Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα: Οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι μετριοπαθείς, ενσωματωμένοι και στη σκιά της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [02] Δημοσκόπηση: Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την αντικαπνιστική εκστρατεία
  • [03] Έντονη περίοδο τυφώνων προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ
  • [04] Χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν καταυλισμό στο βόρειο Λίβανο
  • [05] Εν αναμονή νέας έκθεσης της ΔΥΑΕ για Ιράν
  • [06] Υποχώρηση των Δημοκρατικών
  • [07] 6 νεκροί και 60 τραυματίες, από έκρηξη βόμβας στην Τουρκία
  • [08] Ρώσος πράκτορας υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση του Λιτβινένκο
  • [09] Πρόντι: Το Ευρωσύνταγμα θα μπορούσε να υιοθετηθεί σταδιακά

  • [01] Έρευνα: Οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι μετριοπαθείς, ενσωματωμένοι και στη σκιά της 11ης Σεπτεμβρίου

    23-05-2007

    Νέα σφυγμομέτρηση του Ερευνητικού Κέντρου Πιού στην κοινότητα των μουσουλμάνων της Αμερικής, έδειξε ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ζωή του δυσκόλεψε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το 25% των Αμερικανών μουσουλμάνων δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διακρίσεων και το 54% αισθάνεται ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν αντικείμενο επιπρόσθετης παρακολούθησης απ' τις αρχές.

    Πάντως ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Πιου, Άντριου Κοχούτ, επεσήμανε ότι η δημοσκόπηση έδειξε πως η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ αισθάνεται ενσωματωμένη στην Αμερικανική κοινωνία, ανήκει στην αστική τάξη και υιοθετεί μετριοπαθείς απόψεις. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών μουσουλμάνων καταδικάζει τον Ισλαμικό εξτρεμισμό.

    Όμως η σφυγμομέτρηση έδειξε παράλληλα ότι το 36% των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ανησυχεί για την πιθανότητα ανόδου του Ισλαμικού εξτρεμισμού στην Αμερική, αλλά μόνο ένα 25% υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [02] Δημοσκόπηση: Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την αντικαπνιστική εκστρατεία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    23-05-2007

    Η 31η Μαΐου έχει καθορισθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ο αρμόδιος για την υγεία επίτροπος κ. Μάρκος Κυπριανού, δημοσιοποίησε την νέα έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που αποδεικνύει ότι σε ποσοστό 88% οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν την αντικαπνιστική πολιτική, δηλαδή την απαγόρευση του καπνίσματος στα γραφεία, στους κλειστούς χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε μάλιστα ότι η τόσο υψηλή υποστήριξη του κοινού ενισχύει την πεποίθηση ότι τα μέτρα μπορούν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο μέχρι το 2009, γιατί οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ ανησυχητικοί για την δημόσια υγεία στην Ευρώπη. 650.000 άτομα χάνουν την ζωή τους λόγω του καπνίσματος και ακόμη 80.000 ενήλικοι πεθαίνουν λόγω του παθητικού καπνίσματος.

    Ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαίου, θα αρχίσει να λειτουργεί και υπηρεσία καθοδήγησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα παρέχει πληροφόρηση και υποστήριξη, σε όσους προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα

    Εξάλλου, στον κ. Κυπριανού και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επιδόθηκε και μανιφέστο της Ευρωπαϊκής νεολαίας με τίτλο 'Οι νέοι για μια ζωή χωρίς κάπνισμα'.

    Τι γίνεται όμως στις χώρες της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση έδειξε ότι στα μισά νοικοκυριά στην Ευρώπη, κανένα μέλος τους δεν καπνίζει, ενώ το 2006 ένας στους τρεις καπνιστές προσπάθησε να σταματήσει το κάπνισμα. Παράλληλα όμως ένα ποσοστό σχεδόν 70% ξανάρχισε να καπνίζει. Οι αντικαπνιστικές πολιτικές δεν εφαρμόζονται από όλες τις χώρες, ενώ σε πολλές χώρες η απαγόρευση δεν τηρείται από πολίτες καπνιστές που αντιδρούν .

    Για την Ελλάδα και την Κύπρο οι αριθμοί είναι αρνητικά εντυπωσιακοί. Το 42% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές. Εννέα στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν ότι καπνίζουν τακτικά σε καθημερινή βάση και το 53% καπνίζει πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως.

    Μετά τους Έλληνες ακολουθούν οι Κύπριοι σε ποσοστό 39%, οι Ούγγροι και οι Βούλγαροι με 36%, οι Πολωνοί με 35% και οι Τσέχοι και οι Εσθονοί με 34%. Οι λιγότεροι καπνιστές, 18%, βρίσκονται στην Σουηδία όπου και οι απαγορεύσεις εφαρμόζονται πλήρως.

