Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενταφιασμοί Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, έπονται αντίστοιχες τελετές και για Ελληνοκυπρίους
  • [02] Διάσκεψη για το μεταναστευτικό στη Γερμανία
  • [03] Εμπειρογνώμονες της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα
  • [04] Κουσνέρ: Η Σερβία θα πρέπει να επιλύσει το θέμα του Κοσόβου πριν την ένταξη στην ΕΕ
  • [05] Δεσμεύσεις Μουσαράφ κατά εξτρεμισμού και τρομοκρατίας
  • [06] Βρετανία: Ελεύθερη μια κρατούμενη για τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων
  • [07] Νέα εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
  • [08] Έκθεση: Ανεπαρκής η πρόοδος στο Ιράκ
  • [09] Η Αλ Κάιντα σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ, διαπιστώνει το Αμερικανικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας

  • [01] Ενταφιασμοί Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, έπονται αντίστοιχες τελετές και για Ελληνοκυπρίους

    13-07-2007

    Ενταφιάστηκαν στην Κύπρο οι σοροί 13 Τουρκοκυπρίων που σκοτώθηκαν κατά την Τουρκική εισβολή στο νησί πριν τρεις και πλέον δεκαετίες. Οι σοροί των ατόμων αυτών καθώς επίσης και οι σοροί 15 Ελληνοκυπρίων θυμάτων της Τουρκικής εισβολής, είναι οι πρώτοι που αναγνωρίστηκαν με την βοήθεια της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που έχουν συγκροτήσει τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο.

    Οι σοροί των 13 Τουρκοκυπρίων που αγνοούνταν από το 1974 βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν πέρσι στο χωριό τους Αλάμινα, κάπου 40 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας.

    Η Ελληνοκυπριακή κοινότητα αναμένεται να αποδώσει τώρα τις πρέπουσες τιμές ενταφιάζοντας τις σορούς των 15 δικών της μελών, που πέρασαν από τον κατάλογο των αγνοουμένων στον κατάλογο των θυμάτων.

    [02] Διάσκεψη για το μεταναστευτικό στη Γερμανία

    13-07-2007

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε σε σύσκεψη εκπροσώπους των ξένων μεταναστών στην χώρα της για να συζητήσει μαζί τους τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας αφομοίωσης τους στην Γερμανική κοινωνία.

    Αλλά τουλάχιστον τρεις οργανώσεις Τούρκων μεταναστών μποϋκοτάρισαν την λεγόμενη Διάσκεψη Κορυφής για το Μεταναστευτικό, που έγινε την Πέμπτη στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, στο Βερολίνο.

    Οι Τουρκικές αυτές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στην μεταναστευτική νομοθεσία της Γερμανίας καθιστούν πιο δύσκολο στους μετανάστες να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής των συζύγων τους στην θετή τους πατρίδα.

    Οι επικριτές των προτεινομένων νομοθετικών αλλαγών αντιτίθενται επίσης σε πρόνοιες που θα τιμωρούν νεοφερμένους μετανάστες όταν αρνούνται να εγγραφούν σε τάξεις διδασκαλίας της Γλώσσας και γενικότερα σε μαθήματα που προσφέρονται από τις Γερμανικές αρχές και τα οποία θα υποχρεούνται να παρακολουθούν όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν πολίτες της χώρας.

    Επικριτές λένε ακόμα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές κάνουν επίσης διάκριση μεταξύ των αλλοδαπών που μεταναστεύουν στη Γερμανία διότι δεν καθιστούν υποχρεωτική την διδασκαλία της Γερμανικής σε όσους προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [03] Εμπειρογνώμονες της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα

    13-07-2007

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων των ΗΕ αναχώρησε για τη Βόρεια Κορέα για να επιθεωρήσει το κλείσιμο του κύριου πυρηνικού αντιδραστήρα της Πιονγιάνγκ. Η αποστολή των επιθεωρητών, που αρχίζει τη Κυριακή, σηματοδοτεί την πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια που η Βόρεια Κορέα δέχεται να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά. Προειδοποίησε πάντως ότι η προσπάθεια πλήρους εξουδετέρωσης του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ θα αποτελέσει 'μακροσκελή διαδικασία', όπως είπε, η επιτυχία της οποίας θα εξαρτηθεί και απ' την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις εξαεθνείς συνομιλίες.

    Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε τη Πέμπτη ότι ο επόμενος γύρος των εξαεθνών συνομιλιών για την διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουλίου στο Πεκίνο.

    [04] Κουσνέρ: Η Σερβία θα πρέπει να επιλύσει το θέμα του Κοσόβου πριν την ένταξη στην ΕΕ

    13-07-2007

    Μπερνάρ Κουσνέρ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε στη Σερβία ότι θα πρέπει να επιλύσει το θέμα του Κοσυφοπεδίου πριν μπει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Βελιγράδι τη Πέμπτη, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή ένταξη της Σερβία στην Ενωμένη Ευρώπη όσο υπάρχουν εθνοτικές αναμετρήσεις και θρησκευτικές διαμάχες.

    Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ υπέβαλαν αναθεωρημένο κείμενο σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας. Το αναθεωρημένο σχέδιο δεν περιλαμβάνει πρόνοια για αυτόματη ανεξαρτησία για το Κόσοβο στα τέλη περιόδου τετράμηνων συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων ηγετών.

    Πάντως ο Κοσοβάρος πολιτικός, Μπαϊράμ Ρετζέπι, δήλωσε στη ΦτΑ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω συνομιλίες με τους Σέρβους και επεσήμανε ότι το Κοσυφοπέδιο για κηρύξει την ανεξαρτησία του αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις από μέρους των ΗΕ.

    [05] Δεσμεύσεις Μουσαράφ κατά εξτρεμισμού και τρομοκρατίας

    13-07-2007

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, δηλώνει αποφασισμένος να εξαρθρώσει τους θύλακες εξτρεμισμού σε κάθε γωνιά της χώρας του, ενώ δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει στα θρησκευτικά σχολεία να χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση ακραίων ιδεολογιών.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο στρατηγός Μουσαράφ δήλωσε ότι σύντομα οι δυνάμεις ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν θα εξοπλιστούν με σύγχρονα όπλα, όπως τάνκς, για να πολεμήσουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

    Ο Πακιστανός ηγέτης υπεραμύνθηκε της απόφασης που πήρε η κυβέρνησή του να εισβάλει στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ λέγοντας ότι η στρατιωτική επιλογή κατέστη αναγκαία όταν κατέρρευσαν όλες οι απόπειρες που έγιναν για διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής λύσης της κρίσης με τους εξτρεμιστές που είχαν καταλάβει το τζαμί.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι ο στρατηγός Μουσαράφ θα πρέπει να ενεργήσει για την εξάλειψη των Ταλεμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστών στη χώρα του.

    [06] Βρετανία: Ελεύθερη μια κρατούμενη για τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων

    13-07-2007

    Μοχάμεντ Άσα

    Η Βρετανική αστυνομία άφησε ελεύθερη την μόνη γυναίκα ύποπτη που είχε συλληφθεί για τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο και τη Γλασκόβη.

    Η Μάρβα Άσα είχε συλληφθεί μαζί με τον άνδρα της, Μοχάμεντ Άσα, σε αυτοκινητόδρομο στη δυτική Αγγλία μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης στις 30 Ιουνίου. Ο Μοχάμεντ Άσα βρίσκεται ακόμη υπό κράτηση με άλλους 6 υπόπτους.

    Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος μόνον ενός υπόπτου, του Μπιλάλ Αμπντουλλά που κατηγορείται για συνομωσία με στόχο βομβιστική επίθεση.

    [07] Νέα εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    13-07-2007

    Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Πέμπτη ψάχνοντας για καταζητούμενους εξτρεμιστές και προκαλώντας σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστούν δύο άλλοι. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια του Ισραηλινού στρατού από το Νοέμβριο.

