Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ: "Πόλη Φάντασμα" το Μογκαντίσου
  • [02] Το ΝΑΤΟ ζητά απ' το ΣΑ να υποστηρίξει το σχέδιο για το Κόσοβο
  • [03] Η Κ. Ράις στο Όσλο
  • [04] Εγκρίθηκε απ' τη Βουλή νομοσχέδιο με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από Ιράκ
  • [05] Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Σολάνα-Λαριτζανί για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [06] Ανάμειξη Μπιν Λάντεν σε πρόσφατες επιθέσεις της Αλ Κάιντα
  • [07] Ρεκόρ του Ντάου Τζόουνς
  • [08] Πάνος Λειβαδάς: Ψηλοί στόχοι, χαμηλοί τόνοι

  • [01] ΟΗΕ: "Πόλη Φάντασμα" το Μογκαντίσου

    26-04-2007

    Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Μογκαντίσου

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, 'πόλη φάντασμα' καθώς χιλιάδες κάτοικοι την εγκαταλείπουν για να αποφύγουν τις σφοδρές μάχες που συνεχίζονται εδώ και 8 μέρες.

    Πληροφορίες απ' το Μογκαντίσου αναφέρουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού καθώς συνεχίστηκαν οι μάχες μεταξύ Ισλαμιστών ανταρτών και δυνάμεων της Σομαλίας και της Αιθιοπίας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι βλήμα έπληξε νοσοκομείο παίδων τη Τετάρτη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξαν θύματα.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέφερε ότι περίπου 340 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Μογκαντίσου, ενώ πάνω από 41 χιλιάδες απ' αυτούς έχουν ζητήσει καταφύγιο στην πόλη Αφγκούγιε, όπου η Αρμοστεία μοιράζει εφόδια. Τοπικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πάνω από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μογκαντίσου την τελευταία εβδομάδα.

    [02] Το ΝΑΤΟ ζητά απ' το ΣΑ να υποστηρίξει το σχέδιο για το Κόσοβο

    26-04-2007

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παροτρύνουν το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ να υποστηρίξει το σχέδιο που προβλέπει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση για το Κοσυφοπέδιο, παρά την αντίθεση της Ρωσίας.

    Μετά από συνάντηση αξιωματούχων της συμμαχίας και πρέσβεων των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η συμμαχία θέλει την διευθέτηση του θέματος το συντομότερο δυνατόν. Οι εκπρόσωποι συναντήθηκαν επίσης με τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρέν, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα χορήγησης εγγυήσεων σταθερότητας στο Κοσυφοπέδιο.

    Οι πρέσβεις των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας θα επισκεφτούν τώρα το Βελιγράδι, την Πρίστινα και την Βιέννη στα πλαίσια των επαφών τους ενόψει της λήψης απόφασης σχετικά με το σχέδιο για το Κόσοβο.

    [03] Η Κ. Ράις στο Όσλο

    26-04-2007

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Όσλο με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ. Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν εκστρατεία συγκέντρωσης υποστήριξης για την εγκατάσταση αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

    Καθ' οδόν προς την Νορβηγία, η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απομυθοποιήσουν, όπως είπε, ορισμένα λεγόμενα για το σύστημα. Οι καχυποψίες για το θέμα αποτελούν κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η κ. Ράις, που δεν ισχύουν πλέον.

    Την Τετάρτη, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η Ρωσική κυβέρνηση φαίνεται διαιρεμένη όσον αφορά στο πως θα πρέπει να απαντήσει σε Αμερικανική πρόσκληση να συμμετάσχει σαν εταίρος στο αντιπυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη. Ο κ. Γκέιτς διευκρίνισε ότι η πρόταση περιλαμβάνει προσκλήσεις προς Ρώσους αξιωματούχους να επισκεφτούν Αμερικανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις και ανταλλαγές πληροφοριών σε θέματα νέων εγκαταστάσεων ραντάρ.

    [04] Εγκρίθηκε απ' τη Βουλή νομοσχέδιο με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από Ιράκ

    26-04-2007

    Νάνσι Πελόσι

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε έκτακτο νομοσχέδιο χρηματοδότησης των Αμερικανικών στρατευμάτων το οποίο όμως, για πρώτη φορά, ζητά απ' τον πρόεδρο Μπούς να αρχίσει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις απ' το Ιράκ μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Αναμένεται ότι το μέτρο θα εγκριθεί και απ' τη Γερουσία σήμερα. Πάντως ο κ. Μπούς έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο κατά του νομοσχεδίου γιατί όπως είπε, τέτοια χρονοδιαγράμματα θα 'βάλουν χειροπέδες' στους στρατηγούς μας και θα ενδυναμώσουν τους εχθρούς μας.

