Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ αλλάζει κόμμα
  • [02] Τιμητική διάκριση στον Ανδρέα Καφφέ
  • [03] Ταξίδι επιστροφής για το Ατλαντίς
  • [04] Tο Ιράν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιό του σαν "όπλο"
  • [05] Αρχίζει η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ
  • [06] Η Σερβία αντίθετη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου
  • [07] Ιράκ: 78 νεκροί από νέα επίθεση σε τέμενος Σιιτών
  • [08] Μπούς-Ολμέρτ εκφράζουν υποστήριξη για τον Μ. Αμπάς

  • [01] Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ αλλάζει κόμμα

    20-06-2007

    Μάικλ Μπλούμπεργκ

    Την αποχώρηση του απ' το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο κ. Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι γίνεται ανεξάρτητος και επεσήμανε ότι η αλλαγή αυτή ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο που έχει διοικήσει και θα συνεχίσει να διοικεί την πόλη της Νέας Υόρκης.

    Επίσης ο κ. Μπλούμπεργκ σημείωσε ότι η αλλαγή αυτή κόμματος δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα το 2008 και τόνισε ότι τα σχέδια του για το μέλλον δεν έχουν αλλάξει. Πάντως συνεχίζουν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο δισεκατομμυριούχος Νεοϋορκέζος δήμαρχος εξετάζει την πιθανότητα υποψηφιότητας του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    [02] Τιμητική διάκριση στον Ανδρέα Καφφέ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-06-2007

    Ο Ανδρέας Καφφές με τον καθηγητή Billet και την κορούλα του Μαρία

    Ο Andrew Kaffes, πρώην διευθυντής δημοσίων σχέσεων της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, τιμήθηκε με το Βραβείο Henry D. Paley. Το βραβείο αυτό απονέμεται ετησίως στον φοιτητή που είχε την λαμπρότερη επίδοση στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου George Washington, το οποίο και θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Παράλληλα ο κ. Καφφές παρέλαβε και το πτυχίο Master's of Arts, με πρώτη ειδικότητα το Λόμπι, δηλαδή τις δραστηριότητες για την εκπροσώπηση ειδικών συμφερόντων στην Αμερικανική νομοθετική εξουσία, και δεύτερη ειδικότητα την διαχείριση υποθέσεων που αφορούν στην σχέση εργοδοσίας και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Ο διευθυντής του προγράμματος νομοθετικών υποθέσεων της Σχολής Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, Steven Billet, εξήρε την προσωπικότητα του νέου αποφοίτου και ανταποκρινόμενος σε αίτημα της μικρής κόρης του κ. Καφφέ, της Μαρίας, φωτογραφήθηκε μαζί τους. Ο καθηγητής Billet για πολλά χρόνια ήτανε ένας από τους βοηθούς του Ελληνικής καταγωγής άλλοτε βουλευτή John Brademas, από την Πολιτεία Ινδιάνα, στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η στενή σχέση που είχε με τον κ. Μπραδήμα βοήθησε στο να αναπτύξει ο καθηγητής Billet έντονα φιλελληνικά αισθήματα που συνεχίζει να έχει από τότε.

    Ο κ. Καφφές είναι τώρα διευθυντής εταιρείας επικοινωνιών και δημοσίων σχέσεων που φέρει το όνομά του. Η εταιρεία A.G. Kaffes & Associates ιδρύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες και μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την προώθηση των νομοθετικών στόχων της ΑΧΕΠΑ και κατ' επέκταση της Ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής μαζί με την υπόλοιπη ομογένεια του εύχεται καλή επιτυχία στο καινούργιο έργο του.

    [03] Ταξίδι επιστροφής για το Ατλαντίς

    20-06-2007

    Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς αποσυνδέθηκε απ' τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη. Μετά την αποσύνδεση το Ατλαντίς πραγματοποίησε μια πλήρη περιστροφή γύρω απ' το Σταθμό έτσι ώστε το πλήρωμα να φωτογραφήσει τις βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 9 μέρες με 4 διαστημικούς περιπάτους.

