Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεδαφίστηκε οδόφραγμα της οδού Λήδρας
  • [02] Η γυναίκα στον κόσμο του Ισλάμ
  • [03] 946 οι πλουσιότεροι άνθρωποι στο κόσμο κατά το περιοδικό Forbes
  • [04] Πετρέους: Ο στρατός από μόνος του δεν μπορεί να σταματήσει τη βία στο Ιράκ
  • [05] Σάο Πάολο, πρώτος σταθμός περιοδείας Μπούς στη Λατινική Αμερική
  • [06] Αθήνα: Σοβαρά επεισόδια κατά εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων
  • [07] Απόσυρση στρατευμάτων από Ιράκ μέχρι τα τέλη '08 προτείνουν οι Δημοκρατικοί
  • [08] Ιράν: Η περικοπή τεχνικής βοήθειας δεν επηρεάζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου
  • [09] Η Βόρεια Κορέα διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει την συμφωνία για τα πυρηνικά της
  • [10] Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Βραζιλίας συμφώνησαν να συνεργαστούν
  • [11] Συμφωνία της Ευρωπαϊκής ηγεσίας για την λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος
  • [12] Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ, στη Βαγδάτη
  • [13] O Βλαντιμίρ Πούτιν αναγγέλλει αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας του
  • [14] Το Πακιστάν απειλεί τις ΗΠΑ
  • [15] Δεύτερη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου προέδρου
  • [16] Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του τείχους της οδού Λήδρας, στην Λευκωσία
  • [17] Απόπειρα δολοφονίας σημαίνοντος κυβερνητικού συμμάχου του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι

  • [01] Κατεδαφίστηκε οδόφραγμα της οδού Λήδρας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λευκωσία

    09-03-2007

    Ακούστε την ανταπόκριση της ΦτΑ για την διάνοιξη της Οδού Λήδρας -Download

    Λίγο μετά τις 11 το βράδυ μπουλντόζες και τμήματα στρατού και αστυνομίας έφτασαν εμπρός στο τείχος που σφράγιζε την Οδός Λήδρας στη Λευκωσία και άρχισαν την κατεδάφισή του ξεκινώντας από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς. Ήταν μία ξαφνική κίνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης, που κανείς δεν περίμενε, παρόλο που είχαν προηγηθεί συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την αναγκαιότητα της διάνοιξης του δρόμου που θα επανασυνέδεε τα δύο τμήματα της κυπριακής πρωτεύουσας.

    Συγκινημένοι οι κάτοικοι της περιοχής κατέκλυσαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά το χώρο και οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποκλείσουν τους γύρω δρόμους, ενώ ένα συρματόπλεγμα στήθηκε κατά μήκος για να εμποδίσει την πρόσβαση.

    Παρόν στην έναρξη των εργασιών ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πασιαρδής, η δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μαύρου, δημοτικοί σύμβουλοι και αστυνομικοί διευθυντές. Όπως εξήγησαν η ώρα επελέγη για να μην υπάρχει κίνηση στους δρόμους, αλλά όπως ήταν φυσικό μόλις μαθεύτηκε η είδηση κατέφτασαν στο σημείο ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά συνεργεία τηλεόρασης, ξένοι και έλληνες δημοσιογράφοι, πολιτικά πρόσωπα και απλός κόσμος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και κυκλοφοριακό αδιέξοδο.

    Εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος κ Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το γεγονός δήλωσε ότι η αυτή η ενέργεια ήταν μονομερής και αυτόβουλη από την κυπριακή πλευρά. Ηταν κάτι που σχεδιάζονταν εδώ και 15 μέρες και είχε στόχο να αποδειχτεί ότι το εμπόδιο για την ομαλή διακίνηση, μέσω της οδού Λήδρας, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού. 'Τώρα' είπε ο κ Παπαδόπουλος, ' θα φανεί ότι αν αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, αν ενισχυθούν τα οικοδομήματα που κινδυνεύουν με κατάρρευση και αν επιτραπεί να ελεγχθεί αν υπάρχουν ναρκοπέδια, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, τότε μπορεί να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Ισχύει ακόμα η πρόταση για απαγκίστρωση στρατευμάτων σε απόσταση εκατό μέτρων από τα δύο οδοφράγματα, καθώς και η ολική απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από εντός των τειχών της Λευκωσίας'.

