Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα: Γονίδιο παχυσαρκίας ρυθμίζει ποσοστά λίπους
  • [02] Ουκρανία: Ο Βίκτωρ Γιούσενκο αρνείται να αποσύρει διάταγμα για πρόωρες εκλογές
  • [03] Κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος Αμερικανού πολίτη
  • [04] Δύο Νατοϊκοί στρατιώτες νεκροί στο ανατολικό Αφγανιστάν
  • [05] Ελ Μπαραντέι: Ακόμη στα αρχικά στάδια οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν
  • [06] Γιούνγκ: Ενδεχόμενη διεύρυνση της αντιπυραυλικής ασπίδας θα μπορούσε να καλύψει και τη νότια Ευρώπη
  • [07] Ειδική συνεδρίαση του Ιρακινού κοινοβουλίου
  • [08] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς προβάλει το νέο πρόσωπο της Ελλάδας
  • [09] Ταξί, κρασί, σκυλί στη βάση θρησκευτικής διαμάχης
  • [10] Η γενοκτονία στο Νταρφούρ στο Google Earth
  • [11] Ημέρα πένθους στο Ιρακινό κοινοβούλιο
  • [12] ΕΕ και ΗΠΑ ανησυχούν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ
  • [13] Αποστολή των ΗΕ στο Κόσοβο
  • [14] Συνομιλίες Αμπάς-Ολμέρτ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

  • [01] Έρευνα: Γονίδιο παχυσαρκίας ρυθμίζει ποσοστά λίπους

    13-04-2007

    Βρετανοί ερευνητές απομόνωσαν ανθρώπινο γονίδιο που απ' ότι φαίνεται προκαλεί παχυσαρκία σε ορισμένους ανθρώπους. Σε σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 39 χιλιάδες λευκοί Ευρωπαίοι, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένα και μοναδικό γονίδιο το λεγόμενο FTO συνδέεται με το ποσοστό λίπους στο ανθρώπινο σώμα.

    Για παράδειγμα άτομα με μονό γονίδιο παχυσαρκίας είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από άτομα που δεν έφεραν καθόλου το εν λόγω γονίδιο. Επίσης άτομα με διπλό γονίδιο παχυσαρκίας είχαν ακόμη περισσότερο ποσοστό λίπους.

    Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τώρα θα συνεχίσουν τις έρευνες τους σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες και επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους εξηγούν μόνο το γιατί ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος και δεν εξηγούν το γενικότερο πρόβλημα της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας διεθνώς.

    [02] Ουκρανία: Ο Βίκτωρ Γιούσενκο αρνείται να αποσύρει διάταγμα για πρόωρες εκλογές

    13-04-2007

    Βίκτωρ Γιούσενκο

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, αρνήθηκε να αποσύρει διάταγμα του για την διάλυση του κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον άλλο μήνα. Ο κ. Γιούσενκο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δελεάζοντας στον συνασπισμό του βουλευτές αντιπάλων κομμάτων, είναι παράνομες.

    Πάντως το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αρνείται να διαλυθεί και να εγκρίνει κονδύλια για την διεξαγωγή των εκλογών. Αλλά επιδεικνύοντας συμβιβαστική διάθεση ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες συμφωνούσαν στην ημερομηνία και τους όρους των εκλογών.

    Την ερχόμενη εβδομάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας θα εξετάσει την νομιμότητα του προεδρικού διατάγματος του κ. Γιούσενκο.

    [03] Κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος Αμερικανού πολίτη

    13-04-2007

    Κρίστοφερ Πωλ

    Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Οχάιο, σε βάρος Αμερικανού πολίτη για συνομωσία με στόχο τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής και για παροχή υλικής υποστήριξης προς το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Πρόκειται για τον Κρίστοφερ Πωλ, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη μετά από διερεύνηση τεσσάρων χρόνων.

    Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Πωλ άρχισε να συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, χορηγώντας χρήματα και εξοπλισμό προς υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και το εξωτερικό. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Κρίστοφερ Πωλ πραγματοποίησε έρευνες σε προσομοιωτές πτήσεων και τηλεκατευθυνόμενα σκάφη, αλλά δεν αναφέρονται πιθανοί στόχοι.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πωλ μετέβη στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν όπου εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ. Αργότερα μετέβη στη Γερμανία όπου εκπαίδευσε εξτρεμιστική οργάνωση στην χρήση εκρηκτικών και βοήθησε στην στρατολόγηση νέων μελών.

