Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η 25 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

  • [01] Η 25 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

    Γιώργος Μπίστης

    Λευκός Οίκος

    24-03-2007

    O Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ασπάζεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο

    Με μια επίσημη τελετή, σε όλη τη διάρκεια της οποίας η Γαλανόλευκη στέκονταν περήφανα δίπλα στην Αστερόεσσα, γιορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η 186η επέτειος της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

    Οικοδεσπότης ήτανε ο ίδιος ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους που για έβδομη κατά σειρά χρόνια κάλεσε πάνω από διακόσια επίλεκτα στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας καθώς επίσης κι εκπροσώπους της Ελλάδας και της Κύπρου για τον καθιερωμένο πια εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην αίθουσα τελετών της επίσημης προεδρικής κατοικίας.

    Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, που ηγείται της ελληνορθόδοξης κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο τόσο για την διοργάνωση της λαμπρής αυτής πανηγυρικής εκδήλωσης όσο και για την τιμή που έκανε στην ομογένεια εκδίδοντας προεδρικό διάγγελμα με το οποίο κήρυξε την 25η Μαρτίου ως Ημέρα Εθνικού Εορτασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Στεκούμενος δίπλα ακριβώς στον Αμερικανό ηγέτη, ο Αρχιεπίσκοπος, ο μόνος που μίλησε στην τελετή εκτός από τον Πρόεδρο Μπους, τόνισε ότι οι Έλληνες μαχητές της επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού ύστερα από 400ων χρόνων σκλαβιάς, είχανε σε μεγάλο βαθμό εμπνευστεί από τον αγώνα των Αμερικανών επαναστατών και την επιτυχία τους να ιδρύσουνε δικό τους ανεξάρτητο κράτος στις 4 του Ιούλη 1776.

    Οι επαναστάσεις αυτές, η Αμερικανική και η Ελληνική, που από πολλές απόψεις αλλάξανε τον ρου της ιστορίας, είχανε, κατά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο δύο κοινά χαρακτηριστικά. Το πρώτο ήτανε το κυρίαρχο στοιχείο του πόθου για ελευθερία και ανεξαρτησία τόσο για τους δύο λαούς όσο και για τα δύο νέα κράτη που προέκυψαν. Το άλλο, εξ ίσου έντονο στοιχείο, ήτανε η ακλόνητη πίστη των επαναστατών στον Θεό, την πηγή της ελευθερίας και ανεξαρτησίας που επεδίωκαν, ο οποίος και είναι επίσης ο απόλυτος εγγυητής των δύο αυτών ιδεωδών.

    Τόσο στην περίπτωση της Αμερικανικής όσο και στην περίπτωση της Ελληνικής επανάστασης, ο αγώνας ήτανε εξαιρετικά δύσκολος. Οι προοπτικές επιτυχίας των επαναστατών ήταν πολύ περιορισμένες λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των μελών τους. Αλλά, όπως παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος, παρά τις αντίξοες συνθήκες οι επαναστάτες των δύο χωρών λόγω του μεγάλου σθένους και της αποφασιστικότητάς τους πέτυχαν στον αγώνα τους κι έφεραν την ειρήνη και την ελευθερία στα εδάφη τους.

    Σήμερα, συνέχισε ο Σεβασμιότατος Αμερικής, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ελεύθερες και ευημερούσες χώρες που απολαμβάνουνε τους καρπούς της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που απέκτησαν με τις ηρωικές επαναστάσεις τους. Κι επίσης σε ολόκληρο τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα οι δύο χώρες έγιναν πρωταθλήτριες σε αγώνες για την προώθηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας άλλων κρατών και συνεργάστηκαν πλήρως σαν σύμμαχοι σε δύο παγκόσμιους πολέμους και σε διάφορες περιφερειακές διαμάχες για την προάσπιση των κοινών ιδεωδών τους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε ότι το 1823 ο Πρόεδρος Θωμάς Τζέφερσον, απαντώντας σε επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή, που του ζητούσε βοήθεια στην σύνταξη του νέου Ελληνικού Συντάγματος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 'Υπάρχουνε ορισμένες αρχές με τις οποίες συμφωνούν όλα τα κράτη και που όλοι θεωρούμε απολύτως απαραίτητες για την προστασία της ζωής, της ελευθερίας, της περιουσίας και της ασφάλειας όλων των πολιτών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ελευθερία θρησκεύματος, η απόδοση δικαιοσύνης από δικαστήρια ενόρκων, η παροχή στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού του αποκλειστικού δικαιώματος της εκπροσώπησης και της επιβολής φόρων, και η ελευθερία του τύπου'.

