Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Μερική επανέναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία
  • [02] Ραμόν: Σε καλή κατάσταση ο Φιντέλ Κάστρο
  • [03] Άλλοι τρεις θάνατοι από γρίπη των πτηνών
  • [04] Μπους: Να σταματήσουν οι πολιτικοί ελιγμοί
  • [05] Μπερνάνκι: Η Αμερικανική οικονομία αναπτύσεται με μέτριους ρυθμούς
  • [06] Συνομιλίες ΗΠΑ-Τσεχίας για την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [07] Δυτική Όχθη: Απομακρύνθηκαν 400 ισραηλινοί έποικοι
  • [08] Ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό προωθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος
  • [09] Ιράν: Η Βρετανία να παραδεχτεί ότι οι ναυτικοί της συνελήφθησαν σε Ιρανικά χωρικά ύδατα
  • [10] Η 25η Μαρτίου εκεί που ρίζωσε ο Ελληνισμός, στην Αμερική

  • [01] ΕΕ: Μερική επανέναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία

    29-03-2007

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σχέδια για την μερική επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, που είχαν παγώσει πέρυσι, εξαιτίας των εμπορικών διαφορών της Άγκυρας με την Κύπρο. Την Τετάρτη αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν, ενδεχομένως και από σήμερα, οι συνομιλίες που αφορούν το κεφάλαιο περί θεμάτων βιομηχανίας και επιχειρήσεων. Οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία είχαν διακοπεί πέρυσι τον Ιούνιο, μετά την άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει το Σύμφωνο Τελωνιακής Ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    [02] Ραμόν: Σε καλή κατάσταση ο Φιντέλ Κάστρο

    29-03-2007

    Granma web site Tuesday, Sept. 5, 2006" hspace=2 src="/greek/images/Granma_Fidel_Castro_2104.jpg" width=163 vspace=2 border=0>

    Φιντέλ Κάστρο σε φωτ. από το Σεπτέμβριο 2006

    Ο ηλικίας 82 ετών μεγαλύτερος αδελφός του Φιντέλ Κάστρο , Ραμόν, είπε ότι ο 80άχρονος ηγέτης είναι σε καλή κατάσταση 8 μήνες μετά την εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί για εντερικό πρόβλημα. Ο Ραμόν Κάστρο, μιλώντας σε αγροτική έκθεση στη Χαβάνα την Τετάρτη δήλωσε ότι ο αδελφός του είναι πολύ καλά και ότι η οικογένεια Κάστρο είναι δυνατή. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί Κουβανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο κ. Κάστρο αναρρώνει καλά μετά την εγχείρησή του τον Ιούλιο. Όμως, ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από τότε, αν και έχουν δοθεί στην δημοσιότητα φωτογραφίες του και τηλεοπτικά πλάνα.

    Ο Φιντέλ Κάστρο είχε μεταβιβάσει την εξουσία στον νεώτερο αδελφό του Ραούλ, λίγο πριν την εγχείρηση. Η κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο θεωρείται κρατικό μυστικό.

    [03] Άλλοι τρεις θάνατοι από γρίπη των πτηνών

    29-03-2007

    Υγειονομικοί αξιωματούχοι της Ινδονησίας δήλωσαν ότι άλλα τρία άτομα πέθαναν από γρίπη των πτηνών. Αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας ανέφερε ότι 39χρονος άνδρας πέθανε την Τετάρτη στην Σουραμπάγια, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, ενώ ένας νεαρός και μια γυναίκα 22 ετών πέθαναν απ' την νόσο στις αρχές της εβδομάδας.

    Η Ινδονησία θρηνεί τα περισσότερα θύματα από γρίπη των πτηνών. Αξιωματούχοι της χώρας υπολογίζουν ότι 69 άτομα έχουν πεθάνει απ' την νόσο, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει 63 απ' αυτούς του θανάτους. Παράλληλα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι 16χρονο αγόρι πέθανε την Τρίτη από το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών στην ανατολική επαρχία Ανχούι.

    [04] Μπους: Να σταματήσουν οι πολιτικοί ελιγμοί

    29-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια του Αμερικανικού Κογκρέσου να θέσει χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Η Αμερικανική Γερουσία εξέτασε την Τετάρτη νομοσχέδιο που περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων μέχρι το Μάρτιο του 2008. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εγκρίνει παρόμοιο νομοσχέδιο. Αλλά ο πρόεδρος Μπους ζήτησε απ' το Κογκρέσο να σταματήσει τους μικροπολιτικούς ελιγμούς και να αρχίσει να εγκρίνει ζωτικής σημασίας κονδύλια για τους στρατιώτες στο Ιράκ.

