Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο απ' τους Δημοκρατικούς που θέτει χρονοδιαγράμματα απόσυρσης απ' το Ιράκ
  • [02] Επέστρεψαν στα μαθήματα τους οι φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια
  • [03] Πρόσκληση ΗΠΑ προς Ρωσία για εταιρική σχέση στην αντιπυραυλική ασπίδα
  • [04] Tζών Νεγροπόντε: Η κυβέρνηση του Σουδάν δημιουργεί προβλήματα στις υπηρεσίες αρωγής
  • [05] O κυβερνητικός υποψήφιος ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών στην Νιγηρία
  • [06] Eντείνουν τις προσπάθειές τους οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι στη Γαλλία

  • [01] Νομοσχέδιο απ' τους Δημοκρατικούς που θέτει χρονοδιαγράμματα απόσυρσης απ' το Ιράκ

    24-04-2007

    Χάρρυ Ρήντ

    Δημοκρατικοί ηγέτες του Αμερικανικού Κογκρέσου συμφώνησαν αναφορικά με νομοσχέδιο που ζητά από τον πρόεδρο Μπούς να αρχίσει την απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ έως την 1η Οκτωβρίου 2008. Το νομοσχέδιο, που πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, θέτει σαν στόχο την απόσυρση του μεγαλύτερου αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων σε έξι μήνες.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, τα αμερικανικά στρατεύματα που θα παραμείνουν στο Ιράκ μετά την 1η Απριλίου του 2008, θα μπορούν μόνο να εκπαιδεύουν Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας, να προστατεύουν αμερικανικά συμφέροντα και να διενεργούν συγκεκριμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

    Πάντως ο πρόεδρος Μπούς έχει πεί ότι θα ασκήσει βέτο κατά οποιουδήποτε νομοσχεδίου που θέτει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι Δημοκρατικοί δεν θα έχουν αρκετές ψήφους για να αντιστρέψουν προεδρικό βέτο και θ' αναγκαστούν να ετοιμάσουν άλλο σχετικό νομοσχέδιο.

    Νωρίτερα την Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπούς είχε συνάντηση με τον επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγό Ντέηβιντ Πετρέους. Μετά την συνάντηση ο κ. Μπούς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον δεν μπορούν να λένε στους στρατηγούς στο Ιράκ πώς να κάνουν την δουλειά τους και ότι ο στρατηγός Πετρέους θα μεταβεί στο Κογκρέσο για να ενημερώσει τα μέλη του για την κατάσταση στη χώρα αυτή.

    Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές είπαν ότι 45 άτομα σκοτώθηκαν την Δευτέρα από βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ υπάρχουν και πάνω από 100 τραυματίες. Στην χειρότερη από τις επιθέσεις, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε εστιατόριο στην Ραμάντι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άτομα. Κοντά στη Μοσούλη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 10 άτομα έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Βομβιστής αυτοκτονίας επίσης έπληξε αστυνομικό τμήμα στη Μπακούμπα, σκοτώνοντας 10 άτομα. Ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 7 άτομα σε εστιατόριο της Βαγδάτης, έξω από την βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, ενώ από έκρηξη κοντά στην Ιρανική πρεσβεία σκοτώθηκαν δύο άμαχοι.

    Εξάλλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, δήλωσε ότι ο Αμερικανικός στρατός θα σεβαστεί τις επιθυμίες του πρωθυπουργού της χώρας, Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος ζήτησε την διακοπή της ανέγερσης διαχωριστικού τείχους γύρω από την συνοικία Ανταμίγια της Βαγδάτης.

    [02] Επέστρεψαν στα μαθήματα τους οι φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια

    24-04-2007

    Ανώτεροι αξιωματούχοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δηλώνουν ότι φοιτητές και καθηγητές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον ρυθμό της ζωής τους, μια εβδομάδα μετά τις μαζικές δολοφονικές επιθέσεις που σημάδεψαν το σχολείο τους. Ο υπεύθυνος για θέματα φοιτητικής ζωής του Πανεπιστημίου, Έντουαρντ Σπένσερ, δήλωσε ότι περίπου το 90% των φοιτητών επέστρεψαν στα διαμερίσματα τους στους κοιτώνες του πανεπιστημίου και ένα περίπου 75% των φοιτητών επέστρεψε στις τάξεις.

