Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σώοι οι επιβάτες του Sea Diamond
  • [02] Γκέητς: Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι 5 Ιρανοί που κρατούνται στο Ιράκ
  • [03] Επίσκεψη και Ρεπουμπλικανού βουλευτή στη Συρία
  • [04] O Λευκός Οίκος επικρίνει την Τεχεράνη
  • [05] Μειωμένη η εμπιστοσύνη των αμερικανών στις ένοπλες δυνάμεις και τα μέσα ενημέρωσης
  • [06] Ο Τζον Νεγροπόντε στο Σουδάν
  • [07] Η βία συνεχίζεται στο Ιράκ
  • [08] ΕΕ: Προς εφαρμογή οι κανονισμοί για τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών εταιρειών
  • [09] Σε διαρκή ψυχολογική πίεση υποβάλλονταν οι 15 Βρετανοί
  • [10] Ερευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων του Sea Diamond
  • [11] Kώδων κινδύνου για τις κλιματολογικές αλλαγές
  • [12] Ιράκ: 27 νεκροί, από βομβιστική επίθεση στη Ραμάντι
  • [13] Πεντάγωνο: Δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ Σαντάμ Χουσείν και αλ Κάιντα
  • [14] Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ουκρανία
  • [15] Διαπραγματεύσεις Αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν
  • [16] Καταγγελίες των ΗΕ για την συμπεριφορά Σουδανών στρατιωτών στο Νταρφούρ

  • [01] Σώοι οι επιβάτες του Sea Diamond

    06-04-2007

    Απομακρύνθηκαν ασφαλώς όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα Ελληνικού κρουαζιερόπλοιου που προσέκρουσε σε βράχο και πήρε κλίση μετά την εισροή νερού, έξω από την Σαντορίνη.

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι την στιγμή του δυστυχήματος στο υπο Ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο, Sea Diamond, επέβαιναν περίπου 1.200 επιβάτες και πάνω από 350 μέλη του πληρώματος. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

    Οι Ελληνικές αρχές είπαν ότι σωστικές λέμβοι και ελικόπτερα έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν στην εκκένωση των επιβατών. Το πλοίο ανήκει στην εταιρία Louis Cruise Lines.

    [02] Γκέητς: Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι 5 Ιρανοί που κρατούνται στο Ιράκ

    06-04-2007

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να αφήσουν ελεύθερους τους 5 Ιρανούς που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ από τον Ιανουάριο. Μιλώντας την Πέμπτη στο Πεντάγωνο, ο κ. Γκέητς πρόσθεσε ότι Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι μελετούν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν σε Ιρανούς παράγοντες να επισκεφθούν τους 5 κρατούμενους. Πάντως, ο κ. Γκέητς τόνισε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους 5 Ιρανούς για διασυνδέσεις με δίκτυο των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, το οποίο εφοδιάζει με όπλα και χρήματα αντάρτες στο Ιράκ. Το Ιράν όμως λέει ότι οι κρατούμενοι είναι απλοί διπλωμάτες.

    Την Τετάρτη, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι έλαβε ανεπίσημο αίτημα Ιρανού απεσταλμένου να επισκεφθεί τους 5 συμπατριώτες του. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει ήδη επισκεφτεί τους Ιρανούς.

    [03] Επίσκεψη και Ρεπουμπλικανού βουλευτή στη Συρία

    06-04-2007

    Μπασάρ Αλ Ασσάντ, Ντάρελ Ίσσα

    Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Καλιφόρνια, Ντάρελ Ίσσα, ο οποίος είναι Λιβανικής καταγωγής, είχε συνομιλίες στη Δαμασκό την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ και τον υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ, μία μέρα μετά τις επίμαχες συνομιλίες της Δημοκρατικής προέδρου της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσυ Πελόσι. Ο κ. Ίσσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μέλη του Κογκρέσου θα συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση Μπούς να αρχίσει διάλογο με τη Συρία.

    Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την επίσκεψη της κ. Πελόσι στη Συρία την Τετάρτη, λέγοντας ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπούς να απομονώσει τη Δαμασκό. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί παραγωγικές ή χρήσιμες τις συνομιλίες μελών του Κογκρέσου, απ' οποιοδήποτε κόμμα, με την Συριακή κυβέρνηση.

