Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για κρίση εκτοπισθέντων Ιρακινών, προειδοποιεί η Υπηρεσία Προσφύγων των ΗΕ
  • [02] Νέα μέτρα ασφάλειας για τις χειραποσκευές
  • [03] Προβλήματα από μπλάκ άουτ σε πολλές χώρες της Δ. Ευρώπης
  • [04] Προειδοποιήσεις της Γερμανίας προς την Τουρκία
  • [05] Ισραήλ: Θα συνεχιστεί η πολεμική επιχείρηση στη Γάζα
  • [06] Το Πακιστάν δηλώνει πρόθυμο να ασφαλίσει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν
  • [07] Μπούς: Ιστορικής σημασίας η καταδίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [08] Νότια Κορέα και Ιαπωνία, θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για το θέμα της Βόρειας Κορέας
  • [09] Πέθανε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
  • [10] ΗΠΑ: Παραμένει η πρωτιά των Δημοκρατικών στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

  • [01] Για κρίση εκτοπισθέντων Ιρακινών, προειδοποιεί η Υπηρεσία Προσφύγων των ΗΕ

    06-11-2006

    Ρον Ρέντμοντ

    Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ, Ρόν Ρέντμοντ, δήλωσε ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σχετική έκθεση του διεθνούς οργανισμού στηρίχθηκε στην προϋπόθεση ότι μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν, η εσωτερική κατάσταση στο Ιράκ θα σταθεροποιείτο και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί που είχαν εκπατριστεί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Όμως, όπως λέει, όλο και περισσότεροι Ιρακινοί φεύγουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας. 'Η εσωτερική μετανάστευση συνεχίζεται με ρυθμούς περίπου 50,000 ανθρώπων το μήνα. Η εκτόπιση αυτή, σε συνδυασμό με την βία στο Ιράκ, αποτελεί τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση και ανείπωτες δυσκολίες για τους εκτοπισμένους και τις ιρακινές οικογένειες που προσπαθούν να τους βοηθήσουν στις κοινότητες που τους υποδέχονται. Η τεράστια κλίμακα των αναγκών αυτών, η συνεχιζόμενη βία και οι δυσκολίες στο να προσεγγιστούν οι εκτοπισμένοι, δημιουργούν προβλήματα που ειλικρινά ξεπερνούν τις δυνατότητες των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης και της Υπηρεσίας Προσφύγων των ΗΕ', επεσήμανε ο κ. Ρέντμοντ.

    Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 452.000 Ιρακινοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες Ιορδανία, Συρία, Αίγυπτο, Λίβανο και Ιράν και ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες συνεχίζουν να φθάνουν στη Συρία κάθε μέρα και περίπου 1.000 στην Ιορδανία.

    Ο κ. Ρέντμοντ λέει ότι η μετακίνηση του πληθυσμού δεν μοιάζει να μειώνεται και υπογραμμίζει ότι οι ανάγκες του είναι δραματικές και βέβαια, ως επί το πλείστον, ανεκπλήρωτες. 'Επίσης επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες ζωής άλλων περίπου 50,000 μη ιρακινών προσφύγων, κυρίως Παλαιστίνιων, Σύρων και Ιρανών που τελούν υπό την φροντίδα της Υπηρεσίας Προσφύγων των ΗΕ, μέσα στο Ιράκ', τονίζει ο κ. Ρέντμοντ. 'Φοβόμαστε ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον Ιρακινοί που περιμένουν εδώ και τόσο καιρό να βελτιωθεί η κατάστασή τους βρίσκονται και αυτοί στο χείλος της προσφυγιάς. Πολλοί επαγγελματίες έχουν ήδη φύγει από τα αστικά κέντρα. Γιατροί, καθηγητές, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα άτομα που διαθέτουν χρήσιμες γνώσεις καίριας σημασίας για την σταθερότητα της χώρας και τις καλές συνθήκες διαβίωσής, φεύγουν ή έχουν ήδη φύγει'.

