Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράξενη οσμή κινητοποίησε τις αρχές της Νέας Υόρκης
  • [02] Κύπρος: Ακυρώθηκε συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Μουφτή
  • [03] Αλβανία: Έκκληση Μοϊσίου για διευθέτηση πολιτικών διαφορών και διεξαγωγή εκλογών
  • [04] Αμερικανική αντιπροσωπεία στην ορκωμοσία Ορτέγκα στη Νικαράγουα
  • [05] Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στόχους της Αλ Κάιντα
  • [06] Ιράκ: 50.000 ιρακινοί το μήνα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
  • [07] Την Τετάρτη η νέα στρατηγική Μπους για το Ιράκ
  • [08] Μπους-Μπαρόσο: Επιτακτική η ανάγκη επίλυσης διαφορών μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης
  • [09] Διάλογο ΗΠΑ-Ιράν ζητούν δύο Νομπελίστες Ειρήνης
  • [10] Γερμανία: Ποινή φυλάκισης σε συνεργό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [11] Η Apple παρουσίασε το iphone

  • [01] Παράξενη οσμή κινητοποίησε τις αρχές της Νέας Υόρκης

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    09-01-2007

    Μια μυστηριώδης οσμή ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας τους κατοίκους του Μανχάταν και των περιχώρων, δημιουργώντας τις πρωινές ώρες αναστάτωση στην υπηρεσία εσωτερικής Ασφάλειας της πολιτείας. Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια της οσμής αυτής, παρόλα αυτά ο δήμαρχος της πόλης κ. Μπλούμπεργκ σε δηλώσεις του καθησύχασε τους πολίτες ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    Αξίζει να σημειωθεί πως σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν ειδικά φίλτρα τα οποία ενεργοποιούν συναγερμό όταν τα επίπεδα φυσικού αερίου φθάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

    Εκατοντάδες τηλεφωνήματα δέχθηκε η αστυνομία και η πυροσβεστική από τρομοκρατημένους πολίτες που αντιλήφθησαν την χημική οσμή του φυσικού αερίου.

    Αν και δεν υπήρχαν αυξημένα επίπεδα του αερίου, παρόλα αυτά ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε πως εντοπίστηκαν δύο μικρές διαρροές γκαζιού στην περιοχή Greenwich Village, το πρωί, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό β πρόσθεσε β για να επηρεάσει ολόκληρη την πόλη. Η ηλεκτρική εταιρία ConEdison από την πλευρά της ξεκαθάρισε πως η διαρροή δεν οφείλεται στις δικές της εγκαταστάσεις. Το πρωί της Δευτέρας αρκετά κτίρια του Μανχάταν εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, αλλά και για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ενώ πολλά δρομολόγια τρένων ματαιώθηκαν.

    Αρμόδιοι και αξιωματούχοι της πόλης προσπαθούν εντατικά να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής, αξίζει να σημειωθεί πάντως πως παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή του Κουίνς χωρίς πάλι να εντοπιστεί το σημείο της διαρροής.

    [02] Κύπρος: Ακυρώθηκε συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Μουφτή

    09-01-2007

    Ακυρώθηκε ιστορικής σημασίας συνάντηση μεταξύ του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, Αχμέτ Γιονλουέρ, λόγω σχολίων που πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικά της συνάντησης.

    Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά ο Τουρκοκύπριος θρησκευτικός ηγέτης την ακύρωσε μετά από δημοσίευμα σε Ελληνική εφημερίδα σχολίων του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου που ο κ. Γιονλουέρ χαρακτήρισε πολιτικά.

    Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν διαφορές με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά με τους Τούρκους εποίκους και τον Τουρκικό στρατό και σημείωσε ότι θα εγείρει το θέμα των λεηλατημένων Ελληνορθόδοξων εκκλησιών στα κατεχόμενα.

    [03] Αλβανία: Έκκληση Μοϊσίου για διευθέτηση πολιτικών διαφορών και διεξαγωγή εκλογών

    09-01-2007

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Άλφρεντ Μοϊσίου, έκανε έκκληση σε αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις να επιλύσουν τις διαφορές τους για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 20 Ιανουαρίου. Το μέλλον και η σταθερότητα της χώρας δεν θα πρέπει να πέσουν θύματα πολιτικών αντιπαραθέσεων, επεσήμανε ο κ. Μοϊσίου. Ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε σε δημοσιογράφους στα Τίρανα ότι πρόκειται για σοβαρή κρίση, που θα μπορούσε όμως να διευθετηθεί.

    Επίσης ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησαν απ' τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την εκλογική διαδικασία με στόχο την διεξαγωγή των εκλογών σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    [04] Αμερικανική αντιπροσωπεία στην ορκωμοσία Ορτέγκα στη Νικαράγουα

    09-01-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς τηλεφώνησε στον εντολοδόχο πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, δύο μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Ο κ. Μπούς είπε ότι οι ΗΠΑ και η Νικαράγουα πρέπει να συνεργαστούν σε θέματα συμφιλίωσης, δημοκρατίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

    Ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε επίσης και στον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Ενρίκε Μπολάνος και τον ευχαρίστησε για την διμερή συνεργασία. Αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μάικλ Λέβιτ, θα παραστεί στην ορκωμοσία του κ. Ορτέγκα τη Τετάρτη.

