Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκε το νέο Κογκρέσο
  • [02] Την άλλη εβδομάδα η νέα στρατηγική Μπούς για Ιράκ
  • [03] Συνομιλίες Μουμπάρακ-Ολμέρτ στην Αίγυπτο
  • [04] O Τζον Νεγκροπόντε υποψήφιος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών
  • [05] 16 εκατομμύρια Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια προς Σομαλία
  • [06] Ρεκόρ παραγγελιών ανακοίνωσε η Μπόινγκ
  • [07] Συμφωνία Αμπάς-Χανίγιε για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
  • [08] Επιστολή Δημοκρατικών στον Πρόεδρο Μπους
  • [09] Ιράκ: Συνεχίζονται οι απαγωγές και οι εχθροπραξίες
  • [10] Παλαιστίνιοι: Συμφωνία Φατάχ και Χαμάς για την καταστολή της βίας
  • [11] Μειώθηκε η τιμή πετρελαίου
  • [12] Αθήνα: Προς συζήτηση το θέμα των Σκοπίων

  • [01] Ορκίστηκε το νέο Κογκρέσο

    05-01-2007

    Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Καλιφόρνια, Νάνσυ Πελόσι, ορκίστηκε την Πέμπτη πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπρόσωπων, κατά την έναρξη των εργασιών του 110ου Κογκρέσου. Είναι η πρώτη φορά που το αξίωμα αυτό κατέχει γυναίκα και η πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια που οι δημοκρατικοί αποτελούν την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία.

    Η κ. Πελόσι χαρακτήρισε την εκλογή της ιστορική στιγμή για το Κογκρέσο και τις γυναίκες στην Αμερική και επεσήμανε ότι ο αμερικανικός λαός κατέστησε σαφές, κατά τις τελευταίες εκλογές, ότι θέλει αλλαγές στην πολιτική της χώρας στο θέμα του Ιράκ. Εξαρτάται τώρα απ' τον πρόεδρο Μπους, είπε η κ. Πελόσι, να διαμορφώσει στρατηγική που να προωθεί την περιφερειακή ασφάλεια, να επιτρέπει την ανακύκλωση αμερικανικών στρατευμάτων και να καθιστά ξεκάθαρο στους Ιρακινούς ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας τους. Επίσης τόσο η κ. Πελόσι, όσο και πολλοί άλλοι Δημοκρατικοί απέρριψαν σχέδια για την διακοπή της χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    Οι Δημοκρατικοί υποσχέθηκαν να προωθήσουν πακέτο εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου και η χαλάρωση των περιορισμών στις έρευνες με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα.

    [02] Την άλλη εβδομάδα η νέα στρατηγική Μπούς για Ιράκ

    05-01-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την νέα στρατηγική του για το Ιράκ την ερχόμενη εβδομάδα. Σε δηλώσεις του μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι οι σκέψεις του για το θέμα έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν και τόνισε ότι η στρατηγική του θα βοηθήσει τους Ιρακινούς να επιτύχουν το στόχο τους να μπορούν να κυβερνήσουν, να αναπτύξουν και να υπεραμυνθούν της χώρας τους.

    Επίσης ο κ. Μπούς δήλωσε ότι θα ήθελε η εκτέλεση του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να είχε γίνει με ποιο αξιοπρεπή τρόπο και εξέφρασε υποστήριξη για την διερεύνηση που διεξάγει ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, σχετικά με το μη εξουσιοδοτημένο βίντεο της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπούς επικοινώνησε μέσω δορυφορικής σύνδεσης με τον κ. Αλ Μάλικι και συζήτησε μαζί του επί περίπου δύο ώρες.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου δήλωσε ότι ο κ. Μπούς επεσήμανε στον κ. Αλ Μαλίκι ότι η διερεύνηση για το μη εξουσιοδοτημένο βίντεο της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί 'σωστή απόφαση'. Επίσης ο Λευκός Οίκος ζήτησε από Ιρακινούς αξιωματούχους να χειριστούν την εκτέλεση των 2 συγκατηγορούμενων του Σαντάμ Χουσεΐν με 'τον κατάλληλο τρόπο'.

    Κατά τις συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπούς και η κ. Μέρκελ εξέτασαν επίσης το θέμα του Αφγανιστάν, του Ιράν και άλλα διεθνή θέματα.

