Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Πούτιν-Πρόντι στη Ρωσία
  • [02] Στις 2 Φεβρουαρίου η απόφαση Αχτισάαρι για το Κόσοβο
  • [03] Δεκάδες χιλιάδες κόσμος στην κηδεία του Χράντ Ντίνκ
  • [04] Έντονα καταδικαστική η Ουάσιγκτον για συλλήψεις υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Νταρφούρ
  • [05] Ανάκληση της γενικής απεργίας στο Λίβανο
  • [06] Ιράν: Θα συνεχιστεί η συνεργασία με την ΔΥΑΕ
  • [07] Σήμερα και αύριο η επίμαχη δημοπρασία του Οίκου Κρίστις
  • [08] Διάγγελμα Μπούς
  • [09] Ιράκ: Ελικόπτερο δέχεται πυρά, 5 νεκροί
  • [10] Πετρέους: 'Σοβαρή' η κατάσταση στο Ιράκ, αλλά όχι 'απελπιστική'
  • [11] Η κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας
  • [12] Η βία στη Βαγδάτη συνεχίζεται

  • [01] Συνομιλίες Πούτιν-Πρόντι στη Ρωσία

    24-01-2007

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποβάθμισε επικρίσεις της Δύσης σε βάρος του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι αποτελούν απόδειξη της αυξανόμενης διεθνούς επιρροής της Μόσχας. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, ο κ. Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μια χώρα δεν μπορεί να ηγείται του πλανήτη μόνη της.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Πρόντι δεσμεύτηκε ότι η Ιταλία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βοηθήσει τη Ρωσία να ενσωματωθεί στην διεθνή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τέλος ότι η Μόσχα περιμένει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από Ιταλικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και ο κ. Πρόντι χαιρέτησε τη συμφωνία μεταξύ του Ιταλικού γίγαντα στον τομέα της ενέργειας, την εταιρεία ENI και την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκάζπρομ.

    [02] Στις 2 Φεβρουαρίου η απόφαση Αχτισάαρι για το Κόσοβο

    24-01-2007

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Σέρβοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ανώτατος διαμεσολαβητής των ΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, θα ανακοινώσει την πολύ-αναμενόμενη απόφαση του για το μέλλον της Σερβικής επαρχίας, στις 2 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τις αρχές ο κ. Αχτισάαρι θα μεταβεί στις πρωτεύουσες του Κοσυφοπεδίου και της Σερβίας και θα υποβάλλει στις δύο κυβερνήσεις το πακέτο με τις προτάσεις του, οι οποίες θα έχουν ήδη υποβληθεί σε διπλωμάτες στη Βιέννη τη Παρασκευή. Πιστεύεται ότι ο κ. Αχτισάαρι θα προτείνει κάποιου είδους σημαντική αυτονομία για το Κοσυφοπέδιο.

    [03] Δεκάδες χιλιάδες κόσμος στην κηδεία του Χράντ Ντίνκ

    24-01-2007

    Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες χιλιάδες άτομα συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον δολοφονημένο Τούρκο δημοσιογράφο, Αρμενικής καταγωγής, Χράντ Ντίνκ, εκφράζοντας μαζικά την υποστήριξη τους προς μία πιο φιλελεύθερη Τουρκία. Ορισμένοι από τους παρισταμένους έφεραν πανώ που έγραφαν 'Είμαστε όλοι ο Χράντ Ντίνκ', ή 'Είμαστε όλοι Αρμένιοι'.

    Κατά την νεκρώσιμη ακολουθία, ο πνευματικός ηγέτης της αρμενικής παροικίας της Τουρκίας, Πατριάρχης Μεσρόμπ ο Δεύτερος, ζήτησε από τον τουρκικό λαό να δεχθεί τους Αρμενίους σαν συμπολίτες του και να μην τους θεωρεί ξένους ή εχθρούς εν δυνάμει. Ο Ντίνκ, που ήταν αρχισυντάκτης της τουρκο-αρμενικής εφημερίδας Αγος, δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας την Παρασκευή.

    Οι εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την δολοφονία, είπαν ότι νεαρός άνδρας ομολόγησε ότι διέπραξε τον φόνο. Οι τοπικές εφημερίδες γράφουν ότι πρόκειται για τον ηλικίας 17 ετών Ογκούν Σαμάστ, που δήλωσε ότι σκότωσε τον Ντίνκ, επειδή είχε προσβάλλει το τουρκικό κράτος. Επίσης άλλα 6 άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται σε σχέση με την δολοφονία.

    [04] Έντονα καταδικαστική η Ουάσιγκτον για συλλήψεις υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Νταρφούρ

    24-01-2007

    Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την κυβέρνηση του Σουδάν για την 'απεχθή', όπως την χαρακτήρισε, σύλληψη και επίθεση εναντίον εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής στην περιοχή Νταρφούρ.

