανώτερος Σιίτης βουλευτής απαίτησε την εκπόνηση εκ μέρους των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών σχεδίου για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί έξαρση της βίας στο Ιράκ, ενώ εκατοντάδες πτώματα εντοπίστηκαν σε δρόμους κυρίως της Βαγδάτης. Τα θύματα είχαν βασανιστεί και εκτελεστεί.

    [05] Συνομιλίες Μπους-Αμπάς

    20-09-2006

    O Πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς

    Ο πρόεδρος Μπους θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Οι συνομιλίες θα περιστραφούν στο θέμα του αναμενόμενου σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο κ. Αμπάς έχει ήδη συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, με θέμα την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    [06] Οργάνωση ευρωπαίων μουσουλμάνων αποδέχεται την απολογία Πάπα

    20-09-2006

    Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ιταλίας, Αμπντουλά Ρεντουάνε, δήλωσε ότι η μουσουλμανική κοινότητα αποδέχεται την απολογία του Πάπα Βενέδικτου και θεωρεί το θέμα λήξαν. Ο κύριος Ρεντουάνε είπε επίσης ότι τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα μπορούν είτε να βρίσκονται σε αντιπαράθεση, είτε να επιδιώκουν το διάλογο.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εξέφρασε την Τρίτη το σεβασμό του για το Παπα. Όμως στη Τουρκία διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση την ακύρωση της επίσκεψη του Ποντίφικα που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο. Εξάλλου, Αιγύπτιοι κληρικοί ζητούν από τον Πάπα να δηλώσει δημόσια ότι τα σχόλια του για το Ισλάμ ήταν άστοχα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 September 2006 - 1:18:39 UTC