Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για τη Βόρεια Κορέα
  • [02] H Ρωσία πώλησε αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Ιράν
  • [03] Παραιτήθηκε ο ανώτερος διοικητής του ισραηλινού στρατού
  • [04] Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο
  • [05] Ανώριμη η ιρακινή κυβέρνηση
  • [06] Μετριοπαθείς αραβικές χώρες υποστηρίζουν το σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράκ
  • [07] Η Ουάσιγκτον εκτιμά τη συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές
  • [08] Συνάντηση Μπους με το νέο γγ των ΗΕ
  • [09] Νέες κατηγορίες σε παράγοντες του πρώην προγράμματος "Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα"
  • [10] ΗΠΑ: Σημαντική μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο
  • [11] Ο Μουλά Ομάρ ζεί στο δυτικό Πακιστάν
  • [12] Νέα δημοσιεύματα για την κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο

  • [01] Διαβουλεύσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για τη Βόρεια Κορέα

    17-01-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συζητήσουν την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    Εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ και του βορειοκορεάτη ομολόγου του, Κιμ Κίε Γκουάν, δεν σημειώθηκε πρόοδος, αλλά επετεύχθη εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και η συνάντηση έγινε σε θετική ατμόσφαιρα.

    Δεν συμφωνήθηκε νέα ημερομηνία για την διεξαγωγή του επόμενου γύρου των συνομιλιών, αλλά η Ουάσιγκτον ζητά να διενεργηθούν το ταχύτερο δυνατόν.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ θα επισκεφτεί τη Νότια Κορέα τη Παρασκευή, την Κίνα το Σάββατο και την Ιαπωνία την Κυριακή.

    [02] H Ρωσία πώλησε αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Ιράν

    17-01-2007

    O κ. Ιβάνωφ

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβάνωφ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του πώλησε νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Ιράν. Ο κ. Ιβάνωφ δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι η Ρωσία προμήθευσε τους αμυντικούς πυραύλους τύπου ΤΟΡ-Μ1, σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής διμερούς σύμβασης.

    Ο κ. Ιβάνωφ δεν διευκρίνισε πόσοι πύραυλοι εστάλησαν στο Ιράν, όμως αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας είπε ότι δεν παραδόθηκε ακόμα ο συνολικός τους αριθμός.

    Στην Ουάσινγκτον, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φρήντ, δήλωσε ότι η πώληση αυτή προξενεί ανησυχία και ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για τέτοιες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, εξαιτίας της διένεξης με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Τον Δεκέμβριο, το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε απαγόρευση διακίνησης πρώτων υλών και τεχνολογίας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων με το Ιράν, εξαιτίας της άρνησής του να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [03] Παραιτήθηκε ο ανώτερος διοικητής του ισραηλινού στρατού

    17-01-2007

    O αντιστράτηγος Ντάν Χαλούτζ

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της χώρας, ο αντιστράτηγος Ντάν Χαλούτζ, παραιτήθηκε την Τρίτη εν μέσω έρευνας για τον χειρισμό του πολέμου της χώρας με την Χεζμπολλάχ πέρυσι. Ο Ντάν Χαλούτζ υπέβαλε την παραίτησή του στον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον υπουργό Άμυνας Αμίρ Πέρετς.

    Ο Χαλούτς επικρίθηκε σφοδρά για την απόδοση του ισραηλινού στρατεύματος κατά τον πόλεμο των 34 ημερών κατά των μαχητών της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο. Το Ισραήλ δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, που ήταν ο τερματισμός επιθέσεων της Χεζμπολλάχ με ρουκέτες κατά του νοτίου Ισραήλ και η απελευθέρωση δύο ισραηλινών στρατιωτών που κρατά η Χεζμπολλάχ.

    [04] Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο

    17-01-2007

    Granma web site Tuesday, Sept. 5, 2006" hspace=2 src="/greek/images/Granma_Fidel_Castro_2102.jpg" width=163 vspace=2 border=0>

    Οι Κουβανικές αρχές δεν σχολίασαν πληροφορίες ότι έχει επιδεινωθεί σοβαρά η κατάσταση της υγείας του προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς ανέφερε στην ιστοσελίδα της την Δευτέρα ότι ο ηλικίας 80 ετών ηγέτης της Κούβας είναι πολύ σοβαρά άρρωστος, μετά από τρεις αποτυχημένες εγχειρήσεις και επιπλοκές από μόλυνση στα έντερα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μόλυνση προκάλεσε περιτονίτιδα και ότι ο κ. Κάστρο τρέφεται ενδοφλεβίως.

    Όμως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας δεν αναφέρθηκαν καθόλου στις πληροφορίες αυτές. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τις εν λόγω πληροφορίες 'τίποτα καινούργιο'.