    Το μέτρο προβλέπει την χορήγηση κονδυλίων ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά θέτει και ως στόχο την απόσυρση των περισσότερων Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τον Απρίλιο του 2008. Επίσης το νομοσχέδιο θέτει σημεία αναφοράς για την Ιρακινή κυβέρνηση που καλείται να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη χώρα. Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, θέτει τον πρόεδρο Μπούς υπόλογο για τον πόλεμο.

    Πάντως ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πατρέους, προσπάθησε τη Τετάρτη να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και να δώσουν περισσότερο χρόνο στην νέα στρατηγική που ακολουθείται στο Ιράκ.

    Χένρυ Γουάξμαν

    Στο μεταξύ, αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής ψήφισε υπέρ την κλήτευσης της υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, να καταθέσει σχετικά με την αιτιολόγηση της εισβολής στο Ιράκ από μέρους της κυβέρνησης Μπούς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Μεταρρυθμίσεων του Κρατικού Μηχανισμού, Χένρυ Γουάξμαν, δήλωσε ότι επιδιώκει την κατάθεση της κ. Ράις για το τι γνώριζε σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Μπούς ότι το Ιράκ προσπάθησε να προμηθευτεί ουράνιο απ' τον Νίγηρα. Ο ισχυρισμός αυτός αργότερα αποδείχτηκε εσφαλμένος.

    Πάντως ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής, Τομ Ντέηβις, διαφώνησε με την απόφαση κλήτευσης της κ. Ράις λέγοντας ότι μια τέτοια κατάθεση θα διακόψει σοβαρές διπλωματικές πρωτοβουλίες.

    Εξάλλου στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 4 άτομα και τραυμάτισε άλλα 16, μέσα σε αστυνομικό σταθμό στην επαρχία Ντιγιάλα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Επίσης ο ακραίος Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, καταδίκασε Αμερικανικό σχέδιο για την κατασκευή τείχους γύρω από θύλακα Σουνιτών σε συνοικία Σιιτών της Ιρακινής πρωτεύουσας, χαρακτηρίζοντας το έργο διασπαστικό και ρατσιστικό. Το σχέδιο επέκρινε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι.

    Από τη πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον άλλο μήνα.

    [05] Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Σολάνα-Λαριτζανί για τα πυρηνικά του Ιράν

    26-04-2007

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα και ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, ανακοίνωσαν και νέο γύρο συνομιλιών για την αντιπαράθεση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο νέος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη και κατά τις επόμενες εβδομάδες.

    Οι συνομιλίες Σολάνα-Λαριτζανί στην Άκγυρα, αποτέλεσαν την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή των δύο πλευρών μετά την έγκριση νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ το Μάρτιο. Πριν τις συνομιλίες ο κ. Λαριτζανί είχε δηλώσει ότι προσέβλεπε σε νέες ιδέες απ' τον κ. Σολάνα, αλλά ο κ. Σολάνα είχε πει ότι στόχος της συνάντησης θα ήταν η δημιουργία συνθηκών για συνομιλίες επί της ουσίας.

    [06] Ανάμειξη Μπιν Λάντεν σε πρόσφατες επιθέσεις της Αλ Κάιντα

    26-04-2007

    Ανώτερος διοικητής των Ταλεμπάν φέρεται να δηλώνει σε συνέντευξη του προς το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και παραμένει αναμειγμένος στο σχεδιασμό επιθέσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    Ο Μουλά Νταντουλά, δήλωσε ότι ο Μπιν Λάντεν είχε σχεδιάσει την επίθεση με στόχο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, στη διάρκεια επίσκεψης του στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν το Φεβρουάριο. Απ' την επίθεση σκοτώθηκαν 22 άτομα, αλλά ο κ. Τσέινι δεν έπαθε τίποτα. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε το Αλ Τζαζίρα πήρε την εν λόγω συνέντευξη απ' τον Μουλά Νταντουλά.

    [07] Ρεκόρ του Ντάου Τζόουνς

    26-04-2007

    Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του έφτασε τη Τετάρτη ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Ντάου Τζόουνς, αυξανόμενος κατά 1%, δηλαδή 136 μονάδες και ξεπερνώντας το όριο των 13 χιλιάδων μονάδων, φθάνοντας στις 13 χιλιάδες 107 για να υποχωρήσει ελαφρά κατά το κλείσιμο των συναλλαγών στις 13 χιλιάδες 90. Και αυτό μετά από ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών όπως η Amazon και η Boeing για μεγαλύτερα απ' τα αναμενόμενα κέρδη.

