Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πρώτη επίσκεψη προέδρου του Βιετνάμ στις ΗΠΑ
  • [02] Εστία γρίπης των πτηνών στη Γερμανία
  • [03] Εκατοντάδες νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη νότια Ασία
  • [04] Ο John Sarbanes στο πλευρό γυναικών, παλαιών πολεμιστών και άλλων μειονοτήτων
  • [05] Ράις: Η διεθνής κοινότητα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της
  • [06] Ιράκ: Σε θάνατο δια απαγχονισμού ο "Χημικός Αλί"
  • [07] Βρετανία: Ο Γκόρντον Μπράουν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος
  • [08] Ισραηλινοί και Άραβες ηγέτες συμμετέχουν σε σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο
  • [09] Λίβανος: 6 ειρηνοφρουροί νεκροί από έκρηξη βόμβας
  • [10] Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας

  • [01] Η πρώτη επίσκεψη προέδρου του Βιετνάμ στις ΗΠΑ

    25-06-2007

    Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ, Γκουέν Μινχ Τριέτ, δήλωσε ότι η χώρα του τρέφει σοβαρή εκτίμηση για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Βιετναμέζος ηγέτης έκανε την δήλωση σε συνέντευξή του προς το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Κυριακή.

    Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Τριέτ είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους ο οποίος και τον παρότρυνε να βελτιώσει το μητρώο του Βιετνάμ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Τριέτ παραδέχτηκε ότι εκδηλώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες από μέρους ορισμένων Αμερικανών Βιετναμικής καταγωγής. Αλλά τόνισε ότι η κυβέρνησή του χαίρεται να βλέπει Βιετναμέζους να πετυχαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ήθελε οι επιτυχημένοι αυτοί παράγοντες να χρησιμεύσουν και σαν γέφυρα ανάμεσα στο Βιετνάμ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Πρόεδρος Τριέτ είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους του Βιετνάμ που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχή του Βιετναμικού Πολέμου που έληξε με την ήττα του υποστηριζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Νοτίου Βιετνάμ.

    [02] Εστία γρίπης των πτηνών στη Γερμανία

    25-06-2007

    Η γρίπη των πτηνών επανεμφανίστηκε στη Γερμανία, όπου τουλάχιστον τρία νεκρά πουλιά αποδείχτηκαν φορείς του πλέον θανατηφόρου στελέχους της νόσου. Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα πουλιά που βρέθηκαν στη Βαυαρία ήταν φορείς του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Πρόκειται για την πρώτη εστία της νόσου που εμφανίζεται στη Γερμανία φέτος.

    Επίσης άλλα τρία νεκρά πουλιά στην ίδια περιοχή βρέθηκαν προσβεβλημένα απ' τη νόσο και τώρα διεξάγονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είναι φορείς του θανατηφόρου στελέχους της νόσου.

    [03] Εκατοντάδες νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη νότια Ασία

    25-06-2007

    Απ' τις καταστροφές στο Πακιστάν

    Σφοδρές καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην νότια Ασία τις τελευταίες τρεις μέρες. 228 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Καράτσι του Πακιστάν, κυρίως από ηλεκτροπληξίες, δέντρα που έπεσαν και σπίτια που κατέρρευσαν απ' τις θεομηνίες.

    Στην Ινδία, οι νεκροί απ' τις καταιγίδες ανέρχονται στους 100, ενώ Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πάντως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι σφοδρές καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα Δευτέρα. Η ετήσια περίοδος των μουσώνων στη περιοχή διαρκεί απ' τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

    [04] Ο John Sarbanes στο πλευρό γυναικών, παλαιών πολεμιστών και άλλων μειονοτήτων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-06-2007

    John Sarbanes

    Ο Ελληνικής καταγωγής Βουλευτής John Sarbanes, δημοκρατικός από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, ήταν ένας από τους σθεναρούς υποστηρικτές τεσσάρων νομοσχεδίων που ενέκρινε την περασμένης εβδομάδα το Αμερικανικό Κογκρέσο με στόχο την χορήγηση βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα δύο από τα μέτρα αυτά θα υποστηρίξουν με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένης της παροχής φορολογικών κινήτρων, μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν μεγαλόπνοα προγράμματα παραγωγικών επενδύσεων και άλλες μικρές επιχειρήσεις που είτε ανήκουν σε απομάχους πολέμου είτε βοηθούν παλαιούς πολεμιστές.

    Το τρίτο νομοσχέδιο θα στηρίξει μικρές επιχειρήσεις ιδιοκτησίας γυναικών ενώ το τέταρτο προβλέπει τροποποίηση του Νόμου περί Μικρών Επιχειρήσεων έτσι ώστε να διευρυνθεί και να βελτιωθεί η βοήθεια που προσφέρεται από τα Κέντρα Ανάπτυξης Μικρών Επιχειρήσεων σε φυλές Ινδιάνων, σε ιθαγενείς της Αλάσκα καθώς επίσης και σε ιθαγενείς της Χαβάης.