    Ο κ. Ρέντμοντ λέει ότι πρόκειται για σιωπηρή ή αόρατη μαζική έξοδο του πληθυσμού, αλλά επισημαίνει ότι η έξοδος αυτή δεν είναι προς το παρόν μαζική. Αντίθετα, είναι μία συνεχής ροή ανθρώπων. Και προσθέτει ότι η διεθνής κοινότητα έχει προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα για ιρακινούς πρόσφυγες. Όμως υπάρχει ανάγκη ανανέωσης της διεθνούς προσοχής στην ανθρωπιστική κρίση που ξετυλίγεται στην περιοχή.

    [02] Νέα μέτρα ασφάλειας για τις χειραποσκευές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-11-2006

    Από σήμερα, 6 Νοεμβρίου και μέχρι το καλοκαίρι θα ισχύσουν τα νέα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια ύστερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών. Σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που θα ισχύσει ενιαία και στα 25 κράτη μέλη, οι επιβάτες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν μικρές ποσότητες υγρών σε δοχεία χωρητικότητας μέχρι 100 γραμμάρια ανά συσκευασία και ο συνολικός αριθμός συσκευασιών που θα πρέπει να χωράει σε επανασφραγιζόμενη διαφανή πλαστική σακούλα, δεν θα ξεπερνά το 1 λίτρο.

    Τα υγρά που μπορούν να μεταφερθούν στις χειραποσκευές με τον περιορισμό των 100 γραμμαρίων είναι νερό ,σούπες, σιρόπια, αρώματα, τζέλ, κρέμες, οδοντόκρεμες, αλοιφές, λοσιόν, λάδια, μάσκαρα, σπρέι, αφρός ξυρίσματος, υγρά φακών επαφής και αποσμητικά. Εξαιρούνται οι βρεφικές τροφές, τα καλλυντικά σε στερεή μορφή, κραγιόν, φάρμακα, εφ όσον υπάρχει η συνταγή ιατρού και προϊόντα από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, μόνο εφ όσον υπάρχει η σχετική απόδειξη.

    Κάθε επιβάτης θα μπορεί να μεταφέρει μόνο μία διαφανή πλαστική σακούλα. Στα περισσότερα αεροδρόμια και στο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι ειδικές διαφανείς σακούλες θα διανέμονται δωρεάν κατά την αρχική περίοδο εφαρμογής των μέτρων, ενώ θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια και θα γίνονται και ηχητικές ανακοινώσεις. Επίσης τα μέτρα θα εφαρμόζονται και για τους επιβάτες τρίτων χωρών οι οποίοι πρόκειται να μετεπιβιβαστούν σε άλλα αεροδρόμια, αλλά και για τους επιβάτες των πτήσεων εσωτερικού.

    [03] Προβλήματα από μπλάκ άουτ σε πολλές χώρες της Δ. Ευρώπης

    06-11-2006

    Xάρτης της Ευρώπης τη νύχτα, απο δορυφόρο της ΝΑΣΑ

    Μαζικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης, είχαν σαν αποτέλεσμα το βύθισμα στο σκοτάδι εκατομμυρίων πολιτών. Οι διακοπές σημειώθηκαν το Σάββατο το βράδυ αρχικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της βορειοδυτικής Γερμανίας, και στη συνέχεια στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ισπανία και την Ιταλία.

    Εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, δημιουργήθηκαν προβλήματα και καθυστερήσεις στα δίκτυα του μετρό, όμως δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Στη Γαλλία, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό. Οι αρχές είπαν ότι 15 περιοχές της χώρας επηρεάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού. Πολλές κατοικίες ήταν ακόμα χωρίς ρεύμα νωρίς την Κυριακή. Ιδιωτική γερμανική εταιρία πραγματοποιεί έρευνα για τα αίτια του μπλάκ άουτ.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι το περιστατικό δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τον συντονισμό των αποθεμάτων της σε ενέργεια.