    [04] Δύο Νατοϊκοί στρατιώτες νεκροί στο ανατολικό Αφγανιστάν

    13-04-2007

    Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν από την έκρηξη δύο βομβών που είχαν τοποθετηθεί στο οδόστρωμα την Πέμπτη. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά 30 λεπτών η μία από την άλλη. Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

    Την Πέμπτη επίσης, υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ και στρατιωτικοί διοικητές συναντήθηκαν στον Καναδά για να συζητήσουν τρόπους για την αύξηση του αριθμού των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και την ενίσχυση του εξοπλισμού τους.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, δήλωσε ότι οι Νατοϊκοί διοικητές ζητούν άλλους 3.400 εκπαιδευτές για τον Αφγανικό στρατό και την αστυνομία. Οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν ορισμένες απ' αυτές τις θέσεις, δήλωσε ο κ. Γκέϊτς, αλλά όχι όλες.

    [05] Ελ Μπαραντέι: Ακόμη στα αρχικά στάδια οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν

    13-04-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράν βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια δημιουργίας μεγάλης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. ελ Μπαρεντέι επεσήμανε ότι το Ιράν προωθεί τον στόχο του εγκατάστασης 50,000 φυγοκεντρωτών εμπλουτισμού ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ, αλλά ότι μόνο μερικές εκατοντάδες έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

    Πυρηνικοί επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας θα επισκεφθούν το εργοστάσιο της Νατάνζ μέσα στις επόμενες μέρες. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχάμεντ Σαϊντί, επέκρινε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών, όπως είπε, αλλά επισήμανε ότι οι επιθεωρητές θα επιβεβαιώσουν την ορθότητα των ισχυρισμών της Τεχεράνης.

    [06] Γιούνγκ: Ενδεχόμενη διεύρυνση της αντιπυραυλικής ασπίδας θα μπορούσε να καλύψει και τη νότια Ευρώπη

    13-04-2007

    Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Φράνς Γιόζεφ Γιούνγκ, δήλωσε ότι το προτεινόμενο Αμερικανικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα θα μπορούσε να διευρυνθεί για να καλύπτει και την νότια Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις του προς την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Γιούνγκ επεσήμανε ότι το αμερικανικό σχέδιο τοποθέτησης του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία θα προσφέρει προστασία στην δυτική Ευρώπη, αλλά θα αφήνει ορισμένες άλλες περιοχές ακάλυπτες.

    Επίσης ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα ξεπεράσει τους ενδοιασμούς της για το σύστημα και σημείωσε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες εφησυχασμού των Ρωσικών ανησυχιών.

    [07] Ειδική συνεδρίαση του Ιρακινού κοινοβουλίου

    13-04-2007

    Ελικόπτερο Απάτσι πάνω από την Πράσινη Ζώνη

    Τα μέλη του Ιρακινού κοινοβουλίου θα πραγματοποιήσουν ειδική συνεδρίαση σήμερα χαρακτηρίζοντας την κίνηση περιφρόνησης σε βάρος της τρομοκρατίας μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

    Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι διερευνούν το πώς βομβιστής αυτοκτονίας μπόρεσε να μπει στην βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του μέσα στο κτίριο του ιρακινού κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 20 άλλα. Τρία από τα θύματα ήταν βουλευτές.

    Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επίθεση ήταν έργο εξτρεμιστών που αντιτίθενται στη δημοκρατία στο Ιράκ. Όμως, εδώ στην Ουάσινγκτον οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι η επίθεση έδειξε πως ο πόλεμος δεν πάει καλά και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν.

    Επίσης στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν, τη Πέμπτη, όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του πάνω σε κεντρική γέφυρα του ποταμού Τίγρη, η οποία κατέρρευσε παρασέρνοντας μαζί της αυτοκίνητα που βυθίστηκαν στα νερά του ποταμού.

    [08] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς προβάλει το νέο πρόσωπο της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    13-04-2007

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    O Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρόβαλε για μια ακόμα φορά το καινούργιο πρόσωπο της Ελλάδας σαν παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με θέμα την στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαλκανική και σε περιοχές πέρα από αυτήν.