    Ο κ. Μπους τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου στο Ιράκ, όπως οι κατασχέσεις οπλοστασίων και οι συλλήψεις εξτρεμιστών ηγετών. Από τη πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μπους θα επιδείξει διάθεση συνεργασίας με το Κογκρέσο για την επίτευξη συμβιβασμού αποδεκτού και απ' τις δύο πλευρές.

    Σε άλλες εξελίξεις, στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στην Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο βασιλιάς της χώρας, Αμπντουλλάχ, καταδίκασε την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας την 'παράνομη ξένη κατοχή' και προειδοποίησε ότι οι εμφύλιες βιαιότητες θα οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Πρόκειται για σπάνιες επικρίσεις συμμάχου των ΗΠΑ στη περιοχή.

    Στο μεταξύ στο Ιράκ τη Τετάρτη, ένοπλοι σκότωσαν 70 άτομα σε συνοικία Σουνιτών της βόρειας πόλης Ταλ Αφάρ, απ' ότι φαίνεται σε αντίποινα για βομβιστική επίθεση σε περιοχή Σιιτών. Αξιωματούχος του ιρακινού στρατού δήλωσε επίσης ότι 30 άτομα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ άλλα 40 αγνοούνται. Τα θύματα εκτελέστηκαν με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι υπάρχουν καταγγελίες πως Σιίτες αστυνομικοί συμμετείχαν στο μακελειό.

    [05] Μπερνάνκι: Η Αμερικανική οικονομία αναπτύσεται με μέτριους ρυθμούς

    29-03-2007

    Μπεν Μπερνάνκι

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα με στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλές Αμερικανικές οικογένειες, αλλά επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πως το πρόβλημα αυτό θα επηρεάσει την ευρύτερη αμερικανική οικονομία.

    Καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο κ. Μπερνάνκι επεσήμανε ότι τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου καλύπτουν περίπου το ένα-δέκατο της αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πληρώνει το στεγαστικό της δάνειο χωρίς πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος της Φέντ δήλωσε επίσης ότι η Αμερικανική οικονομία διευρύνεται με μέτριους ρυθμούς, αλλά τόνισε ότι ορισμένες μετρήσεις πληθωρισμού φαίνονται 'αισθητά υψηλές', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [06] Συνομιλίες ΗΠΑ-Τσεχίας για την αντιπυραυλική ασπίδα

    29-03-2007

    Η Τσεχική κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την εγκατάσταση αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος στo έδαφος της. Ο πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ανακοίνωσε τις συνομιλίες την Τετάρτη στην Πράγα. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τσεχία τον Ιανουάριο να φιλοξενήσει στο έδαφός της αυτή την εγκατάσταση, που αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας προστασίας της Ανατολικής Ευρώπης από ασταθή κράτη, όπως τα αποκαλεί η Ουάσινγκτον, όπως για παράδειγμα το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

    Η Ρωσία έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στο σχέδιο. Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Μπούς διαβεβαίωσε τηλεφωνικά την Τετάρτη τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι το σύστημα αυτό στοχεύει στην παροχή προστασίας, σε περίπτωση πυραυλικής απειλής από την Μέση Ανατολή. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την σπουδαιότητα περαιτέρω διαβουλεύσεων και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων για το θέμα αυτό.

    [07] Δυτική Όχθη: Απομακρύνθηκαν 400 ισραηλινοί έποικοι

    29-03-2007

    Η ισραηλινή αστυνομία απομάκρυνε δια της βίας περίπου 400 Εβραίους εποίκους και τους υποστηρικτές τους από εγκαταλελειμμένο οικισμό της Δυτικής Όχθης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι αστυνομικοί άρχισαν να απομακρύνουν τους εναπομείναντες ακτιβιστές από τον οικισμό Χομές την Τετάρτη. Πριν λίγες μέρες, περίπου 1.000 Εβραίοι έποικοι και οι υποστηρικτές τους προέβησαν σε κατάληψη του οικισμού Χομές που ήταν ένας από τους τέσσερις μικρούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη που το Ισραήλ εγκατέλειψε όταν αποσύρθηκε από την Λωρίδα της Γάζας το 2005.

    Στο μεταξύ, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, κατά την διάρκεια επιδρομής τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σε διαφορετικό επεισόδιο, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν εξτρεμιστές, οπλισμένους με εκτοξευτές ρουκετών.

