Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aισιόδοξοι οι Δημοκρατικοί για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
  • [02] Η Αίγυπτος μελετά την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου
  • [03] Επιτροπή κατά της κυβερνητικής διαφθοράς στην Ταϋλάνδη
  • [04] Ενισχύει την αποστολή της στο Νταρφούρ η Αφρικανική Ενωση
  • [05] Συμφωνία στο Ιρακινό κοινοβούλιο
  • [06] Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράκ ενέτεινε την διεθνή τρομοκρατική απειλή
  • [07] Κλίντον: Προσπάθησα να σκοτώσω τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [08] Αιχμές Καρζάι για Μουσάραφ
  • [09] Ουγγαρία: Ο Φέρεντς Γκιούρτσανι αρνείται να παραιτηθεί
  • [10] Νέος θάνατος από γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία
  • [11] Οι Έλληνες της Νέας Ορλεάνης αισιόδοξοι για το μέλλον

  • [01] Aισιόδοξοι οι Δημοκρατικοί για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

    25-09-2006

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, δείχνει ότι ο πρόεδρος Μπούς μάλλον βοήθησε τους ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για να πάρουν έδρες στο Κογκρέσο, με το να επικεντρώσει την φετινή προεκλογική εκστρατεία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Παρά όμως τις ενδείξεις αυτές, οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης αισιοδοξούν ότι θα κερδίσουν έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και ίσως και τον έλεγχο ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

    Δύο νέες σφυγμομετρήσεις των τηλεοπτικών δικτύων ABC και NBC, σε συνεργασία με την εφημερίδα Wall Street Journal, δείχνουν μικρή πρωτιά του προέδρου Μπούς και του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο θέμα του χειρισμού του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Οι δύο σφυγμομετρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από σειρά ομιλιών του κ. Μπούς, με στόχο να επικεντρώσει την προσοχή της κοινής γνώμης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να τον καταστήσει κύριο θέμα της φετινής βουλευτικής προεκλογικής εκστρατείας.

    Κατά την 5η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπούς μίλησε κατά μιάς άμεσης απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, λέγοντας: 'Οποία και αν είναι τα λάθη που διεπράχθησαν στο Ιράκ, το χειρότερο απ' όλα θα ήταν να πιστέψουμε ότι αν αποσυρθούμε από το Ιράκ, οι τρομοκράτες θα μας αφήσουν ήσυχους. Δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο. Θα μας ακολουθήσουν. Η ασφάλεια των ΗΠΑ εξαρτάται από το αποτέλεσμα των μαχών στους δρόμους της Βαγδάτης', τόνισε ο κ. Μπούς.

    Οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης ποντάρουν στην οργή των ψηφοφόρων για το πώς ο κ. Μπούς χειρίζεται τον πόλεμο στο Ιράκ, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

    Ο κ. Κλάρκ

    Ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Ουέσλυ Κλάρκ δηλώνει: 'Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν λάθος. Οι πολιτικές που ακολούθησε η παρούσα κυβέρνηση δεν απέδωσαν. Είναι πιά καιρός να αλλάξουμε πορεία και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αλλάξουμε την σύνθεση του κογκρέσου'.

    Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειξαν πάντως ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Ο Μάικ ΜακΚέρρυ, που χρημάτισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Κλίντον δηλώνει ότι το φετινό εκλογικό κλίμα παραμένει ασταθές.

    Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν κέρδη των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο, κυρίως εξαιτίας της οργής των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα των δημοκρατικών και ορισμένων ανεξάρτητων.

    Όμως οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν ν' αντεπιτίθενται, όσον αφορά στον πόλεμο στο Ιράκ και γενικά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Πολλά γκάλλοπ της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί επιθυμούν αλλαγή πορείας στο Ιράκ, όμως σχετικά λίγοι υποστηρίζουν μία άμεση απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από τη χώρα.