    [04] O Λευκός Οίκος επικρίνει την Τεχεράνη

    06-04-2007

    Οι 15 Βρετανοί κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου.

    Οι 15 Βρετανοί ναύτες που αφέθηκαν ελεύθεροι απ' το Ιράν τη Πέμπτη γιορτάζουν την επιστροφή στη πατρίδα τους, καθώς οι ΗΠΑ επιτίθενται στο Ιράν για τις συλλήψεις. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη ευθυγραμμίζεται με την διεθνή κοινότητα.

    Στην Ουάσιγκτον επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι το Ιράν έχει και στο παρελθόν καταφύγει σε τέτοιες συλλήψεις όπως το 1979 κατά την επίθεση σε βάρος της Αμερικανικής πρεσβείας στη Τεχεράνη.

    Στη Βρετανία, σε ανακοινωθέν τους οι πρώην όμηροι χαρακτήρισαν τις δύο εβδομάδες κράτησης τους 'πολύ δύσκολες', αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες. Από τη πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, επεσήμανε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες, ούτε υποχωρήσεις προς το Ιράν για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων.

    [05] Μειωμένη η εμπιστοσύνη των αμερικανών στις ένοπλες δυνάμεις και τα μέσα ενημέρωσης

    06-04-2007

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται την ενημέρωση για την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ. Το Ινστιτούτο Ερευνών Πιού αναφέρει ότι λιγότερο από το 50% των ερωτηθέντων είπαν ότι εμπιστεύονται τελείως ή αρκετά την ακρίβεια των πληροφοριών για το Ιράκ που δίνει στη δημοσιότητα ο αμερικανικός στρατός. Λιγότερο από το 38% είπε ότι εμπιστεύεται την ενημέρωση για το πόλεμο που προέρχεται από δημοσιογραφικές πηγές. Το 22% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα στρατιωτικά ανακοινωθέντα, ενώ το 27% δεν εμπιστεύεται καθόλου τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το ίδιο θέμα.

    Το Ινστιτούτο Πιού αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου στον αμερικανικό στρατό και τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ μειωμένη σήμερα, σε σύγκριση με το 2003, που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ.

    [06] Ο Τζον Νεγροπόντε στο Σουδάν

    06-04-2007

    Τζον Νεγροπόντε

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζών Νεγροπόντε, θα επισκεφθεί το Σουδάν την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει την κρίση στο Νταρφούρ, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις κατά του Χαρτούμ. Ο κ. Νεγροπόντε αναμένεται ότι θα πιέσει τις Σουδανικές αρχές να δεχθούν την μεικτή διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς σκέπτεται σοβαρά την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά του Σουδάν, μετά την άρνησή του να επιτρέψει κι άλλους ειρηνοφρουρούς στο Νταρφούρ. Ο κ. Νεγροπόντε θα επισκεφθεί επίσης το Τσάντ, την Μαυριτανία και την Λιβύη κατά τη διάρκεια του 8ήμερου ταξιδιού του, που ξεκινά στις 11 Απριλίου.

    [07] Η βία συνεχίζεται στο Ιράκ

    06-04-2007

    Στο Ιράκ, σκοτώθηκαν συνολικά 10 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες και 10 Ιρακινοί. Ο Αμερικανικός στρατός είπε ότι 6 άνδρες του σκοτώθηκαν από την Τρίτη σε επιθέσεις μέσα και έξω από τη Βαγδάτη. Στη Βασόρα, 4 Βρετανοί στρατιώτες και ο Κουβετιανός διερμηνέας τους σκοτώθηκαν την Πέμπτη από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ είπε ότι η επίθεση έδειξε την φρικτή πραγματικότητα της τρομοκρατίας στο Ιράκ.

    Εξάλλου, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένοπλοι σκότωσαν 10 Ιρακινούς στρατιώτες, σε φυλάκιο ελέγχου κοντά στη Μοσούλη. Επίσης, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 μέλη του πληρώματος. Τα αίτια της συντριβής ερευνώνται.

    [08] ΕΕ: Προς εφαρμογή οι κανονισμοί για τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών εταιρειών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-04-2007

    Πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αποζημιώσεις των επιβατών αεροπορικών εταιρειών για καθυστερήσεις, ματαιώσεις πτήσεων, απαγόρευση επιβίβασης στα αεροσκάφη εξαιτίας των γνωστών υπεράριθμων κρατήσεων (overbooking) κλπ.