    Μιλώντας σε μεγάλο και εκλεκτό ακροατήριο που απαρτίζονταν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Georgetown, παραγόντων του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αλλά και πολλών φοιτητών ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια 'ήρεμη δύναμη' της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 'ένα επιτυχημένο μοντέλο ενσωμάτωσης μεταναστών, ενεργειακού κόμβου και παγκόσμιου παίκτη', εν μέρει λόγω της εμπορικής ναυτιλίας της που έχει εξελιχτεί σε υπολογίσιμο παράγοντα σε όλη την υφήλιο.

    Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διευθετηθεί το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που έμπρακτα υποστηρίζεται από την Ελλάδα, αλλά και στην 'αρνητική', όπως την χαρακτήρισε, τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και στην συνεχιζόμενη κατοχή από μέρους των τουρκικών δυνάμεων τμήματος της Κύπρου.

    Καταλήγοντας ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε ότι μέσα στο στρατηγικό και γεωπολιτικό περίγραμμα που ανέπτυξε η συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα.

    [09] Ταξί, κρασί, σκυλί στη βάση θρησκευτικής διαμάχης

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    13-04-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ με τίτλο : «Ταξί, κρασί, σκυλί στη βάση θρησκευτικής διαμάχης» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ με τίτλο : «Ταξί, κρασί, σκυλί στη βάση θρησκευτικής διαμάχης»

    Μουσουλμάνοι οδηγοί ταξί σε Αμερικανική μεγαλούπολη αρνούνται να πάρουνε ως επιβάτες ορισμένα άτομα από το αεροδρόμιο επικαλούμενοι τη θρησκεία τους. Αρμόδιες αρχές εξετάζουν τώρα με τι μέτρα θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα. Στη διένεξη, και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διευθέτησή της, είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΤΑΞΙ, ΚΡΑΣΙ, ΣΚΥΛΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Κατά μέσο όρο 12 από τους επιβάτες που φθάνουν κάθε μήνα στο αεροδρόμιο της Μινεάπολης, στην Πολιτεία Μινεσότα, δεν γίνονται δεκτοί σε ταξί όταν φέρουν μαζί τους τουλάχιστον ένα μπουκάλι με κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό.

    Μοχαμούντ Μοχάμουντ

    Τα τρία τέταρτα από τους 900 οδηγούς ταξί στη Μινεάπολη έχουν μεταναστεύσει από τη Σομαλία και είναι κυρίως μουσουλμάνοι. Ένας από αυτούς, ο Μοχαμούντ Μοχάμουντ, ποτέ δεν παίρνει στο ταξί του πελάτη που μεταφέρει ποτά.

    Μ. Μοχάμουντ: Αντιβαίνει στη θρησκεία μου. Δεν μπορώ να βάλω ποτά στο αμάξι μου.

    Γ. Μπίστης: Ο Ισλαμικός νόμος απαγορεύει την οινοποσία και ο Σύνδεσμος Μουσουλμάνων Μινεσότας έστειλε στο αρμόδιο συμβούλιο του αεροδρομίου της Μινεάπολης εγκύκλιο που υποστηρίζει ότι ο Ισλαμικός Νόμος απαγορεύει επίσης σε οδηγούς ταξί να μεταφέρουν πελάτες που κουβαλούν ποτά, γιατί αυτό, σύμφωνα με τους Σομαλούς οδηγούς που κατέθεσαν, αποτελεί συμμετοχή σε αμάρτημα. Άλλα μέλη του ίδιου μουσουλμανικού Συνδέσμου, όπως ο Χεσάμ Χουσέην διαφωνούνε με την ερμηνεία.

    Χ. Σουσέην: Έχουμε δύο ερμηνείες του Ισλαμικού Νόμου. Η μία είναι πως ο οδηγός που μεταφέρει πελάτη, ο οποίος κρατά φιάλη ποτού, τον βοηθά να αμαρτήσει. Η άλλη ερμηνεία είναι ότι ο οδηγός δεν έχει ηθική ευθύνη για πράξεις του επιβάτη κι ως εκ τούτου δεν πρέπει να τον ανησυχεί αν ο επιβάτης κουβαλά μαζί του κάποιο ποτό.

    Ιμάμης Χασάν Μοχαμούντ

    Γ. Μπίστης: Παράγοντες του αεροδρομίου λένε πως τελευταία πολλοί ταξιτζήδες αρνούνται να πάρουν και πελάτες που έχουν μαζί τους τετράποδα, ιδιαίτερα σκύλους. Ο τοπικός Ιμάμης Χασάν Μοχαμούντ λέει πως το Κοράνι θεωρεί τους σκύλους ακάθαρτα ζώα.