    Ο Ντέηβιντ Λάιτμαν, κύριος ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον της εφημερίδας Χάρτφορντ Κούραντ μας είπε: 'Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι δεν θέλουν προθεσμία για απόσυρση από το Ιράκ, αλλά ένα σχέδιο, μία στρατηγική εξόδου. Θέλουν περισσότερες ακροάσεις στο κογκρέσο και θέλουν περισσότερη απόδοση ευθυνών. Όμως η τοποθέτησή τους δεν είναι τόσο διαφορετική από τους Ρεπουμπλικανούς και αυτό δείχνει πόσο αντιφατική είναι η άποψη των αμερικανών για το Ιράκ'.

    Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν έδρες τον Νοέμβριο στη γερουσία και την βουλή των αντιπροσώπων. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι οι δημοκρατικοί θα κερδίσουν τις 15 επιπλέον έδρες που χρειάζονται για να ανακτήσουν τον έλεγχο της βουλής των αντιπροσώπων, για πρώτη φορά μετά το 1994, ενώ χρειάζονται μόνο 6 έδρες για να κερδίσουν τον έλεγχο και της γερουσίας.

    Από τη πλευρά τους οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται ότι πολλοί ψηφοφόροι τους δεν θα συμμετάσχουν κάν στις φετινές εκλογές, ενώ αντίθετα οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι περιμένουν με αγωνία να προσέλθουν στις κάλπες. Για τον λόγο αυτό, οι Ρεπουμπλικανοί καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να πείσουν τους υποστηρικτές τους να τους ψηφίσουν στις 7 Νοεμβρίου.

    [02] Η Αίγυπτος μελετά την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

    25-09-2006

    Η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της για ενέργεια. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε στην κυβερνητική εφημερίδα αλ Αχράμ ότι η Αίγυπτος σχεδιάζει να κτίσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο 1,000 μεγαβάτ στις ακτές της Μεσογείου και ότι το εγχείρημα θα κοστίσει 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αναζητά ξένους επενδυτές.

    Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί κατά τρεις μέρες δήλωση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ότι η Αίγυπτος πρέπει να αναπτύξει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Αίγυπτος είχε εγκαταλείψει παρόμοια σχέδιά της το 1986, μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ.

    Το Κάιρο έχει κρατήσει στάση χαμηλών τόνων στην διένεξη μεταξύ Ιράν και κύριων δυτικών δυνάμεων, εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    [03] Επιτροπή κατά της κυβερνητικής διαφθοράς στην Ταϋλάνδη

    25-09-2006

    Η στρατιωτική χούντα της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε την δημιουργία επιτροπής κατά της διαφθοράς, η οποία θα κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία πολιτικών που χρηματίστηκαν. Οι στρατιωτικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν την Κυριακή από την εθνική τηλεόραση ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μέλη της έκπτωτης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Θακσίν Σιναγουάτρα χρησιμοποίησαν το αξίωμά τους για προσωπικό κέρδος.

    Η εννεαμελής επιτροπή θα διευρενήσει τις ενδείξεις αυτές και οι στρατιωτικές αρχές θα κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία που είναι κλεμένα. Ο στρατός είπε ότι ένας από τους κύριους λόγους για την ανατροπή της κυβέρνησης Θακσίν ήταν η κυβερνητική διαφθορά. Οι στρατιωτικές αρχές έχουν επίσης απαγορεύσει τις πολιτικές συγκεντρώσεις και την λειτουργία άνω των 300 τοπικών ραδιοσταθμών στα βόρεια της χώρας.

    Πολλές ξένες κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα στην Ταϋλάνδη, λέγοντας ότι ο στρατός εξεδίωξε από την εξουσία ένα νόμιμα εκλεγμένο και δημοφιλή ηγέτη.

    [04] Ενισχύει την αποστολή της στο Νταρφούρ η Αφρικανική Ενωση

    25-09-2006

    Η Αφρικανική Ένωση δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των ειρηνοφρουρών της και να διευρύνει τα καθήκοντά τους στην εμπόλεμη περιοχή του Σουδάν, Νταρφούρ, μετά την απόφασή της να παρατείνει την αποστολή της στην περιοχή μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε την Κυριακή ότι περίπου 1,200 στρατιώτες θα προστεθούν στην ειρηνευτική δύναμη. Όμως η Ένωση προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποστολή της στο Νταρφούρ δεν διαθέτει αρκετούς πόρους και ζήτησε την βοήθεια του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ συνεχίζει να μην επιτρέπει την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα των ΗΕ στο Νταρφούρ. Την Κυριακή δήλωσε στα πλαίσια συνέντευξης τύπου ότι μία ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού θα δημιουργούσε αποικιακή δύναμη, που θα είχε σαν στόχο την κυριαρχία στην χώρα του. Ο Σουδανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τα τρία χρόνια πολέμου στο Νταρφούρ είναι υπερβολικός.