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι μαχητές της έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και ανατίναξαν δύο μεγάλες νάρκες καθώς η Ισραηλινή περίπολος πλησίαζε σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πάντως ότι οι Ισραηλινοί συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στη Μέση Ανατολή.

    [08] Έκθεση: Ανεπαρκής η πρόοδος στο Ιράκ

    13-07-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν ακόμα και τώρα να κερδίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ, παρά την μέχρι στιγμής έλλειψη προόδου σε βασικές πτυχές της ολικής προσπάθειας.

    Μιλώντας λίγο μετά την δημοσιοποίηση σχετικής έκθεσης που είχε ζητήσει το Κογκρέσο απ' την κυβέρνηση για το θέμα του Ιράκ, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι αργεί να σημειωθεί πρόοδος στο Ιράκ και επεσήμανε βελτιώσεις σε θέματα ασφάλειας, ενώ ζήτησε απ' το Κογκρέσο και τον Αμερικανικό λαό να δώσουν χρόνο στην τρέχουσα στρατηγική του.

    Η έκθεση αντικατοπτρίζει ικανοποιητική πρόοδο σε 8 από τους 18 τομείς που εξετάστηκαν, μη ικανοποιητική πρόοδο σε 8 άλλους τομείς και ανάμικτα αποτελέσματα στους υπόλοιπους 2 τομείς. Η έκθεση επισημαίνει ότι ελάχιστη μόνον πρόοδος έχει σημειωθεί σε βασικά πολιτικά θέματα όπως ο καταμερισμός των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και η πολιτική συμφιλίωση.

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Γουώρνερ, πρωτοβουλία του οποίου ήταν το αίτημα για την σύνταξη της έκθεσης, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ανικανότητα της Ιρακινής κυβέρνησης να ηγηθεί με τρόπο αντάξιο των 'θυσιών των Αμερικανικών δυνάμεων'.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση των περισσότερων μάχιμων αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μέχρι την 1η Απριλίου 2008. Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στην ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν 223 ψήφοι υπέρ του νομοσχεδίου έναντι 201 εναντίον του.

    Το μέτρο ζητά να αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μέσα σε 120 ημέρες από την έγκρισή του σε νόμο. Επίσης απαιτεί από τον Πρόεδρο Μπους να ενημερώνει το Κογκρέσο σχετικά με οτιδήποτε αμερικανικές δυνάμεις προτίθεται να διατηρήσει στο Ιράκ για περιορισμένες δραστηριότητες, όπως η εκπαίδευση των Ιρακινών στρατευμάτων και η προστασία διπλωματών.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή ενέκρινε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απαγκίστρωση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ο Πρόεδρος Μπους είχε ασκήσει βέτο στο προηγούμενο νομοσχέδιο που ενέκριναν νωρίτερα φέτος η Βουλή και η Γερουσία συνδέοντας την χορήγηση των κονδυλίων για την επιχείρηση στο Ιράκ με χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της.

    [09] Η Αλ Κάιντα σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ, διαπιστώνει το Αμερικανικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας

    13-07-2007

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα έχει αδυνατίσει αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ο αμερικανός πρόεδρος προέβη σ' αυτή τη δήλωση μετά από έκθεση του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας που αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα έχει αποκαταστήσει την οργάνωση της, παρά τον αγώνα σε βάρος της απ' τις ΗΠΑ τα τελευταία 6 χρόνια.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας η Αλ Κάιντα έχει δημιουργήσει καταφύγιο στο δυτικό Πακιστάν, μετά την συμφωνία της Πακιστανικής κυβέρνησης με φυλάρχους της περιοχής. Μετά την συμφωνία αυτή, αναφέρουν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες, η Πακιστανική κυβέρνηση απέσυρε την παρουσία της απ' την περιοχή, επιτρέποντας την διείσδυση τρομοκρατών.

    Πάντως ο Αμερικανός Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε περίοδο αυξημένων μέτρων ασφάλειας, παρόλο που δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή. Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν κατορθώσει πολλά στην ενίσχυση της άμυνας τους και στην εξάρθρωση δραστηριοτήτων της Αλ Κάιντα στο εξωτερικό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 14 July 2007 - 1:19:18 UTC