Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται η βύθιση του Sea Diamond
  • [02] H τράπεζα του Μακάο "ξεπάγωσε" τις καταθέσεις της Βόρειας Κορέας
  • [03] Περικοπές εργασιακών θέσεων και στην Citigroup
  • [04] Επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • [05] Ρωσία: Η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να προέλθει μόνο απο τα ΗΕ
  • [06] Προσφορά 60 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στους Παλαιστινίους
  • [07] Ο στρατηγός Τζώρτζ Κέϊσι νέος αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων
  • [08] Για νέα διεύρυνση πυρηνικού προγράμματος μιλά το Ιράν
  • [09] Μπούς: Διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για την χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ

  • [01] Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται η βύθιση του Sea Diamond

    11-04-2007

    Ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας της Ελλάδας, δήλωσε τη Τρίτη ότι σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται η βύθιση την περασμένη εβδομάδα του Κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στη Σαντορίνη. Κατηγορίες για παραβιάσεις των διεθνών κανόνων ασφάλειας και πρόκληση μόλυνσης του περιβάλλοντος απαγγέλθηκαν ήδη κατά του καπετάνιου και 5 μελών του πληρώματος.

    Πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πετρελαιοκηλίδα από το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζονται οι εργασίες για την απάντληση των καυσίμων του Sea Diamond. Επίσης συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση των δύο αγνοουμένων επιβατών, ενός Γάλλου τουρίστα και της κόρης του.

    [02] H τράπεζα του Μακάο "ξεπάγωσε" τις καταθέσεις της Βόρειας Κορέας

    11-04-2007

    Φωτ. απο το εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν.

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι αρχές του Μακάο απελευθέρωσαν χρηματικό ποσό που ανήκει στη Βόρεια Κορέα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας για το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με τους όρους συμφωνίας που επετεύχθη τον Φεβρουάριο.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια για την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο εν λόγω ποσό και ότι τώρα πιά εναπόκειται στην Πιονγιάνγκ να τηρήσει την δέσμευσή της έως την διορία του Σαββάτου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει πλήρη τήρηση της συμφωνίας της 13ης Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Γιονγκμπιόν.

    Η Βόρεια Κορέα είχε αρνηθεί να κλείσει την εν λόγω εγκατάσταση, αν δεν λάμβανε το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων που της ανήκε, αλλά βρισκόταν παγωμένο σε τράπεζα του Μακάο. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, χαρακτήρισε την εξέλιξη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

    [03] Περικοπές εργασιακών θέσεων και στην Citigroup

    11-04-2007

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος αμερικανικός τραπεζικός όμιλος, ο Citigroup, ετοιμάζεται να ανακοινώσει περικοπές χιλιάδων εργασιακών θέσεων με στόχο την μείωση των εξόδων του και την μεγιστοποίηση των κερδών του.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι ο όμιλος Citigroup θα περικόψει 26 χιλιάδες θέσεις εργασίας επί συνόλου 337 χιλιάδων. Η εταιρεία προγραμματίζει επίσης και άλλες περικοπές εξόδων από μετακινήσεις γραφείων της εκτός περιοχών υψηλού κόστους όπως είναι η Νέα Υόρκη, σε μικρότερες Αμερικανικές πόλεις ή στο εξωτερικό.

    [04] Επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ

    11-04-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε νομοσχέδιο που επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την συνέχιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Το μέτρο αναφέρει ότι η Αλβανία, η Κροατία, η Γεωργία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Ουκρανία πληρούν τις προϋποθέσεις για οικονομική βοήθεια με στόχο την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

    Επίσης το μέτρο συγκεκριμενοποιεί ότι τα κονδύλια στρατιωτικής βοήθειας γι' αυτές τις χώρες θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν ανέφερε το ακριβές ποσό της βοήθειας.

    Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε την απόφαση Μπούς λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συντελέσει στην πολιτική σταθερότητα στην Ουκρανία.

    [05] Ρωσία: Η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να προέλθει μόνο απο τα ΗΕ

    11-04-2007

    Ο κ. Λαβρώφ

    Η Ρωσία δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, έκανε τα σχόλια αυτά στη Μόσχα την Τρίτη, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Λιλλίκα. Ο κ. Λαβρώφ δήλώσε ότι η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει μία βιώσιμη στρατηγική συνεργασίας που να βασίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι το σχέδιο του τέως γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, για το Κυπριακό απέτυχε επειδή δεν είχε την υποστήριξη και των δύο πλευρών.

