Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Δημοκρατικοί ζητούν την παραίτηση του Αμερ. Υπουργού Δικαιοσύνης
  • [02] Νέο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο
  • [03] Ντούστ Μπλαζύ: Πιθανή η επίτευξη προόδου με το Ιράν με αυστηρότητα και διάλογο
  • [04] Επίσκεψη του επικεφαλής της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα
  • [05] Στη Γουατεμάλα ο πρόεδρος Μπούς, στα πλαίσια περιοδείας στη Λατινική Αμερική
  • [06] Κάλεσμα Μπούς προς Ιράν και Συρία
  • [07] Ρωσικές εκλογές: Προηγούνται τα φιλοκυβερνητικά κόμματα
  • [08] Αλ Κάιντα εναντίον Χαμάς
  • [09] Δίωρες συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς

  • [01] Οι Δημοκρατικοί ζητούν την παραίτηση του Αμερ. Υπουργού Δικαιοσύνης

    12-03-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Αμερικανικό Κογκρέσο ζητούν την παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Κυριακή, ο γερουσιαστής Τσάρλς Σούμερ, αναφέρθηκε σε τεκμηριωμένη κατάχρηση εξουσίας, όπως είπε, από μέρους του FBI στην συγκέντρωση πληροφοριών για απλούς πολίτες.

    Επίσης ο γερουσιαστής Σούμερ ήγειρε ανησυχίες ότι πολλοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απομακρύνθηκαν για πολιτικούς λόγους. Τα προβλήματα στο Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνουν συστηματική κακοδιοίκηση και έλλειψη σεβασμού προς τη νομιμότητα, επεσήμανε ο κ. Σούμερ. Παράλληλα άλλος ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής, ο Τζο Μπάϊντεν, σημείωσε ότι ο κ. Γκονζάλες έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Κογκρέσου και του Αμερικανικού λαού.

    Πάντως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων από μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης αποδεικνύουν τα ηγετικά του προσόντα.

    [02] Νέο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο

    12-03-2007

    Τετράχρονος Αιγύπτιος έχει μάλλον προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών και νοσηλεύεται στο Κάιρο. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου και του τοπικού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσαν ότι ο πεντάχρονος από το Δέλτα του Νείλου μπήκε στο νοσοκομείο τη Πέμπτη με υψηλό πυρετό και πιστεύεται ότι βρισκόταν σε στενή επαφή με προσβεβλημένα πουλερικά.

    Είναι ο 24ος Αιγύπτιος που προσβάλλεται απ' το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Η Αίγυπτος έχει τα περισσότερα κρούσματα της νόσου εκτός Ασίας, ενώ 13 Αιγύπτιοι έχουν πεθάνει από γρίπη των πτηνών.

    [03] Ντούστ Μπλαζύ: Πιθανή η επίτευξη προόδου με το Ιράν με αυστηρότητα και διάλογο

    12-03-2007

    Φιλίπ Ντούστ Μπλαζύ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντούστ Μπλαζί, δήλωσε ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος στην διένεξη για τα πυρηνικά του Ιράν, με την χρήση αυστηρότητας αλλά και διπλωματικού διαλόγου. Ο κ. Ντούστ Μπλαζί δήλωσε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Κυριακή, ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν αποκλείσει τον ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικών μέτρων, αναγνωρίζουν ότι η πολιτική επιβολής πιέσεων και διεξαγωγής διαλόγου αποφέρει αποτελέσματα.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μία στρατιωτική επίθεση θα αποσταθεροποιούσε όλη την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την γνώμη του, το Ιράν δεν θέλει να ριψοκινδυνεύσει περισσότερο και ότι οι μόνες του επιλογές είναι ή να διακόψει όλες τις επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες, ή να αντιμετωπίσει διεθνή απομόνωση.

