Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Ινδονησίας με αμερικανική εταιρεία για εμβόλιο γρίπης των πτηνών
  • [02] Σολάνα: Η Σερβία θα πρέπει να ανταποκριθεί "εποικοδομητικά και εγκαίρως" στην πρόταση ΗΕ για Κόσοβο
  • [03] Αιτήματα προς Ισραήλ για τερματισμό εργασιών κοντά σε μουσουλμανικά τεμένη
  • [04] Συνομιλίες Παλαιστινιακών φατριών υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας
  • [05] Ανταλλαγές πυρών στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου
  • [06] Oι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν
  • [07] Ευρεία επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη
  • [08] Θέμα προσφύγων απ' το Ιράκ εγείρει ο ΟΗΕ

  • [01] Συμφωνία Ινδονησίας με αμερικανική εταιρεία για εμβόλιο γρίπης των πτηνών

    08-02-2007

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Baxter International για την ανάπτυξη ανθρώπινου εμβολίου για την γρίπη των πτηνών. Το υπουργείο υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της συμφωνίας η Τζακάρτα θα χορηγεί στην εταιρεία στελέχη Η5Ν1 του ιού.

    Η εν λόγω ανακοίνωση θεωρείται επίμαχη γιατί την Τρίτη η Ινδονησία αποφάσισε να σταματήσει να χορηγεί σε ξένα εργαστήρια δείγματα του ιού της γρίπης των πτηνών με το αιτιολογικό της προστασίας των πνευματικών της δικαιωμάτων επί των συγκεκριμένων στελεχών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την απόφαση της Ινδονησίας λέγοντας ότι η εθελοντική χορήγηση δειγμάτων του ιού από διάφορες χώρες βοηθά τους επιστήμονες να καταγράφουν ακριβέστερα την εξελικτική πορεία του ιού. Οι περισσότεροι θάνατοι από γρίπη των πτηνών έχουν σημειωθεί στην Ινδονησία.

    [02] Σολάνα: Η Σερβία θα πρέπει να ανταποκριθεί "εποικοδομητικά και εγκαίρως" στην πρόταση ΗΕ για Κόσοβο

    08-02-2007

    Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρότρυνε την Σερβική ηγεσία να υιοθετήσει εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες των ΗΕ για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου.

    Μετά από συνομιλίες με Σέρβους αξιωματούχους στο Βελιγράδι, συνοδευόμενος από τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρέν και τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ-Τσάινμαϊερ, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να δεχτεί το αίτημα της Σερβίας για μικρή καθυστέρηση, περίπου μιας εβδομάδας, του επόμενου γύρου συνομιλιών για το Κόσοβο, αλλά επεσήμανε ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να 'ανταποκριθούν εποικοδομητικά, παραγωγικά και εγκαίρως', όπως είπε, στην πρόταση των ΗΕ για την Σερβική επαρχία.

    Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα τηρήσει εποικοδομητική στάση, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις μελλοντικές συνομιλίες για το Κόσοβο και επανέλαβε ότι τυχόν ανεξαρτητοποίηση του Κοσυφοπεδίου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη περιοχή και να εντείνει αποσχιστικά κινήματα σε διεθνές επίπεδο.

    [03] Αιτήματα προς Ισραήλ για τερματισμό εργασιών κοντά σε μουσουλμανικά τεμένη

    08-02-2007

    Μoυσουλμάνοι ηγέτες καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τις επισκευές κοντά σε δύο ιερά τεμένη στην Ιερουσαλήμ. Μιλώντας στην Τεχεράνη την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλι Χαμενεΐ, ζήτησε από τις ισλαμικές χώρες να εκδικηθούν το Ισραήλ για τα έργα που εκτελεί κοντά σε σημαντικό μουσουλμανικό ιερό, όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Ακσά και ο Τρούλος του ιερού των Βράχων. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κάλεσαν και εκείνες το Ισραήλ να διακόψει τα έργα.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, μουσουλμάνοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία έξω από την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ Ραέντ Σαλάχ και 6 σύντροφοί του συνελήφθησαν. Οι μουσουλμάνοι λένε ότι τα έργα θέτουν σε κίνδυνο τα ιερά τους, πράγμα που το Ισραήλ διαψεύδει.

    [04] Συνομιλίες Παλαιστινιακών φατριών υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας

    08-02-2007

    Ηγέτες των αντίπαλων Παλαιστινιακών φατριών Φατάχ και Χαμάς πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις στην Μέκα της Σαουδικής Αραβίας, στα πλαίσια προσπάθειας τερματισμού της διαμάχης για την εξουσία και σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που ηγείται της Φατάχ, δήλωσε ότι η ομάδα του δεν θα αποχωρήσει από τη Μέκα, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαΐλ Χανίγιε, έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

    Πάνω από 90 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συρράξεις των δύο παρατάξεων από τον Δεκέμβριο. Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, η ισραηλινή ηγεσία δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και να αποκηρύσσει την βία, για να μπορέσει να επιτύχει διεθνή αναγνώριση.

