Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την ασφάλεια σ' ολόκληρη τη χώρα
  • [02] Ιράκ: Εξετάζεται σχέδιο για την πάταξη της εμφύλιας βίας
  • [03] Η Ράις ζητά από τη Χαμάς να συμμορφωθεί
  • [04] Ιράν: ΗΠΑ και Βρετανία επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων
  • [05] Β. Κορέα: Απειλή για την ειρήνη στην περιοχή χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ
  • [06] Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις και ευελιξία στο Κυπριακό προτείνει η ΕΕ στην Άγκυρα
  • [07] Παλαιστίνιοι: Εντείνεται η εμφύλια βία
  • [08] Διερευνάται η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από Αμερικανό βουλευτή
  • [09] Η αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία όπως την έζησε αμερικανός δημοσιογράφος
  • [10] Την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ταϋλάνδη ζητά ο Λευκός Οίκος

  • [01] Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την ασφάλεια σ' ολόκληρη τη χώρα

    04-10-2006

    Οι Καναδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δύο στρατιώτες τους σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 5 τραυματίστηκαν μετά από επιθέσεις ανταρτών στην επαρχία Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Καναδοί στρατιώτες δέχτηκαν πυρά όλμων, οπλοβομβίδες και πυρά μικρών όπλων σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων δυτικά της Κανταχάρ.

    Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι, από την Πέμπτη, θα αναλάβει την ευθύνη επί θεμάτων ασφάλειας σ' ολόκληρο το Αφγανιστάν. Ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει επίσης τη διοίκηση περίπου 12 χιλιάδων στρατιωτών που βρίσκονταν υπό Αμερικανική διοίκηση στο ανατολικό Αφγανιστάν. Με τα επιπλέον αυτά αμερικανικά στρατεύματα, το ΝΑΤΟ θα διοικεί τώρα περίπου 33 χιλιάδες στρατιώτες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη χερσαία συμμαχική επιχείρηση στην 57χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.

    [02] Ιράκ: Εξετάζεται σχέδιο για την πάταξη της εμφύλιας βίας

    04-10-2006

    Η ιρακινή πολιτική ηγεσία προσπαθεί να διευθετήσει τις λεπτομέρειες σχεδίου που ανακοινώθηκε την Δευτέρα από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, στα πλαίσια των προσπαθειών για την συγκράτηση της αυξανόμενης εμφύλιας βίας. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, εξήραν το σχέδιο, λέγοντας ότι δείχνει πως η ιρακινή ηγεσία θέλει η χώρα να επιτύχει τους στόχους της. Το σχέδιο του κ. αλ Μαλίκι προβλέπει την δημιουργία επιτροπών στις συνοικίες της Βαγδάτης, οι οποίες θα ελέγχουν τις προσπάθειες πάταξης της βίας. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από εκπροσώπους διαφόρων πολιτικών ομάδων, ενώ μία κεντρική επιτροπή θα τις συντονίζει.

    Στο μεταξύ, και άλλα άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας την Τρίτη, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 3 άτομα από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ψαραγορά της Βαγδάτης. Εντοπίστηκαν επίσης 7 πτώματα βόρεια της Μπακούμπα, που φέρονται ότι είναι οι σοροί ενός Σιίτη και μελών της οικογένειάς του. Εξάλλου, 8 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα σε βία περιστατικά στο Ιράκ.

    [03] Η Ράις ζητά από τη Χαμάς να συμμορφωθεί

    04-10-2006

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από την Ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς να δεχτεί τους όρους του λεγόμενου κουαρτέτου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η κ. Ράις έκανε τη δήλωση αυτή στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογο της, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες της με τον Αιγύπτιο ομόλογο της και τους υπουργούς εξωτερικών των 6 χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας Χωρών του Περσικού Κόλπου περιστράφηκαν σε τρόπους ενίσχυσης του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

    Το κουαρτέτο ζητά απ' την Χαμάς να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποδεχτεί προηγούμενες συμφωνίες με το Ισραήλ. Από τη πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε το Παλαιστινιακό ζήτημα, ρίζα της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Η κ. Ράις θα συναντηθεί σήμερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.