    Χ. Μοχαμούντ: Όταν ένας σκύλος αφήσει σάλιο του στην επιδερμίδα ενός πιστού ο πιστός πρέπει να πλυθεί πάνω από επτά φορές και να προσευχηθεί. Προσπαθούν λοιπόν να αποφύγουν όχι τον σκύλο αλλά το σάλιο του.

    Γ. Μπίστης: Η αόμματη φοιτήτρια Νίκι Κόμπι, που δεν μπορεί να πάει πουθενά δίχως σκύλο-οδηγό, δυσφορεί όταν ταξιτζήδες δεν δέχονται τον τετράποδο σύντροφό της.

    Ν. Κόμπι: Όταν παίρνεις την άδεια οδηγού ταξί αποδέχεσαι να μεταφέρεις τους πάντες.

    Γ. Μπίστης: Ταξιτζήδες που δεν δέχονται να πάρουν ορισμένους επιβάτες υποχρεώνονται τώρα να περιμένουν, καμιά φορά μέχρι και δύο ώρες, σε ξέχωρη πιάτσα του αεροδρομίου, στο τέλος της κανονικής ουράς ταξί, για να πάρουνε όποια κούρσα απομείνει. Ο Πάτρικ Χόγκαν είναι εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

    Π. Χόγκαν: Το μέτρο δεν είναι αρκετά αυστηρό κι έτσι το πρόβλημα παραμένει. Επιβάτες έρχονται στο αεροδρόμιο με την πρόθεση να πιάσουν ένα ταξί για να πάνε στις δουλειές τους, στα σπίτια τους, στον προορισμό τους. Αλλά συχνά δεν τα καταφέρνουν γιατί έχουνε μαζί τους ένα γατάκι ή ένα μπουκάλι ποτό ή κάτι παρόμοιο.

    Γ. Μπίστης: Οι τοπικές αρχές εξετάζουν τώρα νέα μέτρα, που αν εγκριθούν, οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να πάρουν επιβάτη, θα χάνουν την άδεια λειτουργίας στο αεροδρόμιο για 30 ημέρες και εάν το επαναλάβουν θα τους αφαιρείται η άδεια για δύο χρόνια. Ο Σομαλός ταξιτζής Μουσά Μοχάμουντ θεωρεί ένα τέτοιο πρόστιμο πολύ βαρύ.

    Μ. Μοχάμουντ: Είναι άδικο να χάνεις την άδεια σου λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Είναι πολύ άδικο, πάρα πολύ άδικο.

    Γ. Μπίστης: Αλλά ένας άλλος οδηγός ταξί, ο Ρικ Χάηλ, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

    Ρ. Χάηλ: Είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι ο πελάτης πρέπει να εξυπηρετείται.

    Γ. Μπίστης: Η Αιθιοπικής καταγωγής οδηγός ταξί Κεϊντίς Γκεμτάου, που δεν είναι μουσουλμάνα, πιστεύει πως οι μουσουλμάνοι συνάδελφοί της ήξεραν καλά τις υποχρεώσεις του επαγγέλματος όταν το διάλεξαν.

    Κ. Γκεμτάου: Πρέπει να δουλέψουν με συνέπεια εδώ ή να πάνε αλλού να βρούνε άλλη δουλειά.

    Γ. Μπίστης: Από μέρα σε μέρα οι αρχές του αεροδρομίου στη Μινεάπολη θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα προτεινόμενα μέτρα επίλυσης του προβλήματος των ταξί. Εάν τα υιοθετήσουν τα νέα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν κατά τα τέλη Μαΐου. Σε μια τέτοια περίπτωση εκατοντάδες οδηγοί ταξί είναι πιθανόν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους ή θα επιλέξουν οι ίδιοι να αλλάξουν επάγγελμα.

    [10] Η γενοκτονία στο Νταρφούρ στο Google Earth

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    13-04-2007

    Ακούστε το ρεπορτάζ για τη συνεργασία της Google Εarth και του Μουσείου του Ολοκαυτώματος για τη γενοκτονία στο Νταρφούρ

    Πρωτοποριακή συνεργασία της Google Εarth και του Εθνικού Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον φέρνει την γενοκτονία στο Νταρφούρ του Σουδάν στον προσωπικό μας ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η Google Earth αποτελεί μία δορυφορική, τρισδιάστατη απεικόνιση της υδρογείου στο διαδίκτυο. O χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στην επιφάνεια της γης, να προσεγγίσει συγκεκριμένες περιοχές και να επεξεργαστεί ακόμα την τοπογραφία και τα κτίρια. Πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας συνθέτουν, λοιπόν, μία πολυσδιάσταση παρουσίαση της γενοκτονίας στο Νταρφούρ.