    Η πρόταση έχει επανειλημμένα γίνει και προς τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μόλερ. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις οι εργασίες για την πλήρη κατεδάφιση θα ολοκληρωθούν θα τις πρωινές ώρες.

    [02] Η γυναίκα στον κόσμο του Ισλάμ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-03-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη γυναίκα στον κόσμο του Ισλάμ - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη γυναίκα στον κόσμο του Ισλάμ

    Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, την Πέμπτη 8 Μαρτίου, έφερε στο προσκήνιο τους αγώνες των γυναικών για ισότητα, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Για πολλές γυναίκες η ημέρα αυτή συμβόλισε τη μεγάλη πρόοδο που έχουνε σημειώσει αλλά για άλλες δεν ήταν παρά μια υπενθύμιση του πόσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν. Στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής, εξετάζεται η πρόοδος των γυναικών στο Μουσουλμανικό κόσμο.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Θεωρητικά, η ισότητα της γυναίκας με τον άνδρα είναι βαθιά ριζωμένη στο Ισλάμ. Ο Προφήτης Μωάμεθ, που είχε μόνον κόρες και κανένα γιο, θεωρούσε τα δύο φύλα σαν ίσα.

    Προστάτευε πάντοτε τα δικαιώματα των γυναικών. Έλεγε μάλιστα ότι οι προίκες από τις οικογένειες των γαμπρών πρέπει να δίνονται απ ευθείας στις νύφες κι όχι στους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, που πολλές φορές κράταγαν για λογαριασμό τους τα καλύτερα προικιά. Επίσης ο Μωάμεθ παρείχε προστασία στις χήρες και τα ορφανά. Η Μισκάτ Αλ Μούμιν είναι αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

    Μισκάτ Αλ Μούμιν

    Αλ Μούμιν: Στα λόγια του Μωάμεθ δόθηκαν άλλες ερμηνείες μετά τον θάνατό του. Οι κατοπινές ερμηνείες στόχευαν στον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας. Αλλά προϋπόθεση για τον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας ήταν ο πλήρης έλεγχος της οικογένειας και κατ επέκταση ο πλήρης έλεγχος των γυναικών.

    Γ. Μπίστης: Οι Μουσουλμάνες επιχειρούνε τώρα να γκρεμίσουνε όσο γίνεται περισσότερα από τα τείχη της ανισότητας. Κλειδιά για την πρόοδό τους στον Ισλαμικό κόσμο είναι η βελτίωση της οικονομικής και της κοινωνικής θέσης τους.

    Αλ Μούμιν: Μια γυναίκα χρειάζεται εισόδημα για να ταΐσει τα παιδιά της. Έχουμε στην εποχή μας πολλές χήρες και διαζευγμένες γυναίκες που μεγαλώνουνε 3-4 παιδιά η κάθε μια. Δύσκολα θα επιβιώσουνε δίχως ένα κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης.

    Γ. Μπίστης: Η εκπαίδευση είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο οι Μουσουλμάνες έχουνε μείνει πίσω. Σύμφωνα με στατιστικές του ΟΗΕ στο 2005 πάνω από 75 εκατομμύρια γυναίκες σε ένα σημαντικό τμήμα του Μουσουλμανικού κόσμου, τη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, δεν ήξεραν να γράψουν ή να διαβάσουν. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στο Αφγανιστάν. Ο Ουαντίρ Σάφι διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

    Ουαντίρ Σάφι

    Ο. Σάφι: Στο Αφγανιστάν ο αναλφαβητισμός είναι το κύριο πρόβλημα των γυναικών.

    Γ. Μπίστης: Ειδικοί εκτιμούν πως τα αγράμματα κορίτσια μεγαλώνουνε χωρίς κατάλληλη προετοιμασία να γίνουνε καλές μητέρες. Συχνά μάλιστα στερούνται και βάσεων που θα τα βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά άλλες σοβαρές προκλήσεις της εποχής μας, όπως τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός.

