Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: Συνεδρίαση του Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον στο τέλος του μήνα
  • [02] Χίλ: "Χρήσιμες" οι επαφές με την Βορειοκορεατική πλευρά
  • [03] Η κυβέρνηση Μπούς σταματά επίμαχο πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνημάτων
  • [04] To ΝΑΤΟ ζητά από το Πακιστάν να εμποδίσει εξτρεμιστές από το να εισέρχονται στο Αφγανιστάν
  • [05] Συμβούλιο υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες
  • [06] Απεβίωσε ξαφνικά ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιος Γεωργιάδης
  • [07] Ψήφισμα κατά της πολιτικής Μπους για το Ιράκ
  • [08] Κρίση αντιμετωπίζει η ελευθερία σ' ολόκληρο τον κόσμο
  • [09] Στέητ Ντηπάρτμεντ:Το FBI συμμετέχει δεν ηγείται ερευνών για την επίθεση στην αμερ. πρεσβεία

  • [01] Ράις: Συνεδρίαση του Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον στο τέλος του μήνα

    18-01-2007

    Μετά από συνομιλίες στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό της, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε σχέδιο για συνάντηση στη Ουάσινγκτον του λεγόμενου Κουαρτέτου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Η κ. Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, τα ΗΕ και η Ρωσία, που απαρτίζουν το Κουαρτέτο, θα συναντηθούν στις 29 Ιανουαρίου για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η κ. Ράις τόνισε ότι το Κουαρτέτο παραμένει κέντρο αναφοράς στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, ασκεί πιέσεις για την αναβίωση του ρόλου του Κουαρτέτου.

    Σήμερα η κ. Ράις θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ.

    [02] Χίλ: "Χρήσιμες" οι επαφές με την Βορειοκορεατική πλευρά

    18-01-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χίλλ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι είχε 'χρήσιμες' συνομιλίες με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του στο Βερολίνο, την Τετάρτη, μετά από συνομιλίες διάρκειας 6 ωρών την Τρίτη.

    Ο κ. Χίλλ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι εξαεθνείς διαβουλεύσεις θα ξαναρχίσουν αυτό το μήνα, αλλά η απόφαση αυτή ανήκει κυρίως στην Κίνα, όπως είπε, που φιλοξενεί τις συνομιλίες.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, που βρίσκεται και αυτή στο Βερολίνο, εξέφρασε και την δική της ελπίδα ότι οι διεθνείς συνομιλίες θα ξαναρχίσουν σύντομα και επεσήμανε ότι οι επαφές του κ. Χιλλ δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα γι' αυτές.

    [03] Η κυβέρνηση Μπούς σταματά επίμαχο πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνημάτων

    18-01-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ο πρόεδρος Μπους δεν ενέκρινε την παράταση επίμαχου προγράμματος παρακολούθησης στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς την προηγούμενη χορήγηση σχετικών ενταλμάτων.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, σε επιστολή του προς ηγετικά στελέχη της Γερουσίας, αναφέρει την απόφαση αυτή του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα επανέλθει υπό την δικαιοδοσία του Ειδικού Ανεξάρτητου Δικαστηρίου για τη συλλογή απόρρητων πληροφοριών.

    Η κυβέρνηση Μπους είχε εγκρίνει πρόγραμμα παρακολούθησης, χωρίς την έκδοση ενταλμάτων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου του 2001. Το πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να παρακολουθεί τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα από και προς τις ΗΠΑ και είχε καταδικαστεί έντονα από οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.

    [04] To ΝΑΤΟ ζητά από το Πακιστάν να εμποδίσει εξτρεμιστές από το να εισέρχονται στο Αφγανιστάν

    18-01-2007

    Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χούπ Σέφερ, ζήτησε απ' το Πακιστάν να καταβάλει εντονότερες προσπάθειες για να αποτραπεί η είσοδος εξτρεμιστών μαχητών στο Αφγανιστάν, μέσω των συνόρων.

    Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ έκανε την δήλωση αυτή την Τετάρτη στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαουκάτ Αζίζ θα επισκεφθεί την έδρα του ΝΑΤΟ αυτό το μήνα.

    Σχετικά με την γαλλική πρόταση δημιουργίας διεθνούς σώματος που να συντονίζει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ο κ. ντε Χούπ Σέφερ είπε ότι δεν έτυχε υποστήριξης από τα μέλη της συμμαχίας. Η Γαλλία έχει αναπτύξει πάνω από 30,000 στρατεύματά της στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια της νατοϊκής δύναμης.