    [05] Ανώριμη η ιρακινή κυβέρνηση

    17-01-2007

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν από την ιρακινή κυβέρνηση δείχνει ότι το καθεστώς αυτό χρειάζεται ακόμα να ωριμάσει. Σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο κ. Μπους εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι οι ιρακινοί δεν χειρίστηκαν καλά το θέμα της εκτέλεσης του πρώην προέδρου της χώρας. Ο κ. Μπους επισήμανε ότι παρόλο που έγινε κανονική δίκη και αποδόθηκε δικαιοσύνη στον Σαντάμ Χουσεΐν, η εκτέλεσή του έμοιαζε με πράξη εκδίκησης.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι είναι δυσαρεστημένος με την πρόοδο που σημειώνεται στο Ιράκ και τόνισε ότι σίγουρα το 2006 ήταν 'απαίσια' χρονιά για τη χώρα αυτή. Όμως, ο κ. Μπους τόνισε ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θα οδηγούσε σε σίγουρη αποτυχία.

    Έκρηξη στη Βαγδάτη

    Σε άλλες εξελίξεις, περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν τη Τρίτη μέσα και γύρω απ' τη Βαγδάτη, καθιστώντας την χθεσινή μέρα μια απ' τις πλέον πολύνεκρες εδώ και εβδομάδες στο Ιράκ. Κατά την αιματηρότερη απ' τις επιθέσεις τουλάχιστον 65 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν, από διπλή βομβιστική επίθεση κοντά σε πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, επέρριψε ευθύνες για την επίθεση σε 'τρομοκράτες και Σανταμιστές', όπως είπε, συνδέοντάς τες με την εκτέλεση την Δευτέρα δύο τέως στενών συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα στο βόρειο Ιράκ. Επίσης έκθεση των ΗΕ επισημαίνει ότι πάνω από 34.000 ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν το τελευταίο χρόνο στο Ιράκ, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 36.000.

    [06] Μετριοπαθείς αραβικές χώρες υποστηρίζουν το σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράκ

    17-01-2007

    Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον ομόλογό της του Κουβέιτ

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κέρδισε την υποστήριξη μετριοπαθών αραβικών καθεστώτων για το σχέδιο των ΗΠΑ για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Η κ. Ράις είχε συνάντηση την Τρίτη στο Κουβέιτ με τους ομολόγους της από 6 χώρες του Περσικού Κόλπου, συν την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Μιλώντας στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ δήλωσε ότι εκείνος και οι ομόλογοί του ελπίζουν πως το αμερικανικό σχέδιο για την αποστολή επιπλέον 20.000 αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα βοηθήσει στην εδραίωση καθεστώτος ασφάλειας στη Βαγδάτη και στην αποτροπή εμφυλίου πολέμου.

    Η κ. Ράις και οι Άραβες ομόλογοί της εξέδωσαν επίσης ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζεται απερίφραστα η ανάμειξη του Ιράν στο Ιράκ. Το ανακοινωθέν δεν αναφέρει το Ιράν ονομαστικά, όμως ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ άφησε σαφώς να υπονοηθεί σε ποιόν αναφερόταν το κείμενο, αλλά είπε ότι η ανακοίνωση ζητά από όλες τις χώρες να πάψουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.

    [07] Η Ουάσιγκτον εκτιμά τη συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    17-01-2007

    Τομ Κέισι

    Στην τακτική ενημερωτική συνάντηση του με τα μέσα ενημέρωσης στη Ουάσιγκτον, την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ, Τομ Κέισι ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την επίθεση που έγινε την περασμένη Παρασκευή εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Ο κύριος Κέισι είπε ότι πιστεύει πως τόσο η Πρεσβεία στην Αθήνα όσο και το Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τώρα κανονικά και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά την συνεργασία που της παρέχεται από την Ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές οι οποίες διερευνούν την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ πρόσθεσε πως η διερεύνηση από μέρους των ελληνικών αρχών συνεχίζεται και κατά την έκφρασή του, 'βεβαίως θέλουμε να την δούμε να προχωρά όσο γίνεται πιο γρήγορα και οι υπεύθυνοι (για την επίθεση) να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη'.

    Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

    Στο μεταξύ η Ελληνορθόδοξη Εκκλησίας Αμερικής, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι ο Προκαθήμενός της, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, όταν πληροφορήθηκε την είδηση της επίθεσης εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 'Εκφράζω την βαθιά μου λύπη για την επίθεση κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Εξ ονόματος των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών της Αμερικής καταδικάζω αυτή τη πράξη βίας και αποδοκιμάζω κάθε μορφή βίας. Το σημερινό επαίσχυντο γεγονός δεν αντιπροσωπεύει τον ειρηνικό χαρακτήρα της δημοκρατίας της Ελλάδος και του λαού της, ούτε τις υπάρχουσες φιλικές σχέσεις και τη συνεχή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και των Η.Π.Α. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Θεό διότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θάνατοι και διότι οι ζημίες στο κτίριο της Πρεσβείας είναι μικρές και περιορισμένης εκτάσεως'.