    Αλ Μούμιν: Όταν μια γυναίκα υποφέρει όλη η οικογένεια υποφέρει. Πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών γιατί δεν ωφελούνε μόνο τη γυναίκα, ωφελούνε όλη την οικογένεια.

    Γ. Μπίστης: Σε κάθε χώρα του Μουσουλμανικού κόσμου οι γυναίκες προοδεύουνε αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία, το λίκνο του Ισλάμ, ο άνεμος της αλλαγής δεν είναι πολύ ισχυρός, μια και οι γυναίκες εκεί στερούνται ακόμα τόσο του δικαιώματος ψήφου όσο και του προνομίου να οδηγούν αυτοκίνητο. Η Μουνίρα Ναχίντ είναι κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Φάχντ στη Ριάντ.

    Μουνίρα Ναχίντ

    Μ. Νάχιντ: Οι γυναίκες των Σαουδαράβων λόγω των περιορισμών και της ανισότητας ευκαιριών μέσα στην κοινωνία τους, έχουνε εξελιχτεί σε μεγάλους μαχητές που πέτυχαν ήδη αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

    Γ. Μπίστης: Αλλά η αποφασιστικότητα δεν είναι γνώρισμα μόνον των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες σε Μουσουλμανικά κράτη αποκτούν πολιτική φωνή. Στο Ιράκ, για παράδειγμα, γυναίκες διαδραματίζουνε τώρα ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση. Στο Κουβέιτ, εξ άλλου, έγιναν πέρσι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες πήραν μέρος γυναίκες τόσο σαν ψηφοφόροι όσο και σαν υποψήφιοι. Μια από τις υποψήφιες αυτές ήταν η Ναμπίλα Αλ Ααντζάρι.

    Ναμπίλα Αλ Ααντζάρι

    Αλ Ααντζάρι: Η σημερινή μέρα ανήκει στις γυναίκες του Κουβέιτ που γράφουνε ιστορία υλοποιώντας όνειρα για τα οποία αγωνίστηκαν.

    Γ. Μπίστης: Μια φούχτα μουσουλμάνες, όπως λόγου χάριν η Πακιστανή Μπεναζίρ Μπούτο, κατάφεραν να αναδειχτούν και στα πιο υψηλά ηγετικά αξιώματα των χωρών τους. Αλλά γενικά, για τις γυναίκες του Ισλάμ ο δρόμος για την πλήρη ισότητα με τον άνδρα και για ίσες ευκαιρίες διεκδίκησης της εξουσίας, εξακολουθεί να είναι μακρύς.

    [03] 946 οι πλουσιότεροι άνθρωποι στο κόσμο κατά το περιοδικό Forbes

    09-03-2007

    Για 13η χρονιά ο ιδρυτής της Μάικροσοφτ, Μπιλ Γκέιτς, βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο. Η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς, κατά το περιοδικό, φθάνει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Δεύτερος στη λίστα παραμένει ο γκουρού των επενδύσεων, Γουώρεν Μπάφετ, με περιουσία 52 δισεκατομμύρια δολάρια και ακολουθεί ο Μεξικανός μεγιστάνας στο τομέα των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ Χελού. Η σχετική λίστα απαρτίζεται από 946 ονόματα, ενώ η συνολική περιουσία όλων αυτών των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ανέρχεται στα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Πάντως η Ινδία έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στην Ασία, ενώ στην λίστα προστέθηκαν φέτος άλλοι 19 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι.

    [04] Πετρέους: Ο στρατός από μόνος του δεν μπορεί να σταματήσει τη βία στο Ιράκ

    09-03-2007

    Ντέηβιντ Πετρέους

    Ο νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι η στρατιωτική δύναμη από μόνη της δεν πρόκειται να τερματίσει την βία στο Ιράκ και χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο. Ο στρατηγός Πετρέους δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να συμπεριλάβουν και εξτρεμιστικές ομάδες.

