Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Xαμάς προειδοποιεί κατά πρόωρων Παλαιστινιακών εκλογών
  • [02] Ταλαμπανί: 'Άδικη' η ειδική έκθεση
  • [03] Εντείνονται οι διαδηλώσεις στο Λίβανο
  • [04] Σερβία: Ο Β. Κοστούνιτσα επικρίνει τον Μ. Αχτισάαρι
  • [05] Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επί τάπητος στις Βρυξέλλες
  • [06] Πέθανε ο Αουγκούστο Πινοσέ
  • [07] Μπούς: Η Ουάσιγκτον επιδιώκει αξιόπιστη και αποτελεσματική ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ
  • [08] 'Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της κατοχής'

  • [01] H Xαμάς προειδοποιεί κατά πρόωρων Παλαιστινιακών εκλογών

    11-12-2006

    Ι. Χανίγιε-Π. Νταβουντί στην Τεχεράνη

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, προειδοποίησε κατά της εξαγγελίας πρόωρων εκλογών από μέρους του προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

    Κατά την επίσημη επίσκεψη του στο Ιράν την Κυριακή, ο κ. Χανίγιε δήλωσε ότι ο κ. Αμπάς δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε αστάθεια.

    Στο μεταξύ, ένοπλοι στόχευσαν αυτοκινητοπομπή του υπουργού Εσωτερικών των Παλαιστινίων, Σαΐντ Σιγιάμ, στη πόλη της Γάζας, χωρίς όμως να υπάρξουν απώλειες. Αξιωματούχοι ασφάλειας δήλωσαν ότι 4 άτομα συνελήφθησαν για το επεισόδιο.

    [02] Ταλαμπανί: 'Άδικη' η ειδική έκθεση

    11-12-2006

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ο Κουρδικής καταγωγής πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, επέκρινε δριμύτατα τα πορίσματα της ειδικής αμερικανικής επιτροπής μελέτης της κατάστασης στο Ιράκ, που προτείνει αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ στο θέμα. Ο κ. Ταλαμπανί χαρακτήρισε την έκθεση της επιτροπής 'άδικη' και επεσήμανε ότι τα πορίσματα 'περιέχουν επικίνδυνα σημεία που υποσκάπτουν την αυτεξουσιότητα του Ιράκ και του συντάγματος της χώρας'.

    Επίσης ο κ. Ταλαμπανί διαφώνησε με την πρόταση της επιτροπής να συμπεριληφθούν πρώην μέλη του κόμματος Μπάθ στις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση στο Ιράκ. Πάντως οι Σουνίτες χαιρέτησαν την εν λόγω πρόταση. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι εμφύλιες βιαιότητες στο Ιράκ, όπου ένοπλοι σκότωσαν 9 άτομα σε σπίτια δύο Σιιτικών οικογενειών σε μεικτή συνοικία Σουνιτών-Σιιτών της Βαγδάτης.

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Ιράκ

    Εξάλλου, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έκανε ξαφνική επίσκεψη στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ για να τα ευχαριστήσει για τις θυσίες τους. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι μπορεί να κερδίσουν τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, αλλά η πολιτική διαδικασία θα είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του Ιρακινού λαού.

    [03] Εντείνονται οι διαδηλώσεις στο Λίβανο

    11-12-2006

    Στη Βηρυτό, εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολά συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας απαιτώντας την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Λιβάνου. Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατασκηνώνουν στο κέντρο της Βηρυτού από τις αρχές Δεκεμβρίου, παραλύοντας την Λιβανική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι δεν θα διαλυθούν μέχρι ότου ο πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα ικανοποιήσει τα αιτήματα τους για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο κ. Σινιορα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι η κυβέρνηση του είναι δημοκρατικά εκλεγμένη.

    Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία στην Τρίπολη στο βόρειο Λίβανο. Επίσης την Κυριακή χιλιάδες συγκεντρώθηκαν επ' ευκαιρία της πρώτης επετείου της δολοφονίας του αρχισυντάκτη και αντι-συρου βουλευτή Γκεμπράν Τουένι, ο οποίος σκοτώθηκε από βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο στις 12 Δεκεμβρίου του 2005.

    [04] Σερβία: Ο Β. Κοστούνιτσα επικρίνει τον Μ. Αχτισάαρι

    11-12-2006

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επέκρινε τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ για το Κοσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι, για το ότι δεν έχει ακόμη καταδικάσει τρομοκρατικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες σε βάρος της Σερβικής μειονότητας από Αλβανούς αυτονομιστές. Η δήλωση του κ. Κοστούνιτσα πραγματοποιήθηκε μετά την έκρηξη της Παρασκευής σε σιδηροδρομική γραμμή που εξυπηρετεί κυρίως της Σερβική μειονότητα του Κοσυφοπεδίου.

    Ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ότι λόγω της ιδιότητας του διαπραγματευτή μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, ο κ. Αχτισάαρι είναι υποχρεωμένος να επιδείξει αυστηρότητα και αμεροληψία και να καταδικάσει τρομοκρατικές ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε.

