Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Λευκός Οίκος πιέζει το Κογκρέσο
  • [02] Αμερικανός πολίτης αγνοείται στο Ιράν
  • [03] Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την πρόταση Ολμέρτ
  • [04] Πίστωση χρόνου για να λειτουργήσει η διπλωματία στο Σουδάν ζητά ο Μπαν Κι Μουν
  • [05] Επίσκεψη Πελόσι στη Συρία
  • [06] Βρετανία: Απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη

  • [01] O Λευκός Οίκος πιέζει το Κογκρέσο

    03-04-2007

    Ντέινα Περίνο

    Η κυβέρνηση Μπους κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για εγκατάλειψη της υποχρέωσης τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Ιράκ χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες της αποτυχίας. Πάντως ο πρόεδρος Μπους έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδια που περιλαμβάνουν χρονοδιαγράμματα απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Αλλά, ο ηγέτης της γερουσίας, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν ο πρόεδρος Μπους ασκήσει βέτο στο μέτρο θα αναγκάσει την σύνταξη νομοσχεδίου που θα διακόπτει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ μετά τις 31 Μαρτίου του 2008. Από τη πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να κερδίσει κανείς έναν πόλεμο όταν λέει στον εχθρό ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη μάχη.

    Τραυματίας στο Κιρκούκ

    Σε άλλες εξελίξεις, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά, σκότωσε τουλάχιστον 13 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 135 στο Κιρκούκ. Οι αρχές είπαν ότι ο καμικάζι έριξε το φορτηγό του σε κτιριακό συγκρότημα της αστυνομίας κοντά σε σχολείο την Δευτέρα. Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά. Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν μέσα στο συγκρότημα την στιγμή της επίθεσης και δήλωσαν ότι ένας συνάδελφος τους σκοτώθηκε απ' την επίθεση.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπούς και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, συμφώνησαν ότι το τρέχον σχέδιο ασφάλειας για την Βαγδάτη και άλλες περιοχές του Ιράκ θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου υπάρξει 'διαρκής επιτυχία', όπως είπαν. Επίσης ο κ. Μπους επανέλαβε ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ιράκ. Εξάλλου τη Δευτέρα, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία αλ Αμπάρ, από βόμβα στο οδόστρωμα.

    [02] Αμερικανός πολίτης αγνοείται στο Ιράν

    03-04-2007

    Σων Μακόρμακ

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι Αμερικανός πολίτης, πρώην πράκτορας του Εφ Μπι Αι, αγνοείται στο Ιράν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζητούν πληροφορίες από το Ιράν για τον αγνοούμενο Αμερικανό, μέσω Ελβετικών διπλωματικών μεσολαβητών. Η Ελβετία αποτελεί τον μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αφού οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

    Ο κ. Μακόρμακ πρόσθεσε ότι η οικογένεια και ο εργοδότης του Αμερικανού ανέφεραν την εξαφάνισή του ενώ βρισκόταν στο Ιράν για επιχειρηματικές επαφές. Το Εφ Μπι Αι επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός εργαζόταν για λογαριασμό του πριν 10 χρόνια και ασχολείτο με θέματα του οργανωμένου εγκλήματος, που δεν είχαν σχέση με το Ιράν. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε τέλος ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν πως η εξαφάνιση του Αμερικανού σχετίζεται με την σύλληψη 15 Βρετανών ναυτών και πεζοναυτών.

    [03] Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την πρόταση Ολμέρτ

    03-04-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Η Σαουδική Αραβία απέρριψε την πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ προς Άραβες ηγέτες, για την διενέργεια διάσκεψης σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η Ριάντ δήλωσε την Δευτέρα ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να τερματίσει τις συνεχείς παραβιάσεις του και την απάνθρωπη επιθετικότητά του ενάντια στους Παλαιστίνιους, όπως είπε. Στο Παρίσι, ο επισκεπτόμενος Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ζίαντ Αμπου Αμρ, δήλωσε ότι η πρόταση του κ. Ολμέρτ είναι πρόωρη και παρακάμπτει απαραίτητα στάδια της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Όμως, στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι η επαφή μεταξύ Ισραήλ και ενδεχόμενων Αράβων συνομιλητών του θα αποτελούσε θετικό βήμα. Την Κυριακή, ο κ. Ολμέρτ προσκάλεσε όλους τους Άραβες ηγέτες σε διάσκεψη ειρήνης, ξεχωρίζοντας τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλλάχ, τον οποίο αποκάλεσε πολύ σημαντικό ηγέτη.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Αραβικός Σύνδεσμος έφερε πάλι στο προσκήνιο ειρηνευτικό του σχέδιο που είχε αρχικά προτείνει το 2002 και που προβλέπει αναγνώριση του Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απόσυρσή του στα πρό του 1967 σύνορά του. Ο κ. Ολμέρτ χαιρέτησε την ενέργεια αυτή, αλλά επισήμανε ότι η χώρα του δεν δέχεται όλα τα σημεία του σχεδίου.

