Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμρ Μούσα: Ο πρόεδρος του Λιβάνου πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία του
  • [02] Νέα βιντεοταινία του υπ'αριθμόν 2 της αλ Κάιντα
  • [03] To Σουδάν πρέπει να δεχθεί την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ, λένε οι ΗΠΑ
  • [04] Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη
  • [05] Περισσότερες θυσίες το 2007
  • [06] Στη Βαγδάτη ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
  • [07] Την Παρασκευή το ψήφισμα των ΗΕ για το Ιράν
  • [08] Παρατείνονται οι εξαεθνείς συνομιλίες για τη Βόρειο Κορέα
  • [09] Θετικός ο Αμπάς σε διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας
  • [10] Η Ουάσιγκτον διαψεύδει ανάμειξη κατά της Συρίας

  • [01] Αμρ Μούσα: Ο πρόεδρος του Λιβάνου πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία του

    21-12-2006

    Oι κ.κ. Μούσα και Σινιόρα, κατά τις συνομιλίες τους στη Βηρυτό.

    Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι ο φιλο-Σύρος πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία του τον Νοέμβριο του 2007, παρά τα αιτήματα για την παραίτησή του.

    Ο κ. Μούσα έκανε τη δήλωση αυτή την Τετάρτη στο Λίβανο, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Λαχούντ. Την Τρίτη είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και σήμερα θα είχε διαβουλεύσεις στη Δαμασκό.

    Πάντως, την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του κ. Σινιόρα και ζήτησε από την Συρία να 'αφήσει ήσυχο τον δημοκρατικό Λίβανο', όπως είπε.

    [02] Νέα βιντεοταινία του υπ'αριθμόν 2 της αλ Κάιντα

    21-12-2006

    O Aιμάν αλ Ζαγουαχίρι

    Ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά των ΗΠΑ θα συνεχιστούν για όσο διάστημα η οργάνωση πιστεύει πως οι μουσουλμανικές χώρες υφίστανται επιθέσεις από τις ΗΠΑ.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε την Τετάρτη αποσπάσματα της πιο πρόσφατης αυτής βιντεοταινίας του αλ Ζαγουαχίρι, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με λάθος ομάδες για τον τερματισμό της βίας στο Ιράκ, και ότι κάποια στιγμή οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές δυνάμεις στον ισλαμικό κόσμο, αναφερόμενος μάλλον στην οργάνωσή του.

    Ο αλ Ζαγουαχίρι επέκρινε επίσης τα σχέδια για την διεξαγωγή νέων εκλογών στα Παλαιστινιακά εδάφη και επισήμανε ότι εκλογές που βασίζονται σε κοσμικό σύνταγμα δεν πρόκειται να απελευθερώσουν την Παλαιστίνη και τόνισε ότι ο ιερός πόλεμος αποτελεί το μόνο τρόπο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    [03] To Σουδάν πρέπει να δεχθεί την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ, λένε οι ΗΠΑ

    21-12-2006

    O κ. Νάτσιος

    O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, Άντριου Νάτσιος, δήλωσε ότι το Σουδάν πρέπει να δεχθεί επίσημα την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ πριν το τέλος του έτους, αλλιώς θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. Ο κ. Νάτσιος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια 'διαφορετική προσέγγιση', όπως είπε, για το Σουδάν, αν δεν συμφωνήσει να δεχθεί την εν λόγω δύναμη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τη χώρα αυτή.

    Ο κ. Νάτσιος ζήτησε από το Σουδάν να παράσχει γραπτή και λεπτομερή συμφωνία που θα επιτρέψει την ανάπτυξη άνω των 10,000 ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΕ στο Νταρφούρ, που θα συνεργάζονται με τις 7,000 δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης που ήδη βρίσκονται στην περιοχή. Είπε επίσης ότι το Σουδάν πρέπει να δώσει άδεια σε 60

    υπαλλήλους των ΗΕ να μεταβούν στο Νταρφούρ για να προετοιμάσουν το έδαφος για την ειρηνευτική δύναμη. Ο κ. Νάτσιος έκανε τα σχόλια αυτά την Τετάρτη μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις.

    [04] Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    21-12-2006

    Ημέρες Χριστουγέννων και η Νέα Υόρκη έχει την τιμητική της μια και θεωρείται από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες πόλεις του κόσμου. Το Μανχάταν έχει φωταγωγηθεί, η κίνηση στους δρόμους είναι υπερβολική, ενώ οι αρμόδιοι της πόλης παρακαλούν καθημερινά τους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήδη στην περιοχή της Πέμπτης Λεωφόρου ισχύουν άλλοι νόμοι για πεζούς και οδηγούς, τα καταστήματα μένουν ως αργά ανοιχτά, και ο καλός καιρός βοηθά στην παρατεταμένη βόλτα για ψώνια. Παραπονεμένα μόνο μένουν τα καταστήματα που πουλούν γούνες, μια και ο καιρός δεν εμπνέει για αυτές τις αγορές και οι πωλήσεις έχουν ελαττωθεί κατά 40%.

    Όσο για την ελληνική κοινότητα, οι εκδηλώσεις των συλλόγων, τα πάρτυ, οι γιορτές των ελληνικών εταιριών , αλλά και οι σχολικές γιορτές δίνουν και παίρνουν. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως με πρωτοβουλίες ελλήνων στους δρόμους της Αστόριας ακούγονται ήδη τα ελληνικά κάλαντα από μικρούς και μεγάλους. Η κίνηση στα ελληνικά παραδοσιακά καταστήματα αυξημένη ενώ σύμφωνα και με δηλώσεις καταστηματαρχών, τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των ελλήνων καταναλωτών.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού ζαχαροπλαστείου στην Αστόρια που πουλά για τις γιορτές 1.600 κιλά κουραμπιέδες και μελομακάρονα την εβδομάδα.