    [05] Συμβούλιο υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λευκωσία

    18-01-2007

    Η γενική εντύπωση που διατυπώνεται στην Ελλάδα οτι η κυβέρνηση της Λευκωσίας, αλλά και της Αθήνας, θα αντιμετωπίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έντονες πιέσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εξ αιτίας της επαναφοράς του ζητήματος του κανονισμού για το απ' ευθείας εμπόριο Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκοκυπρίων, δεν επικρατεί στην Κύπρο.

    Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Γερμανικής Προεδρείας και οπως δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κ.Λιλίκας, κανένας δεν είπε οτι στις 22 θα υπάρξει κατάληξη για τον κανονισμό: 'Το Δεκέμβρη συμφωνήσαμε βείπε ο κ. Λιλίκας β σε ενα συγκεκριμμένο κείμενο που θα υπάρξει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 22 και μάλιστα χωρίς συζήτηση,στο οποίο θα αναφέρεται ότι θα συνεχιστούν χωρίς κωλυσιεργεία οι προσπάθειες και οι εργασίες για την ψήφιση του κανονισμού για το εμπόριο των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν είναι κάτω απο τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.'

    Σχετικά δημοσιεύματα στην Κύπρο αναφέρουν οτι το κλίμα για χαλάρωση των 'εμπάργκο' που υφίστανται σε βάρος των Τουρκοκυπρίων καλλιεργείται στην Ευρωπαική Ενωση, η οποία και υποδεικνύει οτι η άσκηση βέτο απο έναν εταίρο αποτελεί δικαίωμα, αλλά δεν πρέπει να ασκείται αλογιστα.

    Ο κ. Λιλίκας σχολιάζοντας διάφορα δημοσιεύματα δήλωσε ότι υπάρχει όλη η καλή διαθεση εκ μέρους της κυβέρνησης και εχει διατυπώσει συγκεκριμμένες εισηγήσεις και προτάσεις για αλλαγές, που πρέπει να επέλθουν στο κανονισμό, καθώς και πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και πάνω σαυτές τις συγκεκριμμένες προτάσεις η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει'.

    [06] Απεβίωσε ξαφνικά ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιος Γεωργιάδης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λευκωσία

    18-01-2007

    Με τα σχολεία κλειστά και τις σημαίες μεσίστιες, η Κύπρος κηδεύει σήμερα το μεσημέρι στις 2.30 τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, πού πέθανε ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης απο ανακοπή καρδιάς. Γύρω στις 3.30 το μεσημέρι αισθάνθηκε ασχημα, λιποθύμησε και μεταφερόμενος στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, έπαθε ανακοπή καρδιάς και παρ' όλες τις προσπάθειες των γιατρών για ανάταξη, έσβησε μία ώρα μετά.

    Ο Πεύκιος Γεωργιάδης ηταν 72 ετών, πατέρας 3 παιδιών και αρχιτέκτων το επάγγελμα. Επιστήθιος παιδικός φίλος του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος ήταν απο τους πρώτους που έφτασε στο νοσοκομείο, ορκίστηκε Υπουργός Παιδείας στην κυβέρνησή του,το 2003 και υπήρξε απο τους πιο αγαπητούς, δημιουργικούς και αποτελεσματικούς υπουργούς της κυπριακής κυβέρνησης.

    Συγκλονισμένοι οι συνάδελφοί του υπουργοί., που τον είδαν ευδιάθετο και σε καλή υγεία το ίδιο πρωι στο υπουργικό συμβούλιο,δεν μπορούσαν να πιστεψουν τον τραγικό χαμό του και η συγκίνηση ήταν διάχυτη ακόμα και στους δημοσιογράφους, που ανήγγειλάν τον ξαφνικό θάνατό του.

    Ιδιαίτερα συγκινημένος ο πρόεδρος Παπάδοπουλος, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, αλλά έστειλε μια ανακοίνωση, που διαβάστηκε απο τα μεσα μαζικής ενημέρωσης: "Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη και τον προσωπικό μου πόνο για τον αδόκητο θάνατο του Πεύκιου Γεωργιάδη, ενός ωραίου ανθρώπου, που με συνέδεε μαζί του στενότατη φιλία απο τα παιδικά μας χρόνια και μόνο ωραίες στιγμές εχω να θυμάμαι. Σαν υπουργός εργάστηκε με ζήλο και δημιουργικό πάθος για την παιδεία και τον πολιτισμό μας, παράγοντας αξιόλογο έργο και καταθέτοντας σημαντική προσφορά. Λυπάμαι που δεν έζησε για να δει τον καρπό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η οικογένειά του έχασε ενα αφοσιωμένο προστάτη και στηλοβάτη, έχασα και έγώ ενα αγαπημένο φίλο και ενα πιστό και άξιο συνεργάτη."

    Στην κηδεία του Πεύκιου Γεωργιάδη θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος ο Β΄.