    [05] Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στόχους της Αλ Κάιντα

    09-01-2007

    Αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά στόχων της Αλ Κάιντα στη Σομαλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους στόχους περιλαμβανόταν και ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα ο οποίος πιστεύεται ότι είχε ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών το 1998 στην Κένυα και τη Τανζανία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 200 άτομα.

    Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα φέρουν αξιωματούχους του Πενταγώνου να δηλώνουν ότι αεροσκάφη τύπου AC-130 πραγματοποίησαν τους βομβαρδισμούς στη νότια Σομαλία. Δεν υπάρχουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανός μεγάλος αριθμός νεκρών. Πάντως το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τους βομβαρδισμούς.

    Από την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις ακτές της Σομαλίας για ύποπτους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που προσπαθούν να δραπετεύσουν μετά την εκδίωξη Ισλαμιστών μαχητών από το στρατό της Σομαλίας και της Αιθιοπίας. Πάντως οι Ισλαμιστές διαψεύδουν κάθε σχέση με την Αλ Κάιντα. Καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της, οι περισσότεροι Ισλαμιστές έχουν καταφύγει σε δασώδη περιοχή της νότιας Σομαλίας.

    [06] Ιράκ: 50.000 ιρακινοί το μήνα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

    09-01-2007

    Καταυλισμός νότια της Βαγδάτης

    Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ένας στους οκτώ Ιρακινούς αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπιτικό του για να αποφύγει την εμφύλια βία. Ο ύπατος αρμοστής των ΗΕ για θέματα προσφύγων δήλωσε ότι έως και 50.000 ιρακινοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους κάθε μήνα και ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εδώ και 50 χρόνια. Εκπρόσωπος της εν λόγω υπηρεσίας δήλωσε στη ΦτΑ ότι οι χώρες που γειτονεύουν με το Ιράκ, δεν έχουν τα μέσα για να φροντίσουν τους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι η υπηρεσία προσπαθεί να συγκεντρώσει ποσό 60 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο που μετέφερε κυρίως Σιίτες εργάτες και περνούσε μέσα από συνοικία Σουνιτών της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 από αυτούς. Σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, ένοπλοι σκότωσαν 5 μέλη οικογένειας Σιιτών, ενώ από έκρηξη βόμβας έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμα άτομα. Επίσης ένοπλοι απήγαγαν προεστό ενός χωριού κοντά στη Σαμάρα.

    [07] Την Τετάρτη η νέα στρατηγική Μπους για το Ιράκ

    09-01-2007

    Ο πρόεδρος Μπους

    Συνάντηση με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπους, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την νέα στρατηγική του για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο γερουσιαστής Γκόρντον Σμίθ δήλωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει αποστολή άλλων 20 χιλιάδων στρατιωτών στο Ιράκ για σύντομο χρονικό διάστημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης κονδύλι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για εργασιακά προγράμματα για Ιρακινούς. Πάντως η νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο επέκρινε την ιδέα της αύξησης του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιφέρει την ποθητή νίκη.

    Στο μεταξύ,η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος Μπους σκοπεύει να διορίσει τον νύν αμερικανό πρέσβη στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. Η κ. Ράις είπε επίσης ότι ο νύν πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Ράιαν Κρόκερ, θα αναλάβει την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Οι σχεδιαζόμενοι διορισμοί γίνονται στα πλαίσια ευρύτερης ανακατάταξης των στρατιωτικών και διπλωματικών συμβούλων του προέδρου Μπους.

    [08] Μπους-Μπαρόσο: Επιτακτική η ανάγκη επίλυσης διαφορών μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης

    09-01-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, χαρακτήρισαν επιτακτική ανάγκη την επίλυση των διαφορών ΗΠΑ και Ευρώπης που εμποδίζουν την επίτευξη διεθνούς εμπορικής συμφωνίας. Μετά τη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον, οι 2 ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανέναρξης των λεγόμενων εμπορικών συνομιλιών της Ντόχα που έχουν παγώσει επί 6 μήνες. Όμως δεν ανακοίνωσαν βήματα για την επίλυση διαφορών σε θέματα αγροτικών επιδοτήσεων που αποτελούν και το επίκεντρο των διαφωνιών.