    Τον Ιανουάριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια Πράσινη Βίβλο για την υγεία και την προώθηση μιας δημόσιας συζήτησης για την προώθηση των χώρων χωρίς καπνό. Ως την 1η Ιουνίου στο διαδικτυακό τόπο της Ένωσης μπορούν όσοι επιθυμούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους και μετά θα βγουν συμπεράσματα για να εξετασθούν ενδεχόμενα νέων διαβημάτων για την βελτίωση του ελέγχου του καπνίσματος στην Ευρώπη.

    [03] Έντονη περίοδο τυφώνων προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ

    23-05-2007

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προβλέπει ασυνήθιστα έντονη περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό φέτος. Η περίοδος αυτή αρχίζει στην 1η Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά των μετεωρολόγων 13 με 17 τροπικές καταιγίδες θα αναπτυχθούν φέτος στον Ατλαντικό και απ' αυτές 7 με 10 θα φτάσουν την κατηγορία του τυφώνα, εκ των οποίων οι 3 με 5 θα χαρακτηριστούν σοβαροί τυφώνες. Αντίστοιχες ήταν και οι προβλέψεις του Πανεπιστημίου του Κολοράντο τον περασμένο μήνα, που είχε δηλώσει ότι 17 τροπικές καταιγίδες θα αναπτυχθούν φέτος στον Ατλαντικό Ωκεανό και απ' αυτές οι 5 περίπου θα φτάσουν το επίπεδο σοβαρού τυφώνα.

    Πάντως παρόμοιες προβλέψεις είχαν γίνει και πέρυσι, αλλά διαψεύστηκαν απ' την φύση και τελικά το 2006 χαρακτηρίστηκε ασυνήθιστα ήρεμη χρονιά από πλευράς ανάπτυξης τροπικών καταιγίδων στον Ατλαντικό.

    [04] Χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν καταυλισμό στο βόρειο Λίβανο

    23-05-2007

    Λιβανέζοι στρατιώτες, περιπολούν στον Παλαιστινιακό καταυλισμό.

    Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο Λίβανο, καθώς μονομερής εκεχειρία περιόρισε κάπως τις μάχες μεταξύ Ισλαμιστών εξτρεμιστών και του στρατού του Λιβάνου. Οι άμαχοι κρατώντας άσπρες σημαίες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κοντά στην Τρίπολη.

    Νωρίτερα την Τρίτη, φάλαγγα των ΗΕ που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, δέχθηκε πυρά, αμέσως μετά την είσοδο της στον καταυλισμό. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή. Η φάλαγγα με την βοήθεια κατέφθασε στον καταυλισμό, αφού η εξτρεμιστική οργάνωση Φατάχ αλ Ισλάμ ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός στις μάχες με το στρατό του Λιβάνου. Πάνω από 75 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις μέρες εξαιτίας των μαχών. Όπως πιστεύεται, η Φατάχ αλ Ισλάμ έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα και έχει την βάση της στον καταυλισμό.

    Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι μελετάται αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου για να της χορηγηθεί επιπλέον στρατιωτική βοήθεια.

    [05] Εν αναμονή νέας έκθεσης της ΔΥΑΕ για Ιράν

    23-05-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα ανακοινώσει σήμερα ότι το Ιράν όχι μόνο συνεχίζει να αψηφά τα αιτήματα των ΗΕ να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά έχει διευρύνει τις δραστηριότητες του αυτές. Η εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

    Πάντως, τη Τρίτη διπλωματικοί κύκλοι, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν στον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, λόγω πρότασής του να επιτραπεί στο Ιράν να διατηρήσει μέρος του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο κ. ελ Μπαραντέι είχε πρόσφατα δηλώσει ότι θα πρέπει να παρεμποδιστεί η παραγωγή ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα από μέρους της Τεχεράνης και όχι ο πλήρης τερματισμός κάθε δραστηριότητας εμπλουτισμού ουρανίου.