    [05] Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επί τάπητος στις Βρυξέλλες

    11-12-2006

    Επίτροπος ΕΕ για διεύρυνση, Όλι Ρέν

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει αυτή την εβδομάδα το θέμα ενδεχόμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές της υποχρεώσεις ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα υποχώρησε προσφέροντας να ανοίξει ένα απ' τα λιμάνια και ένα απ' τα αεροδρόμια της σε Κυπριακά σκάφη, αλλά η Ελλάδα και η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φιλανδία, χαρακτήρισαν την πρόταση μη ικανοποιητική.

    [06] Πέθανε ο Αουγκούστο Πινοσέ

    11-12-2006

    Αουγκούστο Πινοσέ

    Η Χιλή ανακοίνωσε ότι ο πρώην δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοσέ, θα ταφεί με τιμές πρώην αρχηγού στρατού, αλλά όχι αρχηγού κράτους. Ο στρατηγός Πινοσέ πέθανε την Κυριακή σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγκο από επιπλοκές μετά από καρδιακή προσβολή. Ήταν 91 ετών. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πινοσέ θα τιμηθεί με στρατιωτική κηδεία τη Τρίτη, αλλά δεν θα τηρηθεί περίοδος πένθους.

    Ο Αουγκούστο Πινοσέ κατηγορείται για αναρίθμητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της ηγεσίας του από το 1973 έως το 1990, οπότε και σκοτώθηκαν ή απήχθησαν για πολιτικούς λόγους πάνω από 3 χιλιάδες Χιλιανοί. Αλλά υπάρχει και μια μερίδα Χιλιανών που τον θεωρεί ήρωα γιατί έσωσε τη χώρα του απ' το Κομμουνισμό.

    Η αστυνομία του Σαντιάγκο της Χιλής χρησιμοποίησε κάνουλες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει πλήθη που γιόρταζαν τον θάνατο του στρατηγού Πινοσέ. Ορισμένα άτομα που συμμετείχαν στην συγκέντρωση άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας, όταν οι αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν το πλήθος απ' το να πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής. Πάντως υπήρξαν και υποστηρικτές του πρώην δικτάτορα της Χιλής που συγκεντρώθηκαν έξω απ' το νοσοκομείο στο οποίο πέθανε φωνάζοντας 'Ζήτω ο Πινοσέ'.

    Στην Ευρώπη, εκπρόσωπος της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, εξέφρασε την λύπη της για το θάνατο του στρατηγού Πινοσέ, ενώ στην Ισπανία, εκπρόσωπος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος χαρακτήρισε τον πρώην δικτάτορα της Χιλής απεχθές ιστορικό πρόσωπο.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέ, η οποία αποτέλεσε μια απ' τις δυσκολότερες περιόδους της Χιλιανής ιστορίας. Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου συγχαίρει επίσης το λαό της Χιλής για την δημιουργία μιας ελεύθερης κοινωνίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νόμο.

    [07] Μπούς: Η Ουάσιγκτον επιδιώκει αξιόπιστη και αποτελεσματική ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ

    11-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε αγανάκτηση για τις φρικαλεότητες στο Νταρφούρ. Σε ανακοίνωση του τη Κυριακή, ο κ. Μπούς αναφέρει ότι η γενοκτονία στο Νταρφούρ έχει οδηγήσει στην εξάπλωση των βιαιοτήτων στο γειτονικό Τσάντ και στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και ζήτησε απ' την κυβέρνηση του Σουδάν και τις ανταρτικές οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να προσέλθουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Επίσης ο κ. Μπούς τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει ενεργά την εφαρμογή του ψηφίσματος 1706 των ΗΕ που ζητά την δημιουργία αξιόπιστης και αποτελεσματικής ειρηνευτικής δύναμης για τον τερματισμό της βίας στο Νταρφούρ.

    O κ. Μπούς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Κογκρέσο, τα ΗΕ, την Αφρικανική Ένωση και την διεθνή κοινότητα για την χορήγηση βοήθειας στα θύματα του πολέμου στο Σουδάν και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη σταθερότητας, βιώσιμης ειρήνης και στην αποκατάσταση των βασικών δικαιωμάτων του λαού του Νταρφούρ.

    [08] 'Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της κατοχής'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-12-2006

    Την έκθεση 'Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής' δημιούργημα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, εγκαινιάζει την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ύστερα από πρόσκληση των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρου Μαλλιά.

    Η έκθεση που αποτελεί ένα μέρος κύκλου εκδηλώσεων που άρχισε το 2004 γύρω από το Ολοκαύτωμα, και περιέχει δεκαέξι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων, που ως παιδιά τότε έζησαν τα σκληρά χρόνια της κατοχής στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους ,να κρυφτούν σε χριστιανικές οικογένειες και να μετακινούνται διαρκώς με ψεύτικα ονόματα και ταυτότητες Μαζί με τις μαρτυρίες παρουσιάζεται και σχετικό υλικό από φωτογραφίες, παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα, τετράδια και ημερολόγια που διασώθηκαν από εκείνες τις δύσκολες εποχές.

    Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1977 και έχει σαν σκοπό να ερευνήσει, να διατηρήσει και να παρουσιάζει σε εκθέσεις τη ζωή των εβραίων στην Ελλάδα.Την συγκεκριμένη έκθεση, που κατά γενική ομολογία είναι μια πολύπλευρη πρωτότυπη, βιωματική εμπειρία για κάθε επισκέπτη, όταν επαναπατρισθεί θα μπορεί κανείς να την δει στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 December 2006 - 2:18:21 UTC