    [05] Συμφωνία στο Ιρακινό κοινοβούλιο

    25-09-2006

    Μέλη του Ιρακινού κοινοβουλίου ανακοίνωσαν ότι ξεπεράστηκε αδιέξοδο σχετικά με δύο θέματα που είχαν προκαλέσει διαίρεση του σώματος. Αξιωματούχοι είπαν ότι την Δευτέρα θα σχηματίσουν επιτροπή για να ικανοποιήσουν το αίτημα των Σουνιτών για αναθεώρηση του συντάγματος.

    Την Τρίτη, μέλη του Ιρακινού κοινοβουλίου θα αρχίσουν την επεξεργασία προτεινόμενου νομοσχεδίου για την δημιουργία αυτόνομης περιοχής στα νότια του Ιράκ, όπου επικρατεί το Σιιτικό στοιχείο. Σύμφωνα με την συμφωνία της Κυριακής, αν εγκριθεί το νομοσχέδιο για την δημιουργία ομοσπονδίας, θα τεθεί σε ισχύ μετά από πάροδο 18 μηνών.

    Την Κυριακή εξάλλου, τουλάχιστον 21 άτομα σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δύο πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην επαρχία αλ Αμπάρ. Τέλος, αρκετά ακόμα πτώματα που είχαν βασανιστεί και εκτελεστεί, εντοπίστηκαν στην Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα αυξηθούν κατά τον ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού, που άρχισε για τους Σουνίτες το Σάββατο και αρχίζει σήμερα για τους Σίιτες.

    [06] Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράκ ενέτεινε την διεθνή τρομοκρατική απειλή

    25-09-2006

    Έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ενέπνευσε μία ολόκληρη νέα γενιά ισλαμιστών εξτρεμιστών και ενέτεινε την διεθνή τρομοκρατική απειλή. Αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν τη Κυριακή αποσπάσματα της απόρρητης έκθεσης που χαρακτηρίζει την αμερικανική εισβολή και την συνεχιζόμενη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, καίριας σημασίας για την δημιουργία ισλαμικών εξτρεμιστικών δικτύων και ομάδων, με μόνο κοινό στοιχείο το μίσος τους για τη Δύση.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικές όλης της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών. Από τη πλευρά τους οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι η έκθεση αποδεικνύει την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ και την ανάγκη για αλλαγή πορείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Πάντως οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν ποιο συγκρατημένα, ζητώντας απ' τους συναδέλφους τους να διαβάσουν ολόκληρη την έκθεση και τονίζουν την σπουδαιότητα της νίκης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, που πρώτοι δημοσίευσαν αποσπάσματα απ' την απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δηλώνουν ότι αμερικανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες που διάβασαν την έκθεση, είπαν ότι η έκθεση συμπεραίνει πως το ογκούμενο εξτρεμιστικό ισλαμικό κίνημα έχει εμπνευστεί από την αλ Κάιντα, αλλά δεν σχετίζεται άμεσα μαζί της.

    [07] Κλίντον: Προσπάθησα να σκοτώσω τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

    25-09-2006

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, υπεραμύνθηκε έντονα των ενεργειών του για την καταδίωξη του ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό δίκτυο FOX News, ο κ. Κλίντον υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να εξουδετερώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν και επισήμανε ότι έφθασε κοντύτερα στο στόχο αυτό από οποιονδήποτε άλλον, όμως ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και 'υπερδεξιοί', όπως τους αποκάλεσε ο κ. Κλίντον, που τώρα του επιτίθενται, δεν προσπάθησαν κάν να συλλάβουν τον μπιν Λάντεν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι λυπάται που δεν μπόρεσε να συλλάβει τον μπιν Λάντεν αλλά τόνισε ότι άφησε πίσω του ολοκληρωμένη αντιτρομοκρατική στρατηγική, της οποίας ήταν επικεφαλής ο πρώην διευθυντής αντιτρομοκρατίας του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Κλάρκ.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία δηλώνει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός, παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχει πεθάνει. Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Φιλίπ Ντούστ-Μπαζύ, δήλωσε τη Κυριακή ότι απ' ότι ξέρει ο Μπιν Λάντεν δεν έχει πεθάνει. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε απόρρητη έκθεση των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που ανέφερε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι πιστεύουν πως ο Μπιν Λάντεν πέθανε από τύφο στο Πακιστάν το τελευταίο μήνα.