    Ζιάντ Αμπού Αμρ

    Σε άλλες εξελίξεις, μετά από συνομιλίες στο Παρίσι με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του, Ζιάντ Αμπού Αμρ, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντούστ Μπλαζύ, δήλωσε ότι η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε 'περισσότερες χειρονομίες', όπως είπε χαρακτηριστικά, πριν αποκατασταθεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Ντούστ- Μπλαζύ επεσήμανε ότι τέτοιες χειρονομίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη που συνελήφθη από εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι τον Ιούνιο.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ απομόνωσε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας λόγω ανησυχιών ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές θα επιχειρήσουν επιθέσεις στη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα.

    [04] Πίστωση χρόνου για να λειτουργήσει η διπλωματία στο Σουδάν ζητά ο Μπαν Κι Μουν

    03-04-2007

    Μπάν Κι Μούν

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπάν Κι Μούν, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει το Σουδάν να δεχθεί μεικτή ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ. Ο κ. Μπάν είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διπλωματία, πριν οι ΗΠΑ και η Βρετανία ασκήσουν πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις.

    Οι ΗΠΑ είπαν ότι θα επιζητήσουν ψήφισμα των ΗΕ για να πιεστεί το Σουδάν να επιτρέψει σε επιπλέον ειρηνοφρουρούς να εισέλθουν στο Νταρφούρ, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης που ήδη βρίσκονται στη χώρα. Το Σουδάν συμφώνησε πέρυσι στην ανάπτυξη μεικτής δύναμης αποτελούμενης από ειρηνοφρουρούς των ΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης. Όμως έκτοτε το Χαρτούμ μπλοκάρει την είσοδο ειδικών ομάδων των ΗΕ, που ανήκουν στην μεικτή ειρηνευτική δύναμη.

    [05] Επίσκεψη Πελόσι στη Συρία

    03-04-2007

    Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα στη Βηρυτό.

    Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, υπεραμύνθηκε της επερχόμενης επίσκεψης της στη Συρία, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αρχίσει διάλογος με τη Δαμασκό. Η κ. Πελόσι δήλωσε ότι θα συζητήσει με Σύρους αξιωματούχους το ρόλο που μπορεί να παίξει η Δαμασκός για να βοηθήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τη Δευτέρα η κ. Πελόσι είχε συνομιλίες στη Βηρυτό με Λιβανέζους αξιωματούχους. Πάντως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την επίσκεψη Πελόσι στη Συρία, κακή ιδέα. Εκτός απ' την κ. Πελόσι και τρεις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συναντήθηκαν στη Συρία με τον πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διάλογο με τη Δαμασκό.

    [06] Βρετανία: Απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη

    03-04-2007

    Βίντεο της Ιρανικής τηλεόρασης με ένα από τους Βρετανούς κρατούμενους

    Η εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει παρόμοιες προτιμήσεις με την Τεχεράνη ως προς την πραγματοποίηση διμερών συνομιλιών με στόχο την επίλυση της κρίσης μετά την σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτικών.

    Αναφερόμενη σε σχόλια του επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, η εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του κ. Λαριτζανί και της Βρετανικής κυβέρνησης, αλλά το Λονδίνο τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής λύσης του προβλήματος. Ο κ. Λαριτζανί είχε δηλώσει στην Βρετανική τηλεόραση ότι πιστεύει πως η κατάσταση μπορεί να λυθεί δια της διπλωματικής οδού. Πάντως εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απαίτηση του Λονδίνου για την άνευ όρων απελευθέρωση των 15 Βρετανών κρατουμένων, δεν έχει αλλάξει.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 April 2007 - 1:20:05 UTC