Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία, Βουλγαρία και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή πετρελαιαγωγού
  • [02] Πρόοδος στο Συμβούλιο Ασφάλειας
  • [03] Στο Μεξικό ο πρόεδρος Μπούς
  • [04] Συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών στο Ιράκ
  • [05] Έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ, δηλώνει η Συρία
  • [06] Φρήντ: Θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός για το Κόσοβο
  • [07] Ανησυχία για την τύχη Βρετανού ανταποκριτή στη Γάζα
  • [08] ΗΕ: Ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ

  • [01] Ρωσία, Βουλγαρία και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή πετρελαιαγωγού

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    13-03-2007

    Παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ και του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή θα υπογραφεί την Πέμπτη στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Ρωσίας και Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης. Με την συμφωνία που θα υπογράψουν οι αρμόδιοι υπουργοί ενέργειας των τριών χωρών θα επιτραπεί και η σύσταση διεθνούς εταιρείας κατασκευής και διαχείρισης του έργου η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2008 και να ολοκληρωθεί το 2011.

    Ενεργειακά όμως θέματα και θέματα αναπτυξιακών επενδύσεων στα Βαλκάνια συζητήθηκαν στην 4η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής συνεργασίας, που συνήλθε στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν κατά την διάρκεια αυτού του έτους για να εκπονήσουν σχέδια βοήθειας στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και της ενέργειας πριν από την επόμενη σύγκλιση της επιτροπής στις ΗΠΑ.

    Το θέμα της επισημοποίησης της συμφωνίας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης που διασχίζει βαλκανικές χώρες δεν συζητήθηκε αλλά έχει γίνει γνωστό ότι η αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την αυξημένη ενεργειακή συνεργασία ΕλλάδαςβΡωσίας.

    [02] Πρόοδος στο Συμβούλιο Ασφάλειας

    13-03-2007

    Οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Βρετανίας στα ΗΕ

    Σημαντική πρόοδος επετεύχθη μεταξύ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ και της Γερμανίας αναφορικά με ψήφισμα για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

    Σε δηλώσεις του μετά από σχετική συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στα ΗΕ, Εμίρ Τζόουνς Πάρρυ, δήλωσε ότι οι 6 χώρες ελπίζουν πως θα μπορέσουν να ενημερώσουν σήμερα την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφάλειας αναφορικά με την πρόοδο τους.

    Ο ασκών καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, Αλεχάντρο Γόλφ, δήλωσε ότι στόχος παραμένει μια ψηφοφορία επί του σχεδίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    [03] Στο Μεξικό ο πρόεδρος Μπούς

    13-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς μεταβαίνει σήμερα στο Μεξικό για συνομιλίες με τον ομόλογο του, Φελίπε Καλντερόν, που συμφωνεί με πολλές απ' τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου για θέματα ελεύθερου εμπορίου και ανάπτυξης. Πρόκειται για τον τελευταίο σταθμό πενταεθνούς περιοδείας του κ. Μπούς στην Λατινική Αμερική στη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε επίσης τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία και τη Γουατεμάλα.

    Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες στη Γουατεμάλα με τον ομόλογο του, Όσκαρ Μπέργκερ, που περιεστράφησαν σε θέματα μετανάστευσης, εμπορίου, παιδείας και καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Το 10% του πληθυσμού της Γουατεμάλας έχει μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Μεγάλο ποσοστό αυτών ζουν στις ΗΠΑ παράνομα.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα στην πόλη της Γουατεμάλας, ο κ. Μπούς εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον Αύγουστο θα υπάρξει δραστηριοποίηση του Κογκρέσου για μεταρρυθμίσεις της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας. Νωρίτερα κατά την τελετή υποδοχής του προέδρου Μπούς στην Γουατεμάλα, ο πρόεδρος Μπέργκερ, χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες του κ. Μπούς για τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

    [04] Συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών στο Ιράκ

    13-03-2007

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι 22 ύποπτοι τρομοκράτες συνελήφθησαν σε εφόδους που στόχευαν υποστηρικτές της Αλ Κάιντα και ξένους μαχητές στο Ιράκ. Αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων δηλώνουν ότι 4 απ' τους υπόπτους που συνελήφθησαν στη Μοσούλη κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος Ιρακινών και συμμαχικών δυνάμεων. Επίσης άλλοι ύποπτοι τρομοκράτες συνελήφθησαν βόρεια της Χαμπανίγια και στη Βαγδάτη, ενώ ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επαρχία Αλ Ανμπάρ.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, δήλωσε ότι το Κογκρέσο υποσκάπτει τις αμερικανικές προσπάθειες στο Ιράκ, με το να προσπαθεί να επιβάλλει χρονοδιαγράμματα και οικονομικούς περιορισμούς. Μια ξαφνική απόσυρση απ' το Ιράκ θα ήταν επικίνδυνη για τις ΗΠΑ και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο κ. Τσέινι.