    Μιλώντας από την βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης την Πέμπτη, στα πλαίσια της πρώτης του συνέντευξης τύπου από τότε που ανέλαβε την διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, ο στρατηγός Πετρέους τόνισε ότι οι εμφύλιες βιαιότητες έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των νέων επιχειρήσεων ασφάλειας στη Βαγδάτη και την επαρχία Αλ Ανμπάρ και διαχώρισε τους αντάρτες σε τρεις κατηγορίες: στην οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ, σε θρησκευτικούς εξτρεμιστές και σε βίαιους κοινούς εγκληματίες, λέγοντας ότι όλοι μαζί προσπαθούν να υπονομεύσουν την επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη, προκαλώντας περισσότερα βίαια περιστατικά μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

    Στο μεταξύ τη Πέμπτη 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη Ντορ Μανταλί του Ιράκ.

    Ντέηβιντ Σάττερφηλντ

    Εξάλλου, ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδιαλαγούν απευθείας με εκπροσώπους του Ιράν και της Συρίας στη διάσκεψη για το Ιράκ το Σάββατο στη Βαγδάτη. Στην διάσκεψη θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι απ' τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους τη Πέμπτη πριν μεταβεί στη Βαγδάτη, ο συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Ιράκ, πρέσβης Ντέηβιντ Σάττερφηλντ, χαρακτήρισε αρμόζουσες απ' ευθείας επαφές με το Ιράν και τη Συρία με στόχο την σταθεροποίηση του Ιράκ. Και επεσήμανε ότι στις απ' ευθείας αυτές συνομιλίες με τους Ιρανούς οι ΗΠΑ θα εγείρουν καταγγελίες ότι Ιρανικά όπλα χρησιμοποιούνται κατά αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Επίσης ο κ. Σάττερφηλντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν απ' τη Συρία να διακόψει την ροή ξένων μαχητών δια μέσου των συνόρων της με το Ιράκ.

    [05] Σάο Πάολο, πρώτος σταθμός περιοδείας Μπούς στη Λατινική Αμερική

    09-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου κοινή ομάδα 4 χιλιάδων Αμερικανών και Βραζιλιάνων ειδικών φρουρών έχει τεθεί σε επιφυλακή ενόψει της έναρξης της εξαεθνούς περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στη Λατινική Αμερική.

    Ο κ. Μπούς και ο Βραζιλιανός ομόλογός του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα έχουν συνομιλίες στο Σάο Πάολο, με κύριο θέμα την συνεργασία των δύο χωρών για την διεύρυνση της παραγωγής εθανόλης από ζαχαροκάλαμο.

    Πάνω από 6 χιλιάδες διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Μπούς ξεχύθηκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο, πριν την άφιξή του εκεί, καταγγέλλοντας την οικονομική του πολιτική και τον πόλεμο στο Ιράκ. Εκτός απ' την Βραζιλία ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί την Κολομβία, την Ουρουγουάη, την Γουατεμάλα και το Μεξικό.

    [06] Αθήνα: Σοβαρά επεισόδια κατά εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων

    09-03-2007

    Φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την έγκριση νομοσχεδίου εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Βουλή, συγκρούστηκαν έντονα με την Ελληνική αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άτομα και να συλληφθούν 40.

    Βίαιοι διαδηλωτές που ξεχώρισαν από την μεγαλύτερη ειρηνική πορεία επιτέθηκαν με εμπρηστικές βόμβες και πέτρες εναντίον της αστυνομίας που απάντησε με δακρυγόνα. Πολλά κτήρια και βιτρίνες καταστημάτων υπέστησαν ζημιές. Επίσης από εμπρηστική βόμβα τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ένα απ' τα φυλάκια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά απ' την Ελληνική Βουλή. Ο ίδιος ο εύζωνας κατάφερε με δυσκολία να απομακρυνθεί. Οι Ελληνικές αρχές καταδίκασαν την επίθεση χαρακτηρίζοντας την ιεροσυλία.

    Το νομοσχέδιο εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελέγχους στην αξιοποίηση των κονδυλίων από μέρους Πανεπιστημιακών σχολών και χαλάρωση του Πανεπιστημιακού ασύλου.