    [05] Περισσότερες θυσίες το 2007

    21-12-2006

    Στα πλαίσια της τελευταίας του συνέντευξης τύπου για το 2006, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει σχετικά με το αν θα στείλει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τόνισε ότι εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η προσωρινή αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων. Όμως επεσήμανε ότι θα στείλει και άλλες δυνάμεις, μόνο αν χρειαστεί για συγκεκριμένη επιχείρηση.

    Ο κ. Μπους αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά υπήρξε δύσκολη για τα αμερικανικά στρατεύματα και τον ιρακινό λαό και προειδοποίησε ότι και το 2007 θα περικλείει περισσότερες θυσίες. Τόνισε όμως ότι ο εχθρός στο Ιράκ πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να εκφοβίσει τις αμερικανικές δυνάμεις και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα της πρόωρα από την χώρα αυτή. Ο κ. Μπους δήλωσε, τέλος, ότι αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης του σώματος των Πεζοναυτών και του Πεζικού και επεσήμανε ότι έχει ζητήσει απ' τον νέο υπουργό άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, να καταστρώσει σχέδια αύξησης του αριθμού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το συντομότερο δυνατόν.

    [06] Στη Βαγδάτη ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

    21-12-2006

    Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, που την Τετάρτη πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο κ. Γκέητς συναντήθηκε με ιρακινούς αξιωματούχους και διοικητές του αμερικανικού στρατού, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του για το ανώτατο αξίωμα του υπουργείου Άμυνας. Ο κ. Γκέητς είπε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές πρέπει πρώτα να αποφασίσουν πόσο μεγάλη θα είναι η διεύρυνση αυτή των αμερικανικών στρατευμάτων και ποια θα είναι η αποστολή της.

    Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι εντόπισε 76 πτώματα στη Βαγδάτη, που έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς και βασανιστήρια, ενώ από εκρήξεις βομβών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, ανακοίνωσε ότι συνταξιοδοτείται στις αρχές του χρόνου.

    [07] Την Παρασκευή το ψήφισμα των ΗΕ για το Ιράν

    21-12-2006

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Εμίρ Τζόουνς Πάρρυ, δήλωσε ότι αναμένει ψηφοφορία την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφάλειας αναφορικά με αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος, που συνέταξαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν. Την Τετάρτη, μετά από αίτημα της Ρωσίας, διεγράφη από το κείμενο του ψηφίσματος υποχρεωτική απαγόρευση στα ταξίδια στο εξωτερικό Ιρανών που σχετίζονται με τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της χώρας τους.

    Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν φέρει το πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να δηλώνει ότι το Ιράν είναι τώρα 'πυρηνική δύναμη' και ότι η Τεχεράνη σύντομα θα 'γιορτάσει πυρηνική νίκη'.

    [08] Παρατείνονται οι εξαεθνείς συνομιλίες για τη Βόρειο Κορέα

    21-12-2006

    O Κρίστοφερ Χιλ με τον υπουγό Εξωτερικών της Κίνας

    Αισιοδοξία εξέφρασε ο ανώτερος διαπραγματευτής των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, Κρίστοφερ Χιλ, για την πρόοδο των συνομιλιών αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Χιλ μαζί με άλλους διαπραγματευτές συμφώνησε στη παράταση των συνομιλιών μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή μία μέρα παραπάνω απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Ο κ. Χιλ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ χρήσιμες και ότι αξίζει να συνεχιστούν.

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι συνομιλίες εστιάζονται στο τι μπορεί να γίνει σε πρακτικό επίπεδο και όχι μόνο σε θεωρητικές συμφωνίες. Τη Δευτέρα, που άρχισαν οι εξαεθνείς συνομιλίες, η Πιονγιάγκ χαρακτήρισε τον εαυτό της πυρηνική δύναμη και απαίτησε την άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον της από τα ΗΕ και τις ΗΠΑ.

    [09] Θετικός ο Αμπάς σε διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

    21-12-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στην επανέναρξη των συνομιλιών με τη Χαμάς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο κ. Αμπάς ζήτησε τη διενέργεια νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα μετά από μήνες αποτυχημένων συνομιλιών μεταξύ του κόμματος του Φατάχ και του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς. Η Χαμάς προειδοποίησε ότι η διενέργεια εκλογών ισοδυναμεί με πραξικόπημα. Στο μεταξύ φαίνεται πως τηρείται η εκεχειρία που ανακοινώθηκε αργά την Τρίτη το βράδυ.

    [10] Η Ουάσιγκτον διαψεύδει ανάμειξη κατά της Συρίας

    21-12-2006

    Σων Μακόρμακ

    Η Ουάσιγκτον διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη σε μυστικές επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Τετάρτη ότι οι δραστηριότητες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι πλήρως διαφανείς και χρηματοδοτούνται από ταμεία προώθησης αμερικανικών πρωτοβουλιών στη Μέση Ανατολή. Τα σχόλια του κ. Μακόρμακ σχετίζονται με άρθρο του περιοδικού TIME που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπους εξετάζει σχέδιο χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης και των αντικυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 December 2006 - 2:18:18 UTC