    [05] Έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ, δηλώνει η Συρία

    13-03-2007

    Έλλεν Σάουρμπρεϊ

    Η Συρία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε 'περιεκτικό διάλογο', όπως είπε, με τις ΗΠΑ για όλα τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Αυτό ήταν το σχόλιο του υφυπουργού εξωτερικών της Συρίας, Φαϊζάλ Μεκντάντ, προς την αμερικανίδα βοηθό υπουργό εξωτερικών, Έλλεν Σάουρμπρεϊ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους τη Δευτέρα στη Δαμασκό.

    Ο κ. Μεκντάντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μόνιμη λύση στα προβλήματα της περιοχής χωρίς διάλογο και συνεργασία. Επίσης ο κ. Μεκντάντ και η κ. Σάουρμπρεϊ συζήτησαν το θέμα των χιλιάδων Ιρακινών προσφύγων που έχουν καταφύγει στη Συρία. Ο Σύρος υφυπουργός εξωτερικών εξήγησε ότι η χώρα του προσπαθεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπή επίπεδο ζωής στους ανθρώπους αυτούς, ενώ η κ. Σάουρμπρεϊ τόνισε την ανάγκη χορήγησης διεθνούς βοήθειας προς τη Συρία για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.

    [06] Φρήντ: Θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός για το Κόσοβο

    13-03-2007

    Ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμβιβασμός που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα για το καθεστώς του Κοσυφοπεδίου. Ο κ. Φρήντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους τους για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για το Κόσοβο.

    Το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, προβλέπει μεγάλη αυτονομία για το Κοσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του σημαίας και συντάγματος, χωρίς όμως πλήρη ανεξαρτησία απ' τη Σερβία.

    Πάντως ο κ. Φρήντ σημείωσε ότι η Μόσχα κάνει λάθος όταν υποστηρίζει πως μια ευρύτερη αυτονομία για το Κόσοβο θα ενθαρρύνει αυτονομιστικές τάσεις σε άλλες περιοχές όπως η Τσετσενία και η Αμπχαζία.

    [07] Ανησυχία για την τύχη Βρετανού ανταποκριτή στη Γάζα

    13-03-2007

    Το BBC εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια ανταποκριτή του, του οποίου η τύχη αγνοείται στη Λωρίδα της Γάζας. Το Βρετανικό δίκτυο δηλώνει ότι δεν έχει μπορέσει να επικοινωνήσει με τον ανταποκριτή, αλλά δεν σχολιάζει Παλαιστινιακές πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος έχει πέσει θύμα απαγωγής.

    Πρόκειται για τον 44χρονο Άλαν Τζόνστον, τον κύριο ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία τρία χρόνια. Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας ψάχνουν για τον Τζόνστον και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αυτοκίνητο του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στη πόλη της Γάζας.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός εσωτερικών, Σαΐντ Σαγιάμ, χαρακτήρισε την εξαφάνιση του δημοσιογράφου 'εγκληματική πράξη'. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την εξαφάνιση του Βρετανού ανταποκριτή.

    [08] ΗΕ: Ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ

    13-03-2007

    Επιτροπή των ΗΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σουδάν για απ' ευθείας ανάμειξη στον σχεδιασμό εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή του Νταρφούρ και για παρεμπόδιση των διεθνών προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος. Έκθεση της επιτροπής αναφέρει 'ευρύτατες' δολοφονίες και βιασμούς αμάχων και ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του Σουδάν 'σχεδιάζει και συμμετάσχει σ' αυτά τα εγκλήματα'.

    Η έκθεση των ΗΕ εκδίδεται λίγες μόνο μέρες μετά την απόρριψη από μέρους του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, σχεδίου των ΗΕ για ενίσχυση της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν.

    Αναμένεται ότι αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ θα εξετάσει το θέμα του Νταρφούρ, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τίθενται υπέρ κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του Χαρτούμ. Πάντως πιστεύεται ότι η Κίνα και η Ρωσία θα αντιταχθούν στις κυρώσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 March 2007 - 2:18:17 UTC