Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έγκριση του νομοσχεδίου χρηματοδότησης πολεμικών επιχειρήσεων
  • [02] Ισραηλινές αεροεπιδρομές κατά Χαμάς
  • [03] Σφοδρές μάχες και πάλι στο βόρειο Λίβανο
  • [04] Μπαραντέι: Το Ιράν 3 με 8 χρόνια από την παραγωγή πυρηνικού όπλου
  • [05] Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ νέος πρόεδρος της ΓΣ των ΗΕ
  • [06] Γουάϊσνερ: Σε γοργούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για το μέλλον του Κοσόβου

  • [01] Έγκριση του νομοσχεδίου χρηματοδότησης πολεμικών επιχειρήσεων

    25-05-2007

    Και τα δύο σώματα του Αμερικανικού Κογκρέσου ενέκριναν, την Πέμπτη το βράδυ, με μεγάλη διαφορά ψήφων τα κονδύλια, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την συνέχιση της χρηματοδότησης των Αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, μέχρι το Σεπτέμβριο. Το μέτρο δεν περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, αλλά περιλαμβάνει πρόνοια για παρακράτηση της Αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς την Ιρακινή κυβέρνηση αν δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας.

    Μετά από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπούς, οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, απέσυραν τα αρχικά τους αιτήματα για χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των στρατευμάτων απ' το Ιράκ. Ο κ. Μπούς έχει ήδη ασκήσει βέτο σε προηγούμενη μορφή του εν λόγω νομοσχεδίου.

    Με ψήφους 280 υπέρ, έναντι 142, η Βουλή ενέκρινε εύκολα τα κονδύλια, ενώ η διαφορά ψήφων ήταν ακόμη μεγαλύτερη στη Γερουσία όπου το μέτρο ενεκρίθη με 80 ψήφους υπέρ έναντι 14. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί τώρα στο πρόεδρο Μπούς για την δική του τελική υπογραφή.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ επιβεβαίωσε ότι η σορός που ανασύρθηκε από τον Ευφράτη ποταμό την Τετάρτη ανήκει σε έναν από τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που απήχθησαν πριν δύο εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η σορός που βρέθηκε είναι του στρατιώτη Τζόζεφ Ανζακ. Ο Ανζακ και δύο συνάδελφοί του πιστεύεται ότι απήχθησαν στις 12 Μαΐου, νότια της Βαγδάτης, από τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως Τρίγωνο του Θανάτου.

    Την Πέμπτη, Iρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν στην Φαλούτζα από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και ενώ είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς για την κηδεία κατοίκου της πόλης που είχε αντιταχθεί στην αλ Κάιντα. Εξάλλου, στη Βαγδάτη, ένοπλοι σκότωσαν 11 άτομα που επέβαιναν σε λεωφορείο, ενώ βόρεια της Ιρακινής πρωτεύουσας 5 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα.

    [02] Ισραηλινές αεροεπιδρομές κατά Χαμάς

    25-05-2007

    Ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο κοντά στην κατοικία του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Ισμαήλ Χανίγιε, στη Γάζα. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αεροεπιδρομή αργά τη Πέμπτη το βράδυ στόχευε οίκημα που χρησιμοποιείται απ' την Χαμάς και ότι η κατοικία του κ. Χανίγιε δεν αποτελούσε στόχο. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σειρά αεροεπιδρομών τη Πέμπτη το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας στοχεύοντας εκπαιδευτικές βάσεις και διοικητικά κτήρια της Χαμάς.

    Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 30 Παλαιστίνιους πολιτικούς της Χαμάς. Σε επιδρομές που πραγματοποίησαν την Πέμπτη, οι Iσραηλινοί συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο υπουργό Παιδείας Νάσερ Σαέρ, ορισμένους βουλευτές και δημάρχους, καθώς και ένα πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

    Πάντως Παλαιστίνιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ενέργειες των Ισραηλινών προκαλούν τον Παλαιστινιακό λαό και δεν πρόκειται να βελτιώσουν την ασφάλεια της χώρας τους. Από τη πλευρά του, το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι αν και η Χαμάς αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση που διεξάγει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, η σύλληψη εκλεγμένων μελών της Παλαιστινιακής κυβέρνησης εγείρει ανησυχίες.