    [07] Ψήφισμα κατά της πολιτικής Μπους για το Ιράκ

    18-01-2007

    Τσάκ Χέϊγκελ, Τζόζεφ Μπάιντεν και Καρλ Λέβιν

    Οι αμερικανοί γερουσιαστές Τσάκ Χέϊγκελ, που είναι Ρεπουμπλικανός και Τζόζεφ Μπάιντεν και Καρλ Λέβιν, που είναι δημοκρατικοί, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που έδωσαν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, είπαν ότι συμφώνησαν σε ψήφισμα κατά του σχεδίου του προέδρου Μπους για την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο γερουσιαστής Χέϊγκελ επεσήμανε ότι το ψήφισμα αυτό είναι προϊόν καθαρά διακομματικής προσπάθειας και ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνικός διάλογος στις ΗΠΑ για το πώς η χώρα θα πρέπει να κινηθεί στο Ιράκ. Ο κ. Χέϊγκελ είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές της κυβέρνησης Μπους για τον τρόπο που χειρίστηκε τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον ζήτησε να τεθεί ανώτατο όριο στον αριθμό αμερικανών στρατιωτών που θα σταλούν στο Ιράκ και να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, η κ. Κλίντον και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Εβαν Μπάι, ζητούν μεγαλύτερη προσοχή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν πριν την άνοιξη, που αναμένεται έξαρση των επιθέσεων από τούς Ταλιμπάν.

    Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

    Σε άλλες εξελίξεις, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βομβιστική επίθεση σε αγορά της συνοικίας Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 30 άλλων, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να διενεργήσει νέα επιχείρηση ασφάλειας στην πρωτεύουσα.

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε επίσης ότι από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε νωρίτερα στο Κιρκούκ, 10 άτομα σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες του υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν σε μάχη στην επαρχία Ανμπάρ.

    Σε άλλες ειδήσεις, αμερικανική οργάνωση αρωγής δήλωσε ότι μία Αμερικανίδα υπάλληλός της και τρεις φρουροί ασφάλειας έπεσαν σε ενέδρα και δολοφονήθηκαν την Τετάρτη στη Βαγδάτη. Οι τρεις φρουροί ήταν από την Κροατία, την Ουγγαρία και το Ιράκ. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι διενήργησαν την επίθεση.

    [08] Κρίση αντιμετωπίζει η ελευθερία σ' ολόκληρο τον κόσμο

    18-01-2007

    Στην ετήσια έκθεση του, ο μη κυβερνητικός οργανισμός Freedom House που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι διανύουμε μια περίοδο 'αποτελμάτωσης' όσον αφορά στα θέματα ελευθερίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση δείχνει πολύ μικρές αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ξεχωρίζει την Ασία σαν την ήπειρο με τις περισσότερες χώρες όπου παραβιάζονται τα εν λόγω δικαιώματα και ελευθερίες. Το 50% των ανθρώπων που ζουν σε ανελεύθερες συνθήκες, ζουν στην Κίνα, αναφέρει η έκθεση του Freedom House και απαριθμεί προβλήματα στο ανατολικό Τιμόρ, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

    Καταρράκωση των πολιτικών ελευθεριών καταγράφεται επίσης στην Αφρική, ενώ σημειώνεται ότι συνθήκες απολυταρχίας επικρατούν στις περισσότερες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τέλος η έκθεση του Freedom House προειδοποιεί ότι οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπους γεννούν ανησυχίες για την προστασία των ατομικών ελευθεριών στις ΗΠΑ.

    [09] Στέητ Ντηπάρτμεντ:Το FBI συμμετέχει δεν ηγείται ερευνών για την επίθεση στην αμερ. πρεσβεία

    18-01-2007

    Τομ Κέισυ

    Συνεχίστηκαν και την Τετάρτη οι ερωτήσεις στον εκπρόσωπο τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τo εύρος της ανάμειξης του FBI στις έρευνες, ο κ. Κέισυ επεσήμανε ότι: 'η Ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνικές δυνάμεις ασφάλειας τελούν επικεφαλείς των ερευνών που διεξάγονται. Είναι γεγονός ότι το FBI έχει στείλει εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στις εν λόγω προσπάθειες. Βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί η πρεσβεία για την δική της εσωτερική διερεύνηση και οποιαδήποτε αρωγή χρειαστεί ή ζητηθεί από την Ελληνική πλευρά'.

    Αναφορικά, τώρα, με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις έρευνες ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ παρέπεμψε στις Ελληνικές αρχές γιατί, όπως είπε, 'αυτές είναι επικεφαλής. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεργαστούμε μαζί τους γιατί στόχος μας είναι η σύλληψη και προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 19 January 2007 - 2:18:22 UTC