    Επίσης τη Τρίτη το πλήρωμα του Ατλαντίς χρησιμοποίησε ρομποτικό βραχίονα για να επιθεωρήσει το θερμομονωτικό υλικό του διαστημικού λεωφορείου που χρειάστηκε να επιδιορθωθεί μετά από ζημιά που προκλήθηκε κατά την εκτόξευση.

    Κατά την επιστροφή του στη Γη το Ατλαντίς μεταφέρει και την Αμερικανίδα αστροναύτη, Σούνι Γουίλλιαμς, που το Σάββατο έσπασε το γυναικείο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα, παραμένοντας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 194 μέρες. Το Ατλαντίς θα προσγειωθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στη Φλόριντα τη Πέμπτη.

    [04] Tο Ιράν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιό του σαν "όπλο"

    20-06-2007

    Το Ιράν δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα πετρελαϊκά του αποθέματά σαν 'όπλο', αν οι ΗΠΑ καταφύγουν σε στρατιωτικά μέτρα κατά του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, Χοσείν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, δήλωσε στα πλαίσια συνέντευξής του σε ιρανική εφημερίδα την Τρίτη, ότι η Τεχεράνη δεν αποκλείει την πιθανότητα χρήσης των αποθεμάτων πετρελαίου, αφού οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν την λήψη στρατιωτικών μέτρων εναντίον της χώρας του. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι το Ιράν ενδεχομένως να μπλοκάρει τα Στενά του Χορμούζ που αποτελούν κρίσιμης σημασίας δίοδο διέλευσης των φορτίων πετρελαίου.

    Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω των Στενών του Χορμούζ. Πάντως, ο πρόεδρος Μπούς επανέλαβε την Τρίτη ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά σε σχέση με την αντιμετώπιση του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν, αλλά επεσήμανε ότι επιθυμεί να επιλύσει την διένεξη μέσω της διπλωματικής οδού.

    [05] Αρχίζει η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ

    20-06-2007

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε τα μέλη της ΕΕ ότι αν μπλοκάρουν συμφωνία για μία νέα Ευρωπαϊκή συνθήκη, θα υποσκάψουν την αξιοπιστία της κοινότητας και θα προκαλέσουν οικονομικές απώλειες.

    Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι προς το συμφέρον των 12 χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ από το 2004, να δείξουν ότι το πρόσφατο κύμα διεύρυνσης δεν έχει υποσκάψει την δυνατότητα της Ενωμένης Ευρώπης να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας, θα βλάψει το σύστημα με το οποίο οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ παράσχουν οικονομική βοήθεια στις πτωχότερες.

    Τα σχόλια του κ. Μπαρόζο στόχευαν την Πολωνία, που απαιτεί αλλαγές στο προτεινόμενο σύστημα κατανομής ψήφων στην ΕΕ. Η προεδρεύουσα Γερμανία, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει την νέα συνθήκη κατά την διάσκεψη κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    [06] Η Σερβία αντίθετη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου

    20-06-2007

    Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βούκ Γιέρεμιτς, τόνισε και πάλι την προθυμία της χώρας του να μελετήσει το ενδεχόμενο να δοθεί αυτοδιοίκηση στο Κόσοβο, αλλά απέρριψε την παραχώρηση πλήρους ανεξαρτησίας.

    Ο κ. Γιέρεμιτς είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να κάνει συμφωνία που να δίνει στην αλβανόφωνη πλειοψηφία του Κοσόβου οποιαδήποτε μορφή αυτοδιοίκησης, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να συμβιβαστεί στο θέμα της εδαφικής της και κυριαρχικής της ακεραιότητας.

    Ο κ. Γιέρεμιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τρίτη στην Αθήνα, μετά από συνομιλίες με την Ελληνίδα ομόλογό του, Ντόρα Μπακογιάννη.

