Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτάστηκε η "Ημέρα Μνήμης" στις ΗΠΑ
  • [02] Και η Ρωσία τίθεται υπέρ των κυρώσεων των ΗΕ κατά του Ιράν
  • [03] "Ξύλο" στο τουρκικό κοινοβούλιο
  • [04] Ισραηλινές απειλές προς Παλαιστινίους
  • [05] Ινδονησία και Ιαπωνία διαμαρτύρονται για την παράταση της κράτησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσί
  • [06] Κοινοί οι στόχοι ΗΠΑ και Ιράν για το Ιράκ
  • [07] Το Πεκίνο προσπαθεί να προσεγγίσει ευρωπαϊκές αγορές
  • [08] Επιτυχείς πυραυλικές δοκιμές της Ρωσίας

  • [01] Γιορτάστηκε η "Ημέρα Μνήμης" στις ΗΠΑ

    29-05-2007

    O πρόεδρος Μπούς καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο εθνικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον.

    Ο αμερικανικός λαός γιόρτασε την Δευτέρα την "Ημέρα Μνήμης", δηλαδή την ημέρα που τιμάται η μνήμη των πεσόντων στα πεδία των μαχών.

    Ο πρόεδρος Μπούς κατέθεσε στεφάνι στο εθνικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον, καθώς σ'ολόκληρη την χώρα οι Αμερικανοί συμμετείχαν σε ειδικούς εορτασμούς μνήμης για τους πεσόντες στους πολέμους του έθνους. Ο κ. Μπούς απέτισε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που πολέμησαν και έπεσαν στο πεδίο της μάχης καθ'όλη την διάρκεια της αμερικανικής ιστορίας, αποκαλώντας τους πεσόντες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν 'μία νέα γενιά νεκρών ηρώων.' Ο κ. Μπους επισήμανε ότι ενώ ο πόλεμος βρίσκεται στο 5ο χρόνο του, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί ακόμα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προς την πατρίδα τους.

    Πάνω από 3,400 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την εποχή της κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολής στη χώρα αυτή το 2003. Εξάλλου, το Πεντάγωνο λέει ότι τουλάχιστον 325 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, το 2001.

    [02] Και η Ρωσία τίθεται υπέρ των κυρώσεων των ΗΕ κατά του Ιράν

    29-05-2007

    Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του νοιώθει απογοήτευση, εξαιτίας της άρνησης του Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Κίσλιακ είπε ότι η χώρα του αναμένει από το Ιράν να αναθεωρήσει την στάση του, μετά την δήλωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι το Ιράν αψήφισε τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και διεύρυνε τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, ο κ. Κίσλιακ δήλωσε ότι η χώρα του προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα με το Ιράν μέσω του διαλόγου. Η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν, όμως πρόσφατα τέθηκε υπέρ της επιβολής των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στο Ιράν, επειδή αυτό δεν διέκοψε το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [03] "Ξύλο" στο τουρκικό κοινοβούλιο

    29-05-2007

    Κλωτσιές και μπουνιές αντάλλαξαν νομοθέτες της Τούρκικης βουλής τη Δευτέρα, στα πλαίσια έντονης αντιπαράθεσης για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της χώρας.

    Για δεύτερη φορά στην Τουρκική βουλή εξετάζεται η διενέργεια συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε ο πρόεδρος της χώρες να εκλέγεται από το λαό και όχι από τη βουλή. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ άσκησε βέτο την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Σεζέρ δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει για δεύτερη φορά βέτο, αλλά μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.

    Η χειροδικία στη βουλή ξέσπασε όταν νομοθέτης της κοσμικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε συνάδελφό του ότι προσέβαλε τον Πρόεδρο της χώρας.

    [04] Ισραηλινές απειλές προς Παλαιστινίους

    29-05-2007

    Παλαιστίνιοι ψάχνουν τα ερείπια κτιρίου, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το Ισραήλ απείλησε να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτόξευσαν περίπου 10 ρουκέτες κατά του νοτίου Ισραήλ την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασσόσιέτεντ Πρές μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έλαβε την διαταγή να εντείνει τις επιχειρήσεις του εδάφους κατά εξτρεμιστών της Γάζας που εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ αρνήθηκε να πεί αν ηγετικά μέλη της Χαμάς στην Γάζα θα αποτελέσουν στόχο του στρατού.

    Από τις αεροεπιδρομές των Ισραηλινών, που στοχεύουν στην διακοπή των επιθέσεων με ρουκέτες εκ μέρους Παλαιστινίων εξτρεμιστών, έχουν σκοτωθεί 50 Παλαιστίνιοι τις τελευταίες 10 μέρες. Από τις Παλαιστινιακές ρουκέτες σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί.

    Στην Δυτική Οχθη, ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο εξτρεμιστή Χαλέντ Σαγουίς, ανώτερο μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων αλ Ακσά, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι είχε αναμειχθεί σε πολλές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων τα τελευταία χρόνια

    [05] Ινδονησία και Ιαπωνία διαμαρτύρονται για την παράταση της κράτησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσί

    29-05-2007

    Αούνγκ Σάν Σου Τσί

    Η Ινδονησία και η Ιαπωνία προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που καταδίκασαν την απόφαση της Βιρμανίας να παρατείνει για ένα ακόμα χρόνο την κατ'οίκον κράτηση της ηγέτιδας της δημοκρατικής παράταξης της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσί.