    [07] Απόσυρση στρατευμάτων από Ιράκ μέχρι τα τέλη '08 προτείνουν οι Δημοκρατικοί

    09-03-2007

    Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πρότειναν νομοσχέδιο, που προβλέπει την απόσυρση όλων των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έως το τέλος του 2008.

    Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι τα στρατεύματα ενδέχεται να αποσυρθούν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, αν η Ιρακινή κυβέρνηση δεν επιτύχει τους στόχους ασφάλειας και πολιτικών εξελίξεων που έθεσε ο πρόεδρος Μπούς.

    Η ηγεσία των Δημοκρατικών ελπίζει να συνδέσει το εν λόγω νομοσχέδιο σε αίτημα για επιπρόσθετα κονδύλια περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η πρόταση πρέπει πρώτα να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή και στη συνέχεια στη Γερουσία.

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η πρόταση αντικατοπτρίζει μικροπολιτικούς ελιγμούς και όχι τις εξελίξεις στο Ιράκ. Σύμβουλοι του κ. Μπούς λένε ότι αν χρειαστεί θα ασκήσει βέτο κατά του μέτρου.

    [08] Ιράν: Η περικοπή τεχνικής βοήθειας δεν επηρεάζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου

    09-03-2007

    Αλί Ασγκάρ Σολτανίε

    Ο εκπρόσωπος του Ιράν, στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, δήλωσε ότι οι σημαντικές περικοπές τεχνικής βοήθειας προς την Τεχεράνη δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Σολτανίε επεσήμανε ότι οι ευαίσθητες δραστηριότητες του Ιράν θα συνεχιστούν τηρουμένων των προδιαγραφών της Διεθνούς Υπηρεσίας και σημείωσε ότι οι περικοπές τεχνικής βοήθειας δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

    Η Διεθνής Υπηρεσία αποφάσισε τη Πέμπτη να παγώσει ή να περιορίσει τα μισά περίπου απ' τα 50 και πλέον προγράμματα τεχνικής βοήθειας προς το Ιράν, λόγω ανησυχιών ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη του μη στρατιωτικού πυρηνικού της προγράμματος.

    [09] Η Βόρεια Κορέα διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει την συμφωνία για τα πυρηνικά της

    09-03-2007

    Η Βόρεια Κορέα διαβεβαίωσε αντιπροσωπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι θα εφαρμόσει την ιστορικής σημασίας συμφωνία για τα πυρηνικά της και θα διαλύσει πλήρως το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων. Οι αξιωματούχοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση την Πέμπτη στο Βερολίνο μετά την επιστροφή τους από τριήμερη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η Βόρεια Κορέα εξέφρασε επίσης την επιθυμία για περισσότερες επαφές και διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στις αρχές αυτής της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη διήμερες συνομιλίες μεταξύ του βοηθού υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ και του Βορειοκορεάτη ομολόγου του, Κιμ Κύε Κουάν, με κύριο θέμα την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    [10] Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Βραζιλίας συμφώνησαν να συνεργαστούν

    09-03-2007

    Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Βραζιλίας

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, Τζώρτζ Μπούς και Λουίς Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επανέναρξη των συνομιλιών για το παγκόσμιο εμπόριο, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορεί να συνεργαστεί, αν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

    Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Σάο Πάολο, έξι ώρες μετά την υπογραφή εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών συμφωνίας, για την διεύρυνση της παραγωγής εθανόλης στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

    Ο κ. Μπούς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εκείνος και ο Βραζιλιανός ομόλογός του συζήτησαν το θέμα της παραγωγής εθανόλης, καθώς και τις παγκόσμιες συνομιλίες εμπορίου και τόνισε ότι το εμπόριο είναι το καλύτερο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας. Ο κ. ντα Σίλβα δήλωσε ότι είπε στον πρόεδρο Μπούς ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε διάσκεψη, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με στόχο την άρση του αδιεξόδου που είχε σημειωθεί κατά τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Ντόχα και τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι το αδιέξοδο αυτό μπορεί να επιλυθεί.

    Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η εξαήμερη περιοδεία του κ. Μπούς στη Λατινική Αμερική αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης, που θα τονίζει την μάχη κατά της φτώχειας στην περιοχή. Οι επικριτές, όμως, λένε ότι το ταξίδι αυτό γίνεται περισσότερο για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, που είναι σφοδρός κριτής της κυβέρνησης Μπούς.