    Οι αεροπορικές εταιρίες όμως συμπεριφέρθηκαν πολύ χαλαρά ως προς την εφαρμογή των κανονισμών, γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νέα απόφαση έδωσε διορία έξη μηνών στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αεροπορικές εταιρίες που πετούν από ή προς αεροδρόμιο κράτους μέλους, πραγματοποιώντας τακτικές πτήσεις ή τσάρτερ, να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς και να σεβαστούν τα δικαιώματα των επιβατών, αλλιώς θα υποστούν νομικές συνέπειες και θα τους τεθούν ακόμη αυστηρότερες προδιαγραφές, με τροποποίηση του ίδιου κανονισμού.

    Ο Επίτροπος Μεταφορών κ. Μπαρό δήλωσε ότι τους επόμενους 6 μήνες θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια ελπίζοντας ότι θα μειωθούν τα παράπονα των επιβατών που μόνο το 2005 έφθασαν τις 4000.

    Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών που δέχονται καταγγελίες και παράπονα από τους πολίτες δεν επιβάλουν πρόστιμα και όσα ελάχιστα έχουν επιβληθεί δεν έχουν καταβληθεί. Αξίζει να υπενθυμισθεί οτι για υπεράριθμη κράτηση όταν ο επιβάτης δεν πετάξει δικαιούται αποζημίωσης από 250-600 Ευρώ, αναλόγως της απόστασης του προορισμού του. Ακόμη δικαιούται την επιλογή επιστροφής του αντίτιμου του εισιτηρίου του ή εναλλακτική μεταφορά στο τρόπο προορισμού του κι ακόμη αν απαιτηθεί, δικαιούται δωρεάν κατάλυμα σε ξενοδοχείο, γεύματα και επικοινωνιακές διευκολύνσεις.

    Τα ίδια περίπου ισχύουν και για την περίπτωση ματαίωσης πτήσεως αλλά και μεγάλης, πάνω από τέσσερις έως πέντε ώρες, καθυστέρηση πτήσεως.

    Τέλος, αρμόδια επιτροπή ζήτησε από την Κομισσιόν να λάβει μέτρα και για ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στις αεροπορικές εταιρίες και είναι η απώλεια των αποσκευών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια βαλίτσες χάθηκαν μέσα στο 2006 από τις 24 μεγάλες και μικρές αεροπορικές εταιρίες που περιλαμβάνονται στην λίστα, με την British Airways να κατέχει το χειρότερο ρεκόρ.

    [09] Σε διαρκή ψυχολογική πίεση υποβάλλονταν οι 15 Βρετανοί

    06-04-2007

    Bίντεο των Βρετανών κρατουμένων, που είχε μεταδοθεί από την ιρανική τηλεόραση.

    Οι 15 Βρετανοί ναύτες που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από το Ιράν επί δύο εβδομάδες, δήλωσαν ότι κατά την διάρκεια της κράτησής τους υποβάλλονταν σε διαρκή ψυχολογική πίεση.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο την Παρασκευή, ο επικεφαλής των Βρετανών ναυτών, Φήλιξ Κάρμαν, δήλωσε ότι εκείνος και η ομάδα του κρατούντο σε απομόνωση, με δεμένα μάτια, ενώ υποβάλλονταν σε συνεχή ανάκριση. Είπε επίσης ότι τους ειπώθηκε ότι θα αφήνονταν ελεύθεροι, αν παραδέχονταν ότι βρίσκονταν σε ιρανικά χωρικά ύδατα την στιγμή της σύλληψής τους. Ο Κάρμαν όμως τόνισε ότι η ομάδα βρισκόταν σε ιρακινά ύδατα, σε σημείο που απείχε 2 ναυτικά μίλια περίπου από τα ιρανικά.

    Επαναστατικοί Φρουροί του Ιράν συνέλαβαν τους 15 Βρετανούς ναύτες και πεζοναύτες στις 23 Μαρτίου, ενώ πραγματοποιούσαν έλεγχο σε εμπορικό πλοίο. Οι 15 αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη, σαν 'δώρο' προς τον Βρετανικό λαό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.