    [04] Προειδοποιήσεις της Γερμανίας προς την Τουρκία

    06-11-2006

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε τη Τουρκία ότι οι πιθανότητες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθούν υπό σοβαρή αμφισβήτηση, αν η Άγκυρα δεν τερματίσει το εμπάργκο της κατά της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει ελεύθερες εμπορικές σχέσεις με την Κύπρο, για να συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, κατά την περίοδο που η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο.

    Oπως αναμένεται, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται αυτή την εβδομάδα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα επιπλήττει την Άγκυρα για την στάση της ως προς αντιφρονούντες δημοσιογράφους και διανοούμενους, καθώς και για την αδιαλλαξία της στο θέμα της Κύπρου.

    [05] Ισραήλ: Θα συνεχιστεί η πολεμική επιχείρηση στη Γάζα

    06-11-2006

    Ο κ. Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, τόνισε ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών, που εκτοξεύουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

    Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε τη Κυριακή στο υπουργικό του συμβούλιο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την μείωση του αριθμού τέτοιων επιθέσεων και τον τερματισμό τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, όπως είπε. Πάντως, ο κ. Ολμέρτ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις γύρω απ' την Μπέιτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα διαρκέσουν επ' άπειρον και ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να επανακαταλάβει τη περιοχή.

    Από τη πλευρά τους Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Γάζα τη Κυριακή και ότι τουλάχιστον ένας ένοπλος σκοτώθηκε από Ισραηλινή επιδρομή στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    [06] Το Πακιστάν δηλώνει πρόθυμο να ασφαλίσει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν

    06-11-2006

    Ο κ. Καζούρι

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Χουρσίντ Καζούρι, δήλωσε ότι η Ισλαμαμπάντ προτίθεται να ασφαλίσει τα σύνορά της με το Αφγανιστάν, με την κατασκευή τείχους που θα αποτρέπει εξτρεμιστές από το να εισέρχονται στην Αφγανική επικράτεια.

    Ο κ. Καζούρι έκανε τη δήλωση αυτή την Κυριακή, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Μπέρναρντ Μπότ, που κατά τη διάρκεια επίσκεψή του στην Καμπούλ το Σάββατο, είχε προτείνει το κλείσιμο των συνόρων. Είπε επίσης ότι το τείχος μπορεί να ελέγχεται από κοινού μεταξύ Πακιστανικών και Αφγανικών δυνάμεων.

    Αφγανοί αξιωματούχοι λένε ότι μαχητές Ταλιμπάν βρίσκουν συχνά καταφύγιο στο Πακιστάν, πράγμα που διαψεύδει η Ισλαμαμπάντ.

    [07] Μπούς: Ιστορικής σημασίας η καταδίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    06-11-2006

    Πανηγυρισμοί στο Σάντρ Σίτυ

    Ο πρόεδρος Μπούς χαιρέτισε την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν, χαρακτηρίζοντας την ιστορική καμπή για το Ιράκ. Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του τέως ηγέτη του Ιράκ, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η δίκη του πρώην δικτάτορα αποτελεί σημαντική επιτυχία για το Ιράκ και πρόσθεσε ότι ο Σαντάμ θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα νομικά δικαιώματα που στέρησε από τους ιρακινούς όταν ήταν στην εξουσία.

    Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, χαιρέτισε και εκείνη την είδηση ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στον Σαντάμ και τους συγκατηγορουμένους του, για τα 'ειδεχθή' εγκλήματά τους, όπως είπε. Η Βρετανία αντιτίθεται στην θανατική ποινή, όμως η κ. Μπέκετ είπε ότι ο ιρακινός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια θα είναι η ποινή του Σαντάμ Χουσεΐν και των συνεργατών του. Η αρμοστής των ΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λουίζ Αρμπουρ, ζήτησε από το Ιράκ να μην εκτελέσει τον Σαντάμ Χουσεΐν, ακόμα και αν χάσει τις εφέσεις. Αλλά και η ΕΕ τόνισε την αντίθεσή της στην θανατική ποινή για οποιοδήποτε έγκλημα.