    Όπως είπε ο Βουλευτής John Sarbanes 'η νέα πλειοψηφία του Κογκρέσου έχει σε μεγάλη υπόληψη τις μικρές επιχειρήσεις τις οποίες και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα'. Στην συνέχεια ο ομογενής νομοθέτης επεξήγησε ότι έχουν ήδη θεσμοθετηθεί 'μεγάλες φορολογικές απαλλαγές και άλλες πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στο να χαλαρώσουν τα βάρη που επωμίζονται οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων της Αμερικής'. Ο κύριος Σαρμπάνης κατέληξε με τούτα τα λόγια: 'Παρέχοντας μεγαλύτερη βοήθεια και ενισχύοντας τις υφιστάμενες δομές υποστήριξης το Ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην διεύρυνση των ευκαιριών για γυναίκες, βετεράνους πολέμου και άλλες μειονότητες που εργάζονται τόσο σκληρά για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας'.

    [05] Ράις: Η διεθνής κοινότητα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της

    25-06-2007

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της για τερματισμό των δολοφονιών και των βιαιοτήτων στο Νταρφούρ του Σουδάν. Η κ. Ράις βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει σήμερα σε διάσκεψη για το Νταρφούρ μαζί με άλλους εκπρόσωπους απ' τα ΗΕ, την Κίνα, την Αίγυπτο, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η κ. Ράις είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογο της, Μπερνάρ Κούσνερ, ο οποίος και διοργάνωσε την σημερινή διάσκεψη. Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών χαιρέτησε την έμφαση που η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας έχει δώσει στο θέμα του Νταρφούρ. Αλλά επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο Σουδάν για να τηρήσει την υπόσχεση του και να επιτρέψει την ανάπτυξη 20 χιλιάδων ειρηνοφρουρών των ΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης.

    Από τη πλευρά του το Σουδάν αντιτάχθηκε στην διάσκεψη στο Παρίσι, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε νέες πρωτοβουλίες θα υποσκάψουν τις τρέχουσες ειρηνευτικές προσπάθειες στο Νταρφούρ.

    [06] Ιράκ: Σε θάνατο δια απαγχονισμού ο "Χημικός Αλί"

    25-06-2007

    Αλί Χασσάν Αλ-Μαζίντ

    Το ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε σε θάνατο δια απαγχονισμού τον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσσεΐν, Αλί Χασσάν Αλ-Μαζίντ, γνωστό σαν 'χημικό Αλί' για την διοργάνωση της εκστρατείας με δηλητηριώδη αέρια σε βάρος των Κούρδων του Ιράκ στη δεκαετία του 1980. Ο Αλί Χασσάν Αλ-Μαζίντ βρέθηκε ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

    Το ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε επίσης σε θάνατο τον πρώην διοικητή του στρατού Χουσεΐν Ρασίντ Αλ Τικρίτι και τον πρώην υπουργό άμυνας Σουλτάν Χασίμ Αλ Τάϊ. Άλλοι δύο πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά, ενώ αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων, ο πρώην κυβερνήτης της Μοσούλης.

    Στο μεταξύ, συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 4 τρομοκράτες και συνέλαβαν 14 υπόπτους σε εφόδους τη Κυριακή στη Βαγδάτη και βόρεια της Ιρακινής πρωτεύουσας, στα πλαίσια εκστρατείας σε βάρος της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Εξάλλου, δύο πολιτικά κόμματα Σουνιτών αποχώρησαν τη Κυριακή απ' το Κοινοβούλιο λέγοντας ότι δεν θα επιστρέψουν αν δεν αποκατασταθεί ο Σουνίτης, Μαχμούντ Αλ Μασχαντανί, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής.

    Επίσης ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων 11 στρατιωτών μέσα και γύρω απ' τη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 71ας Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής αυτό το μήνα στο Ιράκ.

    [07] Βρετανία: Ο Γκόρντον Μπράουν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος

    25-06-2007

    Στην Βρετανία ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, θα είναι ο επόμενος ηγέτης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της χώρας. Ο κύριος Μπράουν θα διαδεχτεί τον Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέαρ στο αξίωμα του Πρωθυπουργού της Βρετανίας σε δύο ημέρες.

    Ο κ. Μπλέαρ παρουσίασε τον διάδοχό του την Κυριακή κατά την διάρκεια κομματικού συνεδρίου στο Μάντσεστερ. Λίγο αργότερα ο κύριος Μπράουν αποδέχτηκε την ανάδειξή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματός λέγοντας ότι αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα με ταπεινοφροσύνη, υπερηφάνεια και μεγάλη αίσθηση καθήκοντος. Θα ορκιστεί Πρωθυπουργός την Τετάρτη.