    [04] Ιράν: ΗΠΑ και Βρετανία επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων

    04-10-2006

    Μωχάμεντ Σαήντι

    Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Βρετανία προειδοποίησαν το Ιράν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει σύντομα κυρώσεις, αν συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κάιρο την Τρίτη ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα πριν λάβει μέτρα κατά του Ιράν. Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης στο Λονδίνο ότι άρχισαν ήδη οι προετοιμασίες για την σύνταξη ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.

    Στο μεταξύ, η Τεχεράνη πρότεινε στη Γαλλία να δημιουργήσει κονσόρτσιουμ για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν. Η προσφορά αυτή εξεφράσθη από τον υποδιευθυντή της Yπηρεσίας Aτομικής Eνέργειας του Ιράν Μωχάμεντ Σαήντι, στα πλαίσια συνεντεύξεών του προς τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Οι γαλλικές αρχές πάντως κράτησαν αποστάσεις από την ιδέα αυτή, ενώ συνέχισαν να προτρέπουν το Ιράν να διακόψει τις επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες. Όμως, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι η ιδέα της Τεχεράνης είναι ενδιαφέρουσα και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

    [05] Β. Κορέα: Απειλή για την ειρήνη στην περιοχή χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ

    04-10-2006

    Τζον Μπόλτον

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσει απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής ΑσίαςβΕιρηνικού.Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος εκφράζει την σοβαρή ανησυχία των ΗΠΑ για την πιθανότητα βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής και αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και άλλες συμμαχικές χώρες για το θέμα.

    Το υπουργείο εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Πιονγιάνγκ θα διενεργήσει πυρηνική δοκιμή για την ενίσχυση του αμυντικού της προγράμματος κατά της αμερικανικής επιθετικότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά.Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η πυρηνική δοκιμή θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Στο μεταξύ το συμβούλιο ασφάλειας των ΗΕ παραμένει διχασμένο ως προς τον τρόπο χειρισμού της ανακοίνωσης αυτής της Βορείου Κορέας.Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, ζήτησε απ' τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας να σχηματίσουν μία μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης των πυρηνικών φιλοδοξιών της Πιονγιαγνκ.

    Όμως, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών διατηρεί αμφιβολίες για την σοβαρότητα της απειλής λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις και στο παρελθόν.

    [06] Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις και ευελιξία στο Κυπριακό προτείνει η ΕΕ στην Άγκυρα

    04-10-2006

    Όλι Ρεν

    Ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, ζήτησε από τη Τουρκία να προχωρήσει στη διενέργεια πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να επιδείξει ευελιξία στο Κυπριακό. Ο κος Ρεν δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αν ελπίζει να ενταχθεί στην ΕΕ.Ο Ευρωπαίος επίτροπος βρίσκεται στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα για την επέτειο της έναρξης της διαδικασίας με στόχο την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

    Στις αρχές Νοεμβρίου η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία.Η ΕΕ ζητά από την Άγκυρα να αλλάξει την νομοθεσία της που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης. Επίσης ζητά από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    [07] Παλαιστίνιοι: Εντείνεται η εμφύλια βία

    04-10-2006

    Ένοπλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά

    Η ένοπλη Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση, Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά, απειλεί ότι θα σκοτώσει ηγέτες της Χαμάς, στα πλαίσια κλιμακούμενης αντιπαράθεσης στα Παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ. Μέχρι στιγμής 12 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Κυριακή που άρχισαν οι μάχες. Προκήρυξη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά αναφέρει ότι στόχοι είναι τρεις ηγέτες της Χαμάς, ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Χαλίντ Μασαάλ και δύο ανώτεροι αξιωματούχοι στο Παλαιστινιακό υπουργείου εσωτερικών.

    Επίσης τη Τρίτη, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροεπιδρομή εναντίον δύο αυτοκινήτων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας 5 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στα αυτοκίνητα επέβαιναν μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ και φατρίας που σχετίζεται με την Φατάχ. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση.

    [08] Διερευνάται η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από Αμερικανό βουλευτή

    04-10-2006

    Ντέννις Χάστερτ

    Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέννις Χάστερτ, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου, με πρωταγωνιστή Ρεπουμπλικανό βουλευτή, που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του σώματος.

