Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 14 εκατ. δολλάρια τα έσοδα της πρώτης μέρας επίμαχης δημοπρασίας του Οίκου Κρίστις
  • [02] Και δεύτερη αμερικανική αεροεπιδρομή στη νότια Σομαλία
  • [03] Ο Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία
  • [04] Μουσάραφ: Εξωφρενικές οι πληροφορίες ότι ο Μουλά Ομάρ ζει στο Πακιστάν
  • [05] Ο πρόεδρος του Ισραήλ διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του
  • [06] Μέρκελ: Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την παγκοσμιοποίηση
  • [07] Διάσκεψη δωρητών για το Λίβανο στο Παρίσι
  • [08] Ηρεμία στο Λίβανο

  • [01] 14 εκατ. δολλάρια τα έσοδα της πρώτης μέρας επίμαχης δημοπρασίας του Οίκου Κρίστις

    25-01-2007

    Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα στον Οίκο Κρίστις του Λονδίνου η επίμαχη δημοπρασία αντικειμένων της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Η δημοπρασία πραγματοποιείται παρά την απειλή για αγωγές σε βάρος αγοραστών από μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης. Το συνολικό κέρδος απ' τα αντικείμενα που πουλήθηκαν την Τετάρτη ανήλθε στα 14 εκατομμύρια δολάρια. Ένα ζευγάρι ασημένιες κανάτες έπιασαν την υψηλότερη τιμή, πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

    Πάντως σε επιστολή του προς τον Οίκο Κρίστις στην αρχή της εβδομάδας ο υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, ζήτησε την αναβολή της δημοπρασίας χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω αντικείμενα ιστορική κληρονομιά της σύγχρονης Ελλάδας και δηλώνοντας ότι ο Κρίστις δεν διαθέτει αποδείξεις για την προέλευση όλων των αντικειμένων. Από την πλευρά του ο Οίκος δηλώνει ότι η συλλογή αντικειμένων βγήκε νομίμως απ' την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    [02] Και δεύτερη αμερικανική αεροεπιδρομή στη νότια Σομαλία

    25-01-2007

    Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ διενήργησαν και δεύτερη αεροεπιδρομή σε ύποπτους στόχους της Αλ Κάιντα στη νότια Σομαλία. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στη ΦτΑ αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι αεροσκάφη τύπου C-130 διενήργησαν τους βομβαρδισμούς, αλλά δεν είπε αν επλήγησαν οι επιθυμητοί στόχοι.

    Πάντως ο νέος πρόεδρος της υποεπιτροπής για θέματα Αφρικής της Αμερικανικής Βουλής, επέκρινε την στρατιωτική αυτή ενέργεια, δηλώνοντας στη ΦτΑ ότι δεν πιστεύει πως οι ηγέτες των Ισλαμιστών στη Σομαλία είναι στελέχη της Αλ Κάιντα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σομαλία, ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία άλλα τραυματίσθηκαν από επίθεση με βλήματα όλμων στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

    [03] Ο Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία

    25-01-2007

    Ο Δημήτρης Μπενέκος, εκδότης της εφημερίδας "Το Ποντίκι" δήλωσε ότι η εφημερίδα του έλαβε προκήρυξη από την ελληνική εξτρεμιστική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα κατά του κτιρίου της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου. Η Ελληνική αστυνομία εξετάζει τώρα την εν λόγω προκήρυξη.

    [04] Μουσάραφ: Εξωφρενικές οι πληροφορίες ότι ο Μουλά Ομάρ ζει στο Πακιστάν

    25-01-2007

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, απέρριψε και πάλι καταγγελίες ότι η χώρα του βοηθά μαχητές των Ταλιμπάν να διεισδύουν στο Αφγανιστάν μέσω των κοινών συνόρων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμπου Ντάμπι την Τετάρτη, ο κ. Μουσάραφ χαρακτήρισε 'εξωφρενικές' τις πληροφορίες ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν, Μουλά Ομάρ, ζεί στην Πακιστανική πόλη Κουέττα.

