Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι βρετανικές αρχές μείωσαν τον δείκτη εθνικής επικινδυνότητας
  • [02] Nέο μήνυμα της αλ Κάιντα στο διαδίκτυο
  • [03] Δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου για το αντιπυραυλικό σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη
  • [04] Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στο Ντένβερ
  • [05] Στέητ Ντηπάρτμεντ: "Ατυχής" η δήλωση της Μόσχας για την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [06] Λούλα Ντα Σίλβα: Τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες του κόσμου

  • [01] Οι βρετανικές αρχές μείωσαν τον δείκτη εθνικής επικινδυνότητας

    05-07-2007

    Η Βρετανία μείωσε τον εθνικό δείκτη επικινδυνότητας από το υψηλότερο σημείο του στο αμέσως επόμενο, γεγονός που δείχνει ότι οι αρχές πιστεύουν ότι δεν επίκειται και νέα τρομοκρατική επίθεση. Η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμίθ πάντως δήλωσε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι η απειλή της τρομοκρατίας έχει εκλείψει και παρότρυνε τον λαό να επαγρυπνεί.

    Η απόφαση της μείωσης του δείκτη επικινδυνότητας ελήφθη μετά την σύλληψη 8 ατόμων, που συνδέονται με απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Λονδίνο και την Γλασκόβη την εβδομάδα που πέρασε. Οι βρετανικές αρχές είπαν ότι οι 8 συλληφθέντες είναι γιατροί ή εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

    Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι θα διευρύνει τους ελέγχους των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα για να εργαστούν σε διάφορους εξειδικευμένους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της υγείας.

    [02] Nέο μήνυμα της αλ Κάιντα στο διαδίκτυο

    05-07-2007

    Ο Αιμάν αλ Ζαγουαχίρι, σε παλαιότερη βιντεοταινία.

    Ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα, Αιμάν αλ Ζαγουαχίρι, εμφανίστηκε την Τετάρτη σε νέα βιντεοταινία που μεταδόθηκε στο διαδίκτυο, με την οποία παροτρύνει τους Μουσουλμάνους να ενωθούν στα πλαίσια του ιερού πολέμου τους και να υποστηρίξουν το ισλαμιστικό κίνημα στο Ιράκ.

    Ο αλ Ζαγουαχίρι είναι ντυμένος στα λευκά και μιλά αραβικά στην ταινία αυτή, στην οποία εξαπολύει φραστική επίθεση κατά της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας επειδή υποστηρίζουν τις ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είπε επίσης ότι στα μελλοντικά σχέδια της αλ Κάιντα περιλαμβάνονται η δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης μαχητών της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Σομαλία. Πάντως δεν αναφέρθηκε καθόλου στις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και την Γλασκόβη.

    Η αυθεντικότητα της ταινίας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    [03] Δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου για το αντιπυραυλικό σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη

    05-07-2007

    O αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβάνωφ είπε ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα για να διαφυλάξει την ασφάλειά της, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ απορρίψουν την πρόταση της Μόσχας για συνεργασία στο θέμα της ανάπτυξης αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Μιλώντας στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, την Τετάρτη, ο κ. Ιβάνωφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα λάβει 'ασυμμετρικά μέτρα', όπως τα χαρακτήρισε, απέναντι στα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία.

    Στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Μπούς την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να χρησιμοποιηθεί σαν βάση της ασπίδας σύστημα ραντάρ που ήδη υπάρχει στη νότια Ρωσία, μαζί με ένα άλλο σύστημα στο Αζερμπαϊζάν. Ο κ. Μπούς δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει την πρόταση αυτή, αλλά τόνισε ότι η Τσεχία και η Πολωνία πρέπει να αποτελούν τμήματα ενός νατοϊκού αμυντικού συστήματος.

    Η Ρωσία εμμένει ότι το αμερικανικό σχέδιο απειλεί την εθνική της ασφάλεια.