    Ο κ. Δημήτριος πρόσθεσε ότι οι Έλληνες της Αμερικής γνωρίζουνε τη προσήλωση του Προέδρου Μπους στις ίδιες αυτές αρχές του Θωμά Τζέφερσον, τις οποίες τήρησαν και όλοι οι άλλοι που στο μεταξύ διάστημα υπηρέτησαν ως πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, για την βελτίωση των συνθηκών του κόσμου. Ο Σεβασμιότατος αναγνώρισε ότι πρόκειται για έργο δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις γι αυτό και, όπως είπε, προσεύχεται στον Δημιουργό να καθοδηγεί και να βοηθά τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο έργο του.

    Ο Πρόεδρος Μπους κατά την 186η επέτειος της Ελληνικής Παλιγγενεσίας

    Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος παρατήρησε ότι η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου συμπίπτει και με την 60η επέτειο δύο σπουδαίων εξελίξεων της μεταπολεμικής εποχής, του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ, που βοήθησαν στην υπόθεση της δημοκρατίας και της ειρήνης μετά τα δεινά του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε τέλος και ένα άλλο ελάχιστα γνωστό στοιχείο για τον Θωμά Τζέφερσον και τον Αδαμάντιο Κοραή, που διαδραμάτισαν ζωτικούς ρόλους στους αγώνες ανεξαρτησίας των χωρών τους και στη συγγραφή των Συνταγμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, αντίστοιχα. Ο Θωμάς Τζέφρσον πέθανε το 1826 στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και ο Αδαμάντιος Κοραής πέθανε το 1833, στις 25 Μαρτίου, Ημέρα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

    Ο κ. Δημήτριος κατέληξε λέγοντας ότι ο Τζέφερσον και ο Κοραής αφιέρωσαν τη ζωή τους για να πετύχουνε την χαραυγή μιας καινούργιας, καλύτερης, εποχής στη ζωή των χωρών τους. Με τη βοήθεια του Θεού, τόνισε, δεν θα γνωρίσουμε ποτέ την δύση της εποχής που ξεκίνησαν οι αγώνες ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της Αμερικής.

    Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Ελληνικής καταγωγής πολίτες της χώρας αυτής έχουνε συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Αμερικανικής κουλτούρας κι έχουνε πλουτύνει την εθνική κληρονομιά μας. Είναι ενθουσιώδεις άνθρωποι, οπωσδήποτε πολύ σημαντικοί παράγοντες της κοινωνίας μας, κι ήρθανε στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για να γιορτάσουνε την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μπούς στράφηκε προς την ΥΠΕΞ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν ένας από τους υψηλούς προσκεκλημένους στην εκδήλωση, και είπε: 'Με την ευκαιρία ευχαριστώ την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας που είναι σήμερα μαζί μας. Κυρία υπουργέ, η Κόντι (ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράης) με ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχατε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Είναι πολλά που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια της συνεργασίας μας και εκτιμώ τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε'.

    Ο κύριος Μπους αναγνώρισε κατόπιν φιλέλληνες και ομογενείς βουλευτές όπως η Carolyn Maloney, ο Gus Bilirakis, ο John Sarbanes και ο Zack Space καθώς επίσης και εκπροσώπους των ομογενών που υπηρετούν στο Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ομογενείς στρατιώτες κι αξιωματικούς όλων των όπλων για την πολύτιμη υπηρεσία τους προς το έθνος και την αφοσίωσή τους στην προάσπιση της ελευθερίας και της ειρήνης.