    Διαμαρτυρίες στο Τικρίτ

    Επίσης, ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού επέκρινε την θανατική καταδίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, λέγοντας ότι αποτελεί επιστροφή στις εποχές που ίσχυε η εκδίκηση τύπου 'οφθαλμός αντί οφθαλμού'. Όμως η κυβέρνηση του Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ της καταδίκης του Σαντάμ, του παλαιού εχθρού της.

    Οι Σιίτες του Ιράκ γιόρτασαν την καταδίκη σε θάνατο δι' απαγχονισμού του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πάντως έχει ήδη ασκηθεί έφεση που αναμένεται ότι θα διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες. Αν η απόφαση δεν αντιστραφεί θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε 30 μέρες.

    Την Κυριακή, οι Σιίτες της συνοικίας Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης και της ιερής πόλης Νατζάφ, χόρευαν στους δρόμους γιορτάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Σε δηλώσεις του απ' την τηλεόραση ο πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, επεσήμανε ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν θα παράσχει παρηγοριά στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων του καθεστώτος του. Αλλά στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, το Τικρίτ, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    [08] Νότια Κορέα και Ιαπωνία, θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για το θέμα της Βόρειας Κορέας

    06-11-2006

    Ο κ. Μπάν

    Μετά από συνομιλίες τη Κυριακή στο Τόκιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Μπαν Κι Μουν και ο Ιάπωνας ομόλογος του, Τάρο Άσο, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά με τις ΗΠΑ στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    Ο κ. Μπαν φέρεται να δηλώνει ότι η Σεούλ και το Τόκιο έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν με τις ΗΠΑ και ότι θα συνεχίσουν την συνεργασία τους ενόψει του νέου γύρου των εξαεθνών συνομιλιών.

    Επίσης, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δηλώνει ότι η επίλυση της αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα, θα αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα του, όταν θα αναλάβει την γενική γραμματεία των ΗΕ, τον Ιανουάριο.

    [09] Πέθανε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ

    06-11-2006

    Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και η σύζυγος του (φωτο 2005)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο άνθρωπος που διέταξε την εισβολή των Τουρκικών δυνάμεων στη Κύπρο το 1974, πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Άγκυρας, τη Κυριακή το βράδυ, από επιπλοκές από εγκεφαλικό που υπέστη στις 18 Μαΐου και το οποίο τον είχε ρίξει σε κόμμα. Ήταν 81ος ετών.

    Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1999 μέχρι το 2002, οπότε και έχασε τις εκλογές γιατί θεωρήθηκε απ' τους ψηφοφόρους υπεύθυνος για την οικονομική κρίση του 2001 που ανέδειξε στην εξουσία την σημερινή, με Ισλαμικές ρίζες, κυβέρνηση της Τουρκίας.

    [10] ΗΠΑ: Παραμένει η πρωτιά των Δημοκρατικών στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

    06-11-2006

    Ενώ απομένουν δύο μόνο μέρες για τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σ' ολόκληρη τη χώρα, με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν έδαφος. Καθώς και τα δύο κόμματα συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος θα κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ο πόλεμος στο Ιράκ παραμένει το κυριότερο θέμα που απασχολεί το εκλογικό σώμα.

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Νεμπράσκα τη Κυριακή, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε σε ζητωκραυγάζοντες υποστηρικτές του ότι 'η ανθρωπότητα κέρδισε' λόγω της απόφασης του να απομακρύνει τον Σαντάμ Χουσεΐν απ' την εξουσία στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς πραγματοποιεί προεκλογικές εμφανίσεις προς υποστήριξη Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

    Από τη πλευρά τους οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι αλλαγή του πλειοψηφούντος κόμματος στο Κογκρέσο θα σημάνει και αλλαγή της στρατηγικής στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 November 2006 - 2:18:46 UTC