    Σε σχόλιο της, η συντηρητική αμερικανική εφημερίδα Washington Times ζητά την παραίτηση του κ. Χάστερτ κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παράνομες δραστηριότητες του βουλευτή Μάρκ Φόλυ απ' τη Φλόριδα, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα ηλεκτρονικά μηνύματα, με σεξουαλικό περιεχόμενο, που έστελνε σε ανήλικους νεαρούς μαθητές που εργάζονταν στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Ο πρόεδρος της Βουλής αρνείται ότι γνώριζε το περιεχόμενο των επίμαχων μηνυμάτων και ζητά διερεύνηση για να καθοριστεί ποιος στο Κογκρέσο γνώριζε περί της ανάρμοστης συμπεριφοράς του βουλευτή Φόλυ και δεν έκανε τίποτα για να την σταματήσει. Επίσης το FBI διερευνά τις δραστηριότητες του κ. Φόλυ.

    [09] Η αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία όπως την έζησε αμερικανός δημοσιογράφος

    04-10-2006

    Αμερικανός δημοσιογράφος έγραψε τη προσωπική του εμπειρία από την σύγκρουση των δυο αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Βραζιλίας, την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το ένα απ' αυτά να καταπέσει στη ζούγκλα του Αμαζονίου σκοτώνοντας και τους 155 επιβαίνοντες σ' αυτό.

    Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times τη Τρίτη, ο δημοσιογράφος Τζό Σάρκυ, αναφέρει ότι ο ίδιος αλλά και οι συνεπιβάτες του, που επέβαιναν σε ιδιωτικό τζετ, έγραφαν αποχαιρετιστήρια γράμματα προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα αμέσως μετά την σύγκρουση των αεροσκαφών. Από την σύγκρουση σημειώθηκε βλάβη στο φτερό του μικρότερου αεροπλάνου, που επέβαινε ο δημοσιογράφος και το οποίο προσγειώθηκε τελικά σε αεροπορική βάση της Βραζιλίας.

    Όμως ο Σάρκυ και οι συνεπιβάτες του έμειναν κατάπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν ότι το άλλο αεροσκάφος είχε χαθεί. Το μοιραίο Boeing 737 συνετρίβη στη ζούγκλα του Αμαζονίου σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.

    Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν πολλά πτώματα στο σημείο του δυστυχήματος και έχει ήδη αρχίσει η μεταφορά τους στην Μπραζίλια για αναγνώριση στοιχείων. Βρέθηκαν επίσης στοιχεία για την πτήση καθώς και το μαύρο κουτί το οποίο θα διαλευκάνει τα αίτια της αεροπορικής τραγωδία. Η αμερικανική υπηρεσία για την ασφάλεια στις αερομεταφορές δήλωσε ότι θα στείλει εμπειρογνώμονες για να συμμετάσχουν στην διερεύνηση του δυστυχήματος.

    [10] Την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ταϋλάνδη ζητά ο Λευκός Οίκος

    04-10-2006

    )

    Ο Λευκός οίκος για άλλη μια φορά ζήτησε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη και δήλωσε ότι θα εξετάσει και άλλα μέτρα, μετά την διακοπή της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας, ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης των Ηνωμένων πολιτειών για τους περιορισμούς των πολιτικών δικαιωμάτων στην Ταϊλάνδη μετά την άνοδο του στρατιωτικού καθεστώτος στην εξουσία τον περασμένο μήνα.

    Τη περασμένη Κυριακή οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέζ, ενέκρινε μεταβατικό σύνταγμα, το οποίο διατηρεί νόμιμα στην εξουσία τους πραξικοπηματίες και τους εξουσιοδοτεί να διορίζουν και να απομακρύνουν τον πρωθυπουργό ή τα μέλη της κυβέρνησης. Επίσης την ίδια μέρα οι στρατιωτικοί όρκισαν πρωθυπουργό τον Στρατηγό Σουραγιούντ Τσουλαμόντ, λέγοντας ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την διενέργεια νέων εκλογών του χρόνου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 5 October 2006 - 1:18:35 UTC