Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τόνυ Μπλέαρ και Άγκελα Μέρκελ ζητούν διεθνή σύνοδο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • [02] 'Ιστορική' η συμφωνία αφοπλισμού με τη Βόρειο Κορέα
  • [03] Στο Ιράν μάλλον μετέβη ακραίος σιίτης κληρικός
  • [04] Διαβουλεύσεις σε ψήφισμα αποστολής επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [05] Μετανάστης από τη Βοσνία σκότωσε 5 άτομα στο Σολτ Λέικ Σίτυ
  • [06] 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτει η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler
  • [07] Περίοπτη θέση για την Ακρόπολη στον Κατάλογο Μνημείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς

  • [01] Τόνυ Μπλέαρ και Άγκελα Μέρκελ ζητούν διεθνή σύνοδο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

    14-02-2007

    Κατά τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ζήτησαν την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου κορυφής για το φαινόμενο του θερμοκηπίου με στόχο την σύναψη πολιτικής συμφωνίας για το θέμα. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θέλουν συμφωνία έτοιμη προς εξέταση κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 τον Ιούνιο.

    Ο κ. Μπλέαρ επεσήμανε ότι ηγέτες χωρών ζητούν απαντήσεις σε περίπλοκες τεχνικές ερωτήσεις για την αλλαγή του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συνεπειών και του τι θα γίνει μετά την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Ομάδας των 8.

    [02] 'Ιστορική' η συμφωνία αφοπλισμού με τη Βόρειο Κορέα

    14-02-2007

    Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χίλ, μετά τις εξαεθνείς συνομιλίες

    Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε την Τρίτη να πάρει μέτρα για τον αφοπλισμό της, προβαίνοντας στο κλείσιμο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων μέσα σε 60 μέρες, σε αντάλλαγμα για την παροχή ενεργειακής βοήθειας και άλλων ωφελειών. Ο ανώτερος απεσταλμένος της Κίνας στις εξαεθνείς συνομιλίες από τις οποίες προέκυψε η συμφωνία, είπε ότι η Πιονγιάνγκ πρέπει τώρα να κλείσει το κύριο πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονμπιόν και να επιτρέψει διεθνείς ελέγχους. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει 50.000 τόνους βαρέων καυσίμων. Όταν θα προχωρήσει στην μόνιμη διάλυση όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, η Πιονγιάνγκ θα λάβει άλλους 950.000 τόνους καυσίμων.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις χαιρέτησε την ιστορική συμφωνία, λέγοντας ότι αποτελεί καλή αρχή, αλλά όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες στις συνομιλίες, πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Η Πιονγιάνγκ ακύρωσε άλλες συμφωνίες που είχε επισυνάψει στο παρελθόν. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων ΕΘνών Μπαν Κι Νουν και ο πρόεδρος Μπους είπαν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί το πρώτο βασικό βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

    [03] Στο Ιράν μάλλον μετέβη ακραίος σιίτης κληρικός

    14-02-2007

    Μοκτάντα αλ Σαντρ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο ακραίος σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ μετέβη από το Ιράκ στο Ιράν πριν από 3 εβδομάδες. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι ο αλ Σαντρ μετακινήθηκε οδικώς καθώς χιλιάδες αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα αναπτύσσονταν μέσα στη Βαγδάτη στα πλαίσια επιχείρησης για την πάταξη ανταρτών και πολιτοφυλάκων. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι πιστεύουν ότι ο αλ Σαντρ βρίσκεται ακόμη στο Ιράν.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο Ιρακινός διοικητής της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ επιχείρησης ασφάλειας στη Βαγδάτη, αντιστράτηγος Αμπούντ Γκαμπάρ, δήλωσε ότι η χώρα του θα κλείσει τα σύνορά της με το Ιράν και τη Συρία για τουλάχιστον τρεις μέρες. Μιλώντας από την κρατική τηλεόραση, ο αντιστράτηγος Γκαμπάρ είπε επίσης ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ιρακινή πρωτεύουσα θα αρχίζει τρεις ώρες νωρίτερα από ότι στο παρελθόν, δηλαδή στις 8 το βράδυ και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της επιχείρησης, θα περιοριστούν οι δημόσιες δραστηριότητες, θα διεξάγονται έρευνες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ενώ θα ελέγχονται και επιστολές που διακινούνται μέσω του ταχυδρομείου. Πάντως ο αντιστράτηγος δεν είπε πότε θα κλείσουν τα σύνορα με το Ιράν και τη Συρία.

