Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαμηλώνουν οι τόνοι ΗΠΑ-Ρωσίας
  • [02] Εντάθηκαν οι συγκρούσεις Χαμάς-Φατάχ παρά την εκεχειρία
  • [03] Ιράκ: 11 συλλήψεις στις έρευνες για την εύρεση 3 Αμερικανών στρατιωτών
  • [04] Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Τόνυ Μπλέαρ στο Λευκό Οίκο
  • [05] Ορκίζεται σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί
  • [06] ΔΥΑΕ: Το Ιράν έχει διευρύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου
  • [07] Σύνοδος στη Νέα Υόρκη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • [08] Ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε καθήκοντα
  • [09] Εκτός επιτήρησης και επίσημα πλέον η Ελλάδα

  • [01] Χαμηλώνουν οι τόνοι ΗΠΑ-Ρωσίας

    16-05-2007

    Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να χαμηλώσουν τους τόνους των μεταξύ τους διπλωματικών αναμετρήσεων, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο στο γεφύρωμα των μεταξύ τους διαφορών σε δύο θέματα ασφάλειας. Η συμφωνία επετεύχθη την Τρίτη, κατά την διάρκεια συνομιλιών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έξω από τη Μόσχα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, επιβεβαίωσε την συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι ο κ. Πούτιν επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στο σχέδιο Αχτισάαρι για το Κόσοβο. Η συνάντηση επίσης δεν κατάφερε να αντιστρέψει την Ρωσική αντίθεση στο Αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες, η κ. Ράις επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στη Μόσχα να σταθεί εμπόδιο στα αμερικανικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας.

    [02] Εντάθηκαν οι συγκρούσεις Χαμάς-Φατάχ παρά την εκεχειρία

    16-05-2007

    Απ' την επίθεση στο συνοριακό φυλάκιο Κάρνι

    Η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντίπαλων Παλαιστινιακών φατριών Χαμάς και Φατάχ εντάθηκε την Τρίτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο πιο αιματηρό επεισόδιο, ένοπλοι της Χαμάς, επιτέθηκαν κατά μελών των δυνάμεων ασφάλειας της Φατάχ κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Κάρνι στα σύνορα Ισραήλ και Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 φρουρούς. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν παρά την νέα συμφωνία ανακωχής και έκκληση για τον τερματισμό των βιαιοτήτων που απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ηγέτης της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς.

    Στο μεταξύ, εξτρεμιστές της Χαμάς εκτόξευσαν πυραύλους από την Γάζα εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετοί τραυματισμοί. Το Ισραήλ απάντησε με επιδρομές από αέρος σε περιοχές της βόρειας Γάζας.

    [03] Ιράκ: 11 συλλήψεις στις έρευνες για την εύρεση 3 Αμερικανών στρατιωτών

    16-05-2007

    Εκατοντάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν και 11 άτομα συνελήφθησαν στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονται στο Ιράκ για την εύρεση των τριών αγνοουμένων Αμερικανών στρατιωτών που πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής της Αλ Κάιντα.

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι συμμαχικές και Ιρακινές δυνάμεις εργάζονται συνέχεια για την εύρεση των στρατιωτών σε περιοχή νότια της Βαγδάτης, που είναι γνωστή σαν 'το τρίγωνο του θανάτου'. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι στρατιώτες προσπαθούν να απομονώσουν περιοχές όπου θα μπορούσαν να κρατούνται οι αγνοούμενοι.

    Η οργάνωση 'Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ' που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των στρατιωτών το Σάββατο και ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να διακόψουν τις έρευνες για τους στρατιώτες, αν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των απαχθέντων.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς επέλεξε τον αντιστράτηγο Ντάγκλας Λούτ για το αξίωμα του γενικού συντονιστή, του 'τσάρου', όπως χαρακτηρίστηκε η θέση, των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι ο Ντάγκλας Λούτ θα υπηρετήσει ως αναπληρωτής σύμβουλός του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Ο αντιστράτηγος Λούτ ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής επιχειρήσεων του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Πεντάγωνο. Τον περασμένο μήνα, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ είχε γράψει ότι η κυβέρνηση Μπούς προσπαθούσε ανεπιτυχώς να βρει κάποιον συντονιστή των πολιτικών και στρατιωτικών προσπαθειών στους δύο αυτούς πολέμους. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος είχε προσφέρει το αξίωμα αυτό σε τρεις στρατηγούς εν αποστρατεία, αλλά και οι τρεις αρνήθηκαν.

    [04] Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Τόνυ Μπλέαρ στο Λευκό Οίκο

    16-05-2007

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι αν χρειαζόταν θα λάμβανε και πάλι την ίδια απόφαση να απομακρύνει τον Ιρακινό δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεΐν, όπως έκανε πριν 4 χρόνια.

    Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι η χειρότερη στιγμή της 10χρονης πρωθυπουργίας του υπήρξε η απόφαση να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στο πόλεμο. Τόνισε επίσης ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η θέση της Βρετανία θα έπρεπε να είναι στο πλευρό των ΗΠΑ και σημείωσε ότι οποιαδήποτε ένδειξη υποχώρησης στο Ιράκ ενδυναμώνει τον εχθρό διεθνώς.

    Ο κ. Μπλέαρ πραγματοποιεί σήμερα την τελευταία του επίσημη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς.

    [05] Ορκίζεται σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί

    16-05-2007

    Ο Νικολά Σαρκοζί ορκίζεται σήμερα νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Σύμβουλοι του δηλώνουν ότι ο κ. Σαρκοζί τρέφει φιλόδοξα σχέδια για τις πρώτες 100 μέρες στην προεδρεία. Τα σχέδια του αυτά περιλαμβάνουν και πακέτο κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρότερης μεταναστευτικής νομοθεσίας.

    Στο μεταξύ, αποχωρώντας χθες απ' την ενεργό πολιτική ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ζήτησε απ' το Γαλλικό λαό να παραμείνει ενωμένος και επεσήμανε ότι η Γαλλία έχει τα απαιτούμενα πλεονεκτήματα, ταλέντα και δυνάμεις για να ξεχωρίσει.

    [06] ΔΥΑΕ: Το Ιράν έχει διευρύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου

    16-05-2007

    Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσαν ότι το Ιράν άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε πολύ ευρύτερη κλίμακα, αφού πρώτα έλυσε τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες και διπλωματικές πηγές λένε ότι οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν χρησιμοποιεί περίπου 1,300 φυγοκεντρωτές και παράγει πυρηνικά καύσιμα, κατάλληλα για χρήση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

    Ο επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν 'λίγο ή πολύ' έχει τις γνώσεις που χρειάζονται για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμ Κέησυ, δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως το Ιράν αψηφά την διεθνή κοινότητα, συνεχίζοντας δραστηριότητες για την απόκτηση πυρηνικού όπλου και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην Τεχεράνη για να σταματήσει τις επίμαχες δραστηριότητές της.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ έχει δώσει στο Ιράν διορία έως τις 23 Μαΐου για να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    [07] Σύνοδος στη Νέα Υόρκη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

    16-05-2007

    Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στη Νέα Υόρκη διεθνής σύνοδος σε επίπεδο αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης με θέμα την ανταλλαγή ιδεών για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, συμπροεδρεύουν της συνόδου. Δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι ορισμένων απ' τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, όπως η Κοπεγχάγη, η Μπανγκόκ, το Τόκιο, το Νέο Δελχί, η Βομβάη, το Καράτσι και η πόλη του Μεξικού, συμμετέχουν στη σύνοδο.

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστόουν, επέσυρε την προσοχή των συνέδρων στην επιδείνωση των καταστροφικών ατμοσφαιρικών φαινομένων και σημείωσε ότι πόλεις σαν το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα με πλημμύρες αν συνεχιστεί η τήξη των πάγων στο βόρειο και το νότιο πόλο.

    Από τη πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, προτείνει χρέωση των οδηγών κάθε φορά που μπαίνουν με το αυτοκίνητο τους στο Μανχάταν κατά το δωδεκάωρο: 6 το πρωί, με 6 το απόγευμα. Ο κ. Μπλούμπεργκ και οι υποστηρικτές του σχεδίου του δηλώνουν ότι λιγότερα αυτοκίνητα θα σημάνουν και καθαρότερη ατμόσφαιρα για την Νέα Υόρκη.

    [08] Ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε καθήκοντα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    16-05-2007

    Ο Ζακ Σιράκ υποδέχεται τον Νικολά Σαρκοζί στο μέγαρο των Ηλυσίων

    Περασμένα μεσάνυχτα της Τετάρτης,16 Μαΐου, βρίσκουν τον νέο Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, να κλείνει το πρώτο 12άωρο της 5αετούς θητείας του επιστρέφοντας απο το Βερολίνο, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει το βράδυ την πρώτη του επίσημη, πολιτικά συμβολική, επαφή με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να δείξει την σημασία που αποδίδει στην αναθέρμανση των Γαλλο-Γερμανικών σχέσεων και να δηλώσει την συμπαράταξή του στην προσπάθεια για την αναζωογόνηση της Ευρώπης.

    Ο 6ος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, ανέλαβε τα καθήκοντά του το μεσημέρι της Τετάρτης σε μια παραδοσιακά εντυπωσιακή τελετή στο μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, παρουσία 400 καλεσμένων από την πολιτική στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία, της οικογένειάς του και των συνεργατών του. Στα σκαλιά τον υποδέχτηκε ο απερχόμενος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ. Είναι η πρώτη φορά που ο διάδοχός του προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια, υπήρξε 32 χρόνια δίπλα του, 5 χρόνια υπουργός του και με 25 χρόνια διαφορά ηλικίας.