    [03] Σφοδρές μάχες και πάλι στο βόρειο Λίβανο

    25-05-2007

    Λιβανέζοι στρατιώτες

    Ο στρατός του Λιβάνου και ισλαμιστές εξτρεμιστές, που βρίσκονται οχυρωμένοι σε Παλαιστινιακό προσφυγικό οικισμό, αντήλλαξαν βαριά πυρά το βράδυ της Πέμπτης, σπάζοντας έτσι την διάρκειας δύο ημερών ανακωχή τους. Η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα στον καταυλισμό Ναχρ αλ Μπαρέντ, έξω από την Τρίπολη.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δεσμεύτηκε να πατάξει τους Ισλαμιστές εξτρεμιστές μέσα στον Νάχρ αλ Μπαρέντ, δηλώνοντας ότι ο στρατός της χώρας έπεσε θύμα τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως είπε.

    Οι εξτρεμιστές της Φατάχ αλ Ισλάμ που βρίσκονται στον προσφυγικό καταυλισμό, δήλωσαν ότι θα σεβαστούν μία ανακωχή, αλλά δεν σκοπεύουν να παραδοθούν και ότι θα αντεπιτεθούν σε περίπτωση που δεχθούν πυρά του στρατού. Περίπου 75 άτομα, στρατιώτες, εξτρεμιστές και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή, που άρχισαν οι ένοπλες συγκρούσεις.

    [04] Μπαραντέι: Το Ιράν 3 με 8 χρόνια από την παραγωγή πυρηνικού όπλου

    25-05-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, προέβλεψε ότι το Ιράν απέχει τρία με οκτώ χρόνια από την παραγωγή πυρηνικού όπλου. Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, ο κ. ελ Μπαραντέι ζήτησε την διενέργεια διαπραγματεύσεων ώστε να μην επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    Στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, εξαιτίας της άρνησής του να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, όπως του ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ιράν συνεχίζει να αδιαφορεί για τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση της Τεχεράνης.

    Πάντως, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του θα προχωρήσει.

    [05] Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ νέος πρόεδρος της ΓΣ των ΗΕ

    25-05-2007

    Ο Σέρτζαν Κερίμ με τον πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν (φωτο αρχείου)

    Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ εξέλεξε νέο πρόεδρο της τον πρώην υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σέρτζαν Κερίμ, μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του τη Πέμπτη από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Σε ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση αποδεχόμενος το αξίωμα ο κ. Κερίμ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη θέση του αυτή για την προώθηση πολυμερούς συνεργασίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους αργότερα ο κ. Κερίμ τους ζήτησε να μην περιμένουν δραματικές αλλαγές μέσα σ' ένα χρόνο και σημείωσε ότι στόχος του θα είναι η 'προώθηση θέσεων' όπως η διεύρυνση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Ο Σέρτζαν Κερίμ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 18 Σεπτεμβρίου αντικαθιστώντας τον Χάγια Ρασίντ Αλ Καλίφα απ' το Μπαχρέην.

    [06] Γουάϊσνερ: Σε γοργούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για το μέλλον του Κοσόβου

    25-05-2007

    Φρανκ Γουάϊσνερ

    Ο ανώτατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσυφοπεδίου, πρέσβης Φράνκ Γουάϊσνερ, δήλωσε στη ΦτΑ ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα στα ΗΕ συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Ο κ. Γουάϊσνερ σημείωσε ότι εξετάζεται ψήφισμα που υπεβλήθη απ' τη Γαλλία στις αρχές του μήνα και συνεχίζονται και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

    Εξετάζεται το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, προς αναζήτηση φρασεολογίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποδοχή των προτάσεων του εκπροσώπου των ΗΕ στο Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι. Ο κ. Γουάϊσνερ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα αγωνιστούν για την αποδοχή του σχεδίου Αχτισάαρι που προβλέπει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση για το Κόσοβο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 26 May 2007 - 1:19:49 UTC