    Πάντως η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, εδώ στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο που να ευθυγραμμίζεται με τους ισχυρισμούς ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Σε ανακοίνωση της η πρεσβεία χαρακτηρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα 'εικασίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές'.

    Επίσης ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ενώ η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    [08] Αιχμές Καρζάι για Μουσάραφ

    25-09-2006

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι το Πακιστάν θα μπορούσε να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας και την ειρήνη σ' ολόκληρη τη περιοχή. Σε συνεντεύξεις του προς αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Καρζάι ζήτησε την συνεργασία του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, για την διάλυση τρομοκρατικών καταφυγίων μέσα στο Πακιστάν και επεσήμανε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας χρειάζεται να διεισδύσει σε χώρους όπου εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται οι τρομοκράτες.

    Από τη πλευρά του σε δική του συνέντευξη προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Μουσάραφ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τρομοκράτες που εκπαιδεύονται στο Πακιστάν, αλλά επεσήμανε ότι η ενίσχυση των Ταλεμπάν αποτελεί σοβαρότερη απειλή απ' ότι 'μια αδυνατισμένη Αλ Κάιντα', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μουσάραφ τόνισε ότι οι Ταλεμπάν θα πρέπει να εξουδετερωθούν.

    Οι κ. Καρζάι και Μουσαράφ θα έχουν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, εδώ στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο Μπούς.

    [09] Ουγγαρία: Ο Φέρεντς Γκιούρτσανι αρνείται να παραιτηθεί

    25-09-2006

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Φέρεντς Γκιούρτσανι, αρνήθηκε και πάλι να παραιτηθεί υποσχόμενος ότι θα παλέψει για την πολιτική του. Ο κ. Γκιούρτσανι επεσήμανε ότι οι δημοτικές εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας δεν συνδέονται με την κυβέρνηση του, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην πλατεία του κοινοβουλίου της Βουδαπέστης για να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες της τελευταίας εβδομάδας.

    Παρατηρητές δηλώνουν πάντως ότι το πλήθος της Κυριακής ήταν μικρότερο σε σύγκριση μ' αυτό προηγούμενων ημερών. Για παράδειγμα το Σάββατο 20 χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συλλαλητήριο κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού.

    [10] Νέος θάνατος από γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία

    25-09-2006

    Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ένα αγόρι 9 ετών πέθανε από γρίπη των πτηνών. Αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώσει τα αίτια του θανάτου του αγοριού, θα ανέλθει σε 51αν ο αριθμός των Ινδονήσιων που έχουν πεθάνει από τη νόσο.

    Η Ινδονησία ξεπέρασε το Βιετνάμ φέτος σε θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Πάνω από 140 άτομα υπέκυψαν από την εν λόγω νόσο από τότε που εμφανίστηκε το 2003. Τα περισσότερα θύματα ήταν σε ασιατικές χώρες.

    [11] Οι Έλληνες της Νέας Ορλεάνης αισιόδοξοι για το μέλλον

    Γιώργος Μπίστης

    Νέα Ορλεάνη

    25-09-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τους Έλληνες της Νέας Ορλεάνης - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τους Έλληνες της Νέας Ορλεάνης