    Ο κ. Μουσάραφ υπεραμύνθηκε επίσης των προσπαθειών του κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας οι πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν 600 με 700 Ταλιμπάν καθώς και μέλη της αλ Κάιντα, ενώ έστειλαν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν, αξιωματούχος της αστυνομίας είπε ότι άνδρες του σκότωσαν τρείς ύποπτους εξτρεμιστές Ταλιμπάν την Τετάρτη. Επίσης, 4 άλλοι Ταλιμπάν συνελήφθησαν στην νότια επαρχία Ουρουζγκάν.

    [05] Ο πρόεδρος του Ισραήλ διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του

    25-01-2007

    Μοσέ Κατσάβ

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, δηλώνει ότι θέλει να αποσυρθεί προσωρινά από το αξίωμά του για να αμυνθεί κατά των κατηγοριών για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ιερουσαλήμ την Τετάρτη ο κ Κατσάβ δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί εκτός και εάν του ασκηθεί δίωξη, ενώ χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του, φρικτά ψέματα.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι ο κ. Κατσάβ πρέπει να παραιτηθεί. Επίσης ο υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ δήλωσε χθες ότι διαθέτει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να ασκήσει δίωξη σε βάρος του προέδρου για βιασμό και παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

    [06] Μέρκελ: Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την παγκοσμιοποίηση

    25-01-2007

    Κατά την έναρξη του ετησίου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η προεδρεύουσα της Ομάδας των 8 και καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ζήτησε απελευθέρωση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται την παγκοσμιοποίηση.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε επίσης ότι όλες οι χώρες θα ωφεληθούν από δίκαιους κανόνες εμπορίου, ειδικά η Αφρική, όπου μία ορθολογιστική οικονομική πολιτική θα μπορούσε να περιορίσει τις διαμάχες. Επίσης επεσήμανε ότι ο προστατευτισμός, αποτελεί λανθασμένη αντίδραση σε μία διευρυνόμενη παγκόσμια οικονομία και τόνισε ότι ολόκληρος ο πλανήτης θα πρέπει να αρνηθεί τους εμπορικούς περιορισμούς.

    [07] Διάσκεψη δωρητών για το Λίβανο στο Παρίσι

    25-01-2007

    Φ. Σινιόρα, Ζ. Σιράκ

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσφέρουν νέα οικονομική βοήθεια ύψους 770 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λίβανο. Η κ. Ράις ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό εν όψει της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τον Λίβανο, που πραγματοποιείται στο Παρίσι σήμερα. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να προσφέρει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Γαλλία υποσχέθηκε άλλα 650 εκατομμύρια δολάρια σε μορφή δανείων.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρωθούν 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εξωτερικό χρέος του Λιβάνου ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η χώρα αγωνίζεται να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν απ' τον πόλεμο πέρυσι μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.

    Η διάσκεψη δωρητών στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της φιλοδυτικής κυβέρνησης του κ. Σινιόρα που βάλλεται από την αντιπολίτευση της Χεζμπολά, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο κ. Σινιόρα συναντήθηκε επίσης και με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζάκ Σιράκ.

    [08] Ηρεμία στο Λίβανο

    26-01-2007

    Ηρεμία επικρατεί στους δρόμους του Λιβάνου, που είναι άδειοι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μία μέρα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της λιβανικής κυβέρνησης. Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν απ' τις συγκρούσεις. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Χεζμπολλάχ, Σείχης Χασάν Νασράλα, παρότρυνε τους υποστηρικτές του να σεβαστούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μέσα στο πανεπιστήμιο και γρήγορα επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους. Πολλά αυτοκίνητα και λάστιχα αυτοκινήτων πυρπολήθηκαν, ενώ στρατιώτες κλήθησαν να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν ηρεμία.

    Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ κατήγγειλε 'ανεύθυνους κύκλους' όπως είπε, φωτογραφίζοντας τη Συρία και το Ιράν που υποστηρίζουν την Χεζμπολά, ότι δημιουργούν πολιτικές εντάσεις στη χώρα που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια.

    Στο μεταξύ, στη διάσκεψη δωρητών για τον Λίβανο που πραγματοποιείται στο Παρίσι, συγκεντρώθηκε ποσό περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χώρα. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Λίβανος θα πραγματοποιήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την βοήθεια που δέχεται.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 January 2007 - 2:18:22 UTC