    [03] Συνομιλίες Μουμπάρακ-Ολμέρτ στην Αίγυπτο

    05-01-2007

    Έφοδος των Ισραηλινών στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης επισκίασε σύνοδο κορυφής Ισραήλ-Αιγύπτου που αποσκοπούσε στην εξεύρεση τρόπων για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Μετά από συνομιλίες τη Πέμπτη στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, ο πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, μίλησαν σε συνέντευξη τύπου που διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Ο κ. Μουμπάρακ επέκρινε την Ισραηλινή επιδρομή στη Ραμάλα που κόστισε τη ζωή σε 4 Παλαιστίνιους και τον τραυματισμό 20 άλλων.

    Απαντώντας ο κ. Ολμερτ ζήτησε συγνώμη για τις απώλειες και επεσήμανε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η προστασία Ισραηλινών από τρομοκράτες.

    Κατά τις συνομιλίες τους οι κ. Μουμπάρακ και Ολμέρτ συζήτησαν επίσης και τις προσπάθειες για την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη που συνελήφθη από ένοπλους Παλαιστίνιους τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για τον Ισραηλινό στρατιώτη.

    [04] O Τζον Νεγκροπόντε υποψήφιος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών

    05-01-2007

    Τζον Νεγκροπόντε

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο επικεφαλής των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, Τζων Νεγκροπόντε, πρόκειται να παραιτηθεί και να αναλάβει το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει σήμερα την παραίτηση του κ. Νεγροπόντε και θα διορίσει στη θέση του τον υποναύαρχο, Μάικ Μακόνελ.

    Ο κ. Νεγκρoπόντε ανέλαβε γενικός διευθυντής των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών το 2005, ενώ ο υποναύαρχος Μακόνελ διετέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας τη δεκαετία του 90. Ο διορισμός του κ. Νεγκροπόντε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αναδιάρθρωση της ομάδας επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Μπους.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Μπούς σκοπεύει να προτείνει τον νυν πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ σε αντικατάσταση του επίμαχου Τζον Μπόλτον που δεν κατάφερε να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου για την παραμονή του στον ΟΗΕ. Ο κ. Χαλιλζάντ έχει γεννηθεί στο Αφγανιστάν και υπηρέτησε πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπούλ, πριν διοριστεί στην Βαγδάτη. Επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρέσβης στο Πακιστάν, Ράιαν Κρόκερ, θα διοριστεί πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [05] 16 εκατομμύρια Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια προς Σομαλία

    05-01-2007

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Σομαλία, καθώς καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες για την αποστολή Αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

    Η κ. Ράις δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα και άλλη βοήθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Σομαλίας που προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση της μετά την εκδίωξη των ισλαμιστών από την πρωτεύουσα με τη βοήθεια του στρατού της Αιθιοπίας.

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κιν Μουν, ζήτησε την άμεση ανάπτυξη Αφρικανών ειρηνοφρουρών και εξέφρασε ικανοποίηση για το σχέδιο της Αιθιοπίας να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Σομαλία σε μερικές εβδομάδες. Ο κ. Μπαν ζήτησε επίσης από όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας.

    Στο μεταξύ, κυβερνητικά στρατεύματα της Σομαλίας μαζί με Αιθιοπικά συνεχίζουν να κυνηγούν ισλαμιστές ηγέτες και μαχητές. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περίπου 600 ισλαμιστές πολιτοφύλακες περικυκλώθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Κένυα.

    [06] Ρεκόρ παραγγελιών ανακοίνωσε η Μπόινγκ

    05-01-2007

    Ρεκόρ παραγγελιών ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Μπόινγκ για το 2006, εξασφαλίζοντας χίλιες 44 παραγγελίες που προέκυψαν κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης του αεροσκάφους της 737 και του νέου ελαφρού αεροσκάφους της 787 που αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει το 2008.

    Αναλυτές υπολογίζουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια η Μπόινγκ ξεπέρασε την Ευρωπαία αντίπαλο της Airbus σε νέες παραγγελίες. Το 2006 η Airbus αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην παραγωγή προϊόντων και διοικητικά προβλήματα.

    [07] Συμφωνία Αμπάς-Χανίγιε για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα

    05-01-2007

    Μετά από έκτακτες συνομιλίες νωρίς σήμερα το πρωί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η απομάκρυνση απ' τους δρόμους ενόπλων αντίπαλων Παλαιστινιακών φατριών με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων μεταξύ Χαμάς και Φατάχ που τη Πέμπτη κόστισαν τη ζωή σε 6 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται εξτρεμιστής της Χαμάς και τουλάχιστον 4 μέλη της Φατάχ. Επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άτομα.

    Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν και στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον τουλάχιστον δύο ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, ενώ στην Τζενίν ταραξίες πυρπόλησαν το αυτοκίνητο αξιωματούχου της Χαμάς.

    [08] Επιστολή Δημοκρατικών στον Πρόεδρο Μπους

    05-01-2007

    Νάνσι Πελόσι

    Ηγέτες των δημοκρατικών σε Βουλή και Γερουσία ζητούν από τον Πρόεδρο Μπους να απορρίψει σχέδια για την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει κλιμάκωση του πόλεμου. Σε ανοικτή επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι και ο ηγέτης της Πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρηντ αναφέρουν ότι η αύξηση των στρατευμάτων θα θέσει σε κίνδυνο της ζωή ακόμα περισσότερων αμερικανών και θα επιβαρύνει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς 'καμία στρατηγική απολαβή'.

    Ο πρόεδρος Μπους πρόκειται να ανακοινώσει την άλλη εβδομάδα τη νέα του πολιτική για το Ιράκ, η οποία, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, θα βοηθήσει τους ιρακινούς να πετύχουν τους στόχους τους και να είναι σε θέση να κυβερνήσουν και να υπερασπίσουν τη χώρα τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η νέα στρατηγική περιλαμβάνει την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στη περιοχή.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους σχεδιάζει να διορίσει νέους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Ο αντιστράτηγος Ντέιβιντ Πετράους αναμένεται να αντικαταστήσει τον στρατηγό Τζορτζ Κέυσι στη θέση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Επίσης ο ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον αναμένεται να διοριστεί ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αντικαθιστώντας τον στρατηγό Τζον Αμπιζέιντ.

    [09] Ιράκ: Συνεχίζονται οι απαγωγές και οι εχθροπραξίες

    05-01-2007

    Αξιωματούχοι της Ιρακινής αστυνομίας λένε ότι ένας αμερικανός συμβασιούχος και δυο Ιρακινοί διερμηνείς απήχθησαν κοντά στη Βασόρα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας δήλωσε ότι η υπόθεση διερευνάται. Σε άλλες εξελίξεις, ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλμοι έπληξαν πολυσύχναστη αγορά στη συνοικία Ζαφαρανίγια της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός λέει ότι οι Ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν 4 ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων την Τετάρτη στη συνοικία Σαντρ Σίτυ της Βαγδάτης και ένα στο Ραμάντι την Πέμπτη.

    [10] Παλαιστίνιοι: Συμφωνία Φατάχ και Χαμάς για την καταστολή της βίας

    05-01-2007

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ηγέτες των αντίπαλων παλαιστινιακών φατριών της Χαμάς και της Φατάχ συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας για τον περιορισμό της διαρκώς κλιμακούμενης βίας. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Φατάχ και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς είχαν έκτατες συνομιλίες την Πέμπτη μετά τη δολοφονία του συνταγματάρχη, Μοχαμέντ Γκαγιέμπ, ο οποίος υποστήριζε το κ. Αμπάς. Ο Γκαγιέμπ δολοφονήθηκε μαζί με 6 σωματοφυλακές τους όταν μαχητές της Χαμάς στόχευσαν το σπίτι του με ρουκέτες και χειροβομβίδες. Χιλιάδες παλαιστίνιοι προσήλθαν στη κηδεία τους την Παρασκευή και ζήτησαν να επιβληθούν αντίποινα κατά της Χαμάς.

    [11] Μειώθηκε η τιμή πετρελαίου

    05-01-2007

    Πτώση σημείωσαν την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου στα 55 δολάρια το βαρέλι, που είναι και η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2005. Την περασμένη εβδομάδα τιμές πετρελαίου υπεχώρησαν πάνω από 9% στις ΗΠΑ. Αναλυτές αποδίδουν την πτώση της τιμής στον ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, που είναι και η περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου αυτή την εποχή.

    Ο ΟΠΕΚ εξέφρασε ανησυχία για τη μείωση της τιμής , αλλά δεν θα πάρει καμία απόφαση πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των χωρών-μελών τον Μάρτιο. Ο ΟΠΕΚ είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει τον ερχόμενο μήνα να περικόψει την ημερήσια παραγωγή του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια.

    [12] Αθήνα: Προς συζήτηση το θέμα των Σκοπίων

    05-01-2007

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτζ, στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρόσκληση προέκυψε μετά την απόφαση των Σκοπίων να ονομάσουν κύριο αεροδρόμιο της χώρας τους 'Μέγας Αλέξανδρος'. Η κα Μπακογιάννη δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας και πρόσθεσε ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 January 2007 - 2:18:19 UTC