    Ο δείκτης S&P ενισχύθηκε και αυτός κατά 1%, δηλαδή κατά 15 μονάδες κλείνοντας στις χίλιες 495 και ο τεχνολογικός δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο 23 μονάδων, κλείνοντας στις 2 χιλιάδες 548. Ενισχυμένη ήταν και η τιμή του δολαρίου έναντι του Ευρώ και του Γιέν.

    [08] Πάνος Λειβαδάς: Ψηλοί στόχοι, χαμηλοί τόνοι

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-04-2007

    Δείτε τη συνέντευξη του Γ. Γ. Ενημέρωσης Π. Λειβαδά στη ΦτΑ-Download

    Δείτε τη συνέντευξη του Γ. Γ. Ενημέρωσης Π. Λειβαδά στη ΦτΑ

    Με το τέλος του Απρίλη κλείνει και το δίμηνο των εκδηλώσεων που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την 25η Μαρτίου. Οι σχετικοί εορτασμοί ξεκίνησαν από την Ουάσιγκτον και συνεχίστηκαν στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, σε διάφορες πόλεις της Φλόριντα και άλλα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού στην Αμερική. Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Πάνος Λειβαδάς ήτανε ένας από τους αξιωματούχους που ήρθανε από την Ελλάδα για να παραστούν σε μερικές από τις σχετικές εκδηλώσεις. Μίλησε γι αυτές και για άλλα θέματα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνή της Αμερικής. Η συνέντευξη με τον κ. Λειβαδά είναι και το θέμα του τηλεοπτικού μας προγράμματος Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον, της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ:ΨΗΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιό μας τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης του Υπουργείου Επικρατείας της Ελλάδας κ. Πάνο Λειβαδά.

    Κύριε Λειβαδά καλωσορίσατε.

    Π. Λειβαδάς: Καλώς σας βρίσκω. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

    Γ. Μπίστης: Είσαστε εδώ πέρα τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για λίγες μέρες. Ολοκληρώσατε μια επίσκεψη, που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, όπου έχουμε και την μεγαλύτερη Ελληνική παροικία στην Αμερική, και συνεχίστηκε στη Ουάσιγκτον, όπου είχατε επαφές με μέλη του Κογκρέσου και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Λοιπόν θέλουμε να μας μιλήσετε για αυτά τα πράγματα. Να ξεκινήσουμε από τη Ουάσιγκτον, από τις επαφές που είχατε στο Κογκρέσο;

    Π. Λειβαδάς: Ευχαρίστως. Είχαμε μια ευκαιρία να συζητήσουμε με Congressmen, ανθρώπους του Αμερικανικού Κοινοβουλίου, τον κύριο Μπιλιράκη, τον κύριο Σαρμπάνη, την κυρία Μαλόνι και τον κύριο Σπέης, που είναι όλοι τους σημαντικοί άνθρωποι οι οποίοι έχουνε δύναμη επιρροής μέσα από το πολιτικό πεδίο. Στόχος της επίσκεψής μας και αυτής της, αν θέλετε, σειράς επαφών, ήταν να ενημερώσουμε την Αμερικανική πολιτική αλλά και την Αμερικανική κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στη χώρα μας, τις επιτυχίες που καταγράφει τα τελευταία χρόνια και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι η μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν μια αναλαμπή αλλά ήτανε μια ακόμα επιτυχία σε σειρά επιτυχιών που συνεχίζεται μέχρι τώρα. Αυτή ή σειρά επιτυχιών θωρακίζει το πρόσωπο και το κύρος της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και φυσικά και στην Αμερικανική.