    Ο Πρόεδρος Μπους τόνισε ότι συμφώνησαν στη σπουδαιότητα διευθέτησης των διαφορών τους. Ο κ. Μπαρόσο με τη σειρά του τόνισε ότι αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε θέματα παγκόσμιου εμπορίου θα στείλουν 'ένα σημαντικό μήνυμα', όπως είπε χαρακτηριστικά, στον υπόλοιπο κόσμο. Και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ θα συνεργαστούν με τους αμερικανούς ομολόγους τους για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    [09] Διάλογο ΗΠΑ-Ιράν ζητούν δύο Νομπελίστες Ειρήνης

    09-01-2007

    Σ. Εμπαντί και Τζ. Ουίλλιαμς

    Δύο γυναίκες τιμημένες με το βραβείο Νόμπελ, μία από τις ΗΠΑ και η άλλη από το Ιράν, προτρέπουν την κυβέρνηση Μπούς να αρχίσει εποικοδομητικό διάλογο με την Τεχεράνη.

    Η Ιρανή ακτιβίστρια, Σιρίν Εμπαντί, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2003, για τις προσπάθειές της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα της. Τελευταία πραγματοποιεί εμφανίσεις στις ΗΠΑ μαζί με την Τζόντυ Ουίλλιαμς, η οποία κέρδισε το Νόμπελ το 1997, σαν ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών.

    Και οι δύο Νομπελίστες παροτρύνουν την κυβέρνηση Μπούς να ξεκινήσει στρατηγικό διάλογο με το Ιράν.

    Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι ισχυρίζονται ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, πράγμα που διαψεύδει η Τεχεράνη.

    Η κ. Εμπαντί λέει ότι τέτοιου είδους ή στρατιωτικές κυρώσεις κατά του Ιράν, θα υποσκάψουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν, εντός Ιράν, πολιτικοί μεταρρυθμιστές και ακτιβιστές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 'Οι διαπραγματεύσεις θα αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν', λέει η Ιρανή Νομπελίστα. 'Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι σε επίπεδο προέδρων και κοινοβουλίων και των δύο χωρών. Το θέμα πολέμου και ειρήνης δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, θα πρέπει να αποφασίζεται από τους λαούς τους'.

    Στην πρόσφατη έκθεση της ειδικής επιτροπής για το θέμα του Ιράκ, προτείνεται η έναρξη συνομιλιών με το Ιράν. Όμως η κυβέρνηση Μπούς απέρριψε την εισήγηση αυτή, μέχρις ότου η Τεχεράνη διακόψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Αλλά και η κ. Ουίλλιαμς λέει ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική επίλυση της διένεξης ΗΠΑ και Ιράν. 'Πιστεύω ότι καμία από τις δυό μας δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο πρόεδρος Μπους θα εισακούσει την σοφή συμβουλή δύο γυναικών', επισημαίνει η κ. Ουίλλιαμς. 'Όμως, σαν Νομπελίστες από το Ιράν και τις ΗΠΑ, νοιώθουμε βαθύτατη ευθύνη να υψώσουμε τις φωνές μας και να ζητήσουμε την διεξαγωγή πολιτισμένου διαλόγου, αντί να ξεκινήσουμε έναν ακόμα πόλεμο'.

    Οι κυρίες Εμπαντί και Ουίλλιαμς και 4 ακόμα γυναίκες που έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ, έχουν ιδρύσει την οργάνωση Πρωτοβουλία Γυναικών Τιμημένων με Νόμπελ, για την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου. Η οργάνωση διοργανώνει το πρώτο της διεθνές συνέδριο αργότερα φέτος, με θέμα την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

    [10] Γερμανία: Ποινή φυλάκισης σε συνεργό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

    09-01-2007

    Μουνίρ ελ Μοτασαντέκ

    Ποινή 15ετούς φυλάκισης για συνεργία σε μαζική δολοφονία, επέβαλε Γερμανικό εφετείο στον ηλικίας 32 ετών Μουνίρ ελ Μοτασαντέκ, από το Μαρόκο, ο οποίος γνώριζε τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μοτασαντάκ ήξερε ότι ο Μοχάμεντ Άττα και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο ίδιος ο Μοτασαντέκ δηλώνει αθώος των κατηγοριών και ότι δεν ήξερε ότι οι τρομοκράτες βρίσκονταν στις ΗΠΑ και τι σχεδίαζαν.

    [11] Η Apple παρουσίασε το iphone

    09-01-2007

    Το νέο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένο ipod, που όλοι περίμεναν, παρουσίασε η εταιρεία Apple. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στήβ Τζομπς, δήλωσε ότι το iphone αποτελεί επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες.

    Το iphone είναι μόλις 1,2 εκατοστά σε πάχος, διαθέτει οθόνη touch screen 9 εκατοστών και κάμερα. Έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδύκτιο, ενώ μπορεί ο χρήστης να αποθηκεύσει ταινίες, μουσική και φωτογραφίες.

    Η Apple παρουσίασε επίσης και το Apple TV, ένα είδος μετασχηματιστή που επιτρέπει στους χρήστες να στείλουν βίντεο, μουσική και φωτογραφίες στην τηλεόραση τους από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Μετά την ανακοίνωση οι μετοχές της Apple ενισχύθηκαν κατά 5% φθάνοντας τα 89 δολάρια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 January 2007 - 2:18:17 UTC