    Στις ΗΠΑ τηρήθηκαν πρόσφατα δύο θλιβερές επέτειοι -- του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και του περσινού χτυπήματος από τον κυκλώνα Κατρίνα. Η ομογένεια κατέβαλε και στις δύο αυτές τραγωδίες βαρύ τίμημα. 32 μέλη της σκοτώθηκαν στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης κι άλλοι Ελληνοαμερικανοί έχασαν τα σπίτια τους στις περιοχές που ράπισε η Κατρίνα. Επισκεφθήκαμε τη Νέα Ορλεάνη και είδαμε από κοντά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική παροικία εκεί χρόνο μετά την καταστροφική θύελλα. Ένα μέρος του υλικού που συγκεντρώσαμε από τη Νέα Ορλεάνη παρουσιάστηκε ήδη στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της περασμένης εβδομάδας. Το υπόλοιπο υλικό περιέχεται στο σημερινό δεύτερο και τελευταίο ρεπορτάζ του έκτακτου αυτού μίνι-ντοκιμαντέρ.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΛΕΑΝΗΣ ΑΤΕΝΙΖΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Οι εκατοντάδες οικογένειες των ομογενών στη Νέα Ορλεάνη γλίτωσαν από την οργή της Κατρίνας γιατί μόλις αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο που προμηνούσε η φοβερή θύελλα εγκατέλειψαν την πόλη.

    Νίκος Μουστούκας

    Παρέμειναν σε ασφαλείς περιοχές για καιρό με εξαίρεση μερικούς που κλήθηκαν σχεδόν αμέσως να επιστρέψουν. Μεταξύ τους ήταν ο καρδιοχειρούργος Νίκος Μουστούκας, που μας είπε: 'Μόνο ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του συνεπεία του κυκλώνα. Οι πιο πολλοί ομογενείς έλειπαν.Κανείς δεν τραυματίστηκε βαριά'.

    Αλλά ενώ κατάφεραν να γλιτώσουνε τη ζωή τους οι ομογενείς δεν μπόρεσαν να σώσουνε τα υπάρχοντά τους που έμελλε να είναι πάνω στο δρόμο της θύελλας. Όταν ύστερα από μέρες τους επιτράπηκε να γυρίσουν βρήκανε τις περιουσίες τους σε άθλια χάλια.

    Γιάννης Τσατσούλης

    Ο εστιάτορας Γιάννης Τσατσούλης δεν πίστευε τα μάτια του για το θέαμα που αντίκρισε. Να τα λόγια του: 'Το σπίτι μου ήτανε στο Lakeview, μία από τις πολύ καλές συνοικίες της Νέας Ορλεάνης και δυστυχώς με το σπάσιμο του levy, δηλαδή του προχώματος, είχαμε μέσα γύρω στα τριάμισι μέτρα νερό για είκοσι μέρες. Καταλαβαίνετε ότι δεν έμεινε απολύτως τίποτα. Εκεί πέρα δεν υπάρχει σπίτι πια'. Το μόνο παρήγορο για το Γιάννη Τσατσούλη είναι ότι το μαγαζί του επισκευάστηκε και λειτουργεί ξανά τώρα.

    Μαρία Πατσανίκου

    Το αντίθετο συνέβη στην οικογένεια της Μαρίας Πατσανίκου. Ας ακούσουμε όμως καλύτερα την ιστορία της από την ίδια: 'Όταν γυρίσαμε, το σπίτι μας ήτανε εν τάξει, ευτυχώς, αλλά το εστιατόριο του πατέρα μου είχε ζημιές. Η σκεπή είχε φύγει, νερά μπήκανε μέσα και δεν μπορούσαμε να έχουμε δουλειά για σχεδόν τρεις μήνες'.

    Δεκάδες οικογένειες ομογενών βρίσκονται ακόμα με καταστραμμένα σπίτια ή μαγαζιά στη Νέα Ορλεάνη. Η προοπτική να τα ξαναφτιάξουνε σύντομα δεν εμφανίζεται ευνοϊκή λόγω της ανεπάρκειας οικοδόμων, που εν μέρει οφείλεται στην ανεπάρκεια κατοικιών.

    Ο Ηλίας Τσαταλιός δείχνει τη στάθμη του νερού μέσα στο σπίτι του

    Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για όσους δεν είχανε ασφαλισμένα τα ακίνητά τους και περιμένουνε τώρα να βοηθηθούν από διάφορα ταμία. Ένας από αυτούς είναι ο Ηλίας Τσαταλιός το σπίτι του οποίου έγινε κυριολεκτικά κόσκινο. Μας ξενάγησε μέσα κι έξω από το άλλοτε πανέμορφο σπιτικό του και επέτρεψε στην κάμερά μας να καταγράψει την κατάστασή του.