    [08] Ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό προωθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

    29-03-2007

    O Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζάλ.

    Άραβες ηγέτες παρότρυναν το Ισραήλ να δεχθεί Aραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή παρέχει τη δυνατότητα ειρήνης και αναγνώρισης του Εβραϊκού κράτους από τις γειτονικές του χώρες. Η έκκληση αυτή έγινε την Τετάρτη, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιείται στην Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο γενικός γραμματέας. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα το Ισραήλ να δεχθεί την αραβική πρόταση και στην συνέχεια να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις.

    Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, δήλωσε ότι αν το Ισραήλ απορρίψει και πάλι το σχέδιο αυτό, θα πει ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη. Η αραβική πρόταση προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ, αν αυτό αποσυρθεί από εδάφη που κατέλαβε κατά τον πόλεμο των 6 Ημερών το 1967.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το σχέδιο, με μερικές αλλαγές, θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και μετριοπαθών Αραβικών καθεστώτων. Όμως, οι Αραβικές χώρες επιδιώκουν την εφαρμογή του σχεδίου χωρίς αλλαγές.

    [09] Ιράν: Η Βρετανία να παραδεχτεί ότι οι ναυτικοί της συνελήφθησαν σε Ιρανικά χωρικά ύδατα

    29-03-2007

    Πλάνο απ' το βίντεο με τους Βρετανούς αιχμαλώτους

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι, για να βρεθεί λύση στην παρούσα κρίση, η Βρετανία θα πρέπει πρώτα να παραδεχτεί ότι οι 15 ναύτες της μπήκαν κατά λάθος στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Ο κ. Μοτάκι έκανε τη δήλωση αυτή σε δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Πάντως η Βρετανία δηλώνει ότι δορυφορικές φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι, όταν συνελήφθησαν, οι Βρετανοί βρίσκονταν σε χωρικά ύδατα του Ιράκ.

    Την Τετάρτη, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε βίντεο με ορισμένους από τους 15 Βρετανούς ναύτες, συμπεριλαμβανομένης και μιας γυναίκας. Η Βρετανία χαρακτήρισε το βίντεο 'εντελώς απαράδεκτο'. Η Φαίη Τέρνυ, η αιχμάλωτη Βρετανίδα αναφέρει στο βίντεο ότι η ομάδα της είχε όντως μπεί στα χωρικά ύδατα του Ιράν και ότι οι Ιρανοί κρατούντες είναι ιδιαίτερα φιλικοί και φιλόξενοι. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, εξέφρασε ανησυχία για την δήλωση της Τέρνυ, λέγοντας ότι μπορεί να την έκανε υπό πίεση.

    [10] Η 25η Μαρτίου εκεί που ρίζωσε ο Ελληνισμός, στην Αμερική

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-03-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου στην Αμερική - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου στην Αμερική

    Συνεχίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πολυήμεροι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου, που θα αποκορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, στις 15 Απριλίου. Στους συγκινητικούς εορτασμούς είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΡΙΖΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Από άκρου σε άκρο των ΗΠΑ, από την Ουάσινγκτον, την πρωτεύουσα, στην πλευρά του Ατλαντικού, μέχρι την Καλιφόρνια, στη μεριά του Ειρηνικού Ωκεανού, και από το Μαίην στο Βορρά έως την Φλόριντα στο Νότο, ο Ελληνισμός της Αμερικής γιορτάζει περήφανα την 186η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, με εκδηλώσεις που θα διαρκέσουνε συνολικά πάνω από ένα μήνα, μέχρι και τα τέλη του Απρίλη.

    Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. με τον Πρόεδρο Μπους

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Οικοδεσπότης ήτανε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους, που κήρυξε την 25η Μαρτίου Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Μπους: Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 ήξεραν πως η Ελευθερία και η Δημοκρατία δεν ήτανε παραδόσεις και μόνο. Ήτανε το πεπρωμένο τους. Πίστευαν επίσης, όπως και εμείς, ότι η Ελευθερία είναι για όλους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος με τον Πρόεδρο Μπους.

    Γ. Μπίστης: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη συμπαράστασή τους στην επανάσταση του 1821 και για τη βοήθεια που έδωσαν στην Ελλάδα ύστερα από τη Γερμανική κατοχή.