    [04] Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στο Ντένβερ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-07-2007

    Εκατοντάδες ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελλάδα και την Κύπρο ετοιμάζονται να ταξιδέψουνε με τις οικογένειές τους στο Ντένβερ, της Αμερικανικής Πολιτείας Κολοράντο, για να συμμετάσχουν στο φετινό ετήσιο συνέδριο της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει εκεί από τις 10 μέχρι τις 15 Ιουλίου.

    Αυτή είναι η 85η κατά σειρά χρόνια που η ΑΧΕΠΑ διοργανώνει ένα τέτοιο οικογενειακό συνέδριο για τα μέλη της που βρίσκονται σκορπισμένα σε πάνω από 1.000 τοπικά παραρτήματα σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, κυρίως όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούνε 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής και Φιλέλληνες.

    Ο σκοπός του συνεδρίου είναι λίγο πολύ ο ίδιος με εκείνον που είχε κάθε παρόμοια διοργάνωση της ΑΧΕΠΑ στο παρελθόν, δηλαδή να εξετάσει τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την οργάνωση και κατ επέκταση την ομογένεια, να τιμήσει προσωπικότητες που διακρίθηκαν κατά το περασμένο δωδεκάμηνο σε διάφορους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο και να προσφέρει στους συνέδρους εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που θα τους δώσουν την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν την υπερηφάνεια που έχουν για την Ελληνική κληρονομιά τους και την πολιτιστική τους ταυτότητα.

    Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γκας Τζέημς

    Μια από τις εκδηλώσεις που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η απονομή των βραβείων της οργάνωσης για τις μεγαλύτερες αθλητικές επιδόσεις της χρονιάς. Στο σχετικό γεύμα θα τιμηθούν τα βλαστάρια της ομογένειας που διέπρεψαν σε κλασσικά αγωνίσματα και άλλα σπορ γενικά στην περίοδο 2006-2007 και θα ανακοινωθούν τα ονόματα εκείνων που επέλεξε η ΑΧΕΠΑ για να ενταχθούν στο Αθλητικό Πάνθεο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Το ιατρικό θέμα που θα απασχολήσει φέτος τους συνέδρους είναι ο Καρκίνος του Προστάτη. Κύριος ομιλητής στην σχετική συνεδρίαση είναι ο καθηγητής Τζων Τριαντάφυλλος, ο οποίος και θα δώσει τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με αυτό τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στα στάδια της διάγνωσης και θεραπείας.

    Στην δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Επιχειρηματική Έκθεση και το βράδυ, ο πολιτιστικός κλάδος της οργάνωσης θα κάνει ξέχωρη εκδήλωση κατά την οποία ο τιμημένος με βραβείο Emmy σκηνοθέτης και καθηγητής δραματικής σχολής Γιάννης Σιμωνίδης θα δώσει ρεσιτάλ απαγγελίας και ηθοποιίας αποδίδοντας το έργο του Πλάτωνος Η Απολογία του Σωκράτη.

    Την επόμενη μέρα θα διοργανωθεί τουρνουά γκολφ αλλά όσοι δεν είναι φίλοι του αθλήματος θα έχουνε την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εναλλακτικές δραστηριότητες ή να παρακολουθήσουν μια διάλεξη του καθηγητή Τζων Γροσομανίδη γύρω από θέματα φαρμακευτικής αγωγής.

    Gus Bilirakis

    Βέβαια το μεγάλο κοινωνικό γεγονός του συνεδρίου θα είναι, όπως και κάθε άλλο χρόνο, το επίσημο ετήσιο δείπνο κατά το οποίο απονέμονται τα βραβεία της ΑΧΕΠΑ για εξαίρετες πράξεις. Φέτος στο δείπνο αυτό θα τιμηθεί ο Αντώνιος Διαματάρης, εκδότης και αρχισυντάκτης της ομογενειακής εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης. Θα του απονεμηθεί το Δημοσθένειο Βραβείο, που αποτελεί και την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της οργάνωσης σε παράγοντα των μέσων ενημέρωσης. Κύριος ομιλητής στο δείπνο θα είναι ο βουλευτής Gus (Κωνσταντίνος) Bilirakis, ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα αλλά τους συνέδρους θα χαιρετίσει επίσης και ο Κυβερνήτης του Κολοράντο Bill Ritter.