    Κ. Μαλόνι

    Γ. Μπίστης: Να πούμε εδώ βέβαια ότι η επιλογή αυτών των προσώπων δεν ήταν τυχαία γιατί οι τρεις από τους βουλευτές που αναφέρατε είναι Ελληνικής καταγωγής και η τέταρτη, η κυρία Μαλόνι είναι η συμπρόεδρος της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο. Τώρα πως είδανε εκείνοι την εικόνα της Ελλάδος ύστερα από τα όσα είπατε;

    Π. Λειβαδάς: Εκτός από τους συναισθηματικούς δεσμούς, την αγάπη και την υπερηφάνεια την οποία έχουνε για την σχέση τους, την ιδιαίτερη σχέση τους με την Ελλάδα, παρατήρησα ότι ήτανε ιδιαίτερα ενήμεροι και για μια σειρά από Ελληνικές επιτυχίες, κυρίως στον τομέα της οικονομίας και στο θέμα της ενέργειας. Παρόλο που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει καλή επίγνωση αυτών των θετικών εξελίξεων, συζητήσαμε έντονα το πώς αυτές οι μεγάλες εξελίξεις θα μπορέσουν να φτάσουν και στον Έλληνα ομογενή της τρίτης και της τέταρτης γενιάς αλλά και στην ευρύτερη Αμερικανική κοινή γνώμη. Έχω την εντύπωση ότι ήτανε πολύ γόνιμες αυτές οι επαφές και θα έχουμε σύντομα πολύ θετικά αποτελέσματα.

    Κ. Μπιλιράκης

    Γ. Μπίστης: Κύριε Γενικέ Γραμματέα εδώ στη Ουάσιγκτον είχατε επίσης την ευκαιρία να μιλήσετε σε μια πολύ γνωστή και μεγάλη δεξαμενή σκέψης και σε ένα έγκυρο, θα λέγαμε, Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα, το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον. Ποιοι ήτανε οι στόχοι τους οποίους είχατε στις ομιλίες αυτές;

    Π. Λειβαδάς: Ήτανε μια θαυμάσια ευκαιρία για να αναπτύξουμε σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια, μακάρι να είχαμε τον χρόνο κι εδώ σε αυτή την εκπομπή να κάνουμε το ίδιο, αναπτύξαμε λοιπόν με λεπτομέρεια τις εξελίξεις για τις οποίες συζητούμε. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω ιδιαιτέρως για το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, για την αναγνώριση που προσφέρει η διεθνής κοινή γνώμη σε αυτήν την ανάπτυξη και αυτήν την οικονομική επιτυχία και για το θέμα της ενέργειας που μας καθιστά σταυροδρόμι ενέργειας για όλη την Ευρώπη. Το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ο πρώτος μεγάλος αγωγός που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τελευταία 40 χρόνια, με παρουσία στην ιστορική υπογραφή της σχετικής συμφωνίας του Ρώσου Προέδρου κ. Πούτιν αλλά και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού.

    Γ. Σαρμπάνης

    Είχαμε επίσης μια ευκαιρία να αναλύσουμε σε αρκετή λεπτομέρεια τις εξελίξεις γενικότερα στη γειτονιά μας, μια περιοχή που κάποτε ονομαζόταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και που επί δεκαετίες ουσιαστικά οι χώρες της ήτανε το ανάχωμά μας, το πρόβλημά μας, αν θέλετε, για τη συνεργασία μας με τους φυσικούς φίλους, συμμάχους και συνεταίρους. Τα τελευταία μόλις δέκα χρόνια η περιοχή αυτή έχει μετασχηματισθεί σε χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα, μοιράζονται τις ίδιες ελπίδες με εμάς, προσδοκούν στη βοήθειά μας για την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως στο ΝΑΤΟ αλλά και μας βλέπουν σαν παράδειγμα προς μίμηση.

    Η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις και δρα αναλόγως με μια πιο δημιουργική εξωτερική πολιτική και βεβαίως με μια ιδιαίτερη οικονομική συνεργασία, με όλες αυτές τις χώρες. Όλα αυτά μας καθιστούν ένα φάρο σταθερότητας και προόδου σε αυτή την περιοχή.

    Γ. Μπίστης: Ας γυρίσουμε όμως τώρα κύριε Λειβαδά στο πρώτο σκέλος της επίσκεψής σας, στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί είχατε μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να βρεθείτε με παράγοντες της ομογένειας,

    Π. Λειβαδάς: Ναι και αυτό είναι σημαντικό.

    Γ. Μπίστης: Μιλήστε μας λοιπόν για τις επαφές σας αυτές.

    Ζ. Σπέης

    Π. Λειβαδάς: Κατ αρχήν είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω μαζί με την Ελληνική ομογένεια στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, που είναι ένα ορόσημο, αν θέλετε, μια θαυμάσια να συγκεντρώνονται όλοι οι ομογενείς. Και πάλιν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι περήφανοι για την Ελληνική καταγωγή τους και αγαπούν την Ελλάδα πολύ, γιατί θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο προκειμένου να διαδώσουν περισσότερο στην Ελληνική ομογένεια τις εξελίξεις και τις επιτυχίες της χώρας, να μπορέσουν να βγουν πιο πολύ στην πρώτη γραμμή, ώστε να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποδοτικά ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει με μεγάλη επιτυχία από την Ελληνική ομογένεια.