    Σεβ. κ. Δημήτριος: Η επέτειος της 25ης Μαρτίου συμπίπτει φέτος με τα 60 χρόνια του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ, που βοήθησαν την δημοκρατία και την ειρήνη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Carolyn Maloney

    Γ. Μπίστης: Στους 200ους προσκεκλημένους του Λευκού Οίκου περιλαμβάνονταν επίσης οι βουλευτές Carolyn Maloney, δημοκρατική συμπρόεδρος της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, Gus Bilirakis, ρεπουμπλικανός συμπρόεδρος της ίδιας ομάδας, John Sarbanes και Zack Space.

    Αλέξανδρος Καπέλης

    Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ξεχώρισε το ρεσιτάλ πιάνου του Αλέξανδρου Καπέλη, που δόθηκε στο Μέγαρο Θεάτρου, Όπερας και Μουσικής John F, Kennedy, της Ουάσιγκτον, με χορηγούς το Ίδρυμα Ωνάση και φορείς του Ελληνικού κράτους. Ο Καπέλης ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, έργα Κωσταντινίδη και Χατζιδάκη εμπνευσμένα από την Ελλάδα και την μυθολογία της σε ένα ρεσιτάλ με τίτλο 'Ο Ελληνικός Μύθος στο Πιάνο'. Το κοινό και οι κριτικοί τον αποθέωσαν.

    Gus Bilirakis

    Μερικές μέρες μετά την 25η Μαρτίου, το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) διοργάνωσε τον καθιερωμένο εορτασμό της επετείου στον Λόφο του Καπιτωλίου, με συμμετοχή πολλών φιλελλήνων βουλευτών και γερουσιαστών και ακόμα περισσότερων μελών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Τον πανηγυρικό στο Κογκρέσο εκφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο Υπουργός κ. Αλογοσκούφης

    Υπουργός κ. Αλογοσκούφης: Να έρχεσαι στην Αμερική για επίσημη επίσκεψη και για επαφές για να προωθήσεις τα θέματα της Ελλάδος αλλά να βρίσκεσαι στην ουσία μέσα στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, η Ελλάδα μέσα στην Αμερική. Αυτό είναι κάτι που δείχνει τη μεγάλη δύναμη που έχουμε και ότι στην ουσία η Ελλάδα είναι σε όλο τον κόσμο.

    Γ. Μπίστης: Ιδιαίτερα συγκινητικές ήτανε οι παρελάσεις που έγιναν για την 25η Μαρτίου στο Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και τη Βαλτιμόρη, οι οποίες προσέλκυσαν ομογενείς και από τις τριγύρω τους περιοχές. Στη Βαλτιμόρη πήρανε μέρος σύλλογοι, εκκλησίες, σχολεία και σωματεία από έξι Πολιτείες της ανατολικής ακτής, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania και Ohio.

    John Sarbanes

    Τελετάρχης ήτανε ο βουλευτής Βαλτιμόρης John Sarbanes.

    Rep. J. Sarbanes: Πανηγυρίζουμε για την Ελλάδα του σήμερα, που είναι παράγοντας της εμπορικής κι επιχειρηματικής ζωής και στρατηγικός εταίρος σε κλίμακα παγκόσμια. Η νέα αυτή Ελλάδα ενθουσιάζει κι εμπνέει όλους εμάς που ανήκουμε στην καινούργια γενιά των Ελλήνων της Αμερικής.

    Κ. Γαδής

    Γ. Μπίστης: Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Κάρολος Γαδής.

    Κ. Γαδής: Η Ελλάδα ζει πάντοτε μέσα στην ψυχή μας.

    Γ. Μπίστης: Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης.

    Π. Σγουρίδης

    Π. Σγουρίδης: Ήρθα για να μεταφέρω ως απεσταλμένος της Ελληνικής Βουλής τον αέρα της Ελλάδας αλλά βρήκα μια Ελλάδα μέσα στην καρδιά της Βαλτιμόρης, μια Ελλάδα που ζει μέσα στις καρδιές, στο μυαλό, στην ψυχή όλων αυτών των ανθρώπων που ξενιτεύτηκαν αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την Ελλάδα.

    Zack Space

    Γ. Μπίστης: Ένα από τα πιο τρανταχτά μηνύματα των εκδηλώσεων προήλθε από τα νεαρά βλαστάρια της ομογένειας, που παρέλασαν ντυμένα με τις ελληνικές φορεσιές τους και κουνώντας περήφανα τις ελληνικές σημαίες τους.

    Τα παιδάκια στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου στην Αμερική διακήρυξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι ο Ελληνισμός είναι ευρύτερος τόσο του ελληνικού έθνους όσο και του ελληνικού κράτους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 March 2007 - 2:18:19 UTC