    Την Κυριακή, τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ θέλει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ σχετικά με το 'ειρηνικό πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν', όπως το χαρακτήρισε. Η Γαλλία, μαζί με τα άλλα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελετούν εδώ και καιρό την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    [04] Επίσκεψη του επικεφαλής της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα

    12-03-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μακρόχρονης πορείας προς την κατάργηση των πυρηνικών όπλων της χώρας αυτής.

    Ο κ. ελ Μπαραντέι, αναχωρώντας από την Βιέννη για την Πιονγιάνγκ την Κυριακή, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θέλει να συζητήσει με την βορειο-κορεατική ηγεσία τρόπους για την εφαρμογή της εξαεθνούς συμφωνίας, που προβλέπει ελέγχους για το πάγωμα των δραστηριοτήτων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονμπιόν από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Πριν και μετά την επίσκεψή του στην Πιονγιάνγκ την Τρίτη και την Τετάρτη, ο κ. ελ Μπαραντέι θα επισκεφτεί το Πεκίνο. Τον περασμένο μήνα η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να κλείσει και να σφραγίσει το εργοστάσιο του Γιονμπιον μέσα σε διάστημα 60 ημερών, και στην συνέχεια να επιτρέψει ελέγχους από επιθεωρητές της διεθνούς υπηρεσίας.

    [05] Στη Γουατεμάλα ο πρόεδρος Μπούς, στα πλαίσια περιοδείας στη Λατινική Αμερική

    12-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς με τον πρόεδρο της Κολομβίας

    Ο πρόεδρος Μπούς αναχώρησε από την Μπογκοτά της Κολομβίας για την Γουατεμάλα, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την Κυριακή, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι προσβλέπει στην συνεργασία με τον πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ο κ. Ουρίμπε ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο και το Κογκρέσο για την υποστήριξή τους προς την μάχη που δίνει η χώρα του με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

    Στον κ. Μπούς επιφυλάχθηκε στρατιωτική τελετή άφιξης, ενώ πάνω από 1,000 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψή του, είχαν συγκεντρωθεί σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου στο κέντρο της Μπογκοτά. Ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έκαψαν αμερικανικές σημαίες και προξένησαν ζημίες σε επιχειρήσεις και καταστήματα.

    [06] Κάλεσμα Μπούς προς Ιράν και Συρία

    12-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς κάλεσε το Ιράν και τη Συρία να κάνουν τα λόγια τους πράξεις και να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση του Ιράκ. Μιλώντας την Κυριακή σε δημοσιογράφους στην Κολομβία, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι οι χώρες αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνευση του Ιράκ, με το να αποτρέψουν την εισαγωγή όπλων και βομβιστών αυτοκτονίας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξαίρουν τις δηλώσεις του Ιράν και της Συρίας αλλά θέλουν να δουν πράξεις.

    Διεθνές συνέδριο το Σάββατο στη Βαγδάτη, εστιάστηκε στους κοινούς στόχους των συμμετεχόντων για τον τερματισμό της βίας στο Ιράκ. Ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας χαρακτήρισε την ασφάλεια στο Ιράκ σημαντική για την σταθερότητα της περιοχής. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Συρία.

    Στο μεταξύ, πάνω από 40 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, μια μέρα μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού της χώρας, Νούρι αλ Μαλίκι, ότι η κλιμακούμενη τρομοκρατία και εμφύλια βία θα μπορούσαν να επεκταθούν σ' ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 31 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του δίπλα σε φορτηγό, που μετέφερε Σιίτες προσκυνητές στη Βαγδάτη, μετά από θρησκευτική γιορτή στη Καρμπάλα.

    Ένας άλλος βομβιστής σκότωσε τουλάχιστον 10 άτομα στην ανατολική Βαγδάτη, που επέβαιναν σε λεωφορείο. Εξάλλου, από έκρηξη βόμβας στη Μοσούλη σκοτώθηκαν τρία άτομα στα κεντρικά γραφεία του μεγαλύτερου Σουνιτικού ισλαμικού κόμματος. Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ την Κυριακή.

    Παράλληλα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι οι 5 Ιρανοί που είχαν συλληφθεί από Aμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν είναι διπλωμάτες και ότι έχουν διασυνδέσεις με την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά.

    Εδώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε από το Αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει επιπρόσθετα κονδύλια για την αποστολή άλλων 4,000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Το Σάββατο, ο κ. Μπούς ζήτησε από το Κογκρέσο τρία κόμμα δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τα επιπλέον στρατεύματα, που θα προστεθούν στις 21,500 στρατιώτες που ο κ.Μπούς ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα σταλούν στη Βαγδάτη, για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας. Ο κ. Μπούς πρότεινε την ακύρωση κονδυλίου τριών κόμμα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για μη επείγουσες αμυντικές δαπάνες.

    Πάντως, μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, εξέφρασαν αμφιβολίες για την πολιτική του προέδρου Μπούς στο Ιράκ. Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι το αίτημα για επιπλέον στρατεύματα θα βοηθήσει τους Αμερικανούς διοικητές να επιτύχουν τον στόχο της εδραίωσης της δημοκρατίας και της ασφάλειας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [07] Ρωσικές εκλογές: Προηγούνται τα φιλοκυβερνητικά κόμματα

    12-03-2007

    Ψηφοφόρος, σε χωριό έξω από τη Μόσχα.

    Τα exit polls απ' τις περιφερειακές εκλογές στη Ρωσία, δείχνουν τα κόμματα Ενωμένη Ρωσία και Δίκαιη Ρωσία, που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, να προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    Δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε 14 Ρωσικές περιφέρειες και ορισμένες πόλεις τη Κυριακή. Οι προβλέψεις αναφέρουν σημαντική νίκη των κομμάτων Ενωμένη Ρωσία και Δίκαιη Ρωσία. Επίσης, αναμένεται ότι έδρες θα κερδίσουν το Κομμουνιστικό και το Υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετάσχει το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο, απ' την συγχώνευση τριών μικρότερων κομμάτων. Επικριτές το αποκαλούν όργανο του Κρεμλίνου, που προσποιείται την αντιπολίτευση και διαμαρτύρονται ότι πραγματικά αντιπολιτευόμενα κόμματα, όπως το φιλελεύθερο Γιάμπλοκο, έμειναν εκτός ψηφοδελτίων σε πολλές περιοχές.

    Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τις εκλογές της Κυριακής πρόβα για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και τις προεδρικές εκλογές του χρόνου.

    [08] Αλ Κάιντα εναντίον Χαμάς

    12-03-2007

    O αλ Ζαγουαχίρι, σε παλαιότερη φωτογραφία με τον Οσάμα μπιν Λάντεν

    Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι, επέκρινε την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για την απόφαση της να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την μετριοπαθή Φατάχ.

    Σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα του, που μεταδόθηκε απ' το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Αλ Ζαγουαχίρι επέκρινε τη Χαμάς ότι παρέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιστίνης στους Εβραίους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    [09] Δίωρες συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς

    12-03-2007

    Η αυτοκινητοπομπή του κ.Αμπάς, φθάνει στην κατοικία του κ. Ολμέρτ για τις συνομιλίες.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ολοκλήρωσαν δίωρες συνομιλίες την Κυριακή, με την συμφωνία να συνεχίσουν τον μεταξύ τους διάλογό.

    Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ολμέρτ επανέλαβε το αίτημα του Ισραήλ να αφεθεί ελεύθερος ο ισραηλινός στρατιώτης, που είχε απαχθεί από τρείς ομάδες Παλαιστίνιων εξτρεμιστών τον Ιούνιο. Το κόμμα Φατάχ του κ. Αμπάς δεν είχε ανάμειξη στην απαγωγή, όμως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προσπαθεί να επιτύχει την απελευθέρωση του εν λόγω στρατιώτη.

    Ο κ. Αμπάς από την πλευρά του, ζήτησε από το Ισραήλ να αναγνωρίσει την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Πάντως, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, εφόσον η Χαμάς αρνείται να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 March 2007 - 2:18:22 UTC