    Carolyn Maloney

    Σε σχέση με την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος Μπους είπε (σε πολύ ελεύθερη απόδοση): 'Το 1821 ο Ελληνικός λαός διακήρυξε την Ανεξαρτησία του. Οι Έλληνες πολεμιστές προσφέρθηκαν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους προκειμένου να εξασφαλίσουνε την Ελευθερία. Γνώριζαν ότι από τα πάτρια εδάφη τους είχε σε παλαιότερους χρόνους αναδυθεί η ιδέα της δημοκρατικής κοινωνίας. Ήτανε η πρώτη χώρα του κόσμου στην οποία οι πολίτες διάλεγαν με εκλογές τους ηγέτες τους, εξέφραζαν με ελευθερία τις απόψεις τους και μπόραγαν να επιδοθούν χωρίς περιορισμούς στις τέχνες και τις επιστήμες.

    Οι ίδιοι μεγάλοι Έλληνες πατριώτες γνώριζαν επίσης ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν ήτανε απλώς μια παράδοση που είχε διακοπεί κι έπρεπε να αποκατασταθεί, αλλά ήτανε το πεπρωμένο τους. Και πίστευαν αυτό που πιστεύω κι εγώ σήμερα, ότι δηλαδή η ελευθερία είναι δώρο όχι για μερικά άτομα αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όταν αποφάσισαν να αγωνιστούν για την ελευθερία τους οι Έλληνες βρήκανε πολλούς συμπαραστάτες στη χώρα αυτή. Αμερικανοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους δίνοντας οικονομικές συνεισφορές και μερικοί μάλιστα προσφέρθηκαν να υπηρετήσουνε εθελοντικά στον ελληνικό στρατό.

    John Sarbanes

    Η Αμερική στάθηκε ξανά στο πλευρό της Ελλάδας και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν κομμουνιστές αντάρτες επιβουλεύτηκαν την ελεύθερη κυβέρνηση της Ελλάδας ο Πρόεδρος Τρούμαν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, όπως σωστά επισημάνθηκε νωρίτερα, και ανέπτυξε ένα καινούργιο και τολμηρό δόγμα. Σε μήνυμά του προς το Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Πρόεδρος Τρούμαν είχε πει: 'Επιβάλλεται οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν σαν πολιτική τους την παροχή υποστήριξη σε ελεύθερους λαούς που αντιτίθενται σε απόπειρες υποδούλωσής τους από μέρους ενόπλων μειονοτήτων ή εξωτερικών παραγόντων. Το δόγμα Τρούμαν, όπως νωρίτερα είχε συμβεί και με τη Δημοκρατία, αναδύθηκε από την εμπειρία του Ελληνικού λαού και αποτέλεσε ανταπόκριση στην επιθυμία όλων των ανθρώπων για ελευθερία'.

    Κατόπιν ο Πρόεδρος Μπους ευχαρίστησε την Ελλάδα για σειρά από ανεκτίμητες προσφορές της. Είπε ο Αμερικανός ηγέτης (σε πολύ ελεύθερη απόδοση): ' Σήμερα η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοι στον αγώνα για επικράτηση της ελευθερίας. Κυρία Υπουργέ σας παρακαλώ να διαβιβάσετε στην κυβέρνησή σας τις ευχαριστίες μας επειδή στο Αφγανιστάν ελληνικό μηχανολογικό κλιμάκιο προσφέρει υποστήριξη στην διεθνή δύναμη ασφάλειας και ελληνική ιατρική ομάδα παρέχει πρώτες βοήθειες και περίθαλψη σε τραυματίες. Επίσης, ελληνικές ναυτικές μονάδες έχουνε γίνει τμήμα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης για τον Λίβανο. Οι ελληνικές αυτές μονάδες υπηρετούν με σθένος, βοηθούν νεαρές δημοκρατίες που αγωνίζονται ενάντια σε δυνάμεις του κακού και εκτιμώ τον οραματισμό τους.