    Η ατμόσφαιρα είναι ακόμη βαριά, δηλώνουν αξιωματούχοι του Virginia Tech, ενώ κατά την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα φοιτητές και καθηγητές τήρησαν δύο λεπτών σιγή προς τιμήν των 32 θυμάτων της τραγωδίας. Οι αρχές του πανεπιστημίου έδωσαν στους σπουδαστές την επιλογή να μην επιστρέψουν στις τάξεις τους για το υπόλοιπο του εξαμήνου και να βαθμολογηθούν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους. Το μακελειό στο Βιρτζίνια Τέκ αποτελεί το χειρότερο επεισόδιο μαζικής δολοφονίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

    [03] Πρόσκληση ΗΠΑ προς Ρωσία για εταιρική σχέση στην αντιπυραυλική ασπίδα

    24-04-2007

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Σε γραπτό του αίτημα που επέδωσε στον Ρώσο ομόλογο του, Ανατόλι Σερντιούκωφ, ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προσκάλεσε τη Μόσχα να συμμετάσχει σαν εταίρος στα αμερικανικά σχέδια για την κατασκευή αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην Ευρώπη. Η Ρωσία όμως απέρριψε την πρόταση αρνούμενη να συμφωνήσει με την εγκατάσταση του συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία.

    Ο κ. Σερντιούκωφ δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι το αμερικανικό σχέδιο αποτελεί 'σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα' για τη χώρα του. Επίσης ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που συζήτησε τηλεφωνικά το σχέδιο με τον πρόεδρο Μπούς. Πάντως ούτε το Κρεμλίνο, ούτε ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της εν λόγω συνομιλίας.

    [04] Tζών Νεγροπόντε: Η κυβέρνηση του Σουδάν δημιουργεί προβλήματα στις υπηρεσίες αρωγής

    24-04-2007

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζών Νεγροπόντε, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι Σουδανικές αρχές φαίνεται πως προσπαθούν να εκφοβίσουν υπαλλήλους οργανισμών αρωγής που αναπτύσσουν δράση στην περιοχή του Νταρφούρ.

    Ο κ. Νεγροπόντε επισήμανε ότι οι αρχές του Σουδάν αρνήθηκαν να παραχωρήσουν βίζες στους εν λόγω υπαλλήλους και προκάλεσαν δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου τους στην περιοχή.

    Ο κ. Νεγροπόντε μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από επίσκεψή στο Σουδάν και είπε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν βελτιωθεί, αλλά τόνισε ότι η γενική κατάσταση είναι ακόμα πολύ εύθραστη και ότι εύκολα θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά.

    Στο μεταξύ, οι οργανώσεις αρωγής διέκοψαν τις παροχές των περισσότερων υπηρεσιών τους στο δυτικό Νταρφούρ, εξαιτίας των αυξημένων επιθέσεων κατά υπαλλήλων τους.

    [05] O κυβερνητικός υποψήφιος ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών στην Νιγηρία

    24-04-2007

    O κ. Γιάρ Αντούα

    Στη Νιγηρία, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Ουμάρου Γιάρ Αντούα, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της χώρας, τις οποίες η αντιπολίτευση και πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές χαρακτήρισαν εξαιρετικά παράτυπες.

    Η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας δήλωσε ότι κ. Γιάρ Αντουα έλαβε 24.6 εκατομμύρια ψήφους, δηλαδή τριπλάσιες από αυτές που έλαβε ο εκλογικός του αντίπαλος, Μουχαμάντου Μπουχάρι. Όμως, ο κ. Μπουχάρι αμέσως απέρριψε τα αποτελέσματα αυτά, καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία, πράγμα που διέψευσε ο κ. Γιαρ Αντούα.

    Τοπικοί και διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές ανέφεραν μεγάλες παρατυπίες. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις εκλογές προβληματικές και είπαν ότι υπήρξε διαδεδομένη καλπονοθεία, ενώ ο κύριος παρατηρητής της ΕΕ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών που δόθηκαν στην δημοσιότητα δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.

    Χιλιάδες νεαροί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, έβαλαν φωτιές στους δρόμους της βόρειας πόλης Κάνο, αλλά οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν γρήγορα από τις αστυνομικές δυνάμεις της Νιγηρίας.

    [06] Eντείνουν τις προσπάθειές τους οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι στη Γαλλία

    24-04-2007

    Στη Γαλλία, οι αντίπαλοι προεδρικοί υποψήφιοι, Νικολά Σαρκοζί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επέστρεψαν στις προεκλογικές τους εμφανίσεις ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 6 Μαΐου.

    Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να συγκινήσουν το 18% των ψηφοφόρων που τη Κυριακή υποστήριξαν τον κεντρώο υποψήφιο Φρανσουά Μπαϊρού ο οποίος κατέληξε στην τρίτη θέση.

    Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δείχνουν τον κ. Σαρκοζί να προηγείται άνετα της κ. Ρουαγιάλ με 31 έναντι 26% των ψήφων, ενώ η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες πλησίασε ποσοστό ρεκόρ φθάνοντας το 85%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Νικολά Σαρκοζί θα είναι ο νικητής του δεύτερου εκλογικού γύρου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 April 2007 - 1:18:22 UTC