    [05] Ανταλλαγές πυρών στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου

    08-02-2007

    Λιβανέζοι και Ισραηλινοί στρατιώτες αντήλλαξαν διασυνοριακά πυρά τη Τετάρτη, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινής μπουλντόζας που πέρασε τα σύνορα. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του ανταπέδωσαν τα πυρά. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν για εκρηκτικά κατά μήκος των Ισραηλο-Λιβανικών συνόρων, μετά την ανακάλυψη 4 βομβών στην ίδια περιοχή τη Δευτέρα.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες μέρες υπό την κάλυψη πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στη περιοχή, αλλά η Χεζμπολλά δήλωσε ότι δεν είχε τοποθετήσει τις βόμβες. Αξιωματούχοι της Χεζμπολλά είπαν ότι οι βόμβες βρίσκονταν εκεί από την εποχή του πολέμου με το Ισραήλ πέρυσι.

    [06] Oι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν

    08-02-2007

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν, αν το Χαρτούμ απαγορεύσει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην περιοχή του Νταρφούρ. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους η κυβέρνηση Μπούς ενέκρινε σχέδιο για ευρύτατες οικονομικές και άλλες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Σουδάν, αν παρεμποδίσει την ανάπτυξη της δύναμης του ΟΗΕ.

    Το σχέδιο, που δημοσιεύτηκε ήδη στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, προβλέπει ότι αρχικά το αμερικανικό υπουργείου Οικονομικών θα παγώσει όλες τις τραπεζικές δοσοληψίες της σουδανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαϊκών δοσοληψιών με βάση το δολάριο.

    Το Σουδάν έχει συμφωνήσει κατ' αρχήν στην ανάπτυξη ειρηνοφρουρών του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, αλλά η όλη διαδικασία έχει παραμείνει σε αρχικά μόνο στάδια. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες για να πείσουν διάφορες χώρες να συμμετάσχουν στην προτεινόμενη δύναμη του ΟΗΕ.

    [07] Ευρεία επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη

    08-02-2007

    Γουίλλιαμ Κώλντγουελ

    Άρχισε η αναμενόμενη εδώ και καιρό επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη. Στόχος της είναι ο τερματισμός επιθέσεων, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες ιρακινοί πολίτες. Ο αμερικανός υποστράτηγος Γουίλλιαμ Κώλντγουελ δήλωσε ότι η επιχείρηση θα διευρυνθεί, καθώς θα φθάνουν στη Βαγδάτη επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το σχέδιο, 90,000 ιρακινοί και αμερικανοί στρατιώτες θα δραστηριοποιηθούν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, καταθέτοντας ενώπιον του κογκρέσου την Τετάρτη, δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τις ΗΠΑ να νικήσουν τους αντάρτες στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός διερευνά την κατάρριψη ελικοπτέρου πεζοναυτών στην επαρχία αλ Αμπάρ την Τετάρτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι επτά επιβαίνοντες σ' αυτό. Με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο, οργάνωση Σουνιτών ανταρτών που φέρεται ότι έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ελικοπτέρου. Πρόκειται για το πέμπτο αμερικανικό ελικόπτερο που συνετρίβη στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες.

    Πωλ Μακνώλτυ

    Εξάλλου, τρείς αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού κατηγορούνται ότι παραχώρησαν σημαντικά συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ σε συγκεκριμένη εταιρία, σε αντάλλαγμα για χρήματα, αυτοκίνητα και άλλα οφέλη. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Πώλ Μακνώλτυ, δήλωσε ότι από το 2003 έως το 2005, οι κατηγορούμενοι έφεδροι αξιωματικοί χρησιμοποίησαν κονδύλια της Προσωρινής Συμμαχικής Διοίκησης στο Ιράκ σαν να ήταν 'προσωπικοί τους τραπεζικοί λογαριασμοί' όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, οι αρχές λένε ότι μεγάλα ποσά χρημάτων σε ρευστό εξήλθαν παράνομα από το Ιράκ για να καλύψουν βελτιώσεις στις κατοικίες των κατηγορουμένων αξιωματικών. Εκτός από τους στρατιωτικούς, δύο Αμερικανοί πολίτες βαρύνονται με την κατηγορία της συμμετοχής στην σπείρα.

    Ο υφυπουργός Μακνώλτυ επισημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θεωρούνται αθώοι, μέχρις ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στην δικαστήριο, αλλά τόνισε ότι τέτοιου είδους απάτες δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητες.

    [08] Θέμα προσφύγων απ' το Ιράκ εγείρει ο ΟΗΕ

    08-02-2007

    Αντόνιο Γκουτιέρες

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Προσφύγων των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ζήτησε βοήθεια για την Ιορδανία και τη Συρία, που έχουν δεχτεί πολλούς απ' τους 4 εκατομμύρια Ιρακινούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

    Περίπου 2 εκατομμύρια ιρακινοί έχουν ζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες για να γλιτώσουν από την συνεχιζόμενη εμφύλια βία στη χώρα τους. Επίσης άλλα 2 εκατομμύρια ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί σε άλλα σημεία του Ιράκ.

    Ο κ. Γκουτιέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ιορδανία και η Συρία έχουν δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες με αποτέλεσμα να υφίστανται πιέσεις τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας των χωρών αυτών. Ο ύπατος αρμοστής επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει αποτελεί αδικία για τις χώρες αυτές, αφού το βάρος των προσφύγων δεν μοιράζεται σωστά, όπως είπε. Ο κ. Γκουτιέρες κάλεσε χώρες όπως οι ΗΠΑ να αναλάβουν μερικούς από τους πρόσφυγες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 February 2007 - 2:18:13 UTC