    Μετά από συνομιλία 35 λεπτών, όπου έγινε η παράδοση των κωδικών των πυρηνικών όπλων, ο Νικολά Σαρκοζί συνόδευσε τον πρώην Πρόεδρο και τον χειροκρότησε μαζί με όλους όσους τον αποχαιρέτησαν στο προαύλιο του μεγάρου. Σύμφωνα με την Γαλλική εθιμοτυπία, ο πρόεδρος του συνταγματικού συμβουλίου ανακήρυξε τον Νικολά Σαρκοζύ 23o Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, γεγονός που επισφραγίστηκε με 21 κανονιοβολισμούς και στην συνέχεια, ως νέος πρόεδρος ο κ. Σαρκοζί απηύθυνε τον πρώτο του λόγο 9 λεπτών, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία της μεγάλης Γαλλίας, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την Ευρώπη, για την Ένωση της Μεσογείου, για την διάσωση του περιβάλλοντος .

    Μετά από ιδιωτικό γεύμα με τους στενούς φίλους και συνεργάτες του, ο κ. Σαρκοζί έκανε, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας αλλά καταχειροκροτούμενος από το συγκεντρωμένο πλήθος, την καθιερωμένη πορεία στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και κατέθεσε στεφάνι στην Αψίδα του Θριάμβου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Λίγο αργότερα όμως, αν και είναι ο πρώτος πρόεδρος που έχει γεννηθεί μετά τον πόλεμο, συγκινήθηκε σε άλλη μικρή τελετή που έγινε στο Μνημείο των Μαρτύρων της Αντίστασης στο Δάσος της Βουλώνης, στην μνήμη 35 νέων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του '44 μια βδομάδα πρίν την απελευθέρωση του Παρισιού.

    Τέλος ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να ονομάσει σήμερα πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος μέχρι και αύριο θα δώσει την σύνθεση της νέας, μικρής σε αριθμό στελεχών, κυβέρνησης του που θα ξεκινήσει το έργο των μεταρρυθμίσεων εν όψει και των ερχομένων βουλευτικών εκλογών της 10η Ιουνίου.

    [09] Εκτός επιτήρησης και επίσημα πλέον η Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    16-05-2007

    Επίσημα πλέον, έστω κι αν αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος πού ίσχυε από τον Μάιο του 2004 κατά της Ελλάδος, ενώ στην ίδια εισήγησή της θεωρεί ότι η Κύπρος έχει επιτύχει την οικονομική σύγκλιση και πληροί τα αναγκαία κριτήρια της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε τον Ιανουάριο του 2008 να προσχωρήσει στην ζώνη του Ευρώ.

    Στην έκθεσή της που δόθηκε την Τετάρτη στην δημοσιότητα, η Κομισσιόν αναφέρει ότι μαζί με την Ελλάδα και η Γερμανία και η Μάλτα μείωσαν ικανοποιητικά το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και ιδιαίτερα για την Ελλάδα αναφέρει ότι η κατάσταση αποκαταστάθηκε κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο. Κατά τις εαρινές της προβλέψεις το 2007 το γενικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,4% και αναμένεται να παραμείνει σημαντικά κάτω από το 3% και το επόμενο έτος- όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ.Χοακίμ Αλμούνια. Ακόμη αναφέρεται ότι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία βελτίωσε τις διαδικασίες και την ποιότητα των προσκομιζομένων στοιχείων όπως διαπίστωσε η Γιουροστάτ.

    Ωστόσο η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει σήμερα, γύρω στο 4% για την υλοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου στόχου που είναι η μείωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος και ο ισοσκελισμός του με τον προϋπολογισμό μέχρι το 2010.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε από το Παρίσι ότι είναι η πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ που μειώθηκε το έλλειμμα κάτω από το 3% και δικαιώνεται έτσι τόσο η πολιτική της κυβέρνησης όσο και οι προσπάθειες ολόκληρου του Ελληνικού λαού.

    Σχετικά με την Κύπρο, στην έκθεσή της Κομισσιόν αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός της κατά την διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, έως τον Μάρτιο του 2007, έτρεχε με ρυθμό 2%, τόσο λόγω της προόδου που σημειώθηκε στην σταθερότητα των τιμών, όσο και λόγω της μισθολογικής πειθαρχίας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας ορισμένων προϊόντων.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα έπεσε στο 1,5% το 2006, από 2,3% που ήταν το 2005 και με προοπτική να κλείσει το 2007 στο 1,4% του ΑΕΠ, ενώ η Κυπριακή λίρα κινήθηκε σταθερά στο περιθώριο διακύμανσης ώστε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει επίσης έκθεση σύγκλισης με το ίδιο συμπέρασμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η τελική απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί από τους Υπουργούς Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφού συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στις Βρυξέλλες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 17 May 2007 - 1:19:02 UTC