Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφωνίες για το ρόλο των ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [02] Τη συνεργασία του Ισραήλ ζητά η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση
  • [03] Μπαν: Το Σουδάν πρέπει να δεχτεί ισχυρή διεθνή ειρηνευτική δύναμη
  • [04] Οι κεντρώοι υπερίσχυσαν στη Φιλανδία
  • [05] Νέο απεσταλμένο των ΗΕ για το Κόσοβο, ζητά ο Ιγκόρ Ιβάνωφ
  • [06] Η Γερουσία εξετάζει το ενδεχόμενο κλήτευσης ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου

  • [01] Διαφωνίες για το ρόλο των ΗΠΑ στο Ιράκ

    19-03-2007

    Τζον Κέρρυ

    Καθώς πλησιάζει η τέταρτη επέτειος απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφωνούν ως προς την ανάγκη παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα αυτή. Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Τζον Κέρρυ, δήλωσε τη Κυριακή ότι δεν βλέπει λύση του προβλήματος των βιαιοτήτων στο Ιράκ με στρατιωτικά μέσα.

    Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι ενδεχόμενη απόσυρση απ' το Ιράκ θα δημιουργούσε έφορο έδαφος για τρομοκράτες που θα αποσταθεροποιούσαν τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες και θα επιτίθονταν στις ΗΠΑ.

    Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να συμπεράνουμε αν η αποστολή περισσότερων στρατιωτών στο Ιράκ βοηθά στην καταστολή των βιαιοτήτων και εξέφρασε ικανοποίηση για την μέχρι τώρα αποδοτικότητα των Ιρακινών δυνάμεων μετά την αποστολή άλλων 25 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, με συλλαλητήριο στη Νέα Υόρκη συνεχίστηκαν την Κυριακή οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Αναμένεται ότι τέτοιες κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ενόψει της 4ης επετείου απ' την έναρξη του πολέμου τη Τρίτη.

    Σε άλλες εξελίξεις, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά συνοικίας Σιιτών της βόρειας Βαγδάτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, και τραυματίστηκαν περίπου 30. Επίσης τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στην ανατολική Βαγδάτη και ένα άτομο σκοτώθηκε από επίθεση με βλήμα όλμου στην κεντρική Βαγδάτη. Παράλληλα η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τουλάχιστον 9 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων και 5 στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τους θανάτους τουλάχιστον 7 στρατιωτών.

    [02] Τη συνεργασία του Ισραήλ ζητά η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση

    19-03-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Το νέο Παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά την Κυριακή στη πόλη της Γάζας μια μέρα μετά την ορκωμοσία του. Ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων, Ζιάντ Αμπού Αμρ, ζήτησε απ' το Ισραήλ να συνεργαστεί με την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δηλώνοντας στο Ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η Χαμάς έχει συμφωνήσει να 'σεβαστεί' προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες που αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ. Αλλά η Ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων, που αποτελείται από στελέχη της εξτρεμιστικής Χαμάς και της μετριοπαθούς Φατάχ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, χαρακτήρισε τα πολιτικά πιστεύω της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης προβληματικά γιατί ζητούν αντίσταση, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και αρνούνται να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, όπως είπε. Ο κ. Ολμέρτ απέρριψε επίσης την πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά επεσήμανε ότι θα διατηρήσει επαφές με τον μετριοπαθή Πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, της Φατάχ.

    Την Κυριακή, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να συνεργαστούν με ορισμένους αξιωματούχους της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης, αλλά όχι με μέλη της Χαμάς συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων.

    [03] Μπαν: Το Σουδάν πρέπει να δεχτεί ισχυρή διεθνή ειρηνευτική δύναμη

    19-03-2007

    Μπαν Κι Μουν

    O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Σουδάν πρέπει να δεχτεί ισχυρή διεθνή ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή του Νταρφούρ για να δοθεί τέλος στην κλιμακούμενη βία. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη ΦτΑ ο κ. Μπαν επεσήμανε ότι ετοιμάζεται για τον σχηματισμό ειρηνευτικής δύναμης ΗΕ-Αφρικανικής Ένωσης στην περιοχή και επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με πολλούς Αφρικανούς ηγέτες για να την άσκηση πίεσης στο Σουδάν να τηρήσει την περσινή συμφωνία με τα ΗΕ και την Αφρικανική Ένωση.

    Ο κ. Μπαν δήλωσε στη ΦτΑ ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, να υπαναχωρήσει της συμφωνίας και τόνισε ότι θα συνεχίσει να επιμένει για μία πολιτική λύση στη βία, που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη περιοχή.

    [04] Οι κεντρώοι υπερίσχυσαν στη Φιλανδία

    19-03-2007

    Το κυβερνών κόμμα της Φιλανδίας κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής με πολύ μικρή διαφορά από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης. Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, το κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Μάτι Βανχάνεν κέρδισε 51 έδρες στην 200 εδρών Βουλή, ενώ οι συντηρητικοί κέρδισαν 50 έδρες και οι σοσιαλδημοκράτες 45 έδρες. Ο ηγέτης των συντηρητικών, Γίρκι Κατάϊνεν, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο για το πρωθυπουργό να αγνοήσει το κόμμα του στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

    Η Φιλανδία αποτελεί μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, αλλά πολλοί Φιλανδοί ανησυχούν ότι το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του υπό γήρανση πληθυσμού.

    [05] Νέο απεσταλμένο των ΗΕ για το Κόσοβο, ζητά ο Ιγκόρ Ιβάνωφ

    19-03-2007

    Ιγκόρ Ιβάνωφ

    Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνωφ, δήλωσε ότι θα πρέπει να διοριστεί νέος απεσταλμένος των ΗΕ για το Κόσοβο με στόχο την επίλυση του αδιεξόδου αναφορικά με πρόταση του ΟΗΕ για το μέλλον της Σερβικής επαρχίας.

    Των δηλώσεων του κ. Ιβάνωφ είχε προηγηθεί σχόλιο του νυν εκπροσώπου των ΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος είπε ότι έχουν πλέον εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για συνομιλίες μεταξύ του Βελιγραδίου και των Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου.

    Η Σερβία έχει απορρίψει το σχέδιο των ΗΕ λέγοντας ότι το Κόσοβο είναι ιστορικά και πολιτιστικά κομμάτι της Σερβίας, ενώ η ηγεσία των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου έχει δεχτεί, με ενδοιασμούς, το σχέδιο παρόλο που δεν προβλέπει ξεκάθαρη ανεξαρτησία για το Κόσοβο. Ο κ. Αχτισάαρι δήλωσε ότι θα υποβάλλει το σχέδιο του στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ αργότερα αυτό το μήνα.

    [06] Η Γερουσία εξετάζει το ενδεχόμενο κλήτευσης ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου

    19-03-2007

    Πάτρικ Λέϊχυ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Δημοκρατικός, Πάτρικ Λέϊχυ, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα κλητεύσει ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, όπως ο σύμβουλος του προέδρου Μπούς, Κάρλ Ρόουβ και η πρώην νομική σύμβουλος του Aμερικανού Προέδρου, Χάρριετ Μάιερς, αν δεν δεχτούν οικειοθελώς να προσέλθουν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής αναφορικά με επίμαχες απολύσεις 8 ομοσπονδιακών εισαγγελέων.

    Αναμένεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει αν οι εν λόγω αξιωματούχοι θα προσέλθουν οικειοθελώς για να καταθέσουν στην Γερουσιαστική Επιτροπή. Η Γερουσία διερευνά το κατά πόσον οι εν λόγω απολύσεις είχαν πολιτικά κίνητρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 March 2007 - 2:18:16 UTC