    Σε ανακοίνωση του την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για τη σύλληψη 20 εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις των ΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και άλλων μη κυβερνητικών οργανισμών και πρόσθεσε ότι η επίθεση θα έχει σαν αποτέλεσμα επιπρόσθετες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα σε βάρος του Σουδάν.

    Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση επιβεβαίωσε πληροφορίες ανταρτών ότι ο σουδανικός στρατός βομβάρδισε περιοχές στο βόρειο Νταρφούρ, την περασμένη εβδομάδα, παραβιάζοντας την συμφωνία εκεχειρίας.

    [05] Ανάκληση της γενικής απεργίας στο Λίβανο

    24-01-2007

    Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Λίβανο ανακάλεσαν την γενική απεργία που παρέλυσε την χώρα την Τρίτη και στάθηκε αφορμή για βίαια περιστατικά. Η αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται η Σιιτική Χεζμπολλάχ, δήλωσε ότι η απεργία της Τρίτης αποτέλεσε προειδοποιητικό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Φουάντ Σινιόρα. Στόχος της Χεζμπολλάχ είναι η ανατροπή της κυβέρνησής του.

    Η αστυνομία δήλωσε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και 133 τραυματίστηκαν σε βίαια περιστατικά μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών την Τρίτη. Μαύρα σύννεφα καπνού σκέπαζαν την Βηρυτό, όταν οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων.

    Νωρίτερα, ο κ. Σινιόρα είχε προειδοποιήσει την αντιπολίτευση να μην προσπαθήσει να διαταράξει την ομαλότητα και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποκύψει στα αιτήματά της. Πάντως, ο στρατηγός Μισέλ Αούν, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και σύμμαχος της Χεζμπολλάχ, επέρριψε ευθύνες για τα βίαια περιστατικά στην κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της.

    [06] Ιράν: Θα συνεχιστεί η συνεργασία με την ΔΥΑΕ

    24-01-2007

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους επιθεωρητές των ΗΕ παρά το γεγονός ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 38 επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Εκπρόσωπος της Ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη δεν 'έχει κανένα πρόβλημα' με τη Διεθνή Υπηρεσία, αλλά πρόσθεσε ότι 'αποτελει νόμιμο δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να ελέγχει επιθεωρητές'.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να ελέγχει τη Μέση Ανατολή ή τον Περσικό Κόλπο και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη περιοχή.

    Επίσης την Τρίτη σε συνέντευξη του στην Ιρανική τηλεόραση ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αναφέρθηκε στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βλάψουν το Ιράν, αλλά οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στη χώρα του.

    [07] Σήμερα και αύριο η επίμαχη δημοπρασία του Οίκου Κρίστις

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    24-01-2007

    850 πολύτιμα αντικείμενα που ανήκαν στην τέως βασιλική οικογένεια και συγκεκριμένα στον Γεώργιο τον Α΄, πρόκειται να δημοπρατηθούν σήμερα και αύριο στο Λονδίνο από τον Οίκο Κρίστις, παρά την εξώδικο την οποία έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης ζητώντας την ματαίωση της δημοπρασίας καθώς και εξηγήσεις για το πως τα αντικείμενα περιήλθαν στον οίκο Κρίστις για δημοπράτηση.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τα αντικείμενα αυτά είναι αναντίρρητα μέρος της ιστορίας της.

    O υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Βουλγαράκης είπε μεταξύ άλλων: 'παρά το γεγονός ότι η λίστα των αντικειμένων της περιόδου του Γεωργίου του Α' είναι μεγάλη και λεπτομερής δεν έχει ωστόσο δημοσιοποιηθεί η ακριβής προέλευσής τους, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο περιήλθαν στον οίκο Κρίστις προς δημοπράτηση'.

    Με στόχο την ματαίωση της δημοπρασίας η ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου ανέθεσε την υπόθεση σε τρεις μεγάλους βρετανούς δικηγόρους, οι οποίοι μέχρι την τελευταία στιγμή θα προσπαθήσουν να καταφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας και να ζητήσουν τη λήψη προσωρινών μέτρων.

    Ο οίκος Κρίστις είναι όμως αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημοπρασία, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έκανε έρευνα και τα αντικείμενα τα οποία αποτελούσαν μέρος της οικοσκευής του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου εξήχθησαν νόμιμα από τη χώρα.

