Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Αλογοσκούφη στις ΗΠΑ
  • [02] Θα παραμείνουν οι ιταλικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν
  • [03] Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης ψήφισε η Γερουσία
  • [04] Αποστολές του ΟΗΕ σε Σερβία και Κόσοβο ζητά η Ρωσία
  • [05] Σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο επί τάπητος στην σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου
  • [06] Ο Μπλαίρ προειδοποιεί το Ιράν
  • [07] Περιπλέκεται η διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας
  • [08] Γκέητς: Δεκτικές οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο υψηλού επιπέδου συνομιλιών με το Ιράν
  • [09] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας των ΗΕ

  • [01] Επίσκεψη Αλογοσκούφη στις ΗΠΑ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    28-03-2007

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης πραγματοποιεί από σήμερα Τετάρτη και μέχρι την Παρασκευή, επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την προώθηση της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτό και οι επαφές του θα είναι κυρίως με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες στην Aμερικανική πρωτεύουσα.

    Το πρωί συναντάται με τον γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροντρίγκο ντε Ράτο και μετά θα είναι ομιλητής σε επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς.

    Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός θα μιλήσει στο Κογκρέσο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πώλ Γούλφοβιτς, ενώ το απόγευμα θα παραστεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Την Πέμπτη ο κ. Αλογοσκούφης θα έχει συνομιλία με το Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπέν Μπερνάνκι και το μεσημέρι θα συναντηθεί αρχικά με τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, Ρόμπερτ Κίμιτ και στη συνέχεια με τον υφυπουργό εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναχώρησε για την Ουάσιγκτον από τις Βρυξέλλες αμέσως μετά την λήξη του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, όπου οι Υπουργοί Οικονομίας υιοθέτησαν κατ' αρχήν οδηγία για την δημιουργία ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οδηγία που θα εφαρμοστεί αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει ότι μέχρι το 2010 τόσο οι εταιρείες όσο και οι ιδιώτες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές προς και από οποιαδήποτε χώρα του Ευρώ μέσω της τραπεζικής τους κάρτας, με τους ίδιους όρους που ισχύουν στην χώρα τους. Αυτό το μέτρο θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας μετά το Συμβούλιο, υπογράμμισε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τις αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή έχει θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα στο θέμα της ανεργίας. Από το 1998 για πρώτη φορά η ανεργία έπεσε κάτω από το 9% στην Ελλάδα τόνισε ο υπουργός.

    Ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι είναι μέλημα της κυβέρνησης η ενίσχυση των κατωτέρων εισοδηματικών στρωμάτων και η καταπολέμηση της φτώχειας. Γι' αυτό το σκοπό θα δημιουργηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, το ειδικό ταμείο με προϋπολογισμό 2 δισεκατομμύρια Ευρώ για την οικονομική βοήθεια όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

    [02] Θα παραμείνουν οι ιταλικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    28-03-2007

    Με 180 ψήφους υπέρ έναντι 2, η Ιταλική Γερουσία ενέκρινε νέα κονδύλια για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του Ιταλικού στρατού στο εξωτερικό, επιτρέποντας έτσι στον πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, να διατηρήσει τις Ιταλικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν που αριθμούν περίπου 2.000. Η ψηφοφορία θεωρείτο σημαντικό τεστ της υποστήριξης που χαίρει ο κ. Πρόντι. Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και του Αφγανιστάν δέχονται επικρίσεις για συμφωνίες με τους Ταλεμπάν που είχαν σαν αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι 5 κρατούμενοι Ταλεμπάν, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Ιταλού δημοσιογράφου που είχε πέσει θύμα απαγωγής.

    [03] Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης ψήφισε η Γερουσία

    28-03-2007

    Οι δημοκρατιικοί Γερουσιαστές Χ. Ρηντ, Τ. Σούμερ και Τ. Μπάιντεν

    Με μικρή διαφορά ψήφων η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε μέτρο που συνδέει την χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ με χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων μέχρι το Μάρτιο του 2008. Με 50 ψήφους υπέρ, έναντι 48, η Γερουσία απέρριψε τροπολογία των Ρεπουμπλικανών που προέβλεπε απομάκρυνση του όρου περί χρονοδιαγράμματος. Το μέτρο περιλαμβάνεται σε ευρύτερο νομοσχέδιο κονδυλίων για την χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ύψους 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αναμένεται ότι η Γερουσία θα ψηφίσει επί του εν λόγω νομοσχεδίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων και τόνισε ότι είναι καιρός να σταλεί το μήνυμα στον πρόεδρο Μπους.

    Αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρόκειται ποτέ να υπογραφεί απ' τον πρόεδρο και εξέφρασε την απογοήτευση του κ. Μπους για το γεγονός ότι η Γερουσία συνεχίζει να υποστηρίζει νομοσχέδιο εναντίον του οποίου θα ασκηθεί βέτο.

    Σε άλλες εξελίξεις, 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη στο Ιράκ από εκρήξεις βομβών. Συγκεκριμένα, στην πόλη Ταλ Αφάρ τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγά. Λίγες ώρες νωρίτερα, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 10 και τραυμάτισε 25 άτομα στα περίχωρα της Ραμάντι. Αλλά και ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ιράκ πρότειναν νομοσχέδιο, που θα διευκολύνει την επιστροφή μελών του κόμματος Μπαάθ, του Σαντάμ Χουσεΐν, σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ή στα σώματα ασφαλείας. Ο αντιπρόεδρος της χώρας Μπαρχάμ Σαλίχ χαρακτήρισε το μέτρο απαραίτητο για την εθνική συμφιλίωση του ιρακινού λαού. Το υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εγκρίνουν το νομοσχέδιο.

    [04] Αποστολές του ΟΗΕ σε Σερβία και Κόσοβο ζητά η Ρωσία

    28-03-2007

    Βιτάλι Τσούρκιν

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ζήτησε να σταλούν ομάδες ειδικών του διεθνούς οργανισμού στη Σερβία και το Κόσοβο, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων επί του προτεινόμενου σχεδίου για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου.

    Σε δηλώσεις του την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσούρκιν επεσήμανε ότι οι αποστολές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε το Συμβούλιο Ασφάλειας να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση από κοντά. Επίσης ο κ. Τσούρκιν ζήτησε την αναθεώρηση του ψηφίσματος του 1999 των ΗΕ που έθετε την Σερβική επαρχία υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

    Των δηλώσεων του κ. Τσούρκιν είχε προηγηθεί έκθεση που ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, υπέβαλε την Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η οποία αναφέρει ότι η ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου αποτελεί την μόνη βιώσιμη λύση για την επαρχία αυτή. Το Βελιγράδι αντιτίθεται στο σχέδιο των ΗΕ, λέγοντας ότι το Κόσοβο είναι για πάντα πολιτιστικά και ιστορικά Σερβικό.

    [05] Σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο επί τάπητος στην σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου

    28-03-2007

    Ηγέτες των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου βρίσκονται στην Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την έναρξη σήμερα της ετήσιας συνόδου κορυφής που αναμένεται ότι θα επαναφέρει στο προσκήνιο σχέδιο που προβλέπει ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ αν αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε κατά τον Πόλεμο των 6 Ημερών το 1967.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' τις Αραβικές χώρες να αρχίσουν να αναγνωρίζουν το Ισραήλ με βάση το εν λόγω ειρηνευτικό σχέδιο. Πάντως το Ισραήλ είχε απορρίψει το Σαουδαραβικό αυτό σχέδιο όταν είχε αρχικά προταθεί το 2002.

    Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, έχει επίσης δηλώσει ότι το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και μετριοπαθών Αραβικών χωρών. Τη Δευτέρα οι υπουργοί εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν στην αναβίωση του σχεδίου χωρίς αλλαγές.

