Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφαρμογή του ψηφίσματος για τη Β. Κορέα ζητούν οι ΗΠΑ
  • [02] Ελλάδα: Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές
  • [03] Ιράκ: Συνεχίζονται οι βιαιότητες ενώ συνασπισμός Σουνιτών ανακηρύσσει τη δημιουργία ισλαμικού κράτους
  • [04] Ισραήλ: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ Αμπάς και Ολμέρτ
  • [05] Μπόλτον: Το Ιράν θα αντιμετωπίσει την ίδια απομόνωση που επεβλήθη στη Βόρεια Κορέα
  • [06] Χαβάη: Σεισμός 6,6, ζημιές σε δρόμους και κτήρια
  • [07] Κατηγορίες σε βάρος του προέδρου του Ισραήλ
  • [08] Ινδονησία: Άλλος ένας θάνατος από τη γρίπη των πτηνών
  • [09] Αφγανιστάν: Ιταλός δημοσιογράφος θύμα απαγωγής

  • [01] Εφαρμογή του ψηφίσματος για τη Β. Κορέα ζητούν οι ΗΠΑ

    16-10-2006

    Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις των ΗΕ που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα.Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζων Μπόλτον, δήλωσε ότι η Κίνα υποχρεούται να εφαρμόσει την επιβολή των κυρώσεων.Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε σιγουριά ότι η Κίνα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    Παρά την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος των ΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, διίστανται οι απόψεις για το πώς θα επιβληθούν οι κυρώσεις.

    Ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ δήλωσε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στις επιθεωρήσεις φορτιών και προειδοποίησε ενάντια στην λήψη 'προκλητικών μέτρων', όπως τα χαρακτήρισε. Η κ. Ράις δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τρόπους εφαρμογής του ψηφίσματος, κατά την επίσκεψη της στην Ασία αυτή την εβδομάδα.

    Οι κυρώσεις απαγορεύουν στην Πιονγιανγκ την εισαγωγή και εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και απαιτούν από τις χώρεςβμέλη των ΗΕ τη διεξαγωγή ερευνών σε πλοία από και προς τη Βόρειο Κορέα. Επίσης οι κυρώσεις απαγορεύουν τις πωλήσεις ειδών πολυτελείας στη Β. Κορέα, μία απόφαση που στοχεύει τον ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ και την πολιτική ελίτ της χώρας.

    Από τη πλευρά του, ο πρέσβης της Βορείου Κορέας στα ΗΕ απέρριψε το ψήφισμα και αποχώρησε από την αίθουσα μετά τη ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ θεωρεί περαιτέρω πίεση από τις ΗΠΑ κήρυξη πολέμου.

    [02] Ελλάδα: Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    16-10-2006

    Νικήτας Κακλαμάνης

    Κι ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, οι πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας βρίσκουν την Αθήνα με καινούργιο Δήμαρχο, όπως αναμενόταν, τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, με ποσοστό που ξεπέρασε κατά πολύ το όριο του 42%, που είναι απαραίτητο για την εκλογή σε δήμο η νομαρχία από τον πρώτο γύρο. Το ίδιο και ο Πειραιάς που στήριξε με μεγάλο ποσοστό τον κ. Παναγιώτη Φασούλα.

    Στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς η κ. Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα και με τις προδημοσκοπήσεις και τα exit pollς, πήρε την πρώτη θέση και με μεγάλο ποσοστό εξελέγη από τον πρώτο γύρο, ενώ και στην Θεσσαλονίκη, παρα τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετώπισε, εξελέγη και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από τον υπουργείο εσωτερικών τα πρώτα συνοπτικά αποτελέσματα έδειχναν 43 νομάρχες να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τάτσης στην υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης με διαφορά περισσότερη από 15 μονάδες από την κ. Καραχασιάν.

    Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ και σύμφωνα με τα στοιχεία 120.000 υποψήφιοι δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, διεκδίκησαν την ψήφο των 9.820.000 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων. Το ποσοστό των ψηφισάντων και το ποσοστό της αποχής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Χαρακτηριστικό και αυτών των εκλογών, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και εκτιμήσεις, στα πανελ των τηλεοπτικών καναλιών με μια παρέλαση υπουργών, πολιτικών σχολιαστών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών και οι πανηγυρικές συγκεντρώσεις στα εκλογικά τμήματα τόσο αυτών που ήδη εξασφάλισαν την εκλογή τους, άλλα και εκείνων που θα διεκδικήσουν αξίωμα την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο. Κερδισμένοι και χαμένοι έκαναν δηλώσεις από νωρίς και με βάση τα αποτελέσματα των exit polls πού βγήκαν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής με το κλείσιμο της κάλπης.