    Gus Bilirakis

    Επιπρόσθετα εκτιμώ όλη την καλή συνεργασία μας πάνω στο χτίσιμο του θεμελίου της ειρήνης για τις επερχόμενες γενεές. Ξέρω κυρία υπουργέ ότι είναι δύσκολο έργο αλλά πιστεύω ότι είναι και απαραίτητο έργο. Εκτιμώ ακόμα την σημαντική βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα σε Αμερικανούς όταν αντιμετώπισαν κίνδυνο στο εξωτερικό. Πέρσι το καλοκαίρι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που πρόσφερε πλοία της για την απομάκρυνση Αμερικανών που βρέθηκαν παγιδευμένοι στο Λίβανο κατά την περίοδο των ταραχών οι οποίες ξεκίνησαν από τις απρόκλητες επιθέσεις της Χεζμπολά εναντίον του Ισραήλ. Ζητήσαμε την βοήθειά σας κι εσείς ανταποκριθήκατε θετικά. Το εκτιμούμε, γιατί αυτό ακριβώς κάνουν οι φίλοι, βοηθούν ο ένας τον άλλον.

    Τον Ιανουάριο η Ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε ταχύτατα όταν η πρεσβεία μας στην Αθήνα δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα. Εκτιμάμε την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εντοπίσουν τους υπεύθυνους και να τους παραπέμψουν στην δικαιοσύνη. Είμαστε ευγνώμονες για τα πολλά μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης πού λάβαμε από τον Ελληνικό λαό μετά την επίθεση εκείνη'.

    Zack Space

    Εξ ίσου κολακευτικά ήτανε τα σχόλια του Προέδρου Μπούς για την ομογένεια και ιδιαίτερα για τον ηγέτη της στην Αμερική, Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. Κατά την έκφρασή του: 'Με τους Έλληνες έχουμε και σημαντικούς θρησκευτικούς δεσμούς. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής έχει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Σεβασμιότατε σας συγχαίρω που συμπληρώνετε φέτος 40 χρόνια επισκοπικού έργου. Ο ρόλος σας είναι απαραίτητος και σπουδαίος ως πνευματικού ηγέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνώρισμα της προσωπικής σας ζωής είναι η προσευχή και το έργο σας διαπνέεται από σοφία.

    Εκτιμώ σεβασμιότατε τα βαθυστόχαστα λόγια που προσφέρατε σε μένα και τη σύζυγό μου Λώρα αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήτανε δύσκολες εκείνες οι μέρες για την χώρα μας και το τηλεφώνημα που μου κάνατε είχε μεγάλη σημασία για μένα. Σας ευχαριστώ για την αποφασιστικότητα με την οποία επιδιώκετε να ξαναχτίσετε κάτι σπουδαίο που χάθηκε με την φοβερή εκείνη επίθεση.

    Ν. Μπακογιάννη και Τ. Μπους στο Λευκό Οίκο

    Την 11η Σεπτεμβρίου, οι τρομοκράτες που έπληξαν το Μανχάταν κατέστρεψαν όχι μόνον τους πανύψηλους κι επιβλητικούς δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου αλλά επίσης και έναν ταπεινό χώρο προσευχής, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκονταν δίπλα ακριβώς στον δεύτερο πύργο. Ξέρω πως το όνειρό σας είναι να φτιάξετε μια καινούργια εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη ίδια περίπου θέση με εκείνη του καταστραμμένου ναού. Αισιοδοξώ πως με την βοήθεια σας ο Άγιος Νικόλαος θα γίνει και πάλι μια μέρα τόπος προσευχής στην καρδιά του κέντρου οικονομικής δραστηριότητας της Νέας Υόρκης και ορόσημο συμφιλίωσης για τα εκατομμύρια επισκέπτες της μεγαλούπολης από όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ σεβασμιότατε για την προσήλωσή σας στο όραμα της ειρήνης, για την πνευματική ηγεσία σας και για την παρουσία σας εδώ σήμερα για τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας'.

    Λίγο μετά την τελετή στον Λευκό Οίκο, η υπουργός κ. Μπακογιάννη αναχώρησε από τη Ουάσιγκτον για την Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής της πριν αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα.Η επόμενη μεγάλη εκδήλωση για την 25 Μαρτίου θα είναι η καθιερωμένη παρέλαση στην Ελληνική γειτονιά της Βαλτιμόρης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 25 March 2007 - 2:18:16 UTC