Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την μείωση της παραγωγής του αποφάσισε ο ΟΠΕΚ
  • [02] Mειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ
  • [03] Eλεύθερος αφέθηκε Αμερικανός φοιτητής που είχε απαχθεί από εξτρεμιστές Παλαιστίνιους
  • [04] Μπους: Oι αμερικανοί θα υποστηρίξουν τους ρεπουμπλικανούς παρά τη βία στο Ιράκ
  • [05] Ιράκ: Προσπάθειες για τη δημιουργία ομοσπονδίας εν μέσω βομβιστικών επιθέσεων
  • [06] Μπους: 'Σοβαρές οι συνέπειες' για τη Β. Κορέα
  • [07] Τις επόμενες μέρες εξαμερείς συνομιλίες στο ΣΑ για το Ιράν

  • [01] Την μείωση της παραγωγής του αποφάσισε ο ΟΠΕΚ

    12-10-2006

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας, Έντμουντ Νταουκόρου, δήλωσε ότι τα μέλη του καρτέλ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα με στόχο την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού.

    Πάντως στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου τη Τετάρτη οι τιμές πετρελαίου είχαν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών, δηλαδή στα 57,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά την έναρξη των συναλλαγών, το πρωί της Τετάρτης, η τιμή του μαύρου χρυσού είχε ξεπεράσει τα 58 δολάρια το βαρέλι. Η ανώτατη τιμή πετρελαίου, δηλαδή 78 δολάρια το βαρέλι, είχε καταγραφεί στα μέσα Ιουλίου.

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του άλλου μήνα.

    [02] Mειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

    12-10-2006

    Το αμερικανικό υπουργείο Oικονομικών ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 χρόνων.

    Το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 248 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2006, που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ποσό αυτό είναι κατά 71 δισεκατομμύρια μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2005 και κατά 413 δισεκατομμύρια μικρότερο απ' το έλλειμμα ρεκόρ του 2004.

    Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρόεδρος Μπούς επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός και τόνισε ότι οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του από το 2001, οδήγησαν στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τον πόλεμο στο Ιράκ και τα περσινά πλήγματα των τυφώνων.

    [03] Eλεύθερος αφέθηκε Αμερικανός φοιτητής που είχε απαχθεί από εξτρεμιστές Παλαιστίνιους

    12-10-2006

    Αμερικανός φοιτητής που είχε απαχθεί από ένοπλους Παλαιστίνιους, αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη. Πρόκειται για τον Μάικλ Φίλιπς που είχε απαχθεί στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά έπαιξαν ρόλο στην απελευθέρωση του. Νωρίτερα τη Τετάρτη, η μέχρι τώρα άγνωστη Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση, Ανσάρ αλ Σούνα, είχε αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

    Σε άλλη εξέλιξη, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο Παλαιστινίους που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι σκότωσε Παλαιστίνιο εξτρεμιστή στη Ναμπλούς, που τοποθετούσε εκρηκτικά. Τέλος, ο στρατός είπε ότι σκότωσε άνδρα που φορούσε ζώνη βομβιστή αυτοκτονίας, καθώς προσπαθούσε να μπει στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

    [04] Μπους: Oι αμερικανοί θα υποστηρίξουν τους ρεπουμπλικανούς παρά τη βία στο Ιράκ

    12-10-2006

    Ο πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε ότι η συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ έχει 'προβληματίσει' τους αμερικανούς, αλλά προέβλεψε ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του άλλου μήνα, λόγω της στάσης του σε θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας. Σε συνέντευξη τύπου τη Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ και επεσήμανε ότι μία πρόωρη απόσυρση θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες.

    Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε και διάθεση προσαρμογής της αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες όταν κάτι δεν πάει καλά. Επίσης ο κ. Μπους απέρριψε την εγκυρότητα έκθεσης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Βρετανικό περιοδικό βLancetβ και η οποία αναφέρει ότι περίπου 655.000 ιρακινοί έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του πολέμου. Ο κ. Μπους χαρακτήρισε αναξιόπιστη την μεθοδολογία της εν λόγω μελέτης.

    [05] Ιράκ: Προσπάθειες για τη δημιουργία ομοσπονδίας εν μέσω βομβιστικών επιθέσεων

    12-10-2006

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη από νέες βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυρών. Τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, από τρεις βομβιστικές επιθέσεις. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι ένας αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε την Τετάρτη σε τραύματα που υπέστη από έκρηξη βόμβας στην κεντρική Βαγδάτη. Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός είχε πει ότι τρεις πεζοναύτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα από εχθρικά πυρά στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    Στο μεταξύ, το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την διενέργεια δημοψηφισμάτων στις 18 επαρχίες της χώρας για το θέμα της δημιουργίας ομοσπονδίας. Οι Σουνίτες φοβούνται ότι το σχέδιο θα διασπάσει την χώρα, περιορίζοντας τους στο, φτωχό από πλουτοπαραγωγικές πηγές, κεντρικό και δυτικό Ιράκ.

    Εξάλλου συνεχίστηκε τη Τετάρτη η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, μια μέρα μετά την απομάκρυνση του από το δικαστήριο για διατάραξη της ακροαματικής διαδικασίας.

    [06] Μπους: 'Σοβαρές οι συνέπειες' για τη Β. Κορέα

    12-10-2006

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει 'σοβαρές συνέπειες' για την πυρηνική δοκιμή που λέει ότι διενήργησε, όμως υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να επιτεθεί στη χώρα αυτή. Την Τετάρτη, ο κ. Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι παραμένει προσηλωμένος στην διπλωματική οδό για την επίλυση της αντιπαράθεσης και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος.

    Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφάλειας οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πιέσουν για την διενέργεια ψηφοφορίας, έως το τέλος της εβδομάδας, αναφορικά με ψήφισμα επιβολής κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, παρά τους ενδοιασμούς της Κίνας. Σχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφόρησε στα μέλη του Συμβουλίου τη Τετάρτη, ζητά αυστηρό εμπάργκο όπλων και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

    Πάντως τη Τετάρτη η Πιονγιάνγκ απείλησε ότι θα διενεργήσει και νέες πυρηνικές δοκιμές και τόνισε ότι θα θεωρήσει τις συνεχιζόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ, κήρυξη πολέμου.

    [07] Τις επόμενες μέρες εξαμερείς συνομιλίες στο ΣΑ για το Ιράν

    12-10-2006

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν συνομιλίες στην έδρα των ΗΕ μεταξύ των 5 μονίμων μελών του ΣΑ και της Γερμανίας, σχετικά με ψήφισμα που θα προβλέπει κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γερμανία, κατέληξαν σε γενική συμφωνία σχετικά με το ψήφισμα, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες χρειάζονται περαιτέρω διευθέτηση. Διπλωμάτες από τις 6 χώρες συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για το θέμα του Ιράν, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του 'καταπιέζεται' από ορισμένες διεθνείς δυνάμεις, εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, όπως είπε. Ο κ. Αχμαντινετζάντ δεν ονόμασε τις εν λόγω δυνάμεις, αλλά τόνισε ότι το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέκεται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 October 2006 - 1:18:29 UTC