Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισοδιακή η κηδεία Πινοσέ
  • [02] Καρζάι: Τo Πακιστάν ευθύνεται για τη βία στο Αφγανιστάν
  • [03] Σεισμός στην Ινδονησία
  • [04] Νέα πολιτική Μπους για το Ιράκ
  • [05] Μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω φρικαλεοτήτων στο Νταρφούρ, ζητά ο Κόφφι Αννάν
  • [06] Επιτυχής ο πρώτος διαστημικός περίπατος αστροναυτών του Ντισκάβερυ
  • [07] Αυξάνεται η απαισιοδοξία των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Ιράκ

  • [01] Επεισοδιακή η κηδεία Πινοσέ

    13-12-2006

    Υποστηρικτές του τέως δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέ, γιουχάρησαν την μόνη εκπρόσωπο της Χιλιανής κυβέρνησης που πήγε στην κηδεία του την Τρίτη στην στρατιωτική σχολή του Σαντιάγκο. Οι υποστηρικτές του Πινοσέ, που απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 91 ετών, γιουχάρησαν την υπουργό Άμυνας, Βιβιάν Μπλανλότ, επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσφέρει στον πρώην δικτάτορα επίσημη κηδεία με δημόσια δαπάνη. Η κ. Μπλανλότ μετέβη στην κηδεία, εκπροσωπώντας την πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ, της οποίας η οικογένεια βασανίστηκε από την κυβέρνηση Πινοσέ.

    Κατά την επικήδεια τελετή, μέλη της οικογένειας του πρώην δικτάτορα, εξήραν τον Πινοσέ, λέγοντας ότι έσωσε την χώρα από το χάος με το πραξικόπημα του 1973, ανατρέποντας την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Όμως άλλοι κάτοικοι του Σαντιάγκο έλεγαν ότι χάρηκαν που ο Πινοσέ είναι νεκρός, αλλά λυπούνται που δεν πέρασε ποτέ από δίκη.

    Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός του Πινοσέ μεταφέρθηκε αεροπορικά σε παραθαλάσσια τοποθεσία για να αποτεφρωθεί, επειδή η οικογένειά του εξέφρασε φόβους ότι ο τάφος του θα μπορούσε να υποστεί επίθεση από βανδάλους. Ο Πινοσέ θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο άνω των 3,000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του, από το 1973 έως το 1990.

    [02] Καρζάι: Τo Πακιστάν ευθύνεται για τη βία στο Αφγανιστάν

    13-12-2006

    Χαμίντ Καρζάι

    Οι αρχές του Αφγανιστάν είπαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 8 άτομα στην κατοικία του κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν. Τα θύματα ήταν σωματοφύλακες του κυβερνήτη, ο οποίος δεν έπαθε τίποτε. Στην ίδια επαρχία, σκοτώθηκε και ένας Βρετανός πεζοναύτης, ο οποίος εκτελούσε περιπολία. Εξάλλου στην Κοστ συμμαχικές δυνάμεις υπό αμερικανική ηγεσία σκότωσαν 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια νεαρή κοπέλα, κατά την διάρκεια εφόδου.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι η επίλυση των διαφορών με το γειτονικό Πακιστάν θα σημάνει το τέλος των Ταλιμπάν και τόνισε ότι το Πακιστάν ευθύνεται για τη βία στο Αφγανιστάν. Σε άλλες εξελίξεις, η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς κάλεσε τον κ. Καρζάι να ιδρύσει ειδικό δικαστήριο που να εκδικάσει υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

    [03] Σεισμός στην Ινδονησία

    13-12-2006

    Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός, ισχύος τουλάχιστον 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δόνησε τμήματα της βορειοανατολικής Ινδονησίας. Πάντως οι μετεωρολογικές αρχές της χώρας δεν εξέδωσαν δελτίο τσουνάμι, εξαιτίας του μεγάλου βάθους του σεισμού. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο δήλωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Τρίτης βόρεια του Μανάδο, στο νησί Σουλαουέσι, σε βάθος άνω των 210 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημίες από το σεισμό.

    [04] Νέα πολιτική Μπους για το Ιράκ

    13-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ αλ Χασίμι

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε την Τρίτη στο Λευκό Οίκο με τον Σουνίτη αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ αλ Χασίμι, συζήτησε την κατάσταση στο Ιράκ και τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης να επιτύχει στο έργο της. Ο κ. αλ Χασίμι δήλωσε ότι το Ιράκ περνά δύσκολες μέρες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα ξεπεράσει το δίλημμα που αντιμετωπίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει την νέα πολιτική του στο Ιράκ στις αρχές του επόμενου έτους και όχι λίγο πριν τις γιορτές. Όμως, ο εντολοδόχος ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, επέκρινε την απόφαση αυτή.

    Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ρήντ επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπούς πρέπει να κατανοήσει πόσο σημαντική και επείγουσα είναι η αλλαγή πολιτικής για το Ιράκ και τα αμερικανικά στρατεύματα και τονίζει ότι η αναμονή και οι καθυστερήσεις λήψης μέτρων δεν εξυπηρετούν κανένα συμφέρον.