    Αν περιηγηθεί κανείς στην υδρόγειο, μέσω του Google Εarth, θα δει ότι πάνω από την Αφρική, στο Δυτικό Σουδάν, εμφανίζονται κόκκινες φλόγες και δίπλα ο τίτλος 'Κρίση στο Νταρφούρ'. Με το ποντίκι ο χρηστής μπορεί να μετακινηθεί πιο κοντά στη επιφάνεια της γης όπου αρχίζει να διακρίνει την έρημο, τα βουνά, μετά πόλεις και χωριά. Αν μετακινηθεί λίγο πιο κοντά, βλέπει να εκτείνονται χιλιόμετρα ολόκληρα από καμένα και ερημωμένα χωριά. Λίγο δεξιότερα, κοντά στα σύνορα με το γειτονικό Τσαντ, βλέπει ατελείωτες εκτάσεις με άσπρες σκηνές. Είναι οι προσφυγικοί καταυλισμοί όπου στεγάζονται περίπου δυόμισι εκατομμύρια άστεγοι.

    Ο υπεύθυνος για θέματα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, Λώρενς Σουέϊντερ εξηγεί ότι 'η ιδιαιτερότητα της Google Earth έγκειται στο γεγονός ότι συνθέτει πληροφορίες από πολλές διαφορετικές πηγές'. Περιλαμβάνει δορυφορικές εικόνες από το Στέητ Ντιπάρτμεντ, φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Αμνηστία. 'Όταν βλέπεις όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί καταλαβαίνεις κάτι που ίσως να μην είχες συνειδητοποιήσει στο παρελθόν'.

    Καταλαβαίνεις το μέγεθος της καταστροφής. 1.600 καμένα χωριά, 130.000 κατεστραμμένα κτίρια, σχολεία, και τεμένη, ατελείωτοι προσφυγικοί καταυλισμοί. Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται στις τετρακόσιες χιλιάδες. Με κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες και προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και στατιστικές πληροφορίες, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος συνθέτει τα επιμέρους στοιχεία αυτής της καταστροφής και η τεχνολογία της Google Earth τα κοινοποιεί σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Η Σάρα Μπλούμφιλντ, Διευθύντρια του Μουσείου του Ολοκαυτώματος τονίζει ότι το μουσείο ψάχνει πάντα για νέους τρόπους που, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για περιπτώσεις όπου διαπράττεται ή διαπράχθηκε γενοκτονία. 'Όταν πριν από μερικά χρόνια δημιουργήθηκε το Google Earth αναγνωρίσαμε ότι αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο που βοηθά τον κόσμο να έχει μία οπτική εικόνα του τι γίνεται που, πότε και σε ποιόν'.

    Ο Έλιοτ Σρέιγκ, αντιπρόεδρος Δημοσίων σχέσεων της Google Earth τονίζει την πολιτική διάσταση της πρωτοβουλίας. 'To Google Earth σου δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθείς πάνω από μία συγκεκριμένη περιοχή, να πλησιάσεις πολύ κοντά και στην κυριολεξία να δεις τη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Ελπίζω να κινητοποιήσει τον κόσμο, ή τουλάχιστον να τον ευαισθητοποιήσει'.

    Πολλοί βέβαια αμφιβάλουν αν η ευαισθητοποίηση, ή έστω και η κινητοποίηση θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές. O Νταουίντ Σάλιχ, ο οποίος είναι από το Νταρφούρ και κατέφυγε στις ΗΠΑ πριν από 6 χρόνια προσθέτει μία άλλη διάσταση: 'Το Google Earth θα δώσει σ' ολόκληρο τον κόσμο την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Νταρφούρ τον 21ο αιώνα. Σχεδόν 200 εκατομμύρια θα δουν αυτές τις φωτογραφίες στα σχολεία, στο γραφείο, στο σπίτι τους. Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει τι γίνεται. Θέλουμε ο πρόεδρος Μπασίρ του Σουδάν να ξέρει ότι παρακολουθείται'.

    Οι πολίτες της γης λοιπόν, μέσω της τεχνολογίας του Google Earth γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μίας εξελισσόμενης γενοκτονίας.