    Ο κ. Λαβρώφ εξήρε ορισμένες πρόσφατες ενδείξεις προόδου, μεταξύ των οποίων είναι και η κατεδάφιση διαχωριστικού τείχους στην Πράσινη Γραμμή, στη Λευκωσία.

    [06] Προσφορά 60 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στους Παλαιστινίους

    11-04-2007

    O κ. Αμπάς

    60 εκατομμύρια δολάρια προσφέρουν οι ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους, για την χρηματοδότηση μέτρων ασφάλειας.

    Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσαν ότι 43 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τις δυνάμεις ασφάλειας του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης, οικονομική βοήθεια θα χορηγηθεί για την βελτίωση των μέτρων ασφάλειας στον κύριο εμπορικό μεθοριακό σταθμό μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, το πέρασμα Κάρνυ.

    Εξάλλου τη Τρίτη ο κ. Αμπάς ανακοίνωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, στα πλαίσια συμφωνίας των δύο ηγετών να συναντιόνται κάθε δύο εβδομάδες.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ, σε πρόταση για την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, σε αντάλλαγμα για τον Ισραηλινό στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ, που συνελήφθη από ένοπλους Παλαιστίνιους πέρυσι.

    [07] Ο στρατηγός Τζώρτζ Κέϊσι νέος αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων

    11-04-2007

    Ο στρατηγός Κέϊσι

    Ο νέος αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζώρτζ Κέϊσι, δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα κρατήσει τουλάχιστον μία δεκαετία.

    Ο στρατηγός Κέϊσι έκανε την δήλωση αυτή στα πλαίσια ειδικής τελετής στο Πεντάγωνο την Τρίτη, με την ευκαιρία της ανάληψης του νέου του αξιώματος και πρόσθεσε ότι θα είναι δική του υπευθυνότητα να εξασφαλίσει την ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού για την συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι ο στρατός είναι έτοιμος να κάνει μεγάλες θυσίες για την νίκη στον μακρόχρονο αυτό πόλεμο.

    Ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, επισήμανε ότι ο στρατηγός Κέϊσι έχει πολύχρονη σταδιοδρομία στο στράτευμα και έχει περάσει 30 μήνες στο Ιράκ, επομένως έχει όλα τα προσόντα για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ο απερχόμενος αρχηγός του μεικτού επιτελείου, ο στρατηγός Σκουμέηκερ, καλωσόρισε τον στρατηγό Κέϊσι, αλλά προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία με όλους τους θεσμούς που διαθέτουν και όχι μόνο το στρατό.

    [08] Για νέα διεύρυνση πυρηνικού προγράμματος μιλά το Ιράν

    11-04-2007

    Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού εργοστασίου της Νατάνζ

    Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, δήλωσε τη Τρίτη ότι το Ιράν σχεδιάζει να προβεί σε περαιτέρω διεύρυνση του πυρηνικού του προγράμματος, με την εγκατάσταση 50 χιλιάδων φυγοκεντρωτών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ. Την Δευτέρα, ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι 3 χιλιάδες φυγοκεντρωτές λειτουργούν πλήρως στη Νατάνζ.

    Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τα ΗΕ και την ΕΕ κατήγγειλαν τις εν λόγω ανακοινώσεις.

    Πάντως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ και ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι διεύρυνε το πρόγραμμά του.

    Την Τρίτη επίσης, 2 επιθεωρητές των ΗΕ έφτασαν στο Ιράν για προγραμματισμένη επίσκεψη στο συγκρότημα Νατάνζ. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ή όχι τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης.

    [09] Μπούς: Διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για την χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ

    11-04-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς κάλεσε ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα, για διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο την ερχόμενη εβδομάδα, με θέμα τη χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όμως, ο κ. Μπους κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί και ζήτησε και πάλι από το Κογκρέσο να του στείλει συμπληρωματικό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση του στρατεύματος, που να μην εμπεριέχει περιορισμούς ή χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Την Τρίτη, ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα αποτελούν το μόνο τρόπο για να τεθεί ο πρόεδρος Μπούς ενώπιον των ευθυνών του, για έναν πόλεμο που η πλειοψηφία του Αμερικανικού λαού πιστεύει ότι ήταν λάθος.

    Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίστηκαν και την Τρίτη στο Ιράκ. Σύμφωνα με την αστυνομία, σε μάχη μεταξύ ιρακινών ενόπλων και αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων που κράτησε όλη μέρα στην Σουνιτική συνοικία Φαντίλ της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα και τραυματίστηκαν 13. Εξάλλου, από δύο βομβιστικές επιθέσεις, έχασαν τη ζωή τους 21 ιρακινοί και 40 τραυματίστηκαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 April 2007 - 1:18:21 UTC