    [08] Διάγγελμα Μπούς

    24-01-2007

    Στο ετήσιο διάγγελμα του ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου για την κατάσταση της αμερικανικής συμπολιτείας, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' το Κογκρέσο να δώσει στην νέα στρατηγική του για το Ιράκ, την ευκαιρία να αποδώσει. Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε απ' το Κογκρέσο να βρει την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για την 'αντιστροφή των γεγονότων προς την νίκη στο Ιράκ', όπως είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα μέλη του Κογκρέσου έχουν πλήρη συναίσθηση ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας στο Ιράκ θα είναι σοβαρότατες και ευρύτατες.

    Ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σε πόλεμο όσο οι τρομοκράτες σχεδιάζουν να δολοφονήσουν αθώους και επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί προωθούν τα δικά τους συμφέροντα όταν βοηθούν μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές στην Μέση Ανατολή.

    Πάντως το ήμισυ της ομιλίας του αμερικανού προέδρου επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μπούς ζήτησε την κατά 20% περικοπή της κατανάλωσης βενζίνης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, με την χρήση αυτοκινήτων που καίνε λιγότερη καύσιμα και την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως η εθανόλη. Ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης σοβαρές μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας και ανακοίνωσε προτάσεις για την μείωση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Απαντώντας στο διάγγελμα Μπούς από πλευράς Δημοκρατικών, ο νεοεκλεγείς γερουσιαστής απ' την Βιρτζίνια, Τζίμ Γουέμπ, ζήτησε απ' τον πρόεδρο Μπούς να αλλάξει πορεία στο Ιράκ, με στόχο την επίσπευση της επιστροφής των αμερικανικών δυνάμεων. Ο γερουσιαστής Γουέμπ επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Μπούς έσυρε τη χώρα 'απερίσκεπτα', όπως είπε, στον πόλεμο στο Ιράκ και χαρακτήρισε το κόστος του πολέμου 'βαρύτατο'.

    Η πλειοψηφία των αμερικανών και η πλειοψηφία των αμερικανικών δυνάμεων δεν υποστηρίζει πλέον τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος, σημείωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής και ζήτησε την εφαρμογή νέας πολιτικής που θα αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες απ' τους δρόμους των πόλεων του Ιράκ και θα τους επιτρέπει να αποχωρήσουν απ' τη χώρα σύντομα.

    Ο γερουσιαστής Γουέμπ ζήτησε απ' τον πρόεδρο Μπούς να στρέψει την πολιτική στο Ιράκ προς μια περιφερειακή διπλωματική προσπάθεια και επεσήμανε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεργαστούν μαζί του αν υιοθετήσει την σωστή τακτική και αν όχι, όπως είπε, οι Δημοκρατικοί 'θα του δείξουν το δρόμο'.

    [09] Ιράκ: Ελικόπτερο δέχεται πυρά, 5 νεκροί

    24-01-2007

    Στο Ιράκ, αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπαν ότι 5 άτομα που εργάζονταν στην ιδιωτική εταιρία ασφάλειας Μπλάκγουώτερ USA σκοτώθηκαν, όταν ελικόπτερο της εταιρίας συνετρίβη στην κεντρική Βαγδάτη. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το ελικόπτερο δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανικός στρατός σκότωσε 16 τρομοκράτες στη Βαγδάτη και την Χαντίθα. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι από δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι στην ιρακινή πρωτεύουσα την Τρίτη, ενώ στη Μοσούλη, 5 ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά από μάχη με αντάρτες. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις ακόμα άνδρες του σκοτώθηκαν σε διαφορετικά περιστατικά.

    [10] Πετρέους: 'Σοβαρή' η κατάσταση στο Ιράκ, αλλά όχι 'απελπιστική'

    24-01-2007

    Ντέιβιντ Πετρέους

    O αντιστράτηγος Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη περιοχή 'σοβαρότατη' αλλά όχι 'απελπιστική'. O αντιστράτηγος Πετρέους ενημέρωσε την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ έχει επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο χρόνο. Αλλά επεσήμανε ότι η νέα στρατηγική για το Ιράκ, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπους, έχει πιθανότητες επιτυχίας. O αντιστράτηγος Πετρέους δήλωσε ότι η νέα στρατηγική επικεντρώνεται στην ασφάλεια των πολιτών της Βαγδάτης και άλλων περιοχών και σημείωσε ότι η αποστολή είναι δύσκολη, αλλά ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να επιδείξει υπομονή. Πολλοί δημοκρατικοί και μερικοί ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο επικρίνουν την απόφαση Μπους για την αποστολή άλλων 20.000 στρατιωτών στο Ιράκ.

    [11] Η κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    24-01-2007

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας - Download

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας

    Η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Τσέυνι χειροκροτούν τον Πρόεδρο Μπους.