    Ο Ηλίας Τσαταλιός εξηγούσε κάθε τι που βλέπαμε: 'Εδώ είναι η κουζίναβ¦.ήτανε η κουζίνα γιατί δεν υπάρχει πια. Εκεί ήτανε το μπάνιοβ¦. Το νερό είχε πάει μέχρι τη γραμμή που βλέπετε εδώ. Έμεινε μέσα επί 17 ημέρες... Όπως βλέπετε περνάγανε από εδώ βάρκες με στρατό και βάζανε σημεία. Εκεί επάνω, βλέπε τον κόκκινο τον σταυρό; Με τη βάρκα ερχόντουσαν, από εκεί να καταλάβετε πόσο ψηλά ήταν το νερό, και βάζανε γραμμές και κοιτάζανε αν κανένας έχει πνιγεί ή έχει μείνει μέσα πεθαμένος'.

    Ο πατέρας Αντώνιος Στρατής

    Πρώτο μέλημα των Ελλήνων που γύρισαν στη Νέα Ορλεάνη ήτανε να επισκευάσουνε τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, που έχει χτιστεί κοντά την μικρότερη ομώνυμη πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στις ΗΠΑ. Ο πατέρας Αντώνιος Στρατής προΐσταται του Καθεδρικού. Μας έδειξε όλες τις ζημιές που γίνανε από την πλημμύρα αλλά και μια πιθανή καταστροφή που αποφεύχθηκε ως εκ θαύματος. Κατά την έκφραση του ιερέα: 'Μετά από την Κατρίνα, είχαμε τρία πόδια νερό μέσα στην εκκλησία. Ευτυχώς δεν πήγε στο Ιερό γιατί έχουμε τρία σκαλοπάτια εδώ πέρα και (το Ιερό) ήτανε λιγάκι πιο πάνω από το νερό, από το water line όπως λένε. Ήτανε θαύμα αυτό'.

    Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας

    Μαζί με την εκκλησία επισκευάστηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας και το Ελληνικό Σχολείο. Από το χώρο του συγκροτήματος αυτού οι Έλληνες στη Νέα Ορλεάνη διανέμουν τη βοήθεια που λαμβάνουν στους ενορίτες οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στον ίδιο χώρο επίσης μαζεύονται και βρίσκουνε τρόπους για να βοηθούν ο ένας τον άλλο. Συνολικά έχουν βοηθηθεί μέχρι τώρα πάνω από 300 οικογένειες ομογενών.

    Πέτρος Ντεμαρίνης

    Δάσκαλος του Ελληνικού σχολείου είναι ο ψάλτης του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, Πέτρος Ντεμαρίνης. Αυτός έχει και κακές και καλές αναμνήσεις από την περιπέτεια της Κατρίνας. βΌπως μας είπε: 'Δόξα σοι ο Θεός αυτά περάσανε και είναι μια κακή ανάμνηση. Από την άλλη μεριά όμως είναι και μια καλή ανάμνηση γιατί ο κόσμος μας υποστήριξε ηθικά και υλικά μπορώ να πω όχι μόνον οι εδώ αλλά και οι απανταχού Έλληνες, από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Αμερική αλλά και από τα άλλα κράτη. Προστρέξανε προς βοήθεια μας και οι ευχές τους πιάσανε τόπο. Ο Θεός μας βοήθησε και εδώ είμαστε τώρα'.

    Παρά τις πολλές αβεβαιότητες μετά την Κατρίνα, ένα είναι σίγουρο, πως οι Έλληνες της Νέας Ορλεάνης είναι αποφασισμένοι να ξαναγίνουνε δυναμικός παράγοντας στην πιο φιλόξενη πόλη των ακτών του Μισισιπή στον Αμερικανικό Νότο. Οι λαμπρές επιδόσεις τους στο παρελθόν μας κάνουνε να αισιοδοξούμε πως, με τη βοήθεια όλων μας, θα το πετύχουν.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 26 September 2006 - 1:19:16 UTC