    [06] Υποχώρηση των Δημοκρατικών

    23-05-2007

    Χάρρυ Ρήντ

    Οι Δημοκρατικοί του Αμερικανικού Κογκρέσου εγκατέλειψαν τις προσπάθειες τους να ενσωματώσουν χρονοδιάγραμμα απόσυρσης απ' το Ιράκ, στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης του πολέμου. Μέλη του Κογκρέσου ανακοίνωσαν την εν λόγω απόφαση τους τη Τρίτη, υποχωρώντας στις πιέσεις του Λευκού Οίκου, αλλά επεσήμαναν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν άλλους τρόπους άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση Μπούς με στόχο την αλλαγή πορείας στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την απόφαση του κόμματος του ήττα των Δημοκρατικών και επεσήμανε ότι οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να ενσωματώσουν χρονοδιάγραμμα στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης του Πενταγώνου. Στο Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος, Τόνυ Σνόου, απέφυγε και αυτός να χαρακτηρίσει την υποχώρηση των Δημοκρατικών νίκη της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι 75 άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη σε διάφορα σημεία της χώρας. Στη βόρεια Βαγδάτη, ένοπλοι πυροβόλησαν κατά μικρού λεωφορείου που μετέφερε φοιτητές, σκοτώνοντας 8 από αυτούς. Εξάλλου από επίθεση με βλήμα όλμου στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 4 ακόμα φοιτητές και τραυματίστηκαν 25. Παράλληλα έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άτομα και να τραυματιστούν 60 σε πολυσύχναστη αγορά στην κυρίως Σιιτική συνοικία Αμίλ, στην νοτιοδυτική Βαγδάτη.

    Σε άλλο σημείο της Ιρακινής πρωτεύουσας, ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Επίσης, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν 15 υπόπτους της αλ Κάιντα κατά την διάρκεια επιδρομών στο Ιράκ την Τρίτη, ενώ μπόρεσαν να απελευθερώσουν 12 Ιρακινούς που κρατούνταν όμηροι κοντά στην πόλη Καρμά.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, παρότρυνε με επιστολή της τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι να άρει απαγόρευση μετάδοσης ρεπορτάζ περί βομβιστικών επιθέσεων και των συνεπειών τους.

    [07] 6 νεκροί και 60 τραυματίες, από έκρηξη βόμβας στην Τουρκία

    23-05-2007

    Στη Τουρκία, 6 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 60 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε έξω από εμπορικό κέντρο της Άγκυρας την Τρίτη, εκτοξεύοντας τζάμια και άλλα υλικά σε αρκετά μεγάλη ακτίνα.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την έκρηξη 'άτεγκτη τρομοκρατική επίθεση' και πρόσθεσε ότι ένα από τα θύματα και 4 από τους τραυματίες είναι Πακιστανοί. Αξιωματούχος του Πακιστάν δήλωσε ότι 8 Πακιστανοί υπήκοοι τραυματίστηκαν.

    Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς η Άγκυρα φιλοξενεί διεθνή αμυντική έκθεση, στην οποία λαμβάνουν μέρος πολλές χώρες. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

    [08] Ρώσος πράκτορας υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση του Λιτβινένκο

    23-05-2007

    O Αλεξάντερ Λιτβινένκο σε νοσοκομείο του Λονδίου το Νοεμβριο του 2006.

    Οι Βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος πρώην πράκτορα της KGB για την δηλητηρίαση με Πολώνιο του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πέρυσι στο Λονδίνο. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τη Ρωσία την έκδοση του Αντρέι Λούγκοβοϊ, λέγοντας ότι έχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του. Ο Λουγκοβόϊ και ένας άλλος Ρώσος επιχειρηματίας είχαν συναντηθεί με τον Λιτβινένκο σε ξενοδοχείο του Λονδίνου την ημέρα που αρρώστησε ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος.

    Η υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας και του δήλωσε ότι το Λονδίνο περιμένει την πλήρη συνεργασία της Μόσχας στο θέμα. Το γραφείο του υπουργού δικαιοσύνης της Ρωσίας δήλωσε ότι το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την έκδοση Ρώσων πολιτών, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Λούγκοβοϊ στη Ρωσία. Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι το Λονδίνο διατηρεί σημαντικές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά οι αρχές του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

    [09] Πρόντι: Το Ευρωσύνταγμα θα μπορούσε να υιοθετηθεί σταδιακά

    23-05-2007

    Ρομάνο Πρόντι

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να πιεστούν να προχωρήσουν με την ίδια ταχύτητα προς την έγκριση του Ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Μιλώντας στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο, ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι μία 'εμπροσθοφυλακή κρατών' όπως είπε, θα μπορούσε να σχηματίσει μια ποιο συγχωνευμένη ομάδα, ενώ άλλα μέλη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αργότερα. Και πρόσθεσε ότι η Ιταλία δεν θα υπογράψει συμβιβαστική συμφωνία αν δεν αντικατοπτρίζει το όραμα του αρχικού κειμένου για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Η προεδρεύουσα Γερμανία ελπίζει να ολοκληρώσει συμβιβαστική πρόταση για το σύνταγμα, εν όψει της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Το θέμα του Ευρωσυντάγματος έχει ατονήσει από το 2005, που Γάλλοι και Ολλανδοί ψηφοφόροι το απέρριψαν σε σχετικά δημοψηφίσματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 May 2007 - 1:18:19 UTC