    Ο κ. Τσάβες είπε ότι θα συμμετάσχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπούς στην Αργεντινή, που θα πραγματοποιηθεί ενώ εκείνος θα επισκέπτεται την γειτονική Ουρουγουάη. Πάντως, ο κ. Μπούς είπε ότι χαιρετίζει την εν λόγω συγκέντρωση.

    [11] Συμφωνία της Ευρωπαϊκής ηγεσίας για την λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος

    09-03-2007

    Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήσαν διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν σχετικά με την μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της κοινότητας, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Η προεδρεύουσα της ΕΕ Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, είπε ότι η συμφωνία θέτει φιλόδοξους, αλλά εφικτούς, στόχους και πρόσθεσε ότι έτσι ανοίγει η πόρτα για μία τελείως νέα πτυχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο θέμα της ενέργειας και των κλιματολογικών αλλαγών.

    Οι ηγέτες συμφώνησαν στον περιορισμό της έκλυσης των βλαβερών αερίων, που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20% έως το έτος 2020 και συγχρόνως, στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά το ίδιο ποσοστό. Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στον περιορισμό των βλαβερών αερίων. ΟΙ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή, θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και τον άνθρακα, που επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισήμανε ότι κάθε μία από τις 27 χώρες-μέλη, θα πρέπει να ρυθμίσει τους στόχους της, ώστε αυτοί να συμβαδίζουν με την κατάστασή της.

    [12] Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ, στη Βαγδάτη

    09-03-2007

    O κ. αλ Μαλίκι μιλά με Ιρακινούς στρατιώτες την Παρασκευή, στη Βαγδάτη.

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι λέει ότι η διεθνής διάσκεψη που γίνεται στη Βαγδάτη το Σάββατο, δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο κ. αλ Μαλίκι επισήμανε ότι η διάσκεψη αυτή αποτελεί επίσης απόδειξη του ότι η πολιτική διαδικασία στη χώρα του είναι ισχυρή και βιώσιμη.

    Στην διάσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, καθώς και από τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βρετανία, την Ρωσία και την Κίνα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η επιχείρηση ασφαλείας των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή σκότωσε έναν τρομοκράτη και συνέλαβε 16. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, είναι και μέλος της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, που πιστεύεται ότι έχει στο ενεργητικό του απαγωγές, αποκεφαλισμούς και επιχειρήσεις επιθέσεων αυτοκτονίας στη Ραμάντι και την Μοσούλη.

    [13] O Βλαντιμίρ Πούτιν αναγγέλλει αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας του

    09-03-2007

    Ο πρόεδρος Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η χώρα του θα δαπανήσει 190 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015, με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών, προερχόμενων από τις διεθνείς εντάσεις και την τρομοκρατία.

    Ο Ρώσος ηγέτης έκανε τη δήλωση αυτή την Παρασκευή, στην διάρκεια σύσκεψης με την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ενώ τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού υλικού της χώρας αποτελεί κύρια προτεραιότητά του.

    Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της στρατιωτικής μηχανής αποτελούν απαραίτητη απάντηση στην τρομοκρατία, στην συνεχιζόμενη απειλή διακρατικών διενέξεων, την ετοιμότητα ορισμένων χωρών να διευθετούν διαφορές με την χρήση βίας, όπως είπε και την διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

    [14] Το Πακιστάν απειλεί τις ΗΠΑ

    09-03-2007

    Στο Πακιστάν, μέλη του κοινοβουλίου της χώρας απείλησαν ότι θα διακόψουν την αντιτρομοκρατική τους συνεργασία με τις ΗΠΑ, αν το Αμερικανικό Κονγκρέσσο επιβάλλει όρους στην χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα τους.