    Το Ιράν πάντως αντέδρασε την Παρασκευή, λέγοντας ότι η συνέντευξη τύπου των Βρετανών ναυτών, ήταν 'στημένη προπαγάνδα.'

    [10] Ερευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων του Sea Diamond

    06-04-2007

    Οι ελληνικές αρχές είπαν ότι αναζητούνται δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που έπεσε σε ύφαλο την Πέμπτη, στα ανοικτά της Σαντορίνης.

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είπε ότι σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν έναν 45άχρονο Γάλλο και την ηλικίας 16 ετών κόρη του. Οι υπόλοιποι περίπου 1,600 επιβάτες και το το πλήρωμα απομακρύνθηκαν από το Sea Diamond, το οποίο τελικά πήρε μεγαλύτερη κλίση και βυθίστηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατά την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο πλοίο, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

    Το πλοίο εκτελούσε κρουαζιέρα σε νησιά του Αιγαίου όταν σημειώθηκε το ατύχημα έξω από την Σαντορίνη. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Αμερικανοί ή Ευρωπαίοι.

    [11] Kώδων κινδύνου για τις κλιματολογικές αλλαγές

    06-04-2007

    Επιτροπή των ΗΕ που εξετάζει τις αλλαγές του παγκοσμίου κλίματος, προειδοποίησε ότι το ένα τρίτο των ειδών του πλανήτη αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, σε περίπτωση που η παγκόσμια θερμοκρασία ανέλθει κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

    Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματολογικές Αλλαγές, κοινοποίησε την περίληψη των πορισμάτων της την Παρασκευή και τόνισε ότι οι φτωχοί λαοί θα πληγούν σκληρότερα, αφού οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε ξηρασία και λιμό, λόγω της έλλειψης τροφίμων.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ξηρότερες περιοχές του πλανήτη, όπως διάφορες χώρες της Αφρικής νότια της Σαχάρας, θα καταστούν ακόμα ξηρότερες, εξαιτίας της λειψυδρίας. Αντίθετα, τμήματα της Ασίας θα υποφέρουν άλλοτε από ψηρασία, και άλλοτε από μεγάλης κλίμακας πλημμύρες, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Εξάλλου, τμήματα της Βορείου Αμερικής θα πληγούν από σοβαρούς τυφώνες και κυνικά κύματα καύσωνα.

    Διπλωμάτες, που ήταν παρόντες στην διάσκεψη των Βρυξελλών, αντιτάχθηκαν στη χρήση ορισμένων όρων στην έκθεση της επιτροπής, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να υποβαθμίσουν τον τόνο των κειμένων που μιλούν για το ενδεχόμενο των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχεται από την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.

    [12] Ιράκ: 27 νεκροί, από βομβιστική επίθεση στη Ραμάντι

    06-04-2007

    Στο Ιράκ, η αστυνομία είπε ότι βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε φορτηγό γεμάτο με χλώριο, σκότωσε τουλάχιστον 27 άτομα στη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας αλ Αμπάρ.

    Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης την Παρασκευή. Δεκάδες άλλα άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση, ή αρρώστησαν από το χλώριο.

    Στο μεταξύ, Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Σιίτες πολιτοφύλακες στην πόλη Ντιβανίγια, καθώς οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν επιχείρηση ασφάλειας εκεί το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, σκοτώθηκαν τρείς πολιτοφύλακες. Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός άνδρα του την Πέμπτη στην επαρχία Κιρκούκ.

    Την Παρασκευή επίσης, στα πλαίσια του σχεδίου εθνικής συμφιλίωσης, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διέταξε να δοθούν συντάξεις στους ανώτερους αξιωματικούς του ιρακινού στρατού που υπηρέτησαν υπό τον Σαντάμ Χουσείν, ενώ στους κατώτερους, η άδεια να καταταχθούν ξανά στο στράτευμα.

    [13] Πεντάγωνο: Δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ Σαντάμ Χουσείν και αλ Κάιντα

    06-04-2007

    O στρατηγός Γκίμπλ

    Εσωτερική έρευνα του Aμερικανικού υπουργείου Αμυνας, κατάληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε απ'ευθείας συνεργασία μεταξύ του τρομοκρατικού δικτύου της αλ Κάιντα και του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.

    Αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Πενταγώνου που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή, αναφέρει ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, βάσει στοιχείων που ελήφθησαν από τον Σαντάμ Χουσείν και δύο τέως συνεργάτες του, καθώς και κυβερνητικά έγγραφα που Αμερικανοί στρατιώτες κατάσχεσαν μετά την πτώση του Σαντάμ, το 2003.

    Η έκθεση, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή γενικό επιθεωρητή του Πενταγώνου, στρατηγό Τόμας Γκίμπλ, επιβεβαιώνει προηγούμενα σχετικά ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν την κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ, που έλεγαν ότι η ιρακινή κυβέρνηση και η αλ Κάιντα δεν έχουν λειτουργικούς δεσμούς.

    Την Πέμπτη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέηνυ επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης Μπούς, υποστηρίζοντας ότι η αλ Κάιντα ήταν παρούσα στο Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου.

    [14] Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Ουκρανία

    06-04-2007

    Υποστηρικτές του κ. Γιανουκόβιτς, διαδηλώνουν στο Κίεβο.

    Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο και Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, συναντήθηκαν την Παρασκευή το πρωί, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της ογκούμενης πολιτικής κρίσης στη χώρα. ΟΙ δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις μετά την συνάντησή τους.

    Την Δευτέρα, ο κ. Γιούσενκο διέλυσε το κοινοβούλιο και ανακοίνωσε την διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη, παρά την αντίθεση πολλών βουλευτών και τις μεγάλες λαΪκές διαδηλώσεις.

    Ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε έντονη αντίθεση στο σχέδιο του κ. Γιούσενκο και ζήτησε από τους νομοθέτες να αγνοήσουν το προεδρικό διάταγμα, έως ότου το Ουκρανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφασίσει για την νομιμότητά του.

    [15] Διαπραγματεύσεις Αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν

    06-04-2007

    O κ. Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είπε για πρώτη φορά ότι είχε διαβουλεύσεις με εξτρεμιστές Ταλιμπάν, με στόχο την συμφιλίωση στη χώρα του.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στη Καμπούλ την Παρασκευή, ο κ. Καρζάι είπε ότι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν πραγματοποιούν εδώ και καιρό συνομιλίες με αξιωματούχους της αφγανικής κυβέρνησης.

    Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν πάντως, διέψευσαν τις δηλώσεις του κ. Καρζάι.

    Ο Αφγανός πρόεδρος επανέλαβε εξάλλου την προσφορά του για συνομιλίες με τον ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Μωχάμαντ Ομάρ και πρόσθεσε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν 'είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στη χώρα.' Όμως τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει για ξένους μαχητές. Ο κ. Καρζάι αναφερόταν προφανώς στους Πακιστανούς αντάρτες που εισέρχονται παράνομα στο Αφγανιστάν. Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνιών με τους Ταλιμπάν για την απελευθέρωση Αφγανών ή ξένων ομήρων.

    [16] Καταγγελίες των ΗΕ για την συμπεριφορά Σουδανών στρατιωτών στο Νταρφούρ

    06-04-2007

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    H επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ, Λουϊζ Αρμπουρ, ζήτησε από την κυβέρνηση του Σουδάν να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι στρατιώτες του επανειλημμένα διέπραξαν βιασμούς στην εμπόλεμη περιοχή του Νταρφούρ.

    Με δήλωσή της την Παρασκευή, η Κα Αρμπουρ λέει ότι ομάδα ειδικών ερευνητών του διεθνούς οργανισμού διαθέτει στοιχεία για τουλάχιστον 15 περιπτώσεις βιασμού στην περασμένο Δεκέμβριο. Ορισμένα από τα θύματα ήταν μόλις 13 ετών, ενώ δύο άλλες γυναίκες ήταν έγκυοι.

    Εκπρόσωπος των ΗΕ επισήμανε ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούν μέρος της εκστρατείας ταπείνωσης των ανταρτικών δυνάμεων.

    Η Κα Αρμπουρ ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί για την τύχη 19 ανδρών, που φέρονται ότι απήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Σουδανικό Απελευθερωτικό Στρατό. Οκτώ από τους απαχθέντες μεταφέρθηκαν στην πόλη Γκεράιντα του νοτίου Νταρφούρ, όπου και βρέθηκαν νεκροί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 April 2007 - 1:20:31 UTC