    [07] Ιράκ: 78 νεκροί από νέα επίθεση σε τέμενος Σιιτών

    20-06-2007

    Βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό επιτέθηκε σε Σιιτικό τέμενος στο κέντρο της Βαγδάτης, τη Τρίτη, σκοτώνοντας 78 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 218. Πρόκειται για την φονικότερη επίθεση στην Ιρακινή πρωτεύουσα από τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, επέρριψε την ευθύνη σε Σουνίτες εξτρεμιστές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που είχαν επιβληθεί για να αποτραπούν εμφύλιες βιαιότητες μετά την βομβιστική επίθεση κατά κύριου Σιιτικού τεμένους στη Σαμάρα.

    Στο μεταξύ, μεγάλη επιχείρηση κατά της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, πραγματοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Στην επιχείρηση, λαμβάνουν μέρος 10,000 στρατιώτες και το επίκεντρό της είναι η Μπακούμπα. 22 εξτρεμιστές έχασαν τη ζωή τους κατά τις πρώτες ώρες της επιχείρησης. Επίσης ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός Αμερικανού στρατιώτη.

    Ράιαν Κρόκερ

    Εξάλλου, o νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, δήλωσε ότι η πρεσβεία του στην Βαγδάτη χρειάζεται περισσότερο προσωπικό που να διαθέτει και περισσότερα προσόντα και ζήτησε από το Στέητ Ντηπάρτμεντ να σταλούν στην Βαγδάτη και άλλοι υπάλληλοι. Ο κ. Κρόκερ υπέβαλε το αίτημά του με επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τον περασμένο μήνα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, επιβεβαίωσε το αίτημα του κ. Κρόκερ, μετά την δημοσίευση σχετικής είδησης στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ την Τρίτη και επεσήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για να ικανοποιήσει το αίτημα Κρόκερ. Σύμφωνα με την επιστολή του, ο Ράιαν Κρόκερ τονίζει ότι η πρεσβεία δεν μπορεί να εκτελέσει 'την σημαντικότερη αποστολή του έθνους, χωρίς την βοήθεια έμπειρων συνεργατών'.

    [08] Μπούς-Ολμέρτ εκφράζουν υποστήριξη για τον Μ. Αμπάς

    20-06-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, εξέφρασαν υποστήριξη προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στον αγώνα του με την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. Ο κ. Μπούς είχε συνομιλίες τη Τρίτη στο Λευκό Οίκο με τον κ. Ολμέρτ με θέμα την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τον κ. Αμπάς 'μετριοπαθή φωνή' και πρόεδρο 'όλων των Παλαιστινίων'.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για συνεργασία με τον κ. Αμπάς. Ο κ. Μπούς εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο κ. Αμπάς και ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Σαλάμ Φαγιάντ, θα κερδίσουν υποστήριξη, έτσι ώστε να οδηγήσουν τον Παλαιστινιακό λαό προς την σωστή κατεύθυνση.

    Στο μεταξύ, φορτηγά που μετέφεραν επισιτιστική βοήθεια του Προγράμματος Τροφίμων των ΗΕ μπήκαν στη Γάζα για πρώτη φορά από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ επέτρεψε σε 12 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα να περάσουν στις Παλαιστινιακές περιοχές την Τρίτη. Οι αρχές είπαν ότι ισραηλινά νοσοκομειακά οχήματα μετέφεραν 6 τραυματισμένους Παλαιστινίους σε Ισραηλινά νοσοκομεία.

    Εξάλλου, ο συντονιστής της βοήθειας των ΗΕ προς τους Παλαιστινίους, Ντέηβιντ Σήρερ, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση στην Γάζα παραμείνει απελπιστική, η περιοχή θα γίνει φωλιά εξτρεμιστών και πρόσθεσε ότι η εξτρεμιστική δράση δεν θα παραμείνει μόνο εντός των συνόρων της Γάζας και ενδέχεται να επηρεάσει και το Ισραήλ. Ο κ. Σήρερ είπε ότι η Γάζα χρειάζεται τουλάχιστον 200 φορτία αρωγής σε καθημερινή βάση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 June 2007 - 1:18:19 UTC