    Σε άλλες ειδήσεις, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε κολέγιο της δυτικής Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 30. Την Δευτέρα, από σειρά εκρήξεων βομβών είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 87 άτομα σε δύο σιιτικές αγορές της Βαγδάτης, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

    [04] Διαβουλεύσεις σε ψήφισμα αποστολής επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ

    14-02-2007

    Νάνσυ Πελόσι

    Στην Ουάσινγκτον, η βουλή των αντιπροσώπων άρχισε διαβουλεύσεις σχετικά με ψήφισμα αντίθεσης προς το σχέδιο Μπους αποστολής επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Η πρόεδρος της βουλής Νάνσυ Πελόσι ξεκίνησε την διαδικασία, λέγοντας ότι ο αμερικανικός λαός έχασε την εμπιστοσύνη του προς την πολιτική του προέδρου Μπούς στο Ιράκ και ζητά τώρα νέες κατευθύνσεις. Η Κα Πελόσι τόνισε ότι 4 παλαιότερες αυξήσεις του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή, κατέληξαν σε μεγαλύτερο κύκλο βίας. Όπως αναμένεται, η συζήτηση για το μέτρο θα διαρκέσει σχεδόν όλη την εβδομάδα, ενώ η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

    Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εκφράζει αντίθεση προς το σχέδιο του προέδρου Μπούς να στείλει επιπλέον 20,000 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, αλλά δηλώνει υποστήριξη προς αυτούς που ήδη βρίσκονται εκεί. Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη βουλή Τζών Μπένερ χαρακτήρισε το ψήφισμα 'πολιτικό τέχνασμα' και τόνισε ότι κατά την γνώμη του, η μάχη στο Ιράκ αποτελεί μέρος της διεθνούς μάχης κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, που δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ. Όμως, ο δημοκρατικός βουλευτής Τόμ Λάντος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν πολεμούν κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, αλλά αντίθετα προσπαθούν να διαιτητεύσουν έναν θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο.

    [05] Μετανάστης από τη Βοσνία σκότωσε 5 άτομα στο Σολτ Λέικ Σίτυ

    14-02-2007

    Η αστυνομία της πόλης Σολτ Λέικ Σίτυ, στη δυτική πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ενόπλου ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε 5 άτομα σε εμπορικό κέντρο τη Δευτέρα. Πρόκειται για τον 18χρονο Σολεϊμάν Τάλοβιτς, μετανάστη από τη Βοσνία τον οποίο η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε. Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης κρατούσε 2 όπλα και ένα σακίδιο με πυρομαχικά. Το κίνητρα του για την επίθεση δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Τάλοβιτς μπήκε στο εμπορικό κέντρο ψύχραιμα και επέλεξε τα θύματα που πυροβόλησε στην τύχη. Συνολικά σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε τέσσαρα άλλα πριν αντιμετωπίσει τα πυρά των αστυνομικών τα οποία του αφαίρεσαν και την δική του ζωή.

    [06] 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτει η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler

    14-02-2007

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Κράισλερ ανακοίνωσε την περικοπή περίπου 13 χιλιάδων εργασιακών της θέσεων στα πλαίσια προσπαθειών για την βελτίωση των κερδών της το 2008. Το σχέδιο περικοπής κόστους της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης το κλείσιμο εργοστασίου στην πολιτεία του Ντέλαγουερ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο θα περικοπούν περίπου 11 χιλιάδες εργασιακές θέσεις στον κατασκευαστικό τομέα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και άλλες 2 χιλιάδες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Οι περισσότερες περικοπές θα γίνουν στις ΗΠΑ με εξαίρεση δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα περικοπούν απ' τα εργοστάσια και τα γραφεία της Κράισλερ στο Καναδά. Η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε έλλειμμα ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του 2006.

    [07] Περίοπτη θέση για την Ακρόπολη στον Κατάλογο Μνημείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    14-02-2007

    Η Ακρόπολη θα αναγορευτεί σε πρώτο τη τάξη μνημείο στον Κατάλογο Μνημείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς που πρόκειται να συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης μετά την άτυπη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι στις 26 Μαρτίου μάλιστα προβλέπεται να αναρτηθεί στην Ακρόπολη η σχετική ένδειξη.

    Στο άτυπο συμβούλιο που συγκάλεσε η Γερμανική Προεδρία, συζητήθηκε η 'οικονομία του πολιτισμού' που σαν δραστηριότητα και σαν βιομηχανία παράγει υψηλό εισόδημα και θέσεις εργασίας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχετικά παραμελημένη.

    Ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού σχολίασε οτι η νέα πολιτική πολιτισμού βρίσκεται ακόμη στην αρχή της και υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των χωρών μελών, καθώς σε ορισμένες τα πολιτιστικά συμφέροντα αφορούν σε βιομηχανίες, όπως είναι ο κινηματογράφος, ενώ σε άλλες, όπως η Ελλάδα, ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

    Ο υπό σύνταξη Κατάλογος των Μνημείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάςβείπε ο κ. Βουλγαράκης-ήταν μία πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ουγγαρίας και υποστηρίχθηκε φυσικά από την Ελλάδα, με απώτερο στόχο να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέψει την εξεύρεση πόρων για την καλύτερη συντήρηση των μνημείων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 February 2007 - 2:18:20 UTC