    Την παραμονή της λήξης του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που διοργανώνει η αρμόδια για το Κυπριακό και τα Ελληνικά θέματα Επιτροπή της ΑΧΕΠΑ. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακουρής, με θέμα Το Κυπριακό μετά τον Ανάν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς, με θέμα Τα Βαλκάνια σήμερα. Άλλος ομιλητής θα είναι επίσης ο βουλευτής Μπιλιράκης, υπό την ιδιότητά του σαν συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο. Θέμα της δικής του ομιλίας θα είναι Η ΑΧΕΠΑ και το Κογκρέσο.

    Η τελευταία επίσημη εκδήλωση του συνεδρίου θα είναι ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στο οποίο οι δυόμισι περίπου χιλιάδες Αχέπανς από όλο τον κόσμο, που αναμένονται την άλλη εβδομάδα στο Ντένβερ, θα γιορτάσουνε για μια ακόμα φορά μαζί και θα δώσουνε ραντεβού να βρεθούνε ξανά του χρόνου την ίδια εποχή. Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι θα τους ψυχαγωγήσει ο εκλεκτός Ελληνοαμερικανός κωμικός Βασίλης, ο οποίος θα τους διηγηθεί εύθυμες εμπειρίες που, όπως λέει, είχε ο ίδιος μεγαλώνοντας σαν μέλος μιας Ελληνικής οικογένειας μέσα στην Αμερικανική κοινωνία.

    [05] Στέητ Ντηπάρτμεντ: "Ατυχής" η δήλωση της Μόσχας για την αντιπυραυλική ασπίδα

    05-07-2007

    Σεργκέι Ιβανώφ

    Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει 'ατυχή' δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανώφ, ότι η Μόσχα ενδεχομένως να μετακινήσει τους επιθετικούς της πυραύλους πλησιέστερα προς τη δυτική Ευρώπη, αν αγνοηθούν οι προτάσεις της για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ο κ. Ιβανώφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα εγκαταστήσει τους πυραύλους του στο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα, αν η Ουάσιγκτον εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό της σύστημα στην ανατολική Ευρώπη.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, χαρακτήρισε τα σχόλια του κ. Ιβανώφ μη εποικοδομητικά και αντίθετα προς το πνεύμα των συνομιλιών του προέδρου Μπούς και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις αρχές της εβδομάδας στο Μέην. Οι δύο χώρες έχουν αρχίσει έναν εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, δήλωσε ο κ. Μακόρμακ, παρά τις 'εμφανείς μεταξύ τους διαφορές', όπως είπε.

    [06] Λούλα Ντα Σίλβα: Τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες του κόσμου

    05-07-2007

    Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, δήλωσε ότι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου θα μπορούσαν να ευημερήσουν με την παραγωγή βιοκαυσίμων, από καλαμπόκι και άλλα σιτηρά. Σε ομιλία του σε διάσκεψη για τα βιοκαύσιμα στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντα Σίλβα επεσήμανε ότι ο περιορισμός των εμπορικών φραγμών με στόχο την προώθηση των εμπορικών σχέσεων με αναπτυσσόμενες χώρες θα βοηθούσε στην εξαφάνιση της φτώχιας.

    Ο Εμπορικός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πήτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να εισάγει μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης για βιοκαύσιμα, αν η ύλη αυτή είναι φθηνότερη και καθαρότερη απ' αυτήν που παράγεται στην Ευρώπη.

    Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει και ενδεχόμενα μειονεκτήματα της παραγωγής βιοκαυσίμων. Η Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων, Μπενίτα Φερρέρο-Βάλντνερ, δήλωσε ότι η κακοδιαχείριση της παραγωγής τέτοιων καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα βλαβερά για το περιβάλλον αέρια που θεωρούνται υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 July 2007 - 1:18:30 UTC