    Γ. Μπίστης: Στην αρχή της συνομιλίας μας αναφερθήκατε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, οι οποίοι ήτανε εξαιρετικά επιτυχημένοι, όπως έχει γίνει διεθνώς γνωστό αυτό το πράγμα. Και πράγματι έχουνε γίνει οι αγώνες αυτοί ένα σημείο αναφοράς, ας το πούμε, για την Ελλάδα, μια πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας, θα έλεγα, για την ομογένεια. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει μείνει μόνον στους Ολυμπιακούς, έτσι δεν είναι; Συνεχίζει να κάνει και άλλα εντυπωσιακά πράγματα. Μιλήστε μας λίγο γι αυτά τα καινούργια βήματα της Ελλάδας στην μετα-Ολυμπιακή εποχή, ας την πούμε.

    Π. Λειβαδάς: Η αλήθεια είναι ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες βοήθησαν να μετασχηματίσουμε μια εικόνα που περιέβαλε και με δυσπιστία την Ελλάδα --γνωρίζετε αυτή τη συζήτηση του να θα είμαστε έτοιμοι κλπ -- σε μια εικόνα επιτυχίας, μια εικόνα σεβασμού που διαθέτει η διεθνής κοινή γνώμη για την Ελλάδα. Αυτή η πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία που μας άφησαν ως κληρονομιά οι Ολυμπιακοί αγώνες, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Παρατηρούμε, παραδείγματος χάριν, ότι εμείς ως χώρα, παρόλο που φιλοξενούμε 16 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, παρουσιάζουμε τα τελευταία χρόνια αύξηση 10 τοις εκατό ετησίως. Για μια χώρα με τόσους πολλούς τουρίστες αυτή είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρατηρούμε ότι οι εξαγωγές μας αυξάνονται κατά σχεδόν 20 τοις εκατό τον χρόνο γιατί εμπιστεύεται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας η διεθνής κοινή γνώμη. Γενικά, μας αντιλαμβάνονται σαν μια αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστους συνομιλητές και εταίρους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Γ. Μπίστης και Π. Λειβαδάς στο στούντιο της ΦτΑ.

    Αυτά είναι, αν θέλετε, κομμάτια της κληρονομιάς που αφήνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες και που θωρακίζουν οι διάφορες επιτυχίες οι οποίες υπάρχουν από εκεί και μπρος. Να σας θυμίσω πρόχειρα την επιτυχημένη μας παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Να θυμίσω επίσης την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέραμε στη Νέα Ορλεάνη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την εξαιρετική σχέση με την οποία μας αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα με τις επενδύσεις που γίνονται. Ο μεγάλος τραπεζικός γίγαντας, η Credit Agricole, επένδυσε μέσα στο 2006 το 80 τοις εκατό των χρημάτων της στην Ελλάδα αγοράζοντας την Εμπορική Τράπεζα. Όταν ρωτήθηκαν αυτοί οι ξένοι, που δεν είχανε κανένα λόγο να το πούνε, γιατί επιλέξατε να επενδύσετε στην Ελλάδα, είπαν διότι πιστεύουν πως αποτελεί μια θαυμάσια πύλη εισόδου η Ελλάδα για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτά είναι μεγάλης σημασίας.

    Γ. Μπίστης: Είναι όλα πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά τα οποία μας λέτε. Θα μπορούσα να σας ακούω για πολύ ώρα, πολλές ώρες μάλιστα, αλλά ο χρόνος μας ατυχώς είναι περιορισμένος. Στο σημείο αυτό να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε κοντά μας σήμερα, για τις τόσες πληροφορίες που μας δώσατε, να σας ευχηθώ καλή επιστροφή στην Ελλάδα και πάντα επιτυχίες να ακούμε και καλές, ευχάριστες ειδήσεις από την Ελλάδα.

    Π. Λειβαδάς: Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

    Γ. Μπίστης: Προσκεκλημένος μας σήμερα ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης του υπουργείου Επικρατείας κ. Πάνος Λειβαδάς. Εδώ Γιώργος Μπίστης. Από όλους μας στη Φωνή της Αμερικής, καλή σας μέρα από τη Ουάσιγκτον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 April 2007 - 1:18:20 UTC