    Ο κύριος Μπράουν υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της φτώχειας και για να βελτιωθεί η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών. Όσον αφορά στις προσπάθειες για απομόνωση εξτρεμιστών τρομοκρατών ο κ. Μπράουν είπε ότι θα επεκταθούν πέρα από την χρήση στρατιωτικής δύναμης και θα συμπεριλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο να εξασφαλιστεί όσο γίνεται ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς προς τις προσπάθειες αυτές.

    Λίγο πριν το συνέδριο ο κ. Μπράουν είχε δηλώσει στη Βρετανική τηλεόραση ότι τα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν στην κυβέρνησή του θα πρέπει να υποστηρίζουν όλες τις θέσεις που έχει λάβει το Εργατικό Κόμμα επί διαφόρων θεμάτων.

    [08] Ισραηλινοί και Άραβες ηγέτες συμμετέχουν σε σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο

    25-06-2007

    Από προηγούμενη συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς

    Ισραηλινοί και Άραβες ηγέτες συμμετέχουν σήμερα σε σύνοδο κορυφής στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου με στόχο την ενίσχυση της θέσης του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς και της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, θα συναντηθεί με τον κ. Αμπάς. Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας.

    Αναμένεται ότι ο κ. Ολμέρτ θα αναφερθεί σε τρόπους συνεργασίας του με την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε επίμαχα θέματα στις Ισραηλο-Παλαιστινιακές σχέσεις. Τη Κυριακή, η Ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την χορήγηση 600 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον κ. Αμπάς, από φορολογικά έσοδα των Παλαιστινίων που κατακρατά το Ισραήλ.

    [09] Λίβανος: 6 ειρηνοφρουροί νεκροί από έκρηξη βόμβας

    25-06-2007

    Ισπανοί κυανόκρανοι τη στιγμή της επίθεσης

    Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι 6 κυανόκρανοι του διεθνούς οργανισμού σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο νότιο Λίβανο. Ο υπουργός άμυνας της Ισπανίας, Ζοσέ Αντόνιο Αλόνσο, δήλωσε ότι τρεις Κολομβιανοί και τρεις Ισπανοί ειρηνοφρουροί σκοτώθηκαν απ' την έκρηξη. Ήταν η πρώτη επίθεση σε βάρος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που αριθμεί 13 χιλιάδες ειρηνοφρουρούς και εστάλη στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου πέρυσι μετά τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολλά.

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας του. Στο Παρίσι, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο Γάλλος ομόλογος της, Μπερνάρ Κούσνερ, καταδίκασαν την επίθεση. Η επίθεση καταδικάστηκε και απ' την εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολά.

    [10] Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    25-06-2007

    Δύο τελικά κεφάλαια και όχι τρία, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα ανοίξουν σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στα πλαίσια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Το τρίτο κεφάλαιο που ήταν στο πρόγραμμα και αφορούσε την οικονομική και νομισματική πολιτική, αφαιρέθηκε έπειτα από αίτημα της Γερμανικής προεδρίας, καθώς η Γαλλία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα το μπλόκαρε. Έτσι οι 27 μόνιμοι αντιπρόσωποι του συμβουλίου Κορεπέρ, που συνεδρίασαν χθες το πρωί απεφάσισαν ότι θα ανοίξουν μόνο δύο κεφάλαια αυτά που αφορούν τον οικονομικό έλεγχο και τις στατιστικές .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει προς συζήτηση άλλα δύο κεφάλαια , που αφορούν στην βιομηχανία-επιχειρήσεις και επιστήμη και έρευνα, ενώ όπως είναι γνωστό το 2006 η Ευρωπαική Επιτροπή πάγωσε την διαπραγμάτευση για 8 από τα 35 θεματικά κεφάλαια, μετά την αποτυχία της Τουρκίας να εφαρμόσει την Τελωνειακή Συνθήκη και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και σκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εν τω μεταξύ από την Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εφ όσον εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη στηρίζει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων που καταβάλει η Τουρκική Κυβέρνηση.

    Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας συζητήθηκαν επίσης από τους δύο Πρωθυπουργούς και ο κ. Καραμανλής δήλωσε οτι: 'Βασικός μας στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων', ενώ από την πλευρά του, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι στο άνοιγμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης βρίσκει την Ελλάδα συμπαραστάτη, ενώ σχετικά με το Κυπριακό ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι 'Υποστηρίζουμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο' προσθέτοντας ότι το προσεχές διάστημα θα είναι περισσότερο αποδοτικό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 26 June 2007 - 1:19:01 UTC