    [06] Ο Μπλαίρ προειδοποιεί το Ιράν

    28-03-2007

    Τόνυ Μπλαίρ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, προειδοποίησε το Ιράν ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των 15 Βρετανών ναυτών θα μπούν σε διαφορετική φάση, όπως είπε, αν η διπλωματία αποτύχει. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Μπλαίρ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδιά του, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα πειστεί μέσω της διπλωματικής οδού ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την κράτηση των 15 Βρετανών. Το Ιράν συνέλαβε τους 14 άνδρες και μία γυναίκα την Παρασκευή και τους ανακρίνει. Η Τεχεράνη λέει ότι οι 15 μπήκαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν, αλλά η Βρετανία και το Ιράκ επιμένουν ότι βρίσκονταν σε χωρικά ύδατα του Ιράκ.

    Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, διέκοψε επίσκεψή της στην Τουρκία την Τρίτη, για να αναφέρει τις εξελίξεις της κρίσης στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η κ. Μπέκετ είπε ότι επιστρέφει στο Λονδίνο επειδή η κατάσταση με το Ιράν δεν έχει επιλυθεί με τον τρόπο που ήλπιζε.

    [07] Περιπλέκεται η διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας

    28-03-2007

    Αμερικανοί και Βορειο-κορεάτες αξιωματούχοι συναντώνται για να επιλύσουν διένεξη για τα 25 εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στην Πιονγιάνγκ και για να προλειάνουν το έδαφος για την συνέχιση των συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Το κονδύλι αυτό είχε δεσμευτεί εδώ και δύο χρόνια, μετά την καταγγελία της Ουάσινγκτον ότι η τράπεζα Μπάνκο Ντέλτα Ειζια του Μακάο ξέπλενε βρώμικο χρήμα για να βοηθήσει την Βόρεια Κορέα.

    Η Ουάσιγκτον είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα χρήματα θα μεταβιβάζονταν σε λογαριασμό της Βόρειας Κορέας στην Τράπεζα της Κίνας, όμως αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Αλλά περιπλέκοντας τα πράγματα περισσότερο, Βρετανός επενδυτής που σχεδιάζει να αγοράσει βορειοκορεατική τράπεζα, λέει ότι ένα τέταρτο των 25 εκατομμυρίων δολαρίων ανήκει στην τράπεζα αυτή και απειλεί την λήψη νομίμων μέτρων, σε περίπτωση που γίνει η μεταβίβαση. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πάντως ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

    [08] Γκέητς: Δεκτικές οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο υψηλού επιπέδου συνομιλιών με το Ιράν

    28-03-2007

    Ρόμπερτ Γκέητς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι δεκτικές στο ενδεχόμενο συνομιλιών υψηλού επιπέδου με το Ιράν, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για την φύση του καθεστώτος της Τεχεράνης, των σχεδίων της για την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, τις προθέσεις της προς το Ιράκ και τις φιλοδοξίες της στην περιοχή του Περσικού κόλπου. Ο κ. Γκέητς πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες περιφερειακές συνομιλίες στο Ιράκ αποτέλεσαν μία καλή αρχή με στόχο την βελτίωση της συνεργασίας.

    Ο κ. Γκέητς έκανε τα σχόλια αυτά, καθώς το Αμερικανικό Ναυτικό πραγματοποιεί την μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος στον Περσικό κόλπο από την εποχή της εισβολής στο Ιράκ, το 2003. Αξιωματούχοι του Αμερικανικού ναυτικού είπαν ότι τα πολεμικά γυμνάσια που πραγματοποιούν επιδεικνύουν τις δυνατότητες των αμερικανικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις για την διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Πάντως το Αμερικανικό Ναυτικό διέψευσε πληροφορίες ότι το Ιράν άνοιξε πυρ εναντίον Αμερικανικού σκάφους στον Περσικό Κόλπο.

    [09] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας των ΗΕ

    28-03-2007

    Εντάθηκαν τα μέτρα ασφάλειας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά από απειλή για βομβιστική επίθεση που ερευνάται από την αστυνομία και μάλλον πρόκειται για φάρσα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης είπε ότι η απειλή εκφράστηκε μέσω τηλεφωνήματος στην γραμμή επειγόντων περιστατικών που ανέφερε ότι βόμβα μέσα σε αυτοκίνητο θα έπληττε την έδρα του διεθνούς οργανισμού στις δέκα το πρωί την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριο εντάθηκαν προληπτικά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 March 2007 - 2:18:20 UTC