    [11] Ημέρα πένθους στο Ιρακινό κοινοβούλιο

    13-04-2007

    Στεφάνι στο έδρανο του Μοχαμάντ Αουάντ που εχασε τη ζωή κατά την επίθεση στο Ιρακινό κοινοβούλιο.

    Ιρακινοί νομοθέτες καταδίκασαν τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Ιρακινού κοινοβουλίου και εξέφρασαν αποφασιστικότητα στη αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την Παρασκευή. Πολλοί νομοθέτες επέστρεψαν στο κατεστραμμένο κτίριο που βρίσκεται μέσα στη Πράσινη ζώνη στη Βαγδάτη για μία σπάνια συγκέντρωση την Παρασκευή όπου προσευχήθηκαν και απηύθυναν έκκληση για ενότητα.

    Από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη καφετέρια του κοινοβουλίου σκοτώθηκε ο Σουνίτης Άραβας πολιτικός, Μοχαμάντ Αουάντ και τραυματίστηκαν περίπου 20 άτομα. Ανταρτική ομάδα που αυτοαποκαλείται το Μουσουλμανικό Κράτος του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωση της στο διαδίκτυο. Αρχικά, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 άτομα σκοτώθηκαν από την επίθεση, αλλά σήμερα δήλωσε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει μόνο ένα θάνατο. Η επίθεση εξακολουθεί να διερευνάτε.

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία στρατηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, Ρέη Οντιέρνο, παραδέχτηκε ότι η Πέμπτη ' ήταν μία πάρα πολύ κακή μέρα', επιμένει όμως ότι βελτιώνονται διαρκώς οι συνθήκες ασφάλειας. Ο αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε όμως ότι ' ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της χώρας είναι μακρύς'.

    [12] ΕΕ και ΗΠΑ ανησυχούν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ

    13-04-2007

    Γιασάρ Βουγιουκανίτ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Τουρκία να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές της με το Ιράκ, μετά από έκκληση ανώτερου τούρκου στρατηγού για στρατιωτική επιχείρηση μέσα στο Ιράκ για την αντιμετώπιση των, τουρκικής καταγωγής, Κούρδων επαναστατών. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι 27 χώρες-μέλη παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση. Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή και ελπίζει οποιεσδήποτε διαφορές έχει η Άγκυρα με το Ιράκ να αντιμετωπιστούν ειρηνικά και εποικοδομητικά.

    Την Πέμπτη, ο τούρκος στρατηγός, Γιασάρ Βουγιουκανίτ, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθούν επιθέσεις κατά των κούρδων εξτρεμιστών στο βόρειο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη ζητήσει να άδεια από την κυβέρνησης της Άγκυρας. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου στρατηγού.

    [13] Αποστολή των ΗΕ στο Κόσοβο

    13-04-2007

    Εμίρ Τζόουνς-Πάρυ

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να στείλει ειδική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο πριν διεξαχθεί ψηφοφορία για την τελική του μορφή. Ο Βρετανός πρέσβης, Εμίρ Τζόουνς-Πάρυ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι αντιπρόσωποι από 15 χώρες-μέλη θα επισκεφτούν το Κόσοβο μέχρι το τέλος του μήνα. Ο κ. Τζόουνς-Πάρυ πρόσθεσε ότι ο πρέσβης του Βελγίου, Γιόχαν Βέρμπεκε, θα είναι επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς οργανισμού, η οποία θα επισκεφτεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Η αποστολή αναμένεται να εξετάσει από κοντά την κατάσταση στο Κόσοβο προτού το συμβούλιο συζητήσει την πρόταση του μεσολαβητή του διεθνούς οργανισμού στην περιοχή, Μάρτι Αχτισαάρι.

    [14] Συνομιλίες Αμπάς-Ολμέρτ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

    13-04-2007

    Παλαιόττερη συνάντηση Ολμέρτ- Αμπάς στην Ιερουσαλήμ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν τις προοπτικές δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης λέει ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να συζητήσει τη νομική, οικονομική και κυβερνητική δομή ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν τον 'πολιτικό ορίζοντα' κατά τις συνομιλίες τους.

    Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη από σειρά επαφών που θα πραγματοποιούνται κάθε δυο εβδομάδες και τις οποίες οι κκ Αμπας και Ολμέρτ συμφώνησαν να διεξάγουν μετά το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζας Ράις, στην περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 14 April 2007 - 1:18:23 UTC