    Την Δευτέρα η Ινδονησία κατηγόρησε την στρατιωτική ηγεσία της Βιρμανίας ότι βλάπτει την καλή φήμη της δεκαμελούς Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της. Στο Τόκυο, το Ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση της Κας ΣουΤσί, που κρατείται εδώ και περίπου 17 χρόνια. Η Ιαπωνία κάλεσε και εκείνη την Βιρμανία να κινηθεί προς την δημοκρατία και αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατουμένους.

    Η κυβέρνηση της Βιρμανίας λέει ότι εφαρμόζει ένα χάρτη προς την δημοκρατία, όμως οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χώρες της Δύσης λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην χώρα αυτή καθυστερούν πάρα πολύ.

    [06] Κοινοί οι στόχοι ΗΠΑ και Ιράν για το Ιράκ

    29-05-2007

    Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ με τον Ιρανό ομολογό του Χασάν Καζεμί Κόμι.

    Oι ΗΠΑ παρότρυναν το Ιράν να πάψει να υποστηρίζει πολιτοφυλακές στο Ιράκ, κατά την διάρκεια των υψηλοτέρου επιπέδου συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 30 χρόνια. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, είπε ότι κατά τις 4άωρες συνομιλίες που είχε την Δευτέρα με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Καζεμί Κόμι στη Βαγδάτη, επέμεινε ότι το Ιράν πρέπει να εφαρμόσει τα δηλωμένα του σχέδια για την εδραίωση της ασφάλειας στο Ιράκ.

    Ο κ. Κρόκερ είπε επίσης ότι η ιρανική αντιπροσωπεία επέμενε ότι η συμμαχική παρουσία στο Ιράκ αποτελεί ξένη κατοχή, ενώ χαρακτήρισαν ανεπαρκείς τις προσπάθειας των ΗΠΑ για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας.

    Παρόλα αυτά, ο πρέσβης Κρόκερ κατέληξε ότι και οι δύο πλευρές έχουν κοινές πολιτικές που στοχεύουν στην εδραίωση ενός σταθερού και δημοκρατικού Ιράκ.Ο πρέσβης Καζεμί δήλωσε στον κ. Κρόκερ, ότι το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού. Το Ιράν αρνείται ότι είναι υπεύθυνο για ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ.

    Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στη Βαγδάτη και οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην κατάσταση ασφάλειας του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία είπε ότι έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βαγδάτης σκότωσε τουλάχιστον 21άτομα και τραυμάτισε 66. Από την έκρηξη προξενήθηκαν ζημίες στο μουσουλμανικό τέμενος Αμντέλ Καντίρ Γκιλάνι, που αποτελεί ένα από τους πιο ιερούς τόπους για τους Σουνίτες στη Βαγδάτη.

    [07] Το Πεκίνο προσπαθεί να προσεγγίσει ευρωπαϊκές αγορές

    29-05-2007

    Μπενίτα Φερέρο-Ουάλντνερ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γιάνγκ Τζιετσί δήλωσε ότι το Πεκίνο θέλει να ανοίξει τις πύλες του σε ευρωπαϊκές εισαγωγές, αλλά ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαλαρώσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη χώρα του. Ο κ. Γιάνγκ είχε συνομιλίες με την επικεφαλή των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπενίτα Φερέρο-Ουάλντνερ, τη Δευτέρα, στο περιθώριο συνάντησης στο Αμβούργο μεταξύ της ΕΕ και 16 Ασιατικών χωρών.

    Ο κ. Γιάνγκ επεσήμανε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει σκόπιμα να εξασφαλίσει πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές της με την Ευρώπη, το οποίο πέρυσι ανέρχονταν στα 170 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κ. Φερέρο-Ουάλντνερ δήλωσε ότι ήγειρε το θέμα του μητρώου της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόσβασης στο Διαδίκτυο, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία συνάθροισης. Η κ. Φερέρο-Ουάλντνερ και ο κ. Γιάνγκ επίσης συζήτησαν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας τους φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι αναπτυσσόμενες χώρες σαν την Κίνα δεν ευθύνονται για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος, αλλά πρόσθεσε ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να βρει μία ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    [08] Επιτυχείς πυραυλικές δοκιμές της Ρωσίας

    29-05-2007

    Η Ρωσία ολοκλήρωσε επιτυχώς δοκιμαστική εκτόξευση διειπηρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και ενός πυραύλου Κρούζ, μικρότερου βεληνεκούς. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είπε ότι ο διειπηρωτικός πύραυλος τύπου RS-24, έχει την δυνατότητα να φέρει πολλαπλές κεφαλές, που η κάθε μία να έχει διαφορετικό στόχο.

    Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη βορειοδυτική Ρωσία και επέτυχε τον στόχο της στην μακρυνή ανατολική χερσόνησο Καμτσάτκα. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι νέος πύραυλος Κρούζ τύπου Ισκαντέρ, δοκιμάστηκε επιτυχώς στην περιοχή του Αστρακάν.

    Ο αντιπρόεδρος της ρωσικης κυβέρνησης Σεργκέι Ιβάνωφ δήλωσε ότι οι δοκιμές απέδειξαν ότι τα ρωσικά όπλα μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε αντιπυραυλικό πρόγραμμα προστασίας. Το Κρεμλίνο έχει οργιστεί με τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα στη Τσεχία και την Πολωνία.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι βλαβερό και επικίνδυνο να μετατραπεί η Ευρώπη σε 'πυριτιδαποθήκη', γεμάτη με νέου τύπου όπλα. Η Ρωσία θεωρεί το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα απειλή για την ασφάλειά της.

    Η Ουάσινγκτον λέει ότι το σύστημα αυτό στοχεύει στην αποτροπή επιθέσεων από κράτη όπως το Ιράν και δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ρωσία ή κανέναν άλλο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 30 May 2007 - 1:19:41 UTC