    Ο Πρόεδρος Τζώρτζ Μπους μίλησε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και μέσω αυτού στον Αμερικανικό λαό για τα καυτά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του, καθώς και η απάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος συνοψίζονται στο σημερινό μας τηλεοπτικό Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον, το οποίο και είναι το δεύτερο της εβδομάδας αυτής. Λόγω της επίκαιρης έκτακτης ύλης, το πρώτο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του επταημέρου, με τίτλο 'Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής' καταχωρήθηκε στον κόμβο 'Τηλεοπτικά', που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Στον λόγο του για την Κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας, που εκφώνησε σε κοινή σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασής του να στείλει πρόσθετα στρατεύματα στο Ιράκ. Ο κύριος Μπους εξήγησε ότι πήρε την απόφαση αυτή επειδή πιστεύει πως τυχόν αποτυχία της επιχείρησης στο Ιράκ θα είχε οδυνηρές συνέπειες.

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ήταν η πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο από τότε που τον έλεγχό της Βουλής και της Γερουσίας ανέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα και έγινε σε μια εποχή κατά την οποία οι Δημοκρατικοί και μερικοί Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες εκφράζουν σκεπτικισμό για την πολιτική του.

    Ο Πρόεδρος Μπους προέβλεψε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι μακρύς και θα διαρκέσει περισσότερο από τη θητεία της κυβέρνησής του. Γι αυτό και πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού εθνικού συμβουλίου απαρτιζόμενου από ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων του Κογκρέσου.

    Ένα τέτοιο συμβούλιο, είπε, θα συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και θα έδειχνε στον κόσμο ότι οι Αμερικανοί είναι ενωμένοι στην επιδίωξη της νίκης.

    Το μεγαλύτερο μέρος του προεδρικού μηνύματος για την κατάσταση της συμπολιτείας αφιερώθηκε σε εσωτερικά θέματα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπους ζήτησε να μειωθεί κατά 20 τοις εκατό η κατανάλωση βενζίνας στα επόμενα δέκα χρόνια, ανέπτυξε σχέδια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περισσότερων Αμερικανών κι εξέφρασε την πρόθεση να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό σύστημα της χώρας.

    Ο Γερουσιαστής Τζιμ Γουέμπ

    Όπως προβλέπει η παράδοση τον λόγο πήρε κατόπιν η αντιπολίτευση. Ο νεοεκλεγμένος Γερουσιαστής Τζιμ Γουέμπ, από τη Βιρτζίνια, ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους του Δημοκρατικού κόμματος στα όσα ανέφερε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

    Ο κ. Γουέμπ, του οποίου ο γιος είναι πεζοναύτης που υπηρετεί στο Ιράκ, επέκρινε τον πρόεδρο Μπους για τον πόλεμο που ξεκίνησε, τονίζοντας το μεγάλο κόστος που είχε ήδη ο πόλεμος αυτός σε έμψυχο και άψυχο υλικό και τη ζημιά που έκανε στο γόητρο της Αμερικής.

    Ο κύριος Γουέμπ υποστήριξε πως χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση. Απέκλεισε την οπισθοχώρηση από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αιφνίδια απομάκρυνση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Αντίθετα, πρότεινε τη μεταστροφή προς μια ισχυρή περιφερειακή διπλωματία και προς μια πολιτική που θα επιτρέψει σε εύθετο χρόνο στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να επαναπατριστούν.

    Το φετινό μήνυμα για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας εκφωνήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις το 28% των Αμερικανών πολιτών επικροτούν την πολιτική του κ. Μπους. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν κατά πόσον το διάγγελμά της Τρίτης, για την κατάσταση της συμπολιτείας, θα βοηθήσει να βελτιωθεί η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου.

    [12] Η βία στη Βαγδάτη συνεχίζεται

    24-01-2007

    Iρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα σκότωσαν 30 αντάρτες κατά τη διάρκεια μάχης σε σουνιτικό προπύργιο στη Βαγδάτη. Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι 27 ύποπτοι συνελήφθησαν την Τετάρτη κατά την επιχείρηση αυτή, στην οδό Χάιφα της ιρακινής πρωτεύουσας. Αμερικανικά ελικόπτερα υποστήριζαν τα χερσαία στρατεύματα που εκτελούσαν τις επιθέσεις, βόρεια της οχυρωμένης Πράσινης Ζώνης.

    Σε άλλη επιχείρηση στη Βαγδάτη, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι συνέλαβε 10 τρομοκράτες, όταν αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν άνδρες να φορτώνουν όπλα σε αυτοκίνητο. Κατάσχεσαν επίσης όπλα που φυλάγονταν σε 4 οπλοστάσια.

    Τέλος, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένας άνδρας του σκοτώθηκε στη Βαγδάτη την Τετάρτη, ενώ ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε μάχες στην επαρχία αλ Αμπάρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 January 2007 - 2:18:27 UTC