    Από τούς πρώτους και ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: 'Θέλω να πω άτι θα προσπαθήσω με όλους τους δημοτικούς συμβούλους και το εννοώ, να γίνουμε σύμμαχοι και συνεργάτες, ακόμη και μέσα από τις αντιθέσεις μας, για το καλό της πόλης μας'.

    Δηλώσεις λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα στις 9 το βράδυ, έκαναν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, ο οποίος έκανε μια ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση λέγοντας μεταξύ άλλων: 'Δικός μας στόχος ήταν να εκλεγούν ικανοί άνθρωποι με πρόγραμμα, με σχέδιο, για την βελτίωση της ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Στην εποχή μας, άλλωστε, η πρόκληση για τα κόμματα αφορά την ουσιαστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης'.

    [03] Ιράκ: Συνεχίζονται οι βιαιότητες ενώ συνασπισμός Σουνιτών ανακηρύσσει τη δημιουργία ισλαμικού κράτους

    16-10-2006

    Η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από σχεδόν ταυτόχρονες, πολλαπλές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκίνητων στο Κιρκούκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 65 .

    Η αστυνομία του Κιρκούκ δήλωσε ότι 7 βόμβες εξερράγησαν νωρίς την Κυριακή. Τρεις εκρήξεις προκλήθηκαν από επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ μία βόμβα πυροδοτήθηκε κοντά σε πολυσύχναστη αγορά και άλλη μία κοντά σε σχολείο.

    Στη Μπαλάτ, βόρεια της Βαγδάτης, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Σιίτες πολιτοφύλακες σκότωσαν τουλάχιστον 40 Σουνίτες σε σειρά επιθέσεων, προφανώς σε αντίποινα για Σουνιτική επίθεση απ' την οποία είχαν σκοτωθεί 14 Σιίτες. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην Αλ Ανμπάρ.

    Η βία συνεχίζεται ενώ η Ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανέβαλε σχεδιαζόμενο συνέδριο για την επίτευξη πολιτικής συμφιλίωσης.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο συνασπισμός Σουνιτών ανταρτών, Μουτζαχεντήν Σούρα, υπό την ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ανακοίνωσε τη δημιουργία Ισλαμικού κράτους σε διάφορα σημεία της χώρας.Σε βίντεο στο Ίντερνετ, εκπρόσωπος του συνασπισμού δηλώνει ότι το Μουσουλμανικό Κράτος του Ιράκ, όπως το αποκάλεσε, περιλαμβάνει 6 επαρχίες με μεγάλο Σουνιτικό πληθυσμό και τμήματα 2 άλλων επαρχιών.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στόχος του Μουσουλμανικού αυτού κράτους είναι η 'προστασία του λαού', όπως είπε, ενώ δεν είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ανακοίνωσης.

    Την Τετάρτη η Ιρακινή βουλή ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στις 18 επαρχίες της χώρας, για σύσταση ομοσπονδιακών περιοχών.Οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ ήδη χαίρουν αυτονομίας, ενώ οι Σιίτες αποτελούν την πλειοψηφία στο νότιο τμήμα της χώρας.

    [04] Ισραήλ: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ Αμπάς και Ολμέρτ

    16-10-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι κατέρρευσαν οι προσπάθειες για συνομιλίες μεταξύ του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ.

    Ο κύριος Ολμέρτ δήλωσε σε αξιωματούχους του κόμματος του Καντίμα, ότι η συνάντηση αναβλήθηκε γιατί ο κύριος Αμπας απαιτεί από το Ισραήλ την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων πριν την έναρξη των συνομιλιών.Εκπρόσωπος του κυρίου Ολμέρτ δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιβάλλονται όροι για τη διεξαγωγή συνομιλιών.Το Ισραήλ δηλώνει επίσης ότι προτού απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές θα πρέπει να απελευθερώσουν τον Ισραηλινό στρατιώτη ο οποίος απήχθη τον Ιούνιο.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας που στοχεύουν στο τερματισμό επιθέσεων Παλαιστινίων με ρουκέτες στο εβραϊκό κράτος.

    [05] Μπόλτον: Το Ιράν θα αντιμετωπίσει την ίδια απομόνωση που επεβλήθη στη Βόρεια Κορέα

    16-10-2006

    Τζων Μπόλτον

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζων Μπόλτον, ζητά από το Ιράν να παραδειγματιστεί από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προς τη Βόρεια Κορέα.Ο κύριος Μπόλτον δήλωσε ότι ελπίζει πως το Ιράν θα καταλάβει ότι αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα αντιμετωπίσει την ίδια απομόνωση που επεβλήθη στη Βόρεια Κορέα.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ συναντώνται αύριο για να εξετάσουν κυρώσεις των ΗΕ σε βάρος του Ιράν. Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, δεν μπόρεσε να πείσει το Ιράν να σταματήσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, μετά από επανειλημμένες συναντήσεις με τον διαπραγματευτή της Τεχεράνης για πυρηνικά θέματα, Αλί Λαριτζανί.

    Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα παρά τις απειλές και τις πιέσεις που δέχεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τις μεγάλες δυνάμεις.

    Ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA φέρει τον κύριο Αχμαντινετζάντ να δηλώνει ότι οι απειλές και οι πιέσεις δεν θα επηρεάσουν τη βούληση του Ιράν και να χαρακτηρίζει παράνομα τα αιτήματα για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης.

    [06] Χαβάη: Σεισμός 6,6, ζημιές σε δρόμους και κτήρια

    16-10-2006

    Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο ανακοινωθέν του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, έπληξε τη Χαβάη προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε κτήρια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών του μεγάλου νησιού της Χαβάης, ενώ έχουν σημειωθεί πολλές μετασεισμικές δονήσεις.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, αλλά υπάρχουν ελαφροί τραυματισμοί, μώλωπες και κατάγματα καθώς και δομικές ζημιές σε κτήρια. Νοσοκομείο της πόλης Κόνα στο μεγάλο νησί της Χαβάης, εκκενώθηκε λόγω δομικών ζημιών στο κτήριο, ενώ ορισμένοι δρόμοι έχουν κλείσει από κατολισθήσεις και αναφέρθηκαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και ευρύτατες ζημιές σε κτήρια και ιδιωτικές κατοικίες.

    [07] Κατηγορίες σε βάρος του προέδρου του Ισραήλ

    16-10-2006

    (File photo - Oct. 9, 2006)" hspace=2 src="/greek/images/ap_Israel_Katsav_female_soldiers_eng_195_9oct06.jpg" width=210 vspace=2 border=0>

    Ο Μοζέ Κατσάφ με τη σύζυγό του

    Η αστυνομία του Ισραήλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών για βιασμό σε βάρος του προέδρου της χώρας, Μοζέ Κατσάφ. Ανακοινωθέν της αστυνομίας αναφέρει ότι διερεύνηση του θέματος βρήκε επίσης επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών για παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές και απάτες. Τα εν λόγω συμπεράσματα υπεβλήθησαν τη Δευτέρα στον υπουργό δικαιοσύνης του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ. Κατά τη διάρκεια της μακροσκελούς αυτής διερεύνησης, η αστυνομία κατάσχεσε έγγραφα και υπολογιστές από την επίσημη κατοικία του προέδρου του Ισραήλ, ο οποίος εκλήθη επίσης να καταθέσει επανειλημμένα.

    Ορισμένες γυναίκες συνεργάτες του Ισραηλινού προέδρου τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού. Ο ίδιος ο κ. Κατσάφ δηλώνει αθώος και έχει κατηγορήσει μια απ' τις γυναίκες για εκβιασμό. Ο πρόεδρος του Ισραήλ χαίρει ασυλίας όσο βρίσκεται στο αξίωμα του, αλλά η Κνεσέτ έχει το δικαίωμα να τον απομακρύνει απ' την προεδρία της χώρας.

    [08] Ινδονησία: Άλλος ένας θάνατος από τη γρίπη των πτηνών

    16-10-2006

    Οι αρχές της Ινδονησίας δηλώνουν ότι άλλο ένα άτομο πέθανε από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, αυξάνοντας σε 53 τα άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια.

    Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το θύμα ήταν ένα ενδεκάχρονο αγόρι, το οποίο πέθανε σε νοσοκομείο της Τζακάρτα το Σάββατο το βράδυ.

    Στη Ινδονησία έχουν σημειωθεί οι περισσότεροι θάνατοι από την γρίπη των πτηνών, ενώ σ' ολόκληρο τον κόσμο 148 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απ' την νόσο

    [09] Αφγανιστάν: Ιταλός δημοσιογράφος θύμα απαγωγής

    16-10-2006

    Η αστυνομία του Αφγανιστάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις την Κυριακή, ενώ αγνοείται η τύχη Ιταλού δημοσιογράφου και πιστεύεται ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής.

    Από επίθεση ανταρτών στην ανατολική επαρχία Χοστ σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί, ενώ από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο οδόστρωμα κοντά σε αυτοκινητοπομπή δυνάμεων ασφάλειας, έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα.

    Στη Ρώμη αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Ταρσάλ, ο οποίος εξαφανίστηκε στο νότιο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, έχει πέσει θύμα απαγωγής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 October 2006 - 1:18:42 UTC