    [08] Συνάντηση Μπους με το νέο γγ των ΗΕ

    17-01-2007

    Ο πρόεδρος Μπους με το γενικό γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν

    Ο πρόεδρος Μπους και ο νέος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκαν την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν διάφορα επίκαιρα θέματα. Μετά την συνάντηση, ο κ. Μπους δήλωσε στον κ. Μπαν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό με στόχο την ειρήνη, μέσω της εξάπλωσης της δημοκρατίας και ότι θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα πρώην καθήκοντά του, ως υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπαν δήλωσε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών και ότι το Ιράκ και άλλες χώρες χρειάζονται επειγόντως την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Οι κ. Μπους και Μπαν συζήτησαν επίσης τις μεταρρυθμίσεις στα ΗΕ, τη Βόρεια Κορέα, το Νταρφούρ και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο κ. Μπαν επίσης είπε ότι τα ΗΕ χρειάζονται την θερμή και ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ.

    [09] Νέες κατηγορίες σε παράγοντες του πρώην προγράμματος "Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα"

    17-01-2007

    Μπενόν Σεβάν

    Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης απήγγειλαν κατηγορίες για δωροδοκία και συνομωσία με στόχο την διενέργεια απάτης, εναντίον του πρώην επικεφαλής του πρώην προγράμματος του ΟΗΕ στο Ιράκ 'Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα', Μπενόν Σεβάν.

    Παρόμοιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εναντίον του Εφραίμ Νάντλερ, γαμπρού του πρώην γ.γ. των ΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Σύμφωνα με τις αρχές ο Σεβάν πήρε 160 χιλιάδες δολάρια απ' τον Νάντλερ εξ' ονόματος της κυβέρνησης του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Συνολικά 2.200 εταιρείες από 66 χώρες δωροδοκούσαν την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [10] ΗΠΑ: Σημαντική μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο

    17-01-2007

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά μειώθηκαν στις ΗΠΑ οι θάνατοι από καρκίνο, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Συγκεκριμένα η τελευταία μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο ήταν οκταπλάσια σε σύγκριση με αυτήν που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που δείχνει μια γενικότερη τάση και όχι απλά μια στατιστική ανωμαλία.

    Εμπειρογνώμονες αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην μείωση του αριθμού των αμερικανών που καπνίζουν, στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και στις νέες και αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά του καρκίνου.

    [11] Ο Μουλά Ομάρ ζεί στο δυτικό Πακιστάν

    17-01-2007

    Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν που τελεί υπό κράτηση δήλωσε στους ανακριτές του ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν, Μουλά Ομάρ, κρύβεται στην πόλη Κουέττα του δυτικού Πακιστάν. Οι Αφγανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα αποσπάσματα από την ανάκριση του εκπροσώπου των Ταλεμπάν ο οποίος αναφέρει ότι ο Μουλά Ομάρ ζεί στην Κουέττα προστατευόμενος από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

    Πάντως ο υπουργός εσωτερικών του Πακιστάν, Αφτάμπ Καν Σερπάο, φέρεται να διαψεύδει ότι ο Ομάρ ζει στο Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος των Ταλεμπάν συνελήφθη απ' τις Αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας τη Τρίτη κατά την είσοδο του στη χώρα απ' το Πακιστάν.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, που ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές ζητούν περισσότερους στρατιώτες στη περιοχή. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι αν αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποφασίσουν ότι όντως υπάρχει ανάγκη περισσότερων στρατιωτών, θα εξετάσει 'ευμενώς' το αίτημα.

    [12] Νέα δημοσιεύματα για την κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο

    17-01-2007

    Οι κουβανικές αρχές δεν σχολίασαν τις νέες πληροφορίες ότι ο ασθενών πρόεδρος της χώρας Φιντέλ Κάστρο επέλεξε να υποστεί επικίνδυνη επέμβαση στα έντερά τον Ιούλιο, η οποία οδήγησε σε σοβαρές επιπλοκές.

    Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς δημοσίευσε την Τετάρτη νέες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του ηλικίας 80 ετών Κουβανού ηγέτη, βασιζόμενες σε πληροφορίες της εφημερίδας από το νοσοκομείο της Μαδρίτης Γκρεγκόριο Μαρανόν. Η ελ Παίς γράφει ότι αν η εγχείρηση του κ. Κάστρο είχε πετύχει, θα μπορούσε να ανακάμψει σε πολύ λίγες μέρες, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Κάστρο υπέστη επιπλοκές και μολύνσεις και έτσι εγχειρίστηκε δύο ακόμα φορές.

    Πάντως, ο γιατρός Λουίς Γκαρθία Σαμπρίντο, από τη Μαδρίτη, που εξέτασε τον κ. Κάστρο τον Δεκέμβριο, είπε ότι αυτές οι πρόσφατες πληροφορίες βασίζονται σε φήμες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 January 2007 - 2:18:24 UTC