    Επιτροπή του Πακιστανικού κάτω κοινοβουλίου, επέκρινε σφοδρότατα μέτρο, σύμφωνα με το οποίο η Αμερικανική Γερουσία θα συνδέσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Πακιστάν, με την συμπεριφορά της σχετικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η επιτροπή εξέδωσε δήλωση, με την οποία λέει ότι το Πακιστάν θα μειώσει ή και θα διακόψει τελείως την συνεργασία του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σε περίπτωση που εγκριθεί τέτοιο νομοσχέδιο.

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο τον Ιανουάριο, εξαιτίας ανησυχιών ότι το Πακιστάν δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την αναβίωση της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Για να γίνει νόμος του κράτους, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την αμερικανική Γερουσία.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Πακιστάν, Ράιαν Κρόκερ, εξήρε την χώρα αυτή, λέγοντας ότι είχε κάνει μεγάλες θυσίες στον βωμό του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    [15] Δεύτερη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου προέδρου

    09-03-2007

    Oι κ.κ. Αμπάς και Ολμέρτ, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολήζα Ράις, κατά την συνάντησή τους στις 19 Φεβρουαρίου.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα έχουν την Κυριακή την δεύτερη διάσκεψη κορυφής τους μέσα στις τελευταίες τρείς εβδομάδες. Επίκεντρο των συνομιλιών τους θα είναι ανθρωπιστικά θέματα.

    Το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να συζητήσει ουσιαστικά θέματα, ή να ξεκινήσει επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, εφόσον το κυβερνών κόμμα της Χαμάς συνεχίζει να αρνείται να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος.

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική, όμως, όπως τόνισε, δεν έχει 'ιδιαίτερα μεγάλες ελπίδες'. Οι κ.κ. Αμπάς και Ολμέρτ είχαν συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ στις 19 Φεβρουαρίου, παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολήζας Ράις.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ δήλωσε την Παρασκευή ότι ενδέχεται η Κα Ράις να επισκεφθεί και πάλι την Μέση Ανατολή στις επόμενες εβδομάδες, για να συζητήσει την διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Σε άλλες ειδήσεις, Παλαιστίνιοι ιατρικοί παράγοντες είπαν ότι ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν κατά δύο Παλαιστινίων, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι τοποθετούσαν βόμβα κοντά στο τείχος των συνόρων, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τον έναν από αυτούς.

    [16] Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του τείχους της οδού Λήδρας, στην Λευκωσία

    09-03-2007

    Η Κυπριακή κυβέρνηση κατεδάφισε διαχωριστικό τείχος κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, που χώριζε τους δύο τομείς της Λευκωσίας εδώ και 32 χρόνια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλίκας, που επισκέφθηκε το σημείο εκείνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την περιοχή της οδού Λήδρας, επιτρέποντας έτσι την διάνοιξη νέου σημείου εισόδου και εξόδου μεταξύ των δύο τομέων της πόλης.

    Εκπρόσωπος των Toυρκοκυπρίων χαρακτήρισε την ενέργεια της Kυπριακής κυβέρνησης ιστορική και θετικό βήμα και στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει σύντομα το πέρασμα.

    Ηδη υπάρχουν 5 άλλα περάσματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Η κατεδάφιση του τείχους, ύψους 5 μέτρων, άρχισε πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    [17] Απόπειρα δολοφονίας σημαίνοντος κυβερνητικού συμμάχου του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι

    09-03-2007

    Στο Αφγανιστάν, ο σημαίνων προεστός Μουλλά Νακίμπ, που είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι, τραυματίστηκε μαζί με μέλη της οικογένειάς του, από έκρηξη βόμβας την Παρασκευή.

    Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ο Μουλλά Νακίμπ και μέλη της οικογένειάς του περνούσαν με αυτοκίνητο γέφυρα στην επαρχία Κανταχάρ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σκοτώθηκαν δύο περαστικοί.

    Σε άλλες ειδήσεις, οι αρχές στο βόρειο Αφγανιστάν είπαν ότι η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 5 υπόπτους, σε σχέση με την δολοφονία την Πέμπτη Γερμανού υπαλλήλου οργάνωσης αρωγής. Ο Γερμανός σκοτώθηκε από επίθεση οπλοφόρων κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, στην επαρχία Σάρι Πούλ. Οι δράστες διέφυγαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 10 March 2007 - 2:18:26 UTC