    Ο κ. Μπούς είχε τριήμερες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για το θέμα του Ιράκ. Την Τρίτη, συνομίλησε μέσω δορυφόρου με διοικητές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ενώ θα έχει συνομιλίες την Τετάρτη με την ηγεσία του Πενταγώνου.

    Σε άλλες εξελίξεις, έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Βαγδάτης κόστισε τη ζωή σε 70 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό 230 άλλων. Η επίθεση είχε σαν στόχο της κυρίως φτωχούς Σιίτες εργάτες, που περίμεναν για να βρουν δουλειές. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι επέρριψε ευθύνες για την έκρηξη σε υποστηρικτές του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν και των Σουνιτών εξτρεμιστών.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ δήλωσε ότι έκρηξη βόμβας προξένησε ελάχιστες ζημιές στην είσοδο του, ιερού για τους Σιίτες, Χρυσού Τεμένους στη Σαμάρα. Ο στρατός είπε ότι η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ειδικές ομάδες πυροτεχνικών προσπαθούσαν να απομακρύνουν την βόμβα από το σημείο εκείνο.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, 3 πεζοναύτες υπέκυψαν την Δευτέρα σε τραύματα που είχαν υποστεί στην επαρχία αλ Αμπάρ. Σε άλλες ειδήσεις, εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Κιρκούκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική έκθεση για το θέμα του Ιράκ, που ζητά την καθυστέρηση της διενέργειας δημοψηφίσματος για το μέλλον του Κιρκούκ.

    [05] Μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω φρικαλεοτήτων στο Νταρφούρ, ζητά ο Κόφφι Αννάν

    13-12-2006

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ' το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να λάβει μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω φρικαλεότητες στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Κατά την ομιλία του σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου τη Τρίτη με θέμα το Νταρφούρ, ο κ. Αννάν ζήτησε απ' τις χώρες μέλη να στείλουν ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Σουδάν για να διερευνήσει τις κλιμακούμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είπε.

    Η ύπατη αρμοστής των ΗΕ για τους πρόσφυγες, Λουίζ Άρμπουρ, δήλωσε ότι οι άμαχοι στο Νταρφούρ συνεχίζουν να γίνονται στόχοι 'εσκεμμένων και ιδιαίτερα βίαιων επιθέσεων', όπως είπε, ενώ ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών αποστολών των ΗΕ, Γιάν Έγκελαντ, δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν στο Νταρφούρ απ' τις επιθέσεις πολιτοφυλάκων.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σουδάν στην σύνοδο, Φαράχ Μουσταφά, απέρριψε τις καταγγελίες δηλώνοντας ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παραποιούν την κατάσταση στο Νταρφούρ.

    [06] Επιτυχής ο πρώτος διαστημικός περίπατος αστροναυτών του Ντισκάβερυ

    13-12-2006

    Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ προσέθεσαν ένα ακόμη καίριας σημασίας εξάρτημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στα πλαίσια του πρώτου τριών διαστημικών περιπάτων με στόχο την αντικατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης του Σταθμού.

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι αστροναύτες, Ρόμπερτ Κέρμπημ και Κρίστερ Φούγκελσανγκ, που είναι ο πρώτος Σουηδός αστροναύτης στο διάστημα, τοποθέτησαν το εξάρτημα αντικαθιστώντας το σύστημα ενεργειακής τροφοδοσίας του Διαστημικού Σταθμού. Θα αντικατασταθούν επίσης τα ηλιακά πλέγματα του Σταθμού. Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ δήλωσαν ότι πρόκειται για την ποιο δύσκολη κατασκευαστική προσπάθεια που επιχειρείται μέχρι τώρα στο διάστημα.

    [07] Αυξάνεται η απαισιοδοξία των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Ιράκ

    13-12-2006

    Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξάνεται η απαισιοδοξία των Αμερικανών αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς ο πρόεδρος Μπους εξετάζει τις επιλογές του ως προς το θέμα. Σφυγμομέτρηση της εφημερίδας USA Today και του οργανισμού δημοσκοπήσεων Γκάλλοπ δείχνει ότι λιγότεροι από έναν στους πέντε Αμερικανούς εμπιστεύονται τις επιλογές του προέδρου Μπούς στο θέμα του Ιράκ, ενώ το 55% των ερωτηθέντων ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά μόνο ένα 18% απ' αυτούς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

    Επίσης δημοσκόπηση της εφημερίδας Γουάσιγκτον Πόστ και του τηλεοπτικού δικτύου ABC δείχνει ότι μόνο τρεις στους δέκα αμερικανούς πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ σημειώνουν κάποια πρόοδο στο Ιράκ, ενώ 4 στους 10 χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Ιράκ, εμφύλιο πόλεμο. Επίσης σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS δείχνει ότι η αντίθεση στον πόλεμο στο Ιράκ έχει ξεπεράσει την αντίθεση των αμερικανών στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ ήταν λάθος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 December 2006 - 2:18:17 UTC